marți, 6 noiembrie 2012

Netanyahu este 'gata, dacă va fi necesar', să declanşeze un atac contra Iranului /interviu televizat/

Tel Aviv, 6 nov /Agerpres/ - Primul ministru israelian Benjamin Netanyahu s-a declarat 'gata, dacă va fi necesar', să declanşeze un atac împotriva siturilor nucleare iraniene, într-un interviu luni seară la televiziunea israeliană.

Acest interviu a fost difuzat în ajunul alegerilor prezidenţiale din Statele Unite, în timp ce Netanyahu a presat - fără succes - în ultimele săptămâni administraţia Obama să fixeze o 'linie roşie' regimului de la Teheran pentru a împiedica Iranul să se doteze cu arma nucleară, notează AFP.

'Sunt gata desigur, dacă va fi necesar, să apăs butonul' pentru a lansa un atac contra instalaţiilor nucleare ale Iranului, a declarat Netanyahu la Canalul 2 al televiziunii israeliene, vorbind despre un atac convenţional şi nu nuclear.

Primul ministru i-a răspuns jurnalistei Ilana Dayan care l-a întrebat: 'Sunteţi cu adevărat gata să apăsaţi butonul?' pentru a ataca Iranul.

'Sper că nu va fi cazul. În cele din urmă, responsabilitatea revine primului ministru şi atât timp cât eu sunt prim-ministru, Iranul nu va avea arme nucleare. Dacă nu există nicio altă cale, Israelul este gata să acţioneze', a insistat Netanyahu.

Potrivit Canalului 2, Netanyahu şi ministrul apărării Ehud Barak au dat ordin armatei în 2010 să pregătească un atac împotriva instalaţiilor nucleare iraniene, care a fost în cele din urmă anulat.

Ordinul nu a fost pus în aplicare din cauza opoziţiei şefului de atunci al statului major, generalul Gaby Ashkenazi, şi a şefului Mossad de la acea dată Meir Dagan, a afirmat canalul de televiziune.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu