luni, 5 noiembrie 2012

Prezenţa economică a Italiei în Afganistan o va înlocui pe cea militară /Mario Monti/

Kabul, 5 nov /Agerpres/ - Prezenţa economică a Italiei în Afganistan o va înlocui pe cea militară, a declarat duminică premierul italian Mario Monti, care a desfăşurat duminică o vizită surpriză în Afganistan, neanunţată în prealabil din motive de securitate, informează Itar-Tass.

'Prezenţa noastră se va baza tot mai puţin pe componenta militară şi mai mult pe cooperarea economică în scopul reabilitării Afganistanului, care trebuie să joace un rol cheie în întreaga regiune', a spus Monti.

După ce a vizitat la Herat baza contingentului militar italian din cadrul Forţei Internaţionale de Securitate şi Asistenţă în Afganistan (ISAF), Monti a desfăşurat la Kabul negocieri cu preşedintele afgan Hamid Karzai.

'Este foarte important ca relaţiile dintre Afganistan şi comunitatea internaţională să se schimbe, dar să nu se întrerupă', a spus Monti, subliniind că a discutat cu Hamid Karzai 'numeroase probleme ale regiunii'.

Monti a amintit că la 26 ianuarie la Roma a fost semnat un acord de cooperare pe termen lung şi care presupune investiţii italiene în Afganistan.

Premierul italian a făcut o escală în Afganistan în drumul său spre Laos, la forumul Asia-Europe Meeting /ASEM/. Vizita a fost prilejuită de ziua forţelor militare italiene, marcată la 4 noiembrie.

Cu o săptămână în urmă la Roma au avut loc funeraliile ultimului militar italian decedat în Afganistan, al 52-lea ca număr de la începutul operaţiunii de pacificare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu