sâmbătă, 17 noiembrie 2012

Gaza: Cartierul general al Hamas, distrus de lovituri israeliene. Celulă de criză la Bucureşti. Iranul "mulţumit", potrivit STRATFOR

Gaza, 17 nov /BMTF/ - Cartierul general al guvernului Hamas din localitatea Gaza a fost ţinta unor lovituri aeriene israeliene în zorii zilei de sâmbătă, transmite AFP, preluat de Agerpres.

'Cartierul general al cabinetului a fost ţinta a patru lovituri, însă guvernul subliniază că rămâne pe poziţii şi alături de poporul său', a precizat guvernul mişcării palestinene islamiste într-un comunicat, în cea de-a patra zi a ofensivei 'Stâlpul apărării' lansate de Israel. Imobilul a suferit pagube importante, potrivit primilor martori.

Un lider al aripii militare a mişcării Hamas, Ahmed Abu Jalal, a fost ucis, vineri seara, în raidul aerian israelian efectuat în zona Maghazi din Fâşia Gaza, anunţă surse palestiniene citate de site-ul Ynetnews. Potrivit surselor citate, Ahmed Abu Jalal a fost ucis într-un raid aerian care a avut loc în apropierea taberei de refugiaţi de la Maghazi, situată în centrul Fâşiei Gaza. În atac au fost ucişi şi doi fraţi ai lui Abu Jalal, precum şi o altă persoană.

Ieri, Armata israeliană a distrus în Fâşia Gaza un atelier de fabricare a dronelor militare care aparţinea mişcării islamiste palestiniene Hamas, a anunţat un purtător de cuvânt militar, citat de AFP.

'Serviciile noastre de informaţii au descoperit programul Hamas pentru realizarea dronelor, iar aceste aparate au fost distruse', a declarat el.

Imagini dintr-un videoclip filmat de aviaţia israeliană au prezentat o dronă în faza de testare ce survola o pistă în apropierea unui hangar din oraşul Gaza, situat între mai multe imobile de locuit.

Secretarul guvernului israelian, Zvi Hauser, a avut vineri seara consultări telefonice cu principalii miniştri pentru a obţine undă verde în vederea mobilizării a până la 75.000 de rezervişti pentru ofensiva din Gaza, potrivit unui comunicat oficial difuzat în a treia zi a ofensivei din Gaza, se arată în comunicat.

Ministrul apărării Ehud Barak a ordonat anterior mobilizarea de 'noi contingente de rezervişti', a anunţat purtătorul său de cuvânt Josh Hantman, care nu a dat detalii suplimentare. Potrivit unui comunicat 'Ehud Barak a autorizat armata şi va extinde mobilizarea rezerviştilor dincolo de numărul prevăzut iniţial'.

Această măsură, care urmează să fie aprobată de cabinetul de securitate, a fost anunţată la puţin timp de la căderea în apropiere de Ierusalim a unei rachete lansate din Gaza, o premieră în istoria conflictului israeliano-palestinian.

Armata Israeliană a blocat, vineri seara, toate căile de acces rutier spre Fâşia Gaza, anunţând că zona este una "militarizată închisă", măsuri care sugerează declanşarea unei ofensive terestre. "Zona este militarizată închisă", a declarat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, citat de corespondentul nostru în zonă. Acesta mai spune că armata israeliană a atacat 613 obiective "teroriste" de la începutul operaţiunilor în Fâşia Gaza, care ar putea dura aproximativ şapte săptămâni. Sistemul israelian antirachetă a interceptat 197 de rachete, din cele aproximativ 500 lansate din teritoriul palestinian. Comandamentul Frontului Intern le-a cerut autorităţilor locale să se pregătească pentru aproximativ şapte săptămâni de ostilităţi, conform unui comunicat al Statului Major israelian.

 Oficialii iranieni sunt probabil destul de multumiti cu evolutia evenimentelor in conflictul din Fasia Gaza, scrie agentia americana Stratfor, care apreciaza, intr-o analiza publicata vineri, ca o ofensiva militara a Israelului in Gaza ar submina si mai mult autoritatea in acest teritoriu a militiilor palestiniene Hamas, carora Iranul este suspectat ca le-a furnizat armament, si ar putea face mai mult loc pentru o grupare precum Jihadul Islamic Palestinian, care are legaturi stranse cu Teheranul. "Iran avea nevoie sa-si revizuiasca relatiile cu Hamas si sa demonstreze ca isi mentine influenta prin intermediul grupurilor militante din teritoriile palestiniene, ca parte a strategiei sale de descurajare a unui potential atac asupra programului sau nuclear", scrie Stratfor.

Stratfor precieaza ca, pentru a intelege escaladarea conflictului din Fasia Gaza, trebuie sa ne intoarcem la noaptea de 23 octombrie, in Khartoum, capitala Sudanului. In acea noapte, in jurul orei 23.00, uzina de arme Yarmouk din capitala sudaneza a fost bombardata, pesemne de aviatia israeliana. Existau indicii ca Iranul folosea aceasta uzina pentru a depozita si posibil pentru a asambla armament, inclusiv rachete antiaeriene, rachetele antitanc dirijate si rachete cu raza lunga de actiune Fajr-5, capabile sa tinteasca din Gaza inspre Tel Aviv si Ierusalim.

Unul din principalele motoare din spatele recentei campanii aeriene de asasinare dusa de Israel este convingerea statului evreu ca Hamas detine o mare cantitate de provizii ascunse de rachete cu raza lunga de actiune Fajr-3 si Fajr-5. Scopul primar in aceasta campanie militara este de a-i ingradi gruparii Hamas posibilitatea de a folosi aceste rachete ori de a le mentine drept o amenintare constanta pentru zonele populate din Israel.

Acestul lucru ar explica probabil de ce la inceputul lunii octombrie, cand atacurile cu rachete de raza scurta din Fasia Gaza erau inca de slaba intensitate, oficialii israelieni au inceput sa pregateasca publicul cu ideea unei "inevitabile" interventii israeliene in Fasia Gaza. Israel stia ca Hamas are in posesie aceste arme si ca ar putea fi nevoie de un razboi pentru a elimina amenintarea rachetelor Fajr. A inceput cu atacul asupra uzinei din Sudan, a continuat cu asasinarea comandantului militar al Hamas Ahmad Jabari (creatorul programului de rachete Fajr), iar acum ar putea evolua intr-o incursiune terestra a Israelului in Fasia Gaza.

Analiza Stratfor:

In 23 octombrie nu a fost prima data cand Israelul ar fi atacat depozite secrete de arme de pe teritoriul sudanez, arme ce erau destinate sa ajunga in Gaza. In ianuarie 2009, Israelul ar fi intreprins un atac aerian, la nord-vest de Port Sudan, impotriva unui convoi cu arme ce se indrepta spre Gaza. Convoiul transporta inclusiv rachete Fajr-3 si era deosebit de voluminos, cu peste 20 de camioane ce se deplasau spre nord, catre Gaza. Transportul in graba ar fi fost aranjat de catre Iran, pentru a intari Hamas in timpul Operatiunii "Plumb Topit". Iranul a fost de asemenea demascat incercand sa introduca pe ascuns arme in Gaza prin Marea Rosie.

Desi probabil s-au depus eforturi pentru camuflarea depozitului secret de arme de la Yarmouk, in mod evident acesta a fost detectat de Israel. Hamas si-a luat astfel de la inceput un risc major introducand arme in Gaza, gandind probabil ca pot scapa fara a fi prinsi, in conditiile in care au mai reusit acest lucru cu sisteme de armament mai putin sofisticate. Inainte ca Hamas sa raspunda la asasinarea de catre Israel a lui Ahmad Jabari, din 14 noiembrie, au existat doua importante tiruri de rachete si atacuri cu obuze in ultima luna. Primul atac a fost pe 8-10 octombrie, iar cel de-al doilea pe 22-24 octombrie. Cand s-a luat decizia efectuarii acestor atacuri, e posibil ca Hamas sa nu fi stiut ca Israelul a detectat rachetele de tip Fajr cu raza lunga de actiune. Lansand obuze Grad si Qassam ar fi putut fi incercarea Hamas de a face Israelul sa creada ca nici macar nu detine rachete Fajr, pentru ca, altfel, le-ar fi folosit. De asemenea, e posibil ca Hamas sa fi presupus in mod gresit ca lansand obuze si rachete de raza scurta, cum face de fiecare data cand situatia devine tensionata cu Israelul, nu va conduce la un raspuns major al Israelului.

Pana la momentul la care Israelul a atacat uzina Yarmouk, Hamas trebuie sa-si fi dat seama ca Israelul stia de transferul de arme catre Gaza. Atunci Hamas a acceptat rapid o incetare a focului, sub medierea Egiptului, pe 25 octombrie. Cand atacurile impotriva Israelului au inceput sa se intensifice din nou in jurul datei de 10 noiembrie - inclusiv un atac antitanc asupra unui jeep militar israelian, revendicat de Frontul Popular pentru Eliberarea Palestinei, precum si alte cateva zeci de atacuri cu rachete revendicate de miscarea Jihadul Islamic Palestinian si grupari salafiste jihadiste mai mici - Hamas a aparut a fi mai precaut, chemand la discutii principalele grupuri militante din Gaza, pe 12 noiembrie, pentru a incerca obtinerea unui nou armistitiu. Insa era prea tarziu. Ei le-au furnizat deja in mod necugetat israelienilor justificarea de care aveau nevoie pentru a obtine sustinerea publica pentru campania de a distruge programul de rachete cu raza lunga de actiune a Hamas.

Pe 14 noimebrie, Jabari a fost asasinat, iar Hamas era nevoit sa actioneze stiind ca Israelul va face orice ii sta in putere sa lanseze o campanie militara vasta pentru eliminarea amenintarii rachetelor Fajr. Probabil ca la acest moment Hamas si-a redus strategia la principiul "foloseste sau pierde" si a tras cu rachete Fajr spre Tel Aviv, stiind ca vor fi vizati oricum si ca ar putea folosi amenintarea pentru a profita intr-o incercare decisiva de a incheia un alt armistitiu cu Israelul. De asemenea, un raspuns puternic al Hamas ar spori credibilitatea organizatiei in randul palestinienilor. In esenta, Hamas a incercat sa obtina maximumul din aceasta situatie deja dificila si acum probabil va incerca, prin intermediul Egiptului, sa obtina un armistitiu pentru a evita o ofensiva terestra a Israelului in Fasia Gaza, care i-ar submina si mai mult autoritatea in acest teritoriu.

La Teheran, oficialii iranieni sunt probabil destul de multumiti cu aceste evolutii ale evenimentelor. Iran avea nevoie de o distragere a atentiei de la conflictul din Siria. Beneficiaza acum de acest lucru, cel putin temporar. Iran avea nevoie de asemenea sa-si revizuiasca relatiile cu Hamas si sa demonstreze ca isi mentine influenta prin intermediul grupurilor militante din teritoriile palestiniene, ca parte a strategiei sale de descurajare a unui potential atac asupra programului sau nuclear. Hamas a decis in ultimul an ca ii este mai bine sa se alinieze organizatiei din care isi are originea, Fratii Musulmani, decat sa ramana pironit de un rival ideologic precum Iranul, care era pus in defensiva in regiune. Cu toate acestea, Iranul poate in continuare capta atentia Hamas prin vanzarea de arme si e posibil chiar sa se fi asteptat ca Israelul sa detecteze transporturile de rachete Fajr.

Rezultatul este o campanie militara a Israelului in Gaza, care pune sub semnul intrebarii credibilitatea Hamas si ar putea face mai mult loc pentru o grupare precum Jihadul Islamic Palestinian, care are legaturi stranse cu Iranul. Conflictul ar putea de asemenea crea tensiuni in relatiile dintre Hamas si Fratia Musulmana in Egipt, Iordania si Siria, in conditiile in care Fratia, in special in Egipt, nu este pregatita si nici nu vrea sa confrunte Israelul dincolo de retorica si, mai mult, nu vrea sa atraga oprobiul public pentru ca nu face destul pentru a-i apara pe palestinieni de Fortele de aparare israeliene (IDF). Pana la urma, aceasta situatie s-ar putea dovedi o manevra cu costuri relativ scazute, dar foarte profitabila, a Iranului.

MAE al României anunţă activarea Celulei de criză la nivelul ministerului ca urmare a violenţelor din Israel şi Faşia Gaza, aceasta urmând să gestioneze "adecvarea formelor de asistenţă consulară pentru cetăţenii români, la situaţia concretă, inclusiv din perspectiva unei eventuale părăsiri a zonei".
"Ministerul Afacerilor Externe urmăreşte cu atenţie evoluţiile din Israel şi Fâşia Gaza. Având în vedere deteriorarea situaţiei, la nivelul instituţiei, a fost activată Celula de criză, coordonată de secretarul general al MAE. Celula de criză gestionează adecvarea formelor de asistenţă consulară pentru cetăţenii români, la situaţia concretă, inclusiv din perspectiva unei eventuale părăsiri a zonei", se arată într-un comunicat al MAE.
Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români, "în contextul escaladării crizei recente şi deteriorării situaţiei de securitate", să contacteze Oficiul de Reprezentare a României la Ramallah pentru a-şi înregistra prezenţa şi a transmite propriile coordonate, precum şi pe cele ale rudelor lor, astfel încât, în eventualitatea unei situaţii de urgenţă, să poată beneficia, la cerere, de asistenţa statului român.
"Ca primă măsură, MAE a decis trimiterea de urgenţă a unor echipe consulare, dotate cu mijloace mobile de acordare a asistenţei consulare, la misiunile diplomatice din zonă. Cei afectaţi de actuala situaţie din Fâşia Gaza pot contacta 24/24: +40213192137 - Departamentului Consular din MAE, e-mail: drco@mae.ro; +97222401025, fax: +9722.240.10.26 - Oficiul de Reprezentare a României la Ramallah, e-mail: romofficeramallah@gmail.com; +972545643279 - Ambasada României la Tel Aviv, e-mail: office_romania@bezeqint.net", se mai arată în comunicat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu