vineri, 8 iulie 2011

OFENSIVE CONCOMITENTE ÎN LIBIA


Potrivit relatărilor presei internaţionale dar şi a unor declaraţiii ale liderilor opoziţiei libiene, forţele opoziţiei libiene, au declanşat miercuri o ofensivă împotriva forţelor loiale lui Muammar Gaddafi staţionate la Gualish, la peste 50 de kilometri sud de Tripoli.

“Am aşteptat, înainte să lansăm acest atac. Am primit, până la urmă, undă verde din partea NATO, în această dimineaţă (miercuri), iar ofensiva a început”, a declarat un membru al Comitetului Revoluţionar de la Zenten, la sud de Tripoli.

Schimburi intense de focuri de artilerie au avut loc în sectorul Gualish în timp ce avioane NATO survolau, de asemenea, zona, dar fără să bombardeze, a constatat un corespondent AFP.

Pe de altă parte, trupele fidele liderului libian Gaddafi, au lansat o contraofensivă la est şi vest de capitala Tripoli. Rebelii au relatat despre atacuri masive asupra oraşului Misrata pe care-l controlează. Până acum, ofensiva s-a soldat cu cel puţin 18 morţi şi peste 50 de răniţi, atât luptători rebeli cât şi civili. Şi în munţii din vest, ofensiva armatei se înteţeşte. Aşezările Sintan, Nalut şi Kikla au fost atacate cu tiruri de rachete şi mortieră.

Acţiuni anterioare

Duminică, rebeliunea libiană a anunţat că se pregătea de o ofensivă majoră, în 48 de ore, pentru a relua controlul asupra sectoarelor de la sud de Tripoli, deţinut de forţele regimului.

Insurgenţii căutau să preia controlul asupra Bir Al-Ghanam, un punct strategic de intersecţie, la aproximativ 50 de kilometri sud de Tripoli.

Altă miză a acestei ofensive este oraşul Gharyane, unde se află garnizoane ale armatei loialiste, considerat de rebeli o poziţie strategică spre Tripoli.

Sâmbătă, NATO a anunţat că a intensificat bombardamentele în vestul Libiei, distrugând, săptămâna trecută, aproximativ 50 de obiective militare.

Operaţiunile au vizat obiective situate de la Djebel Nefoussa, lângă frontiera tunisiană, până la oraşul Misrata, la peste 200 de kilometri est de Tripoli, potrivit unui comunicat NATO.

După ce au fost obligaţi să se retragă din regiunea Bir Al-Ghanam în Munţii Nefoussa (vest), rebelii vor să reia controlul asupra acestui punct strategic, care a fost vizat, vineri, de aviaţia NATO.

În plus faţă de această susţinere aeriană, rebelii din munţii berberi din această regiune au primit, recent, arme paraşutate de Franţa.

De asemenea, la 28 iunie, rebelii au cucerit un important depozit de muniţii, într-o zonă deşertică, la 25 de kilometri de Zenten (120 de kilometri sud de Tripoli), potrivit unui corespondent AFP.

Libia se confruntă, de la jumătatea lui februarie, cu o rebeliune împotriva regimului colonelului Muammar Kadhafi, care a fost reprimată în sânge. O coaliţie internaţională a intervenit, la 19 martie, în baza unui mandat ONU, pentru a ajuta populaţiile civile, iar NATO a preluat comanda abia la 31 martie.

sursa: MEDIAFAX; Deutsche Welle

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu