luni, 7 februarie 2011

UN JUDEŢ LINIŞTIT ŞI SIGUR

"Desfiinţarea poliţiei rurale ne întoarce înapoi cu 50 de ani, pe vremea jandarmului care umbla pe jos, prin sat, cu puşca în spate, iar dacă se întîmpla vreo nenorocire veneu de la centru şi rezolvau problema", este de părere consilierul judeţean Costinel Ristache, Preşedintele Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică a Judeţului Caraş-Severin. În şedinţa din luna ianuarie a CJ, consilierii au aprobat mai multe documente ale ATOP (sînt chiar curios cîţi au citit acele documente!!!), între care Raportul asupra eficienţei Poliţiei Caraş-Severin pe 2010 şi Planul Strategic de ordone publică pe 2011.

Primul lucru care mi-a atras atenţia îi Planul Staretgic (PS) pe 2011 au fost cele două puncte din "Obiectivele Naţionale Prioritare, identificate în programul de guvernare (wow!) şi în planul de activităţi al MAI(wow, wow, wow)": ... creşterea serviciului poliţienesc în mediul rural şi îmbunătăţirea condiţiilor de lucru al poliţiştilor din mediul rural prin reabilitarea de clădiri ale secţiilor de poliţie şi modernizarea posturilor de poliţie! În acest punct, am o mare nedumerire: sau ministrul-tîmplar de la Interne, Igaş, NU a citit programul de guvernare al partidului care l-a pus în funcţie, sau programul de guvernare are mai multe variante, asta pentru că numai ce a anunţat ministrul "reforma" ministerului pe care îl conduce şi care, presupune, printre altele, desfiinţarea poliţiei rurale etc. "Nu e vorba de desfiinţare, mă asigură consilierul PDL, preşedintele ATOP Caraş-Severin, Costinel Ristache, ci de crearea unor centre zonale de poliţie rurală! De altfel, există şi noua Poliţie locală, legea tocmai a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2011"! Perfect, spun eu, care sînt mai zgîrcit din fire, vom face economii! Numai că, după cîte ştiu eu, Legea Poliţiei Locale prevede un poliţist la 1000 de locuitori şi plata acestuia din bugetul local. Chiar şi la un salariu de 500 de lei pe lună, adică 2,36 lei pe oră, majoritatea comunelor din România NU vor avea bani să plătească un poliţist local care, pe banii de mizerie care îi primeşte, să patruleze zi şi noapte prin toate satele comunei, unele dintre ele aflate la mama dracului de centrele de comună. Deci, reforma e bine gîndită!

Revin la Planul Strategic al ATOP-ului Caraş-Severin, unul dintre cele mai coerente pe care le-am citit în ultimii ani, întocmit de autorităţi locale de prin România, şi am citit destule, credeţi-mă pe cuvînt! Conform definiţiei, "ordinea publică" reprezintă starea de legalitate, de echilibru şi de pace socialmente acceptabile pentru o comunitate, iar "siguranţa publică" reprezintă sentimentul de linişte şi de încredere în autorităţile care impun ordinea publică! Adică, există o relaţie directă între percepţie şi acţiunea în sine, iar dacă acţiunea lipseşte, percepţia este dezastruoasă! În acest context, şi în totală contradicţie cu Guvernul României (nu ar fi singura dată în care PDL Caraş-Severin fluieră în biserica portocalie, preşedintele local, Sorin Frunzăverde, declarînd la acest sfîrşit de săptămînă, că nici o hotărîre politică de la nivel central nu-l poate face să rupă protocolul cu PNL de la nivelul Consiliului Judeţean!!!), ATOP are în vedere, pe plan local, repararea posturilor de poliţie din comunele Forotic şi Coronini şi găsirea de spaţii pentru posturile comunale din Berzovia şi Bucoşniţa, deşi gradul de infracţionalitate la nivelul ruralului din Caraş-Severin este destul de redus. Pentru că bugetul alocat Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Caraş-Severin asigură LA NIVEL MINIM buna desfăşurare a activităţilor specifice, ATOP şi Consiliul Judeţean caută parteneriate public-private pentru asigurarea iluminatului pe timp de noapte pe raza localităţilor rurale. Sigur, nu au fost uitate nici parteneriatele cu ONG-urile şi pentru prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului, Caraş-Severinul aflîndu-se pe o listă fruntaşă de judeţe cu scurgeri de patrimoniu şi artefacte (se zvoneşte că zeci de biblii şi icoane vechi de sute de ani, care au fost expuse la muzeul de la Protopopiatul din Reşiţa, au dispărut anul trecut din patrimoniul Episcopiei Caransebeşului!!!). Pentru prevenirea acestor infracţiuni, ATOP are în vedere şi implementarea conceptului de INTELLIGENCE LED POLICING!!!

Planul Strategic pe 2011 al ATOP are în vedere raportul pe anul trecut al Poliţiei Caraş-Severin. Printre evidentele realizări la capitolul Ordine publică, există, însă şi probleme rămase nerezolvate. Dacă infracţiunile sesizate au scăzut cu 4,3% faţă de 2009, a scăzut şi procentul infracţiunilor descoperite în flagrant şi informativ, ceea ce mă poate duce cu gîndul la o "adormire a simţurilor" poliţiştilor şi chiar la o subfinanţare crasă. Au scăzut cazurile de: pruncucidere, vătămare corporală gravă şi lovituri cauzatoare de moarte, dar A CRESCUT numărul cazurilor de: omor şi tentativă de omor şi tîlhărie urmată de moartea victimei, ceea ce mă face să regret că raportul nu este invers, cel puţin în cazul bătăilor zdravene, adică vătămării corporale grave! CRIMINALITATEA JUVENILĂ A CRESCUT ŞI EA, deşi în anul 2008 combaterea acesteia reprezenta prioritate naţională. În 2010, acelaşi fenomen, NU mai reprezenta o prioritate naţională, că doar am demarat "reforma"! Poliţiştii au remarcat şi creşterea explozivă a furturilor de subzistenţă.

Caraş-Severinul este un judeţ "liniştit şi sigur", după cum m-a asigurat preşedintele ATOP, Costinel Ristache. Asta nu-i împiedică pe cei responsabili de ordinea publică a judeţului să ia măsuri de prevenire. "Un membru al ATOP din judeţ se va deplsa în Belgia, ca să vadă cum funcţionează la ei acest organism, inventat de Marea Britanie", mi-a spus Ristache. Poate pe domeniul NMP! Noul Management Public este un concept european care favorizează participarea firmelor private în livrarea de bunuri şi servicii publice, inclusiv în domeniul apărării şi al securităţii naţionale, domenii considerate pînă nu demult ca monopol al statului. Scopul promovării acestui concept este acela de a mări eficienţa serviciilor publice, inclusiv al guvernului, mai ales în ţări în care conceptul de "guvernare eficientă" figurează în Strategia Naţională de Securitate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu