luni, 11 iulie 2011

Reuniune a Cvartetului pentru Orientul Mijlociu


Washington, 11 iul /Agerpres/ - Cvartetul pentru Orientul Mijlociu se întâlneşte luni, la Washington, în cadrul unei reuniuni a ultimei şanse, menită să evite o înfruntare majoră Israel-palestinieni, cu ocazia Adunării Generale a ONU din luna septembrie, notează AFP. Secretarul general al ONU Ban Ki-moon, şefa diplomaţiei europene Catherine Ashton, ministrul de externe rus Serghei Lavrov şi secretarul de stat american Hillary Clinton vor avea un schimb de informaţii şi vor examina modalităţi vizând relansarea procesului de pace, declara recent un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american. Lipsa oricărei iniţiative diplomatice în acest dosar nu poate fi admisă, deşi şansele de progres sunt minime, conform majorităţii analiştilor politici.

În lipsa progreselor la negocierile de pace, palestinienii intenţionează să prezinte o cerere de recunoaştere a unui stat palestinian independent, la viitoarea Adunare Generală a ONU.

Această perspectivă este exclusă de către Israel şi de SUA, dar riscă să-i dividă pe europeni. Unele ţări, între care Franţa, ar putea aproba demersul palestinian, în timp ce alte, precum Germania, se opun vehement unei asemenea iniţiative. Membrii Cvartetului /ONU, UE, Rusia, SUA/ susţin însă în unanimitate poziţia preşedintelui american Barack Obama, care preconiza la 19 mai existenţa a două state independente, conform graniţelor dinaintea 'războiului de şase zile' israeliano-arab din 1967, implicând schimburi de teritorii acceptate de cele două părţi. Israelul a replicat respingând orice negociere privind revenirea la graniţele din 1967 şi insistând asupra recunoaşterii de către partea palestiniană a calităţii Israelului de 'stat-naţiune al poporului evreu'.

Pentru spargerea acestui blocaj, Franţa a cerut organizarea unei conferinţe la Paris în luna septembrie, înaintea Adunării Generale a ONU.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu