miercuri, 20 iulie 2011

SUA consideră că "toate semnele" arată că liderul libian pierde controlul asupra ţării


WASHINGTON (MEDIAFAX) - Casa Albă a apreciat marţi că "toate semnele" indică faptul că liderul libian, Muammar Kadhafi, este pe punctul de a pierde controlul asupra Libiei, însă acesta a insistat că nu va ceda în faţa raidurilor NATO şi că va recuceri localităţile controlate de rebeli, relatează AFP.
"Toate indiciile arată că situaţia evoluează împotriva colonelului Kadhafi", a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney.
"Controlează un teritoriu tot mai restrâns, opoziţia se află în ofensivă în multe locuri din ţară", a adăugat el, precizând că "aprovizionarea (regimului) cu carburanţi şi bani este întreruptă".
Izolarea în interiorul ţării este dublată de o izolare tot mai accentuată şi pe plan internaţional, a afirmat Carney, reamintind că tot mai multe state sunt pe punctul de a recunoaşte Consiliul Naţional de Tranziţie, organism de conducere al insurgenţei libiene.
Kadhafi a repetat însă, marţi, că nu va ceda în faţa raidurilor NATO, iar poporul libian îl susţine în continuare. "Milioane de libieni sunt alături de mine. Suntem acasă şi ne vom bate până la ultima picătură pentru a ne apăra onoarea, petrolul şi bogăţiile", a spus el.
"Acest război ne-a fost impus; singura noastră variantă este să ne luptăm - bărbaţi, femei şi copii, cu sau fără arme, pentru a elibera Benghazi, Misrata" şi zona muntoasă aflată la sud-vest de capitală, a adăugat el, într-un discurs susţinut în faţa susţinătorilor săi la Al Aziziya.
La Benghazi se află sediul Consiliului Naţional de Tranziţie, iar rebelii controlează şi Misrata, oraş aflat la 200 de kilometri est de Tripoli, precum şi zone muntoase din apropierea capitalei.
"Vom merge în aceste oraşe controlate de trădători şi mercenarii NATO, pentru a le recuceri. Nu ne este frică de bombele NATO", a spus Kadhafi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu