vineri, 29 iulie 2011

BULETIN DE PRESĂ

ACCIDENT PE DN 68
Poliţiştii au intervenit în dimineaţa zilei de 28.07.2011, în urma sesizării prin apelul unic de urgenţă 112, la un accident rutier produs pe DN 68 şi soldat cu o victimă.
Echipa deplasată la faţa locului, a constatat că cetăţeanul turc C.S., în vârstă de 52 de ani, în timp ce conducea un autoturism din direcţia Caransebeş spre Haţeg, într-o curbă uşoară a efectuat manevra de depăşire a unui alt autoturism, iar la revenirea pe banda sa de mers a pierdut control vehiculului şi a intrat în coliziune cu un copac aflat în afara părţii carosabile.
În urma accidentului a rezultat decesul conducătorului auto.
Cadavrul bărbatului a fost transportat la morga spitalului din Oţelu Roşu, unde în urma efectuării necropsiei se vor stabili cu exactitate cauzele decesului.

PERMISUL ŞI DOSARUL
Lucrătorii din cadrul Postului de Poliţie Berzovia, au desfăşurat o acţiune pe linia circulaţiei rutiere în cursul zilei de 28.07.2011, pe DN 58, ocazie cu care au depistat un bărbat ce conducea un autovehicul înmatriculat în străinătate, deşi nu poseda permis de conducere.
C.NELU, în vârstă de 44 de ani, a fost oprit pe raza localităţii Berzovia pentru control.
În urma verificărilor efectuate s-a constatat că bărbatul nu posedă permis de conducere, în cauză întocmindu-se un dosar de cercetare penală.

CONTROL ÎN NOAPTE
În cadrul desfăşurării unei acţiuni privind circulaţia pe drumurile publice în noaptea de 28/29.07.2011, poliţiştii au depistat un tânăr ce conducea un autoturism neînmatriculat.
P.FLORIN, de 20 de ani, conducea autovehiculul pe bulevardul A.I.Cuza din municipiul Reşiţa când a fost oprit de poliţişti pentru control.
La controlul documentelor s-a constatat că autorizaţia provizorie pentru numărul de înmatriculare a expirat în data de 19.07.2011.
În cauză se continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat.




PURTĂTOR DE CUVÂNT
Agent de poliţie
CĂRBUNARU ANCUŢA-RAMONA

joi, 28 iulie 2011

Cel puţin 12 morţi într-un dublu atentat la Tikrit



Cel puţin 12 persoane au fost ucise şi alte 28 rănite în explozia a două bombe în faţa unei bănci din oraşul iraqian Tikrit, în timp ce membri ai forţelor locale de poliţie şi armate îşi ridicau salariile, relatează AFP. Mai întîi, în faţa băncii de stat Rafidain a explodat o bombă amplasată într-o maşină, iar apoi un militant s-a aruncat în aer la venirea echipajelor de salvare. Tikrit /nord/, oraşul natal al fostului dictator Saddam Hussein, locuit majoritar de musulmani suniţi, a fost anul acesta scena mai multor atacuri atribuite islamiştilor suniţi avînd legături cu Al-Qaida.

La peste opt ani de la invazia condusă de SUA care a dus la căderea lui Saddam, ultimele trupe americane urmează să fie retrase din Iraq pînă la finele acestui an, lăsînd atribuţiile de securitate pe mîna forţelor locale armate şi de poliţie. Violenţele din Iraq s-au redus semnificativ de la vîrful atins în 2006-2007, dar atacurile şi asasinatele comise de rebeli şi diferite miliţii continuă aproape zilnic, subminînd activitatea guvernului.

KFOR a preluat controlul asupra unui post de frontieră dintre Kosovo şi Serbia


Forţa NATO din Kosovo a preluat controlul asupra postului de frontieră Jarinje, aflat la graniţa cu Serbia, care a fost incendiat miercuri de un grup de tineri, relatează AFP.
"Am consolidat prezenţa la postul de frontieră Jarinje. În acest moment, acolo se află numai membri KFOR", a declarat un purtător de cuvânt al forţei NATO, iar informaţia a fost confirmată şi de guvernul de la Priştina.

"Forţele KFOR controlează în întregime situaţia din nordul" Kosovo, inclusiv la cele două posturi de frontieră cu Serbia - Jarijne şi Brnjak -, aflate în centrul unei dispute care a tensionat relaţiile dintre Serbia şi Kosovo, se arată într-un comunicat al Guvernului kosovar. Situaţia în zona de nord este "calmă, în general, cu tensiuni ocazionale", adaugă comunicatul citat.

Potrivit AFP, la postul de frontieră Jarinje se află circa zece militari, însoţiţi de un vehicul blindat echipat cu o mitralieră.
Ministrul sârb pentru Kosovo, Goran Bogdanovici, a declarat, în noaptea de miercuri spre joi, că autorităţile sârbe vor discuta din nou joi cu comandantul KFOR, Erhard Buhler, despre măsurile necesare pentru stabilizarea situaţiei la graniţă.

SMURD LA REŞIŢA


Astăzi, 28 iulie, o echipă formată din specialişti de la ISU Semenic şi Serviciul Judeţean de Ambulanţă se află la Timişoara pentru a recepţiona ambulanţele destinate SMURD Caraş-Severin, şi pentru a verifica dotările tehnice şi medicale. O ambulanţă de prim ajutor şi una de reanimare vor sosi mîine, 29 iulie la Reşiţa. Maşina dedicată acordării de prim ajutor calificat va merge la Subunitatea de la Bozovici, iar cea de terapie intensivă mobilă la Detaşamentul Caransebeş, două formaţiuni cu probleme deosebite în raioanele de intervenţie, din cauza închiderii spitalului din Bozovici şi a numeroaselor accidente grave pe E70. Purtătorul de cuvînt al instituţiei, plt. Anca Balint, a menţionat că după această etapă va urma stabilirea personalului care va fi încadrat pe maşini şi instruirea acestuia. În ceea ce priveşte şoferii, aceştia vor fi angajaţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Problema spinoasă pentru punerea acestora în stare operativă este LIPSA MEDICILOR care să încadreze cele două unităţi mobile de urgenţă! Fără aceştia, ambulanţele pot fi folosite cu succes la căratul cartofilor!

Autoutilitarele specializate sînt achiziţionate din fonduri europene, în cadrul unui proiect în valoare de 50 de milioane de lei, derulat de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Managementul Situaţiilor de Urgenţă, înfiinţată prin asocierea judeţelor Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş. În prima etapă, Regiunea Vest beneficiază de 10 autospeciale noi. Inspectoratul pentru situaţii de urgenţă Timiş se va înnoi cu o ambulanţă de prim ajutor, două de reanimare şi un centru mobil de comandă, echipat şi dotat. În judeţele Arad şi Hunedoara vor fi repartizate cîte o maşină de prim ajutor şi una de terapie intensivă mobilă.

Predarea echipamentelor va avea loc vineri, 29 iulie, de la ora 11, la sediul Consiliului Judeţean Timiş.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Caraş-Severin va mai beneficia, tot în cadrul acestui proiect, de 7 maşini de intervenţie performante.

În urma implementării proiectului, numărul unităţilor mobile de intervenţie în situaţii de urgenţă la nivelul Regiunii Vest va creşte cu 41% (de la 107 unităţi la 151 unităţi). De asemenea, se preconizează o scădere a timpului mediu de răspuns al unităţilor mobile: în zonele rurale de la 41 minute la 28 minute, iar în zonele urbane de la 22 minute la 13 minute. La nivelul judeţului Caraş-Severin timpii de intervenţie sînt mai mari din cauza raioanelor mari deservite de detaşamentele de intervenţie, din cauza reliefului şi a infrastructurii rutiere.

Profesionalismul şi colaborarea cu Politia Română, apreciate de specialiştii Drug Enforcement Administration


v Colaborarea cu Poliţia Română a condus la destructurarea unei grupări specializate în procurarea şi comercializarea de armament către entităţi teroriste

v Într-un alt caz, vizând probarea activităţii unei grupări infracţionale specializate în criminalitate informatică, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii a transmis în urmă cu câteva zile felicitări Poliţiei Române pentru colaborare

Pentru colaborarea, profesionalismul şi modul de acţiune al structurilor specializate ale Poliţiei Române în cauza finalizată cu destructurarea unei importante grupări multinaţionale formate din cetăţeni libanezi, iranieni şi turci, specializată în procurarea şi comercializarea de armament de mare calibru către entităţi teroriste din Orientul Mijlociu, domnul Preet BHARARA, procurorul general al Manhatan a transmis mulţumirile sale Poliţiei Naţionale Române, Centrului Regional de Combatere a Criminalităţii Tranasfrontaliere SECI, Poliţiilor Naţionale Turce, Malaesiene, Elene şi Cipriote, Autorităţilor Estone şi Serviciului de Poliţie din Maldive. Totodată, oficialul american a mulţumit Biroului de Afaceri Internaţionale din cadrul Departamentului de Justiţie al Statelor Unite ale Americii, Diviziei de Securitate Internaţională, Biroului Central Naţional Interpol al Statelor Unite şi Secretariatului General Interpol din Lyon, Ambasadei Statelor Unite din Sri Lanka şi Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii.

Reamintim faptul că poliţişti din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate – Serviciul Antidrog, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală şi cu ofiţeri americani din cadrul DEA (Drug Enforcement Administration), au destructurat o importantă grupare multinaţională formate din cetăţeni libanezi, iranieni şi turci, specializată în procurarea şi comercializarea de armament de mare calibru către entităţi teroriste din Orientul Mijlociu.

Trei cetăţeni libanezi, iranieni şi turci, membrii unei grupări multinaţionale specializată în procurarea şi comercializarea de armament de mare calibru către entităţi teroriste din Orientul Mijlociu, pe numele cărora autorităţile americane au emis mandate de arestare preventivă, au fost capturaţi de poliţişti, procurori D.I.I.C.O.T. şi ofiţeri americani, în municipiul Bucureşti, respectiv Insulele Maldive.

Pe perioada derulării investigaţiilor, s-a beneficiat de sprijinul ofiţerilor specializaţi din cadrul Direcţiei Operaţiuni Speciale-I.G.P.R. şi ai S.R.I..

La data de 25 iulie a.c., în mod simultan, poliţiştii de combatere a criminalităţii organizate, procurorii D.I.I.C.O.T. şi ofiţerii americani au acţionat în municipiul Bucureşti şi Insulele Maldive pentru capturarea celor trei membri ai grupării. Astfel, pe raza municipiului Bucureşti au fost identificaţi A.C., cetăţean turc, S.A., cetăţean iranian, în timp ce autorităţile americane l-au reţinut pe N.B., cetăţean libanez, liderul grupului.

Suspecţii au fost prezentaţi Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti în vederea punerii în executare a mandatelor de arestare preventivă emise de autorităţile americane.

Separat de solicitarea oficialilor americani, existând informaţii că membrii grupării intenţionează să comercializeze în România aproximativ 200 kg de heroină, s-a desfăşurat o acţiune în comuna Ciorogârla, judeţul Ilfov, informaţiile neconfirmându-se.

„Aceste operaţiuni DEA arată, fără echivoc, faptul că traficul de droguri este o ameninţare care alimentează în aceeaşi măsură terorismul şi dependenţa de droguri. Am avut ca ţintă şi am reuşit să eliminăm două reţele complexe şi periculoase, am stopat eforturile de a înarma HEZBOLLAH, precum şi pe teroriştii talibani; am prevenit posibilitatea ca mari cantităţi de heroină să ajungă pe pieţele ilicite din lume. Cei responsabili de aceste infracţiuni vor fi aduşi în faţa instanţei datorită oamenilor curajoşi din cadrul DEA, procurorilor Southern District of New York, precum şi excelentei cooperări cu partenerii noştri internaţionali şi agenţiilor federale a cărora participare a fost esenţială pentru succesul operaţiunilor DEA” a declarat Directorul DEA (Drug Enforcement Administration), domnul Michele M. Leonhart.

INFORMAŢII DE BACKGROUND :

Aceasta este a doua operaţiune la nivel internaţional la care poliţiştii români au fost cooptaţi anul acesta de autorităţile americane şi la care au contribuit cu succes.

În urmă cu câteva zile, la data de 15 iulie a.c., în cadrul unei conferinţe de presă comune a autorităţilor române şi americane organizată la Bucureşti, Excelenţa Sa Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, domnul Mark H. Gitenstein a anunţat succesul unei ample operaţiuni Româno-Americană de combatere a Criminalităţii Informatice.

În cadrul unei acţiuni complexe cu forţe extinse, în colaborare cu autorităţile americane, ofiţerii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate – I.G.P.R. şi procurorii D.I.I.C.O.T. au destrămat trei grupări infracţionale organizate transfrontaliere, specializate în comiterea de fraude informatice pe site-urile de comerţ electronic.

Poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate din cadrul D.C.C.O. – I.G.P.R., împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T., au efectuat 117 percheziţii domiciliare, pe raza municipiilor Bucureşti, Craiova, Tg. Jiu, Timişoara, Râmnicu-Vâlcea, Zimnicea, Alexandria, Reşiţa şi Piteşti, în vederea reţinerii membrilor grupurilor infracţionale şi a ridicării mijloacelor materiale de probă. Prejudiciul estimat până în prezent este de aproximativ 20 milioane USD, fiind identificate în acest sens peste 1.000 de victime, majoritatea cetăţeni americani. Pe perioada derulării investigaţiilor, specialiştii în domeniul criminalităţii informatice din cadrul Poliţiei Române au fost sprijiniţi de către ofiţeri specializaţi ai Direcţiei Operaţiuni Speciale şi D.G.I.P.I..

De asemenea, s-au derulat activităţi în colaborare cu autorităţile americane (F.B.I. şi Secret Service) pentru identificarea victimelor - cetăţeni americani şi a membrilor grupării infracţionale care acţionau în SUA.

În discursul său, Excelenţa sa a subliniat faptul că ”Succesul acestor perseverenţi membri ai instituţiilor române şi americane de aplicare a legii nu a apărut peste noapte, ci este rezultatul unor ani de muncă susţinută, comunicare clară şi atenţie deosebită pentru detalii.

În ultimii zece ani, reprezentanţii instituţiilor de aplicare a legii din România şi SUA au cooperat în activităţi de combatere a infracţionalităţii. Succesul pe care îl anunţăm nu se limitează la arestările abia efectuate.

El este punctul culminant al celor zece ani de excelentă cooperare în domeniul aplicării legii cu partenerii noştri din România: Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate (DCCO), Serviciul Român de Informaţii (SRI) şi omologii lor din SUA: Biroul Federal de Informaţii (FBI), Serviciile Secrete ale Statelor Unite (USSS), Serviciul American pentru Controlul Imigraţiei şi al Normelor Vamale, Departamentul Justiţiei şi diverse birouri ale procurorilor.

Colaborarea noastră ar putea servi drept model de cooperare internaţională în domeniul aplicării legii pe mai multe fronturi. Aceste arestări nu ar fi fost posibile fără colaborare în timp real şi schimb de informaţii. Cooperarea noastră se îmbunătăţeşte cu fiecare caz la care lucrăm împreună. Îi felicit pe toţi membrii instituţiilor de aplicare a legii pentru reuşita lor şi pentru succesul acestei operaţiuni. »

În încheierea mesajului adresat, Excelenţa a transmis mulţumiri tuturor reprezentanţilor instituţiilor de aplicare a legii care au contribuit la realizarea acestor arestări, subliniind faptul că « extraordinara cooperare dintre organizaţiile de aplicare a legii din România şi SUA reflectă excelenta relaţie bilaterală existentă între ţările noastre. »



DIRECŢIA INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

miercuri, 27 iulie 2011

BULETIN DE PRESĂ

POLIŢIŞTII AU REUŞIT REŢINEREA A DOI SUSPECŢI ÎN ŞASE CAZURI DE FURT
Lucrători din cadrul Poliţiei Municipiului Reşiţa au reuşit identificarea şi reţinerea a doi tineri suspectaţi de comiterea mai multor furturi săvârşite în cursul lunii iulie 2011 pe raza municipiului Reşiţa.
A.ALEXANDRU, de 19 ani, şi C.C., de 17 ani, sunt cercetaţi în şase cazuri de furturi de componente auto, respectiv acumulatori şi cd-playere, dosarele fiind înregistrate iniţial cu autori necunoscuţi.
O parte din bunurile sustrase au fost recuperate, iar pe numele celor doi a fost emisă o ordonanţă de reţinere pentru o perioadă de 24 de ore, urmând ca în cursul zilei de 27.07.2011 să fie prezentaţi Parchetului de pe lângă Judecătoria Reşiţa cu propunere de arestare preventivă.

AMENDĂ TRANSFORMATĂ ÎN ÎNCHISOARE
În dimineaţa zilei de 26.07.2011, lucrătorii din cadrul Postului de Poliţie Pojejena au depistat şi reţinut un bărbat urmărit naţional.
Pe numele lui B.NICOLAE, de 28 de ani, a fost emis un mandat de executare a pedepsei închisorii, pentru o perioadă de două luni, de Judecătoria Timişoara în data de 21.02.2007.
Iniţial bărbatul trebuia să plătească o amendă penală în cuantum de 1200 de lei, amendă pe care nu a plătit-o şi i-a fost înlocuită cu două luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de lovire sau alte violenţe.
În data de 03.08.2005 l-a lovit cu o cărămidă în zona capului pe R.ILIE, cauzându-i leziuni ce au necesitat opt zile de îngrijiri medicale.

A FOST DEPISTAT DE POLIŢIŞTI ÎN TRAFIC
Poliţiştii rutieri, în cadrul desfăşurării unei acţiuni privind circulaţia pe drumurile publice în cursul zilei de 26/27.07.2011, au depistat un tânăr ce conducea un autoturism, deşi nu poseda permis de conducere.
U.REMUS, de 27 de ani, a fost depistat pe raza localităţii Berzovia, în timp ce conducea un autoturism înmatriculat în străinătate fără a poseda permis de conducere.
În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană fără a poseda permis de conducere.

CU MOTOCICLETA LA PLIMBARE
Lucrători din cadrul Poliţiei Oraşului Anina au fost sesizaţi cu privire la producerea unui accident rutier pe strada Sf. Varvara din oraş şi soldat cu rănirea unei persoane.
Poliţiştii sosiţi la faţa locului, au constatat în urma cercetărilor, că minorul C.M., în vârstă de 15 ani, a luat motocicleta neînmatriculată din curtea locuinţei şi a plecat spre centrul oraşului.
A intenţionat să depăşească autoturismul din faţa sa, însă din cauza vitezei excesive a intrat în coliziune cu autovehiculul şi a fost proiectat într-un imobil.
În urma accidentului a rezultat rănirea minorului, care a fost transportat la Spitalul Judeţean Reşiţa pentru îngrijiri medicale, nefiind necesară internarea acestuia.
Cei doi conducători de vehicule au fost testaţi cu aparatul alcooltest, rezultatele fiind negative.
Oamenii legii continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de vătămare corporală din culpă şi conducerea pe drumurile publice a unui vehicul neînmatriculat şi fără permis de conducere.

ACCELERAŢIE NECONTROLATĂ
Lucrători din cadrul Poliţiei Oraşului Moldova Nouă au intervenit la un accident rutier produs în seara zilei de 26.07.2011, pe str. 1 Decembrie.
Echipa deplasată la faţa locului a constatat că C.DORU, de 29 ani, în timp ce conducea un moped, a efectuat manevra de întoarcere, însă a accelerat necontrolat vehiculul şi a căzut în râul Boşneag de la o înălţime de aproximativ 3,5 m.
În urma accidentului conducătorul mopedului a fost rănit uşor, fiind transportat la Spitalul Moldova Nouă pentru îngrijiri medicale, nefiind necesară internarea.
Tot în seara zilei de 26.07.2011, poliţiştii au intervenit la un alt accident produs pe DN 6, în care a fost implicat un biciclist.
În urma cercetărilor s-a constatat că în timp ce V.AUREL, în vârstă de 50 de ani, se deplasa cu bicicleta pe raza localităţii Mehadia, s-a angajat în traversarea străzii fără să se asigure şi a fost acroşat cu oglinda unui autoturism condus de către P.CATALIN, de 19 ani.
Medicii din ambulanţa sosită la faţa locului au constatat că biciclistul nu a suferit vătămări corporale.
Cei doi conducători de vehicule au fost testaţi c u aparatul alcooltest, iar în cazul lui V.AUREL rezultatul a fost de 0,45 mg/l alcool pur în aerul expirat.

TÂNĂR DEPISTAT DE POLIŢIŞTI SUB INFLUENŢA BĂUTURILOR ALCOOLICE
Poliţiştii rutieri, în cadrul desfăşurării unei acţiuni privind circulaţia pe drumurile publice în cursul nopţii de 26/27.07.2011, au depistat un tânăr ce conducea un autoturism, deşi era sub influenţa băuturilor alcoolice.
B.IOAN, în vârstă de 21 de ani, a fost oprit de oamenii legii pe bulevardul Republicii din Reşiţa pentru control.
Tânărul a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultatul fiind de 0,55 mg/l alcool pur în aerul expirat. Conducătorul auto a fost condus la Spitalul judeţean Reşiţa unde i s-au recoltat două probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză se continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană având o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge.



PURTĂTOR DE CUVÂNT
Agent de poliţie
CĂRBUNARU ANCUŢA-RAMONA

Primarul Kandaharului, ucis intr-un atentat

Primarul din Kandahar, cel mai mare oras din sudul Afganistanului, leaganul istoric al talibanilor, a fost ucis miercuri intr-un atentat sinucigas, a declarat pentru AFP seful politiei din provincia Kandahar, generalul Abdul Raziq. Un atentator sinucigas a aruncat explozibilul pe care il avea ascuns in turban in fata primarului, Ghulam Haidar Hameed, care vorbea in curtea Primariei, cu niste cetateni, a adaugat Raziq.

Voiau să ajute Hezbollah şi talibanii


NEW YORK (MEDIAFAX) - Cei patru bărbaţi arestaţi în urma unei operaţiuni a poliţiei americane în Maldive şi în România, în două cazuri de "narco-terorism", intenţionau să ajute gruparea libaneză Hezbollah şi talibanii afgani, a anunţat marţi justiţia americană, citată de AFP.
Doi bărbaţi au fost arestaţi în Maldive şi alţi doi la Bucureşti, în cadrul a două cazuri separate.
Trei dintre cei patru bărbaţi sunt acuzaţi de complot în vederea susţinerii Hezbollah, considerată de Washington organizaţie teroristă.
Potrivit actului de acuzare, agenţi americani ai poliţiei antidrog, care acţionau sub acoperire, au pretins că acceptă să achiziţioneze câteva sute de kilogame de heroină.
Ei au ajuns apoi la un acord pentru a le vinde suspecţilor "arme de tip militar" destinate Hezbollah, pentru un total de 9,5 milioane de dolari. Discuţia făcea referire în special la rachete sol-aer, arme de asalt de fabricaţie rusă şi americană, precum şi arme de precizie şi muniţie.
Cel de-al patrulea bărbat, arestat separat în Maldive, a fost extrădat la New York, fiind acuzat că a vândut heroină crezând că avea ca destinaţie Statele Unite şi că a vândut arme de asalt despre care credea că sunt destinate talibanilor din Afganistan.

marți, 26 iulie 2011

BULETIN DE PRESĂ

CĂRUŢĂ CONFECŢIONATĂ ARTIZANAL
Poliţiştii au intervenit la un accident rutier produs în dimineaţa zilei de 25.07.2011 pe DN 6 în jurul orelor 05.00 şi soldat cu rănirea uşoară a unei persoane.
În urma cercetărilor efectuate s-a constatat că în timp ce L.IMRE, de 35 de ani, conducea o autoutilitară din direcţia Caransebeş spre Băile Herculane, a lovit o cabalină legată în partea din spate a unei căruţe confecţionată artizanal, neînregistrată şi nesemnalizată corespunzător, condusă de R.GHEORGHE, de 46 de ani.
În căruţă se afla şi minorul R.I., de 14 ani, care a fost rănit uşor în urma accidentului. Minorul a fost transportat cu ambulanţa la Spitalul Municipal Caransebeş pentru îngrijiri medicale, fără a fi necesară internarea.
Cei doi conducători de vehicule au fost testaţi cu aparatul alcooltest, în cazul lui R.GHEORGHE a rezultat o concentraţie de 0,47 mg/l alcool pur în aerul expirat fiindu-i recoltate două probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză se continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală din culpă.

FURTUL ARE PICIOARE SCURTE
Poliţiştii au intervenit la solicitarea unui cetăţean cu privire la faptul că o femeie a sustras bunuri dintr-o societate comercială situată pe bulevardul Muncii în cursul zilei de 25.07.2011.
Poliţiştii ajunşi la faţa locului au identificat-o pe femeie, aceasta fiind M.MARIOARA, în vârstă de 38 de ani.
Din societatea comercială au fost sustrase bunuri în valoare de 859 de lei, prejudiciul fiind recuperat în totalitate.
Poliţiştii continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt.

LA PLIMBARE CU MOTOCICLETA PE BULEVARD
Poliţiştii rutieri, în cadrul desfăşurării unei acţiuni privind circulaţia pe drumurile publice în cursul zilei de 25.07.2011, au depistat un tânăr ce conducea o motocicletă deşi nu avea permis de conducere.
R.DORU, în vârstă de 18 ani, conducea vehiculul pe bulevardul Republicii din Reşiţa, când a fost oprit de oamenii legii pentru control.
În urma verificărilor s-a constatat că tânărul nu posedă permis de conducere, iar motociclul nu este înmatriculat, motiv pentru care s-a întocmit un dosar de cercetare penală.



PURTĂTOR DE CUVÂNT
Agent de poliţie
CĂRBUNARU ANCUŢA-RAMONA

luni, 25 iulie 2011

Armata Naţională participă la un exerciţiu multinaţional în Ucraina


CHIŞINĂU, Iulie 25, 2011 – Un contingent de militari ai Armatei Naţionale participă la exerciţiul multinaţional „Rapid Trident 2011”, care se desfăşoară în perioada 25 iulie – 5 august la Centrul de instruire Iavorov, Ucraina.

Superiorul contingentului Armatei Naţionale, locotenent-colonelul Vitalie Rusu, a comunicat că Armata Naţională a detaşat la exerciţiu circa 100 de militari, iar contingentul este format din trei plutoane de infanterie, o grupă cu destinaţie specială şi una de geniu.

Rusu a afirmat că militarii Armatei Naţionale vor îndeplini în cadrul exerciţiului multinaţional „Rapid Trident 2011” misiuni specifice operaţiunilor de menţinere a păcii, dar şi operaţiuni de deminare şi de desantare cu implicarea grupelor de geniu şi cu destinaţie specială a Armatei Naţionale. De asemenea, superiorul contingentului Armatei Naţionale a specificat că militarii moldoveni vor fi implicaţi într-un exerciţiu de instruire a companiei mixte moldo-serbă de infanterie.

„În conformitate cu scenariul exerciţiului, militarii Armatei Naţionale vor efectua antrenamente practice la punctele de comandă şi control, escortarea convoiului, realizarea cordonului şi operaţiuni de cercetare–patrulare”, a declarat Vitalie Rusu. „Subliniez că la locul de instruire care vizează verificarea la punctul de control şi trecere, un pluton de militari moldoveni vor îndeplini rolul de instructori pentru militarii din alte ţări participante la exerciţiu, iar aceasta denotă că măiestria profesională a militarilor moldoveni este înalt apreciată”.

De menţionat că în cadrul exerciţiului multinaţional “Rapid Trident” vor fi implicaţi circa 2000 de militari din nouă ţări: R. Moldova, Ucraina, Belarus, Canada, Polonia, Slovenia, Serbia, Marea Britanie şi SUA.

“Rapid Trident” este un exerciţiu multinaţional de menţinere a păcii în spiritul Parteneriatului pentru Pace, iar Armata Naţională participă la acest exerciţiu din anul 2007.

Scopul exerciţiului multinaţional “Rapid Trident” este de a îmbunătăţi interoperabilitatea trupelor multinaţionale din ţările Parteneriatului pentru Pace în operaţiuni de menţinere a păcii.



Pentru informaţii contactaţi:
Locotenent – colonel Alexandru JOSAN, Şef Serviciul Relaţii Publice,
Tel: +373 22 252090, +373 079707243


Abonaţi-vă la noutăţile Ministerului Apărării pe www.army.md
Vizitaţi-ne pe YouTube, Facebook, Flickr şi Twitter
YouTube: http://www.youtube.com/mdnationalarmy
Facebook: http://www.facebook.com/MDAarmy?sk=info#!/MDAarmy?sk=wall
Flickr: http://www.flickr.com/photos/army_md/
Twitter: http://twitter.com/#!/MD_NationalArmy


BULETIN DE PRESĂ

GHINION CU MOPEDUL
Poliţiştii au intervenit la un accident rutier produs în după-amiaza zilei de 24.07.2011 între localităţile Berzovia şi Ramna.
În urma cercetărilor efectuate s-a constatat că în timp ce Z.FRANCISC, de 61 de ani, conducea un moped, a pierdut controlul vehiculului şi a căzut.
Conducătorul mopedului a fost rănit uşor, fiind transportat la Spitalul Judeţean Reşiţa pentru îngrijiri medicale, unde i-a fost recoltată şi o probă biologică de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
Bărbatul nu posedă permis de conducere şi nici vreun curs de legislaţie rutieră.


A DECEDAT
În seara zilei de 23.07.2011, Poliţia Municipiului Reşiţa a fost sesizată cu privire la faptul că pe Bulevardul Republicii, într-o staţie de autobuz, între doi bărbaţi a avut loc o altercaţie, unul dintre aceştia fiind căzut la pământ ca urmare a loviturilor primite de la celălalt.
Victima, M.ANGHEL, de 44 de ani, a fost transportat cu ambulanţa la Spitalul Judeţean Reşiţa pentru îngrijiri medicale, fiind în stop-cardiorespirator, însă a decedat.
Celălalt bărbat, după agresiune a dispărut de la locul faptei, însă după câteva ore a fost identificat, acesta fiind G.GHEORGHE, de 39 de ani.
Cadavrul victimei a fost transportat la morgă, unde în urma necropsiei efectuate de medicul legist se va stabili cu exactitate cauzele decesului.
În cauză se continuă cercetările într-un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de loviri sau vătămări cauzatoare de moarte.
Parchetul de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin a dispus interdicţia de a părăsi localitatea pentru o perioadă de 30 de zile faţă de G.GHEORGHE.



PURTĂTOR DE CUVÂNT
Agent de poliţie
CĂRBUNARU ANCUŢA-RAMONA

vineri, 22 iulie 2011

Moldova adopta standarde NATO


Moldova ridica nivelul fortelor sale militare la standardele NATO, scrie Nezavisimaia gazeta. Printre altele, soldatii moldoveni vor fi dezvatati de pasul rusesc de mars, daunator sanatatii. Iar zilele trecute, ministrul moldovean al apararii a declarat ca participarea la acest bloc militar inseamna un sprijin acordat partenerilor, declaratie care pune, practic, sub semnul intrebari neutralitatea Moldovei.

Expertii cred ca acesta este inceputul integrarii tarii in Alianta Nord-Atlantica. Populatia Moldovei s-a obisnuit ca totul in tara lor sa se faca dupa modelul romanesc. In scoli se invata limba si istoria Romaniei, guvernul are sedinte comune cu cabinetul de ministrii al tarii vecine, legislatia este adusa in conformitate cu cea existenta la Bucuresti, tarile se unesc prin conducte de gaze si treptat se transforma in gemene.

Acest lucru nu mai suprinde pe nimeni, pentru ca la putere se afla o alianta de partide, care se pronunta in fovoarea unirii Moldovei cu Romania.

Avand in vedere ca Romania este membru NATO, atunci si Moldova ar trebui sa ajunga acolo, dupa logica puterii.

Moldova este numai la inceputul procesului de integrare in NATO, spune presedintele miscarii Ravnopravie, Valeri Klimenko. „Dar la ministerul apararii lucreaza deja de multa vreme consultanti NATO, care pot fi vazuti pe coridoarele guvernului. Iar faptul ca, in virtutea Constitutiei, Moldova este stat neutru, nu deranjeaza pe nimeni. Populatia va fi invatata ca Alianta reprezinta un posibil ajutor in caz de pericol. In plus, pentru a intretine o armata este nevoie de bani, care nu sunt. Dupa care se va spune ca pericolul exista si ca trebuie aderat la NATO. Iar pericolul poate fi Rusia, care nu vrea sa-si evacueze trupele de pe teritoriul Transnistriei, ba chiar Transnistria care are propria ei armata. Si care, in plus, nu vrea sa revina in cadrul Moldovei”, a spus Klimenko.


BULETIN DE PRESĂ



ACCIDENT PE DN 58
Poliţiştii rutieri au fost sesizaţi în dimineaţa zilei de 21.07.2011, cu privire la producerea unui accident rutier pe DN 58, în afara localităţii Păltiniş.
Echipa deplasată la faţa locului a constatat că T.FLORIN, de 56 de ani, în timp ce conducea un autoturism din direcţia Reşiţa spre Caransebeş, nu a adaptat viteza într-o curbă periculoasă, a părăsit partea carosabilă şi s-a răsturnat.
În urma accidentului a rezultat rănirea uşoară a conducătorului auto care a fost transportat la Spitalul Judeţean Reşiţa pentru îngrijiri medicale, fără a fi necesară internarea.
T.FLORIN a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultatul fiind negativ.


FĂRĂ DOCUMENTE
În cadrul unei acţiuni pe linia transportului de material lemnos desfăşurată de lucrătorii Postului de Poliţie Berzovia, în cursul zilei de 21.07.2011, a fost depistat un bărbat ce transporta lemn fără documente.
C.PETRU, de 37 de ani, transporta cu o camionetă pe DN 58 B material lemnos, când a fost oprit de poliţişti.
În urma verificărilor s-a constatat că bărbatul transporta lemnul fără a avea documente.
Materialul lemnos a fost ridicat în vederea cercetărilor, iar C.PETRU sancţionat contravenţional cu suma de 2000 de lei.

CU MOTORINA „ÎN SAC”
Lucrătorii Postului de Poliţie Berzovia au surprins doi bărbaţi care au sustras mai multe bunuri dintr-o societate comercială, în după-amiaza zilei de 21.07.2011.
D.GABRIEL, de 30 de ani, şi M.NICOLAE, de 42 de ani, au pătruns în societate comercială de unde au sustras 50 de litri de motorină, un compresor şi şase metri cablu de aluminiu.
În cauză s-a întocmit un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt, prejudiciul fiind recuperat în totalitate.

NEATENŢIA CAUZA UNUI ACCIDENT
În dimineaţa zilei de 21.07.2011, poliţiştii au intervenit la un accident rutier produs pe raza localităţii Brebu.
Echipa deplasată la faţa locului, în urma cercetărilor, a constatat că B.MIRUNA, în vârstă de 34 de ani, în timp ce conducea un autoturism, din direcţia Reşiţa spre Caransebeş, într-un moment de neatenţie, a pierdut controlul volanului şi s-a izbit de un cap de pod.
În urma accidentului a rezultat rănirea uşoară a conducătoarei auto care a fost transportată la Spitalul Municipal Caransebeş pentru îngrijiri medicale fără a fi necesară internarea.
La testarea cu aparatul alcooltest a femeii, rezultatul a fost negativ.




PURTĂTOR DE CUVÂNT
Agent de poliţie
CĂRBUNARU ANCUŢA-RAMONA

Secretarul de stat Ioan DASCĂLU efectuează o vizită de lucru în teatrul de operaţiuni din Afganistan


Secretarul de stat, şef al Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, chestor de poliţie Ioan DASCĂLU, efectuează în perioada 21 – 27 iulie a.c., o vizită de lucru în teatrul de operaţiuni din Afganistan. Scopul vizitei de lucru este de a observa la faţa locului modul în care jandarmii români execută misiunile specifice, aşa cum prevede Acordul tehnic între Ministerul Administraţiei şi Internelor din România şi Comanda Centrală din cadrul Departamentului de Apărare al S.U.A. privind dislocarea forţelor Ministerului Administraţiei şi Internelor Român în Afganistan.

Cu ocazia vizitei, secretarul de stat se va întâlni şi cu cei opt poliţişti români care îşi desfăşoară activitatea în Kabul, în cadrul Misiunii EUPOL Afganistan, sub egida U.E. Pe parcursul vizitei, chestorul de poliţie Ioan DASCĂLU va avea întrevederi cu Comandantul NTM-A (NATO Training Mission Afganistan), general William B. CALDWELL IV, cu şeful Misiunii EUPOL, general Jukka SAVOLAINEEN şi cu Comandantul CTAG-P (Combined Training Advisory Group - Police), general de brigadă Sebastiano COMITINI.

Începând cu data de 28 aprilie a.c., potrivit Hotărârii Consiliul Suprem de Apărare a Ţării nr. 29 din 22.03.2011, 66 de jandarmi (dintre care 23 ofiţeri şi 43 subofiţeri) participă la misiunea de instruire N.A.T.O. Training Mission a forţelor de ordine publică din Afganistan. Detaşamentul român execută operaţiuni de instruire a Poliţiei Naţionale Afgane şi ocupă funcţii de stat major în cadrul Combined Training Advisory Group –Police al misiunii. Durata mandatului acestora este de şase luni, jandarmii români fiind dislocaţi în trei locaţii: Spin Boldak, Wardak şi Costall, unde sunt situate trei centre de pregătire ale Poliţiei Afgane. Principalele misiuni ale jandarmilor români din Afganistan constau în pregătirea poliţiştilor sau viitorilor poliţişti afgani în ceea ce priveşte modul de acţiune pentru prevenirea sau aplanarea conflictelor, predarea legislaţiei ce stă la baza desfăşurării misiunilor de ordine publică şi instruirea asupra modului de folosire a armamentului din dotare.

Jandarmii care alcătuiesc contingentul provin din toate unităţile Jandarmeriei Române şi au fost selecţionaţi în urma promovării tuturor testelor la care au fost supuşi (cunoştinţe de specialitate, verificarea medicală – pentru a certifica faptul că sunt apt fizic şi psihic să îndeplinească misiunea, verificarea fizică, probe de limbă străină –limba engleză, iar un aspect important l-a constituit experienţa acumulată în domeniul ordinii publice).


joi, 21 iulie 2011

Peste 80 de localităţi din 17 judeţe au fost afectate de furtună


Peste 80 de localităţi din 17 judeţe au fost afectate de furtună, pompierii fiind solicitaţi să intervină în aproape 170 de cazuri, pentru copaci căzuţi pe străzi, pe acoperişurile unor case şi pe maşini, pentru stingerea unor incendii în urma trăsnetelor şi scoaterea apei din subsolurile imobilelor
În urma furtunilor au fost afectate 84 de localităţi din 17 judeţe, respectiv Arad, Bacău, Bihor, Buzău, Caraş-Severin, Covasna, Gorj, Hunedoara, Mureş, Suceava, Vâlcea, Teleorman, Cluj, Dâmboviţa, Argeş, Bistriţa-Năsăud şi Prahova, a anunţat, joi, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), într-un comunicat de presă.
Aproape 750 de angajaţi IGSU au intervenit în aceste localităţi, cu 163 de autospeciale de intervenţie, motopompe şi autocamioane. La intervenţii au participat şi 21 de agenţi de poliţie, 288 de membri ai comitetelor locale şi serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă, cu 18 mijloace de intervenţie, precum şi 76 de angajaţi ai SNCFR, Electrica şi SDN, cu 19 utilaje.
"Au fost 103 intervenţii pentru degajarea trunchiurilor de copaci căzute pe carosabil, acoperişuri şi autoturisme, 44 intervenţii pentru degajarea sau consolidarea elementelor de construcţie de la nivelul acoperişurilor, dislocate de vânt, 9 intervenţii pentru localizarea şi stingerea incendiilor generate de cauze naturale (trăsnet) şi 8 intervenţii pentru evacuarea apei din subsoluri, în judeţele Cluj, Dâmboviţa şi Mureş", a precizat IGSU.
Totodată, 62 de localităţi din judeţele Călăraşi, Hunedoara, Giurgiu, Argeş, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Teleorman, Vâlcea, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş, Sibiu, Buzău, Dâmboviţa, Prahova şi Vrancea sunt nealimentate total sau parţial cu energie electrică, echipele Electrica intervenind pentru remedierea avariilor.

Pentagonul caută experţi pentru contracararea propagandei în reţelele sociale


WASHINGTON (MEDIAFAX) - Departamentul american al Apărării caută specialişti care să identifice modalităţi de depistare şi contracarare a propagandei care poate apărea în reţelele sociale, relatează AFP, citând un anunţ publicat de agenţia pentru cercetare şi tehnologie militară Darpa.
Darpa caută experţi care să poată dezvolta "o nouă ştiinţă a reţelelor sociale", pentru a anticipa apariţia unor campanii de propagandă în reţele cum sunt Twitter sau Facebook.
Scopul programului este de a detecta "mesajele voit înşelătoare şi dezinformarea" în reţelele sociale şi de a le contracara, potrivit unui anunţ publicat de Darpa.
Proiectul răspunde îngrijorării exprimate de mai mulţi comandanţi militari americani în legătură cu rapiditatea schimbărilor politice produse în Orientul Mijlociu, unde reţelele sociale au catalizat protestele împotriva unor guverne aliate ale Statelor Unite. Mai mulţi oficiali americani au adus în discuţie necesitatea unui sistem de detectare a mobilizărilor prin intermediul reţelelor sociale şi de găsire a unor modalităţi de a influenţa rezultatul acestora prin utilizarea Twitter, Facebook sau YouTube.
"În sfera reţelelor sociale se desfăşoară tot mai multe evenimente de importanţă strategică şi tactică pentru forţele noastre armate", se arată într-un comunicat al Darpa, care adaugă că Pentagonul trebuie să fie la curent, în timp real, cu acest tip de evenimente.
Agenţia americană va aloca 42 de milioane de dolari pentru acest program şi intenţionează să subcontracteze activităţile de testare a algoritmilor în reţele experimentale.

Jandarmii asigură ordinea publică pe timpul manifestărilor culturalartistice


În perioada 20- 24.07.2011 în judeţul Caraş-Severin vor avea loc o serie de
evenimente cultural-artistice unde măsurile de asigurare a ordinii publice vor fi
executate de cadre ale Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Caraş-Severin.
În perioada 20-21.07.2011 în localitatea Oraviţa cu prilejul organizării
„Rugii Orăviţene“ un număr de 10 jandarmi din cadrul Inspectoratului de
Jandarmi Judeţean Caraş-Severin vor asigura ordinea şi liniştea publica pe
timpul desfăşurării manifestării culturale.
În perioada 21-24.07.2011 în „Poiana Lupului“ din localitatea Gărîna va
avea loc „Festivalului Internaţional Jazz Festival 2011“. Inspectoratului de
Jandarmi Judeţean Caraş-Severin va asigura cu un efectiv de 25 jandarmi,
misiuni de menţinere a ordini publice şi după caz, în situaţia apariţiei unei stări
conflictuale va executa acţiuni de restabilire a ordinii publice în zona de
responsabilitate.
Pe această cale rugăm persoanele ce vor lua parte la manifestările
cultural artistice să respecte prevederile legilor în vigoare ce reglementează
astfel de activităţi. Dacă este nevoie jandarmii aflaţi la faţa locului vor fi în
măsură să acorde sprijin cetăţenilor care îi vor solicita în aplanarea conflictelor
acordarea primului ajutor sau orice alte solicitări. Jandarmii pot fi solicitaţi
direct, prin luarea legăturii cu patrulele aflate la faţa locului, sau prin apelarea
numărului de urgenţă 112.

miercuri, 20 iulie 2011

„Sfântul Ilie”


Marţi, 19 iulie 2011, în oraşul Bocşa din judeţul Caraş–Severin a fost sărbătorit hramul uneia dintre cele mai vechi mănăstiri din judeţul nostru, care poartă chiar numele patronului spiritual care o protejează: Sfântul Ilie.
Un număr impresionant de credincioşi de pe raza întregului judeţ, dar şi din două judeţe vecine, Timiş şi Hunedoara, au dorit să participe la ceremonialul religios desfăşurat cu această ocazie care a început încă din după-masa zilei de 19.07.2008 şi a durat pe parcursul întregii nopţi.
Astfel de manifestări cu participare numeroasă de oameni reprezintă mediul propice pentru săvârşirea de fapte antisociale, în special furturi (din buzunare, din auto) şi tâlharii.
Prezenţi în mijlocul oamenilor, lucrătorii de ordine publică din cadrul Poliţiei Oraş Bocşa alături de ofiţerul de prevenire din cadrul C.A.P.C au realizat o activitate informativ preventivă oferind sfaturi de protecţie împotriva hoţilor care profită de faptul ca se află în spaţii aglomerate şi au distribuit aproximativ 120 pliante cuprinzând sfaturi de prevenire a tâlhăriilor în locurile publice, furturilor din buzunare şi din auto (s-a avut astfel în vedre faptul că cei veniţi de departe să participe la ritual religios desfăşurat pe timpul nopţii au parcat maşinile la o distanţă apreciabilă faţă de locul de desfăşurare) .

PURTĂTOR DE CUVÂNT
Agent de poliţie
CĂRBUNARU ANCUŢA-RAMONA

Al-Qaida în Yemen îi jură credinţă lui Ayman al-Zawahiri


Al-Qaida în Peninsula Arabă (AQPA) şi-a exprimat susţinerea faţă de Ayman al-Zawahiri, numit la conducerea reţelei teroriste Al-Qaida după moartea lui Osama ben Laden, potrivit ultimului număr al revistei de limbă engleză a organizaţiei, "Inspire", relatează AFP.
Al-Zawahiri, care a fost adjunctul lui ben Laden, "s-a aflat în prima linie a luptei islamice şi va conduce organizaţia la crearea căreia a contribuit", anunţă un editorial al revistei, citat de grupul american de informaţii SITE, care monitorizează site-urile islamiste.
"Îi cerem lui Allah să îl ajute pe şeicul Ayman (al-Zawahiri) în această mare sarcină", adaugă editorialul, potrivit SITE, care precizează că numărul revistei este datat 18 iulie.
Sub titlul "Alertă Info", o altă secţiune a revistei afirmă că "după martiriul şeicului Osama (ben Laden), conducerea Al-Qaida l-a desemnat pe şeicul Ayman al-Zawahiri, Allah să-l aibă în pază, ca nou emir (lider)", pe baza "experienţei şi înţelepciunii sale".
Al-Qaida l-a desemnat, în iunie, pe al-Zawahiri, în vârstă de 59 de ani, ca succesor al lui ben Laden, eliminat într-un raid american în Pakistan, în mai.
Al-Zawahiri, "planificatorul" operaţiunilor şi principalul purtător de cuvânt al reţelei Al-Qaida, devenea, astfel, cel mai căutat om din lume. Departamentul de Stat a pus, pe capul acestuia, o recompensă în valoare de 25 de milioane de dolari.
AQPA, cu sediul în Yemen, a fost creată în 2009, prin fuziunea filialelor yemenită şi saudită ale reţelei teroriste Al-Qaida. AQPA controlează zone din sudul şi estul Yemenului, unde îi sunt atribuite, în mod frecvent, atacuri împotriva forţelor de securitate.
Liderul AQPA, yemenitul Nasser al-Wahishi, a promis o intensificare a jihadului, pentru a răzbuna moartea lui ben Laden.

SUA consideră că "toate semnele" arată că liderul libian pierde controlul asupra ţării


WASHINGTON (MEDIAFAX) - Casa Albă a apreciat marţi că "toate semnele" indică faptul că liderul libian, Muammar Kadhafi, este pe punctul de a pierde controlul asupra Libiei, însă acesta a insistat că nu va ceda în faţa raidurilor NATO şi că va recuceri localităţile controlate de rebeli, relatează AFP.
"Toate indiciile arată că situaţia evoluează împotriva colonelului Kadhafi", a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney.
"Controlează un teritoriu tot mai restrâns, opoziţia se află în ofensivă în multe locuri din ţară", a adăugat el, precizând că "aprovizionarea (regimului) cu carburanţi şi bani este întreruptă".
Izolarea în interiorul ţării este dublată de o izolare tot mai accentuată şi pe plan internaţional, a afirmat Carney, reamintind că tot mai multe state sunt pe punctul de a recunoaşte Consiliul Naţional de Tranziţie, organism de conducere al insurgenţei libiene.
Kadhafi a repetat însă, marţi, că nu va ceda în faţa raidurilor NATO, iar poporul libian îl susţine în continuare. "Milioane de libieni sunt alături de mine. Suntem acasă şi ne vom bate până la ultima picătură pentru a ne apăra onoarea, petrolul şi bogăţiile", a spus el.
"Acest război ne-a fost impus; singura noastră variantă este să ne luptăm - bărbaţi, femei şi copii, cu sau fără arme, pentru a elibera Benghazi, Misrata" şi zona muntoasă aflată la sud-vest de capitală, a adăugat el, într-un discurs susţinut în faţa susţinătorilor săi la Al Aziziya.
La Benghazi se află sediul Consiliului Naţional de Tranziţie, iar rebelii controlează şi Misrata, oraş aflat la 200 de kilometri est de Tripoli, precum şi zone muntoase din apropierea capitalei.
"Vom merge în aceste oraşe controlate de trădători şi mercenarii NATO, pentru a le recuceri. Nu ne este frică de bombele NATO", a spus Kadhafi.

marți, 19 iulie 2011

MĂSURI DE ORDINE LA FESTIVALUL INTERNAŢIONAL DE JAZZ DE LA GĂRÂNA


Festivalul Internaţional de Jazz de la Gărâna devine de la an la an o manifestare din ce în ce mai amplă, ce atrage pe meleagurile cărăşene, în apropierea muntelui Semenic iubitori ai muzicii atât din tară dar şi de peste hotare.
Astfel „Poiana Lupului” din staţiunea Gărâna, se dovedeşte a fi neîncăpătoare pentru cele câteva mii de oamenii, atât din ţară, cât şi de peste hotare, care poposesc la acest festival închinat jazz-ului.
Pentru desfăşurarea în condiţii de deplină ordine şi siguranţă publică a acestei manifestări, zilnic, în perioada 21-24.07.2011, vor acţiona aproximativ 25 de poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Caraş-Severin.
Vor fi constituite dispozitive de ordine publică care vor acţiona atât la vedere cât şi în ţinută civilă, pentru prevenirea încălcării normelor legale şi aplicarea cu fermitate a prevederilor acestora.
De asemenea se va acţiona pentru prevenirea comiterea infracţiunilor cu violenţă, a furturilor din buzunare şi din auto, identificarea persoanelor care provoacă sau intenţionează să provoace tulburări ale ordinii publice, pentru identificarea persoanelor urmărite sau suspecte de comiterea de infracţiuni, iar poliţiştii rutieri vor asigura fluidizarea traficului rutier în zonă şi depistarea persoanelor ce conduc autovehicule sub influenţa băuturilor alcoolice.
Pe platoul din Poiana Lupului, în imediata apropiere a locului de desfăşurare a manifestării, va fi instalat un punct temporar de lucru al Poliţiei, funcţional 24 de ore din 24, destinat informării şi consilierii cetăţenilor, depunerii de reclamaţii, dar şi în vederea unei reacţii prompte a poliţiei la sesizările cetăţenilor.
Festivalul este „întâmpinat” de sărbătoarea Sfântului Ilie, sărbătoare ce adună în fiecare an credincioşi la mănăstirile din întreg judeţul. Pentru ca oamenii să se bucure în linişte, poliţiştii vor fi prezenţi în zona lăcaşurilor de cult pentru a preveni eventualele evenimente nedorite.

Pentru a va feri de evenimente negative vă recomandăm:
· Evitaţi să circulaţi singuri la ore târzii sau prin locuri neiluminate;
· Dacă observaţi că sunteţi urmăriţi, nu ezitaţi să cereţi ajutor trecătorilor;
· Evitaţi pe cât posibil compania unor persoane aflate sub influenţa alcoolului. Dacă nu este cu putinţă, evitaţi orice conflict cu aceştia, nu-i jigniţi şi nu-i încurajaţi;
· În aglomeraţie, dacă vă simţiţi înconjuraţi de persoane care nu vă inspiră încredere căutaţi să vă schimbaţi locul;
· O geantă atârnată neglijent pe umăr, este o „invitaţie” pentru hoţi;
· Purtaţi poşeta în faţa dumneavoastră şi nu în spate - în mulţime pot fi sustrase cu uşurinţă valori sau bunuri din poşeta pusă în spate;
· De asemenea, buzunarul de la spatele pantalonilor este extrem de vulnerabil;
· Feriţi-vă de priviri indiscrete când manevraţi banii;
· Nu lăsaţi corturile şi bagajele nesupravegheate;
· Nu vă urcaţi la volan dacă aţi consumat băuturi alcoolice!


NU UITAŢI !
În caz de nevoie, apelaţi cu încredere 112 - Apelul Unic de Urgenţă!




PURTĂTOR DE CUVÂNT
Agent de poliţie
CĂRBUNARU ANCUŢA-RAMONA

Fregata "Mărăşeşti" participă la un exerciţiu militar în Marea Neagră


CONSTANŢA (MEDIAFAX) - Fregata "Mărăşeşti" a Forţelor Navale Române urmează să fie evaluată pentru nivelul 2 de interoperabilitate NATO, în cadrul unei aplicaţii internaţionale organizate săptămâna aceasta de Bulgaria.
Potrivit Statului Major al Forţelor Navale Române, în cadrul exerciţiului "Breeze/Certex 2011", care se desfăşoară, în perioada 17 - 23 iulie, în apele teritoriale ale Bulgariei şi apele internaţionale ale Mării Negre, fregata "Mărăşeşti" va fi evaluată pentru nivelul 2 de interoperabilitate NATO de către o comisie mixtă din care fac parte specialişti de la Componenta Navală a Comandamentului NATO din Napoli şi din cadrul Centrului de Instruire, Simulare şi Evaluare al Forţelor Navale Române.
Nava are la bord pentru această misiune 227 de marinari, la care se adaugă echipele de evaluatori, şi este comandată de comandorul Cornel Cojocaru.
La exerciţiul "Breeze/Certex 2011" participă nave militare din România, Turcia, Grecia, Franţa, SUA şi gruparea navale NATO SNMG2.

BULETIN DE PRESĂ


ABANDONAT LÂNGĂ SPITAL
Poliţiştii au fost sesizaţi prin apelul unic de urgenţă 112 cu privire la faptul că un tânăr în vârstă de 21 de ani a fost transportat la Spitalul Judeţean Reşiţa întrucât a fost împuşcat cu o armă cu glonţ de cauciuc în picior.
În urma verificărilor s-a stabilit că victima este T.RANDI, din Reşiţa.
Din declaraţia tânărului rezultă faptul că în jurul orelor 22.30, în timp ce s-a deplasat pe Calea Caransebeşului din municipiul Reşiţa, în apropierea unei staţii de autobuz, a fost acostat de doi indivizi ce purtau cagule şi l-au băgat în portbagajul unei maşini după care a fost transportat într-o pădure de la marginea oraşului şi lovit cu pumnii şi picioarele.
T.RANDI a mai declarat că în timp ce era agresat de cei doi, dintr-un alt autoturism au coborât alţi trei indivizi, dintre care unul l-a împuşcat cu un pistol în piciorul drept, a fost din nou introdus în maşina cu care a fost adus şi abandonat lângă Spitalul Judeţean Reşiţa.
Victima susţine că nu îi cunoaşte pe cei cinci, dar în urmă cu aproximativ o săptămână a avut un incident în trafic cu şoferul unui autoturism.
În prezent tânărul este internat la Spitalul Judeţean Reşiţa fiind în afara oricărui pericol.
Poliţiştii desfăşoară cercetări în vederea identificării agresorilor, în cauză fiind întocmit şi un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de lovire sau alte violenţe şi uz de armă fără drept.

CU ALCOOLEMIE ÎN NOAPTE
În cadrul unei acţiuni pe linia circulaţiei rutiere desfăşurate în cursul nopţii de 18/19.07.2011 de lucrătorii Poliţiei Municipiului Reşiţa, a fost depistat un bărbat ce conducea un autoturism pe drumurile publice, deşi era sub influenţa băuturilor alcoolice.
D.GHEORGHE, în vârstă de 39 de ani, conducea autovehiculul pe strada Bârzavei din municipiu când a fost oprit de poliţişti pentru control.
La testarea cu aparatul alcooltest a bărbatului a rezultat o concentraţie de 1,09 mg/l alcool pur în aerul expirat, fiind condus la Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa în vederea recoltării probelor biologice de sânge şi stabilirea alcoolemiei.
În cauză se continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană având o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge.

ACCIDENTUL A SCOS LA IVEALĂ ALCOOLEMIA
Poliţiştii au intervenit la un accident rutier produs la ieşirea din localitatea Rusca Montană în seara zilei de 18.07.2011 şi soldat doar cu pagube materiale.
Echipa deplasată la faţa locului a constatat că în afara părţii carosabile este un autoturism răsturnat, iar în interior nu se află nici o persoană. În urma verificărilor efectuate s-a reuşit identificarea conducătorului auto pe raza localităţii Rusca Montană.
K.CAROL, de 63 de ani, a declarat că în timp ce conducea un autoturism, nu a adaptat viteza de deplasare într-o curbă la stânga, a pierdut controlul volanului, a părăsit partea carosabilă şi a intrat în coliziune cu un arbore, după care s-a răsturnat, fiind singur în maşină.
La testarea cu aparatul alcooltest a bărbatului a rezultat o concentraţie de 1,47 mg/l alcool pur în aerul expirat, fiindu-i recoltate două probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză se continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană având o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge şi părăsirea locului accidentului fără încuviinţarea poliţiei.

FĂRĂ PRIORITATE
Poliţiştii rutieri au intervenit la un accident rutier produs în după-amiaza zilei de 18.07.2011 pe strada Domanului din municipiul Reşiţa.
Echipa deplasată la faţa locului a constatat că în timp ce B.MARIUS, de 23 de ani, conducea un autoturism nu a acordat prioritate de trecere unui alt autoturism care era condus regulamentar de către A.GHEORGHE, de 57 de ani, şi a intrat în coliziune cu acesta.
În urma accidentului a rezultat rănirea uşoară a conducătorului auto A.GHEORGHE care a fost transportat cu ambulanţa la Spitalul Judeţean Reşiţa pentru îngrijiri medicale fără a necesita internarea.
Ambii conducători auto au fost testaţi cu aparatul alcooltest, rezultatele fiind negative.
În cauză se continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală din culpă.



PURTĂTOR DE CUVÂNT
Agent de poliţie
CĂRBUNARU ANCUŢA-RAMONA

Două situaţii de urgenţă pe zi, în Caraş-Severin



În primul semestru al acestui an, la nivelul judeţului Caraş-severin, au fost înregistrate 448 situaţii de urgenţă, în medie, aproximativ două situaţii pe zi. Compartiv cu aceeaşi perioadă a anului trecut, numărul acestora a crescu cu 7,7%.
Statistic, situaţiile de urgenţă din intervalul ianuarie-iunie 2011 se prezintă astfel:
· 97 incendii (22% din totalul situaţiilor de urgenţă);
· 184 arderi necontrolate (40%);
53 alte situaţii de urgenţă (12%);
- 19 inundaţii;
- 32 misiuni pirotehnice (30 acţiuni de asanare a teritoriului de muniţie rămasă neexplodată şi două acţiuni de distrugere zăpoare formate pe un curs de apă);
- 2 evenimente publice – asigurare zonă în vedere prevenirii şi lichidării unor eventuale incendii.
44 acţiuni pentru protecţia comunităţilor (10%);
- 6 acţiuni pentru protecţia mediului;
- 16 acţiuni salavări animale;
- 10 acţiuni alimentare/transport apă menajeră;
- 12 alte intervenţii (îndepărtare/degajare crengi şi copaci sau alte materiale aflate în pericol de prăbuşire, degajare ţurţuri, evacuare apă din fântâni etc.).
70 cazuri de urgenţă asistate de S.I.A.M.U.D. (16%)
- 18 intervenţii descarcerare
- 52 intevenţii asistenţă persoane (deblocare personepersoane rămase blocate, de)
- rămase blocate – 22;
- degajări de persoane – 29;
- cu intenţia de a se arunca în gol – 1.





SUBOFIŢER OPERATIV
Plt. Ancuţa BALINT

Primul antrenament pentru parada militară

CHIŞINĂU, Iulie 18, 2011 – Peste 1200 de militari din cadrul Ministerului apărării, Ministerului Afacerilor Interne şi Serviciul Grăniceri au participat astăzi la primul antrenament comun al participanţilor la parada militară, care va fi organizată la 27 august 2011, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, cu ocazia aniversării a XX-a de la proclamarea Independenţei republicii Moldova.

Prezent la eveniment, ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa, a subliniat că antrenamentele constituie un element important în procesul de pregătire a paradei şi are drept scop închegarea formaţiunilor implicate în activitatea respectivă. „Toate formaţiunile s-au antrenat individual în unităţile militare pentru a învăţa noul pas de defilare, care este unul european, utilizat, practic, de toate armatele lumii. Sînt preconizate încă 4 antrenamente comune, inclusiv 3 antrenamente nocturne în Piaţa Marii Adunări Naţionale, unde va participa şi tehnica militară”.

Conform colonelului Oleg Cebotari, şeful de direcţie în Marele Stat Major, la parada militară vor participa peste o mie de militari din cadrul Armatei Naţionale, inclusiv 91 participanţii la conflictul armat din anul 1992, 389 persoane vor reprezenta Ministerul Afacerilor Interne şi 121 persoane Serviciul Grăniceri. Cebotari a mai specificat că la parada militară vor fi antrenate 65 de unităţi de tehnică, Ministerul Afacerilor Interne – 14, iar Serviciul Grăniceri - 6.


Pentru informaţii contactaţi:
căpitan Ala DIACONU, specialist principal Serviciul Relaţii Publice,
Tel: +373 22 252090, +373 079115326


www.army.md
YouTube: http://www.youtube.com/mdnationalarmy
Facebook: http://www.facebook.com/MDAarmy?sk=info#!/MDAarmy?sk=wall
Flickr: http://www.flickr.com/photos/army_md/
Twitter: http://twitter.com/#!/MD_NationalArmy

luni, 18 iulie 2011

A fost predată în prima provincie afgană responsabilitatea menţinerii securităţii de către forţele afgane



În provincia afgană centrală Bamiyan, ISAF a predat controlul forţelor de securitate afgane urmând ca de acum încolo de securitatea în regiune să se ocupe forţele afgane.

Aceasta este prima din cele şapte regiuni care vor trece sub controlul forţelor afgane conform planului anunţat de preşedintele Hamid Karzai în martie.

Bamiyan este provincie relativ paşnică, dar este săracă şi depinde de ajutorul străin.

Transferul controlului este considerat un pas critic în tranziţia de putere înainte ca forţele străine să-şi încheie misiunea, în 2014.

CIVILI MORŢI ÎN AFGANISTAN


Misiunea ONU din Afganistan a anuntat ca, conflictul din Afganistan s-a soldat cu moartea a 1.400 de civili în primul semestru din 2011, cu 15 la sută mai mulţi decât în aceeaşi perioadă din 2010.

Potrivit ONU, 80 la sută dintre civilii care au murit în perioada ianuarie – iunie 2011 au fost omorâţi de insurgenţi, iar 14 la sută de trupele internaţionale şi afgane. În şase la sută din cazuri, responsabilitatea deceselor nu a putut fi atribuită cu claritate.

“Misiunea ONU a înregistrat 1.462 de decese ale civililor în primele şase luni ale anului 2011, o creştere cu 15 la sută faţă de aceeaşi perioadă din 2010″, precizează oficialii Naţiunilor Unite.

“Dispozitivele explozive artizanale şi atentatele sinucigaşe, tacticile folosite de elementele antiguvernamentale, au provocat 49 la sută din decesele în rândul civililor”, precizează UNAMA.

Luna mai 2011, în cursul căreia au fost ucişi 368 de civili, a fost cea mai sângeroasă de până acum.

vineri, 15 iulie 2011

Vlad Filat: „Ministerul Apărării este o instituţie funcţională, cu viziuni clare de modernizare”


CHIŞINĂU, 15 iulie – Conducerea Ministerului Apărării a abordat strategic problema dezvoltării Armatei Naţionale şi al întregului sistem de apărare naţională. Această abordare a problemei ne permite să constatăm că instituţia este una funcţională, cu viziuni clare de modernizare şi reformare a domeniului respectiv. Declaraţia a fost făcută astăzi de prim-ministrul Vlad Filat în cadrul şedinţei Consiliului Colegial al Ministerului Apărării.

Şeful cabinetului de miniştri a declarat că Guvernul va susţine toate programele şi proiectele de modernizare a Armatei Naţionale, inclusiv la compartimentul pregătirii profesionale. Vlad Filat a menţionat că consideră oportună participarea efectivelor Armatei Naţionale la operaţiuni internaţionale de menţinere a păcii sub egida ONU sau OSCE, deoarece „aceasta va permite nu numai modernizarea Armatei Naţionale şi profesionalizarea efectivului, dar şi va cataloga Republica Moldova ca un stat, care contribuie real la crearea unui sistem eficient de securitate regională, europeană sau mondială”.

Referindu-se la proiectul bugetului Ministerului Apărării pentru anul 2012, pus în discuţie în cadrul şedinţei, Vlad Filat a menţionat că este unul argumentat la toate compartimentele, cu explicaţii exacte pentru orice cifră inclusă la unul sau altul capitol. „Vreau să mulţumesc conducerii Ministerului Apărării pentru abordarea strategică a problemei elaborării proiectului bugetului militar, fapt care ne-a permis să avem astăzi o discuţie în parametri concreţi. A-ţi abordat tema nu numai din punct de vedere a problemelor, dar şi a perspectivelor”, a spus şeful cabinetului de miniştri, accentuînd că materialul prezentat este o bază bună pentru discuţiile de mai departe asupra sumelor, care trebuie alocate pentru bugetul militar.
Prezentînd proiectul bugetului Ministerului Apărării pentru anul 2012, Vitalie Bucatari, şeful Direcţiei economico-financiare, a menţionat că pentru a asigura funcţionalitatea instituţiei şi a întreţine la minimul posibil tehnica şi edificiile disponibile, armata are nevoie pentru anul viitor de un buget minim de circa 450 mln lei, ce constituie cu 40 la sută mai puţin decît necesarul real.

Potrivit ministrului Apărării, Vitalie Marinuţa, alocarea sumei respective va permite nu doar achitarea îndemnizaţiilor băneşti a militarilor, serviciilor comunale, asigurarea cu echipament şi alimentaţie a efectivului, dar şi realizarea unor programe mai avansate de instruire profesională a efectivului, proiecte de dezvoltare a organismului militar. „După adoptarea Strategiei Securităţii Naţionale, Ministerul Apărării va prezenta Guvernului un set de documente, inclusiv Strategia Militară Naţională, în care vor fi stipulaţi unii indici concreţi pentru dezvoltarea şi modernizarea sectorului de apărare, inclusiv şi financiari”, a spus Vitalie Marinuţa.
În cadrul şedinţei Consiliului Colegial al Ministerului Apărării au fost discutate şi problemele legate de starea managementului resurselor umane în Armata Naţională, precum şi situaţia la capitolul disciplinei militare.






Pentru informaţii contactaţi:
căpitan Ala DIACONU, specialist principal Serviciul Relaţii Publice,
Tel: +373 22 252090, +373 079115326



www.army.md

YouTube: http://www.youtube.com/mdnationalarmy
Facebook: http://www.facebook.com/MDAarmy?sk=info#!/MDAarmy?sk=wall
Flickr: http://www.flickr.com/photos/army_md/
Twitter: http://twitter.com/#!/MD_NationalArmy

Numărul angajaţilor MAI inculpaţi pentru corupţie s-a triplat în primul semestru 2011 faţă de 2010


BUCUREŞTI (MEDIAFAX) - Numărul angajaţilor MAI învinuiţi pentru infracţiuni de competenţa DGA a crescut cu 81% în primul semestru din 2011, comparativ cu perioada similară din 2010, în timp ce numărul cadrelor MAI inculpate s-a triplat, potrivit unui raport al Direcţiei.
"Primul semestru al anului 2011 a constituit pentru Direcţia Generală Anticorupţie un interval de continuitate şi amplificare a demersurilor întreprinse pentru prevenirea şi combaterea corupţiei la nivelul personalului Ministerului Administraţiei şi Internelor, de iniţiere şi transpunere în practică a noi instrumente de lucru şi, în acelaşi timp, de consolidare instituţională şi funcţională. În această perioadă se disting în mod deosebit acţiunile de mare anvergură desfăşurate sub coordonarea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru combaterea corupţiei şi contrabandei în punctele de trecere a frontierei de stat. Operaţiunile au probat o dată în plus faptul că, lupta împotriva corupţiei nu este un exerciţiu declarativ, ci o realitate susţinută de acţiuni şi fapte concrete", se arată în raportul de activitate al Direcţiei Generale Anticorupţie pe primul semestru din 2011.
În perioada analizată, s-au efectuat cercetări şi au fost înaintate la Parchet 1.199 lucrări şi dosare penale (+27% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2010). Dintre acestea, 289 au fost înaintate la Direcţia Naţională Anticorupţie, iar 910 la structurile centrale şi teritoriale ale Parchetul instanţei supreme.
Totodată, a fost dispusă începerea urmăririi penale în 230 dosare penale (+11%), dintre care 46 la Direcţia Naţională Anticorupţie şi 184 la alte structuri ale Ministerului Public.
Procurorii au definitivat ancheta în 152 de rechizitorii, fiind dispuse, totodată, măsuri administrative în 41 dosare, fiind consemnată o creştere cu 35% a acestora, respectiv cu 24% a sancţiunilor cu caracter administrativ dispuse de procurorii de caz, prin comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut.
Cu ocazia activităţilor procedurale derulate, au fost efectuate cercetări cu privire la 2.706 persoane (+63%), dintre care 1.242 au fost cadre ale MAI (+65%). În perioada analizată, din cele 1.173 persoane învinuite, 379 provin din cadrul ministerului (30 având funcţii de conducere şi 349 funcţii de execuţie).
Ca o caracteristică a activităţii de cercetare penală, raportându-ne la intervalul similar din anul anterior, se evidenţiază creşterea cu 50% a numărului persoanelor învinuite, precum şi cu 81% a personalului MAI învinuit, se arată în raportul DGA.
În aceeaşi perioadă, au fost inculpate 754 persoane, dintre care 310 lucrători ai MAI.
Totalul persoanelor inculpate înregistrează o creştere de 200%, respectiv de trei ori în privinţa cadrelor MAI ce au fost inculpate pentru comiterea unor infracţiuni din aria de competenţă a DGA.
Totodată, se consemnează o creştere cu 226% a numărului de persoane arestate preventiv.
Pentru derularea corespunzătoare a cercetărilor, structurile de parchet competente au dispus 1.474 delegări ale poliţiei judiciare din cadrul DGA în vederea efectuării de acte de cercetare penală (+43% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2010), din care 359 de către Direcţia Naţională Anticorupţie şi 1.115 de la alte structuri ale Ministerului Public.
În perioada de referinţă, instanţele de judecată au pronunţat 80 hotărâri în primă instanţă şi 54 hotărâri definitive.

joi, 14 iulie 2011

Cel putin patru morti intr-un atac sinucigas intr-o moschee din Kandahar, unde credinciosii il comemorau pe fratele asasinat al presedintelui Hamid Ka


Un atacator sinucigas si-a detonat incarcatura exploziva intr-o moschee din orasul Kandahar, in sudul Afghanistanului, in timp ce credinciosii il comemorau pe fratele asasinat al presedintelui Hamid Karzai, transmite Reuters. Cel putin patru oameni si-au pierdut viata in atentat. Ahmed Wali Karzaï, fratele mai mic al presedintelui afgan, a fost ucis marti la Kandahar, intr-un atac revendicat de talibani, care l-au calificat drept "cel mai mare succes al lor" din acest an.​

In atacul de joi a fost ucis seful consiliului religios din provincie, impreuna cu alte trei persoane. Cel putin 11 oameni au fost raniti in atac, care a avut loc in momentul cand credinciosii se rugau pentru Ahmed Wali Karzaï.

Postul de televiziune Tolo TV a anuntat ca o a doua explozie a avut loc in apropiere de moscheea din Kandahar, insa nu a oferit detalii.

Ahmed Wali Karzaï, fratele mai mic al presedintelui afgan, a fost ucis marti la Kandahar. El era unul dintre cei mai influenti oameni din zona de sud a Afganistanului, dar si un personaj controversat, acuzat adesea de implicare in traficul de droguri.

Ahmed Wali Karzaï a fost ucis in propria locuinta, de un membru al garzilor sale de corp.

Asasinarea fratelui presedintelui afgan a fost revendicata de talibani, care au calificat-o drept "cel mai mare succes al lor" din acest an.

'Nevoile sunt imense' în Somalia din cauza secetei, avertizează ACF


Paris, 13 iul /Agerpres/ - Seceta de o gravitate rară care loveşte Somalia provoacă deplasări importante de persoane, iar 'nevoile sunt imense' pentru a putea face faţă acestei situaţii extrem de precare, a alertat joi ONG-ul Action Against Hunger /ACF/, citat de France Presse.

'Centrul Somaliei este regiunea cea mai afectată de criza actuală', a explicat ACF într-un comunicat. 'Aproape că recoltele nu există şi chiar şi în zonele în mod tradiţional bogate din Somalia recolta este mai mică cu 50 la sută faţă de recoltele obişnuite', a subliniat ONG-ul.

Multe familii încearcă să vândă câte o bovină epuizată din cauza lipsei de apă şi de hrană, antrenând 'o prăbuşire' a preţului animalelor, în timp ce 'preţurile la alimente au explodat, triplându-se în anumite locuri', a continuat organizaţia. 'Drept urmare, familiile au început să fugă din aceste zone spre Mogadiscio sau chiar spre ţările vecine /.../, îngroşând rândurile refugiaţilor din taberele de la frontierele kenyană, etiopiană sau djiboutiană', potrivit aceleiaşi surse.

Pe de altă parte, conform ACF, 'peste 400.000 de persoane ar fi în prezent deplasate în apropiere de sau în capitala Mogadiscio', unde echipele ONG-ului care se află dintotdeauna în Somalia susţin că 'nu au mai văzut vreodată o astfel de situaţie'.

India nu a identificat încă suspecţi în urma atentatelor de miercuri de la Bombay


BOMBAY (MEDIAFAX) - Ministrul indian de Interne, P. Chidambaram, a declarat joi că nu poate face încă aprecieri în legătură cu autorii triplului atentat de miercuri de la Bombay, soldat, conform unui bilanţ revizuit, cu 17 morţi şi peste 130 de răniţi, relatează AFP.
"Toate grupările capabile să comită astfel de atentate sunt suspecte", a declarat el, adăugând: "Nu arătăm cu degetul un grup sau altul".
"Toate grupurile ostile Indiei sunt vizate. Nu excludem nimic, ne uităm la toată lumea pentru a afla cine a fost în spatele atacurilor", a afirmat P.Chidambaram.
Bombele au explodat miercuri seară, în cartiere aglomerate, iar două dintre atentate au avut loc în zone din sudul oraşului, unde a avut loc, în noiembrie 2008, atacul armat comis de un comando format din zece persoane, soldat cu 166 de morţi.
India a acuzat atunci gruparea Lashkar-e-Taiba, cu baza în Pakistan, pentru comiterea atentatelor, punând sub semnul întrebării negocierile de pace dintre New Delhi şi Islamabad.

miercuri, 13 iulie 2011

Omenirea, în pragul colapsului demografic


De Ziua mondială a populaţiei, care a fost celebrată în 11 iulie, ONU a încercat să atragă atenţia opiniei publice mondiale asupra suprapopulării planetei, ceea ce o ameninţă cu un dezastru planetar: peste cîteva decenii, oamenii se vor confrunta cu o lipsă acută de alimente, apă şi chiar aer, transmite Reuters.

Într-un raport publicat pe site-ul său, ONU semnalează că pînă la sfîrşitul acestui an, populaţia lumii va atinge 7 miliarde de oameni, iar către 2023 - 8 miliarde. În fiecare an, populaţia planetei va creşte cu 75 de milioane, echivalentul întregii populaţii a Marii Britanii. Populaţia urbană a lumii va creşte de la 3,3 miliarde în 2007, la 6,4 miliarde în 2050. O astfel de situaţie va afecta negativ nivelul de trai al oamenilor. Deja 925 de milioane de persoane suferă de foame pe mapamond. Conform previziunilor oamenilor de ştiinţă americani, pînă în 2050, populaţia pămîntului ar putea ajunge la 9 miliarde de persoane, iar atunci oamenii vor începe să se lupte la propriu între ei pentru hrană.

Într-un discurs rostit cu această ocazie, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, subliniază: "Avem destulă mîncare pentru a hrăni toată lumea şi, totuşi, un miliard de oameni suferă de foame.Bolile şi epidemiile continuă să se răspîndească în pofida progreselor ştiinţei şi medicinei.Conflictele, războaiele şi cursa înarmărilor seamănă moarte şi suferinţă". Ban Ki -moon şi-a exprimat speranţa că mişcările de masă populare, cum ar fi "primăvara arabă" vor pune capăt tuturor acestor inegalităţi. "În acest an am văzut cum o putere populară gigantică poate învinge tirania şi disperarea, cerînd să se facă dreptate", subliniază el în discurs.

Lideri mondiali în creşterea populaţiei sînt ţările în curs de dezvoltare, cărora le revin 95% din creşterea populaţiei pe glob.În viitorul apropiat, cel mai populat stat va fi India, în timp ce în ţările dezvoltate şi în Europa numărul populaţiei va continua să scadă.

marți, 12 iulie 2011

Poliţist demn de urmat

Un agent de poliţie din cadrul Postului de Poliţie Coronini a refuzat mita oferită de un bărbat pentru a-l scăpa de dosarul penal pe care-l avea pentru săvârşirea unor infracţiuni la regimul circulaţiei.
În data de 03.06.2011, lucrători Postului de Poliţie Coronini au depistat în trafic un bărbat care conducea un autoturism, deşi avea permisul anulat printr-o hotărâre judecătorească din anul 2010.
În cauză poliţiştii au întocmit un dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană căreia permisul de conducere i-a fost anulat.
Pentru soluţionarea favorabilă a dosarului, T.P., în vârstă de 45 de ani, a dorit să îi ofere în repetate rânduri bani agentului de poliţie care instrumenta dosarul bărbatului.
În data de 12.07.2011, procurorul desemnat de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin şi ofiţerii DGA – Biroul Anticorupţie Caraş-Severin, cu sprijinul Serviciului Judeţean de Informaţii şi Protecţie Internă Caraş-Severin, l-au prins în flagrant pe T.P. în timp ce îi oferea poliţistului suma de 100 de euro, reprezentând o parte din suma promisă.
În cauză s-a întocmit un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de dare de mită, iar faţă de T.P. s-a luat măsura obligării de a nu părăsi localitatea.






PURTĂTOR DE CUVÂNT
Agent de poliţie
CĂRBUNARU ANCUŢA-RAMONA

FRATELE PREŞEDINTELUI AFGAN ASASINAT DE TALIBANI


Kabul, 12 iul /Agerpres/ - Talibanii au revendicat asasinatul comis marţi împotriva lui Ahmed Wali Karzai, fratele preşedintelui Hamid Karzai, salutînd cel mai mare succes al lor de la anunţul privind reluarea ofensivei de primăvară, în Afganistan, informează AFP.

Un purtător de cuvânt taliban, Yousuf Ahmadi, a indicat telefonic pentru AFP că mişcarea l-a însărcinat cu efectuarea operaţiunii pe Sardar Ahmad. Conform apropiaţilor victimei, Ahmed Wali Kazai a fost împuşcat mortal de una din gărzile sale de corp.

Ahmed Wali Karzai, fratele cel mic al preşedintelui Hamid Karzai, a fost ucis, marţi, la Kandahar, în sudul Afganistanului, au anunţat autorităţile locale. Acest bărbat controversat, acuzat în special de implicare în traficul de droguri, era unul dintre oamenii cei mai puternici din sudul Afganistanului, scrie Mediafax. Potrivit unuia dintre apropiaţii săi, Ahmed Wali Karzai a fost ucis în propria casă de o persoană apropiată, în timp ce primea invitaţi.

Catastrofele naturale au provocat pierderi record de 265 miliarde de dolari în primul semestru


Frankfurt, 12 iul / Agerpres/ - Grupul german de reasigurări Munich Re a estimat marţi că pierderile economice globale provocate de catastrofele naturale din primul semestru au atins nivelul record de 265 miliarde de dolari, transmite AFP.
Acest nivel record depăşeşte pierderile înregistrate pe întreg anul 2005, când catastrofele naturale au provocat cele mai mari pierderi înregistrate vreodată, 220 miliarde de dolari.
Potrivit Munich Re, în primul semestru al acestui an cele mai mari pierderi au fost provocate de cutremurul şi tsunamiul din Japonia, care au dus la pierderi de 210 miliarde de dolari.
Pentru sectorul asigurărilor, pierderile semestriale s-au cifrat la 60 de miliarde de dolari, de cinci ori mai mult decât media din ultimii 10 ani. Numai dubla catastrofă din Japonia a provocat pentru sectorul asigurărilor pierderi de 30 de miliarde de dolari, mai mici totuşi decât pierderile suferite în urma uraganului Katrina din 2005.
Munich Re precizează că, în general, primele şase luni ale anului sunt mai puţin costisitoare decât cea de a doua jumătate a anului, când au loc uragane în Atlanticul de Nord şi taifunuri în nord-vestul Pacificului.
În total, 355 catastrofe naturale au fost înregistrate în primul semestru al acestui an la nivel global, faţă de o medie de 390 de catastrofe în ultimii zece ani.

Pakistanul ameninţă că îşi va retrage trupele de la frontiera cu Afganistanul


Islamabad, 12 iul /Agerpres/ - Guvernul de la Islamabad a ameninţat, marţi, că va retrage un număr nedeterminat de trupe de la frontiera cu Afganistanul ca răspuns la decizia Statelor Unite de a suspenda acordarea a 800 de milioane dolari dintr-un ajutor militar pentru Pakistan, informează EFE.
În cadrul unui interviu acordat postului de televiziune 'Express' şi care este programat să fie difuzat marţi seara, ministrul pakistanez al apărării, Ahmed Mukhtar, a avertizat că ţara sa va retrage militarii aflaţi în cele 1.100 de posturi de frontieră de-a lungul sensibilei graniţe cu Afganistanul.
Conform unui extras din acest interviu, publicat pe pagina de internat a postului 'Express', demnitarul pakistanez a precizat că 300 din cele 800 de milioane dolari erau destinaţi trupelor desfăşurate în această regiune montană dominată de insurgenţa talibană şi reţelele jihadiste. 'Următoarea etapă va fi ca guvernul sau forţele armate să se retragă din zonele de frontieră', a declarat Mukhtar.
Ministrul a mai afirmat că o mare parte a ajutorului militar american 'nu era destinat războiului' împotriva terorismului, dar nu poate identifica ce destinaţie au avut tranşele primite până în prezent de Pakistan.
Mukhtar s-a mai referit la noul lider al organizaţiei Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, şi a ţinut să îşi exprime speranţa că Statele Unite nu vor comite 'aceeaşi greşeală' ca în cazul lui Osama ben Laden.
Armata pakistaneză a cerut în mod public, în urmă cu două zile, Statelor Unite, care bănuiesc faptul că egipteanul (al-Zawahiri) s-ar afla la graniţa afgano-pakistaneză, să îi furnizeze toate informaţiile pe care le deţin în legătură cu deplasările acestuia.
Decizia americană se referă la aproximativ 800 de milioane de dolari, respectiv peste o treime dintre cele 2,7 miliarde de dolari pe care Statele Unite le oferă anual Pakistanului.

Opt insurgentii islamisti, ucisi de o drona americana in Pakistan


Opt insurgenti au fost ucisi marti de o drona americana in nord-vestul Pakistanului. Aeronavele fara pilot ale CIA au vizat membri Al-Qaida si talibani, au declarat pentru AFP militari pakistanezi.

Acesta este al doilea atac similar in mai putin de 12 de ore in zonele tribale vecine Afganistanului, dupa ce cel putin 10 insurgenti au fost ucisi luni.