joi, 24 februarie 2011

Asociaţia Profesională a Companiilor de Securitate a dat publicităţii astăzi raportul analitic pentru anul 2010.

APCS - ASOCIAŢIA PROFESIONALĂ A COMPANIILOR DE SECURITATE
-Construim Inteligent Securitatea Privată-

Bucureşti, 24 februarie 2011


Documentul prezintă principalii indicatori înregistraţi de industria de securitate şi este realizat pe baza informaţiilor furnizate de companiile membre A.P.C.S.
Asociaţia Profesională a Companiilor de Securitate a realizat o evaluare a firmelor membre pentru anul 2010 din care a extras principalii indicatori ai direcţiilor spre care se îndreaptă industria de securitate. În total, firmele care au răspuns chestionarelor APCS au peste 15.000 de angajaţi şi desfăşoară afaceri de 350.000.000 de lei.
Raportul Statistic al APCS relevă faptul că anul trecut efectele crizei economice mondiale nu au ocolit nici industria de securitate, numărul de angajaţi scăzând cu 19%, iar cifra de afaceri fiind diminuată cu 15%.
Din punctul de vedere al resurselor umane evidenţiem faptul că firmele de securitate deţin structuri mobile, uşor de manageriat, în care 7% din personal este reprezentat de cel de conducere şi administrativ.
Ȋn ceea ce priveşte pregătirea, 9%(1415 persoane) din personalul companiilor de securitate au beneficiat de cursuri de perfecționare pe parcursul anului 2010, 40% dintre persoanele instruite fiind femei.
Pe linia fluctuației de personal, pe parcursul anului 2010 personalul companiilor de securitate din APCS a fost redus cu aproximativ 15% (peste 2.650 persoane), existând companii mari care au redus personalul și cu peste 30%.
Personalul companiilor de pază este preponderent de sex masculin (peste 87%), dar femeile sunt mai bine reprezentate în funcții de supervizare decât cele executiv/operative, ȋn serviciile de securitate privată una din 8 persoane fiind femeie.
Un procent de 11% din angajaţii firmelor de securitate din APCS este reprezentat de femei. Peste jumătate din angajaţi au vârsta cuprinsă între 25 şi 45 de ani, veniturile lor fluctuând între 500 de lei şi 2000 de lei net.
În anul 2010, investițiile companiilor membre ACPS au scăzut de 6,5 ori, de la peste 7 milioane euro în 2009, la aproximativ 1,6 milioane euro în 2010.
Comparativ cu anul 2009, în anul 2010, se înregistrează o creștere a cifrelor de afaceri pe următoarele tipuri de servicii:
— transport și însoțire de valori,
— monitorizare și dispecerizare,
— securitate evenimente,
— pregătire de specialitate,
— proiectare și service pentru sistemele electronice de securitate.
Raportul Statistic al APCS conţine şi informaţii referitoare la tarifele practicata pe piaţa de securitate. Astfel, prețul practicat pentru servicii de securitate variază ȋntre 8 şi 15 lei/ora/agent, iar tariful pe km pentru transportul de valori este ȋn medie de 4 lei.
„Raportul arată cifre generale adunate de la firmele membre şi pe de o parte trendurile înregistrate în industria de securitate, iar pe de cealaltă parte oferă industriei de securitate, potenţialilor clienţi şi presei date relevante despre prestatia serviciilor de securitate. Ne dorim ca acest tip de raport să devină o practică uzuală ȋn industria de securitate, un document de management şi proiecție a eforturilor pentru anul ȋn curs.” a spus Preşedintele APCS, Adrian Baciu în cadrul conferinţei de presă desfăşurată la sediul APCS.
Un alt subiect abordat pe parcursul conferinței de presă a fost cel legat de incidentele de securitate ce au avut loc de la ȋnceputul anului şi nu numai.
Marea majoritate a companiilor care oferă servicii de securitate dovedesc seriozitate şi profesionalism atăt ȋn ceea ce priveşte selecția şi pregătirea personalului cât şi prin prisma serviciilor prestate.
În ultimele luni ȋnsă mai mulţi agenţi sau foşti agenți de securitate au fost implicaţi în evenimente care aduc atingere imaginii pe care o are industria de securitate.
Asociaţia Profesională a Companiilor de Secuitate condamnă astfel de manifestări şi subliniază încă o dată faptul că ele se petrec pe fondul lipsei standardelor profesionale pe care unele firme din România încă le igonră.
Un alt aspect care generează astfel de evenimente este probabil şi cel legat de salarizarea foarte scăzută plătită de o serie de companii care doresc astfel să scadă preţurile sub o limită a decenței în detrimentul calitaţii. Nu în ultimul rând, criteriile de selecţie precare determină, la rândul lor, ca intrarea ȋn profesie şa poată fi posibilă nu neapărat pentru persoane corespunzătoare.
Agentul de securitate, pe activitatea căruia se sprijină o ȋntreagă industrie de profil, trebuie sa fie respectat, protejat de lege, plătit corespunzător. In acelaşi timp, el trebuie să furnizeze servicii de calitate, profesioniste, avănd un comportament respectuos şi civilizat, lipsit de abuzuri şi aroganță.
Toate incidentele din ultima perioadă indică faptul că industria de securitate are nevoie de o reformă urgentă. Asociaţia Profesională a Companiilor de Securitate va milita pentru ca fiecare firmă de profil şi fiecare autoritate publică implicată în fenomen să adopte schimbări care să transforme în bine piaţa de securitate.

Adrian Baciu,
Preşedinte
Asociația Profesională a Companiilor de Securitate
strada Londra 32, etaj 1, sector 1
Telefon/Fax: 021 230 4124
Mobil: 0727 308 209
E-mail: a.baciu@apcs.ro / office@apcs.ro
www.apcs.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu