duminică, 18 noiembrie 2012

Sudul Damascului bombardat


Damasc, 18 nov /BMTF/ - Armata siriană bombarda cartierele din sudul Damascului duminică, în timp ce lupte violente aveau loc între soldaţi şi rebeli în mai multe regiuni ale ţării, a anunţat Observatorul sirian pentru drepturile omului /OSDH/, transmite AFP, preluată de Agerpres.

În nordul ţării, Alep şi regiunea sa erau teatrul unor lupte violente, care au cuprins mai multe cartiere ale oraşului şi localităţi din împrejurimi, potrivit surse.

În aceeaşi provincie, lupte violente aveau loc în jurul ''Bazei 46'' a armatei siriene, asediată de mai multe săptămâni de către rebeli, care au lansat un nou atac duminică, potrivit OSDH.

Artileria bombarda, de asemenea, provinciile Deraa/ sud/ şi Deir Ezzor /est/, unde rebelii au pus stăpânire sâmbătă, după săptămâni de lupte, pe un aeroport civil utilizat de elicoptere ale armatei aerului, a indicat sursa.

Sâmbătă, 142 de persoane şi-au pierdut viaţa în violenţele din Siria, dintre care jumătate erau civili, conform OSDH, care estimează la 39.000 numărul morţilor de la izbucnirea conflictului în urmă cu 20 de luni.

Artileria israeliană a executat tiruri în direcţia teritoriului sirian duminică dimineaţa, ripostând unor tiruri care au atins un vehicul militar israelian, fără să rănească pe cineva, în partea Platoului Golan ocupată de Israel, a anunţat o purtătoare de cuvânt a armatei, relatează AFP.
"Au fost executate tiruri împotriva unor militari în partea centrală a (Platoului) Golan", a declarat pentru AFP purtătoarea de cuvânt citată, precizând că aceste tiruri au atins "un vehicul". "Militarii au ripostat cu focuri de artilerie către locul de unde proveneau tirurile. Ţinta a fost atinsă", a precizat ea, fără să ofere alte detalii.
Acesta este primul schimb de tiruri între israelieni şi sirieni, după o săptămână marcată de numeroase incidente în această zonă.
Duminica trecută, armata israeliană a avertizat Siria după ce un obuz de mortier sirian a căzut în partea ocupată de Israel a Platoului Golan, primul incident de acest tip în ultimii 40 de ani.
A doua zi, militari israelieni ripostau unui nou tir de mortier, lansând obuze de tanc spre locul de unde s-a tras, potrivit armatei israeliene, care a anunţat că a "depus plângere la forţele ONU din zonă".
Joi, noi tiruri provenind din Siria au atins o parte a Platoului Golan ocupat de Israel, fără să rănească pe cineva, a anunţat armata israeliană.
Israelul ocupă începând din 1967 o suprafaţă de aproximativ 1.200 de kilometri pătraţi din Platoul Golan, o decizie care nu a fost niciodată recunoscută de către comunitatea internaţională, o suprafaţă de aproximativ 510 kilometri pătraţi rămânând sub control sirian.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu