marți, 12 iulie 2011

Pakistanul ameninţă că îşi va retrage trupele de la frontiera cu Afganistanul


Islamabad, 12 iul /Agerpres/ - Guvernul de la Islamabad a ameninţat, marţi, că va retrage un număr nedeterminat de trupe de la frontiera cu Afganistanul ca răspuns la decizia Statelor Unite de a suspenda acordarea a 800 de milioane dolari dintr-un ajutor militar pentru Pakistan, informează EFE.
În cadrul unui interviu acordat postului de televiziune 'Express' şi care este programat să fie difuzat marţi seara, ministrul pakistanez al apărării, Ahmed Mukhtar, a avertizat că ţara sa va retrage militarii aflaţi în cele 1.100 de posturi de frontieră de-a lungul sensibilei graniţe cu Afganistanul.
Conform unui extras din acest interviu, publicat pe pagina de internat a postului 'Express', demnitarul pakistanez a precizat că 300 din cele 800 de milioane dolari erau destinaţi trupelor desfăşurate în această regiune montană dominată de insurgenţa talibană şi reţelele jihadiste. 'Următoarea etapă va fi ca guvernul sau forţele armate să se retragă din zonele de frontieră', a declarat Mukhtar.
Ministrul a mai afirmat că o mare parte a ajutorului militar american 'nu era destinat războiului' împotriva terorismului, dar nu poate identifica ce destinaţie au avut tranşele primite până în prezent de Pakistan.
Mukhtar s-a mai referit la noul lider al organizaţiei Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, şi a ţinut să îşi exprime speranţa că Statele Unite nu vor comite 'aceeaşi greşeală' ca în cazul lui Osama ben Laden.
Armata pakistaneză a cerut în mod public, în urmă cu două zile, Statelor Unite, care bănuiesc faptul că egipteanul (al-Zawahiri) s-ar afla la graniţa afgano-pakistaneză, să îi furnizeze toate informaţiile pe care le deţin în legătură cu deplasările acestuia.
Decizia americană se referă la aproximativ 800 de milioane de dolari, respectiv peste o treime dintre cele 2,7 miliarde de dolari pe care Statele Unite le oferă anual Pakistanului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu