joi, 7 iulie 2011

TORIDA ZONĂ ARCTICĂ: Rusia intervine la ONU


Rusia intenţionează să solicite Naţiunilor Unite, în 2012, o modificare a frontierelor zonei arctice, regiune bogată în rezerve de hidrocarburi, care face obiectul multor dispute a anunţat, miercuri, vicepremierul rus Serghei Ivanov, relatează AFP.

"Mă aştept ca anul viitor să transmitem comisiei ONU o cerere fundamentată ştiinţific privind extinderea frontierelor platoului nostru continental în zona arctică", a declarat Ivanov, potrivit ITAR-Tass. El a afirmat ca o expediţie ştiinţifică rusă va pleca, în urmatoarele zile, pentru a explora dorsalele Lomonosov şi Mendeleev, pentru a strînge dovezi care să ateste că acestea reprezintă extensii ale platoului continental al Rusiei. Dorsala Lomonosov, un lanţ muntos submarin, se întinde din Groenlanda pînă în Siberia, însă şi Groenlanda, şi Canada afirmă că aceasta reprezintă o prelungire a platoului lor continental.

Naţiunile Unite, prin Comisia pentru delimitarea platoului continental, au dreptul de a decide în astfel de dispute, pe baza Convenţiei ONU pentru dreptul maritim, din 10 decembrie 1982. Documentul permite ţărilor semnatare, care au ieşire la mare, să îşi extindă drepturile de explorare a resurselor naturale, minerale, energetice şi biologice, de la 200 de mile la 350 de mile, în cazul în care pot dovedi, pe baza unor studii ştiinţifice, că extinderea reprezintă "prelungirea naturală a platoului continental".

Atmosfera devine toridă în Nordul Extrem. Cele cinci state riverane la Oceanul Arctic (Statele Unite, Rusia, Canada, Norvegia şi Danemarca) sînt angajate într-o veritabilă cursă a revendicărilor teritoriale pentru o zonă care ar putea conţine 13% din resursele de petrol înca neexplorate din lume şi 30% din cele de gaze naturale, iar Groenlanda se pregăteşte de independenţă. Investiţiile în terminale petroliere arctice depăşesc deja 11 miliarde de dolari, în aşteptarea "marelui dezgheţ" ce este preconizat de cercetători, odată cu încălzirea globală. Şi companiile de transport maritim îşi freacă mîinile de bucurie. Pînă atunci, însă, Canada desfăşoară un amplu exerciţiu militar în zonă, Rusia construieşte, de zor, baze, iar paşnicele Norvegia şi Danemarca şi-au înfiinţat batalioane speciale, arctice! Nici NATO nu este lipsit de viziune pe termen lung şi se alătură "eforturilor" de înfiinţare şi echipare a unor contingente capabile să lupte, la nevoie, în Nordul îngheţat. Dar, atît de fierbinte!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu