joi, 15 noiembrie 2012

Grecia: Consulul Germaniei la Salonic, atacat de manifestanţi în timpul unei conferinţe

Atena, 15 nov /Agerpres/ - Zeci de prostestatari anti-austeritate au pătruns joi într-un centru de conferinţe din nordul Greciei şi s-au ciocnit cu poliţia pentru a demonstra împotriva prezenţei unui oficial guvernamental german, relatează AP şi AFP.

Protestatarii, angajaţi ai primăriei, l-au împins şi au aruncat cu cafea şi apă în consulul german de la Salonic, Wolfgang Hoelscher-Obermaier, care lua parte la conferinţa privind cooperarea eleno-germană ce are loc în acest oraş din nordul Greciei. Ulterior, manifestanţii, furioşi pe disponibilizările pregătite pentru acest sector, au forţat uşile şi au intrat în centrul de conferinţe, unde s-au ciocnit cu forţele de ordine.

Hans-Joachim Fuchtel, ministrul german adjunct al muncii, care a fost numit trimis special în Grecia, lua de asemenea parte la eveniment.

'Uniţi cu toţii împotriva naziştilor', scandau manifestanţii.

Nicio persoană nu a fost rănită sau arestată de forţele de ordine, care l-au îndepărtat discret pe consul de la locul incidentului.

'Aceşti oameni nu au venit aici să ne ajute, ci să ne anunţe condamnarea la moarte', a spus Themis Balasopoulos, lider al sindicatului muncitorilor din primăriile elene, care s-a aflat la demonstraţia de joi.

Manifestaţia survine la o zi după propunerile lui Hans-Joachim Fuchtel, care a spus miercuri, la Salonic, că trei angajaţi din autorităţile locale elene fac aceeaşi treabă cât un singur german.

Mai mulţi angajaţi din primării urmează să fie disponibilizaţi în virtutea unei legi recente, dictate de creditorii ţării - UE şi FMI -, care vizează diminuarea numărului de funcţionari pentru a reduce deficitul public al ţării.

Germania este cel mai mare contributor la planurile de salvare pentru Grecia şi a fost unul din cei mai vocali susţinători ai măsurilor dure de austeritate cerute Atenei. Ca urmare, protestatarii din Grecia au deseori ca ţintă Germania în demonstraţiile lor. Pentru o bună parte a opiniei publice elene, Germania este considerată responsabilă de austeritatea impusă ţării după declanşarea crizei în 2010 în contrapartidă la împrumuturile din partea FMI şi a zonei euro.

La rândul lor, înalţi responsabili germani au acuzat deseori Grecia că a întârziat reformele promise în schimbul împrumuturilor cerute.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu