vineri, 21 ianuarie 2011

PIRATERIA DIN TAXIMETRIE

Ca urmare a unui număr însemnat de sesizări referitoare la calitatea serviciilor oferite de taximetrişti, cât şi pentru a combate activităţile ilicite în acest domeniu, Serviciul Rutier împreuna cu alte instituţii abilitate ale statului(OPC, A.R.R.,RAR) a organizat o serie de acţiuni de verificare a legalităţii transportului in regim de taxi.
    Scopul urmărit a fost acela de a identifica şi sancţiona pe aceia care nu posedă documente legale de practicare a taximetriei pe raza judeţului Caraş-Severin persoane care, prin activităţile ilicite desfăşurate pot afecta bugetul local şi siguranţa clienţilor.
Principalele zone de risc în ceea ce priveşte pirateria din taximetrie, au fost identificate ca fiind : zona complexelor comerciale, pieţele agroalimentare, gări si autogări.
    In urma controalelor efectuate au fost constatate următoarele activităţi ilegale desfăşurate de taximetrişti :
- alterarea indicaţiilor aparatului de taxat prin modificarea artizanala, in scopul majorării frauduloase a preţului cursei, în detrimentul clientului, modificare realizata prin amplasarea unui montaj electronic pe aparatul de taxat ( aşa zisă „maimuţa” ) prin intermediul căruia se trimit impulsuri electronice false către aparat. (oficial, aparatele de taxat sunt calibrate la omologare să indice un anume tarif, exprimat în lei/km. şi avizate metrologic parcurs
- utilizarea de aparate de taxat neomologate şi nefiscalizate, în scopul evaziunii fiscale.   
- refuzul taximetriştilor de a utiliza aparatul de taxat pe timpul cursei, în scopul însuşirii sumei datorate şi evitarea obligaţiilor fiscale.
- negocierea directă cu clientul a preţului cursei, înainte de efectuarea acesteia.
- neeliberarea bonului clientului la terminarea cursei, în scopul de a se evita obţinerea unei dovezi ce ar putea fi folosită la o eventuală reclamaţie faţă de calitatea serviciilor de transport.
Pentru a evita situaţii neplăcute, recomandăm tuturor celor care vor să beneficieze de transportul in regim taxi, sa apeleze pentru efectuarea unei comenzi la un dispecerat taxi, să se informeze atent asupra tarifelor afişate, să solicite neapărat bonul fiscal la finalul cursei, întrucât este documentul în baza căruia se pot depune eventualele reclamaţii referitoare la calitatea serviciului sau comportamentul şoferului.
De asemenea este recomandat sa fie evitate autovehiculele neinscripţionate, fara cupola „taxi” sau cele ce prezintă defecţiuni vizibile (caroserie avariată, anvelope uzate, faruri nefuncţionale,etc.).
INTOCMIT
Inspector de politie
Radu Ştefan

2 comentarii: