marți, 11 octombrie 2011

COMUNICAT DE PRESĂ


Ministrul apărării naţionale Gabriel Oprea s-a întâlnit luni, 10 octombrie, la sediul M.Ap.N., cu secretarul general al NATO, domnul Anders Fogh Rasmussen.
             În cadrul convorbirilor au fost abordate subiecte legate de operaţiile curente conduse de NATO, de participarea României la acestea şi de asigurarea de către ţara noastră a unei contribuţii solide la procesul de decizie aliat şi la operaţiile şi iniţiativele Alianţei.
            Ministrul Gabriel Oprea a reafirmat faptul că România va continua să acorde o atenţie deosebită participării la apărarea comună aliată şi contribuţiei cu forţe şi capabilităţi la misiunile NATO, chiar în condiţiile constrângerilor bugetare cauzate de criza economică globală. “Prin accederea în cadrul celei mai puternice alianţe politico-militare din istoria lumii, România şi-a asumat cu onoare importantele responsabilităţi care decurg din acest statut. Vă asigur că vom rămâne ferm angajaţi în îndeplinirea responsabilităţilor asumate de România în cadrul NATO”, a precizat ministrul apărării naţionale.
            „Vom continua să participăm la operaţiunile şi misiunile conduse de NATO, vom avea o prezenţă activă în cadrul dezvoltărilor conceptuale privind procesul de transformare a Alianţei şi, în acelaşi timp, vom contribui la iniţiativele aliate în domeniul dezvoltării capacităţilor de apărare”, a subliniat ministrul Gabriel Oprea.
            Secretarul general al NATO a adresat mulţumiri pentru efortul depus de militarii români în teatrele de operaţii şi a exprimat aprecierea Alianţei Nord-Atlantice faţă de activitatea militarilor pentru asigurarea securităţii şi stabilităţii în Kosovo, Afganistan, precum şi pentru contribuţia în cadrul Operaţiei NATO „UNIFIED PROTECTOR”.
“Ţara dumneavoastră are o tradiţie militară faţă de care aveţi toate motivele să fiţi mândri, iar Armata României a jucat un rol important în multe dintre operaţiunile desfăşurate de Alianţă, cum ar fi Afganistan, Kosovo sau Libia.  În fiecare dintre aceste misiuni, militarii români au făcut dovada excelentei lor pregătiri şi a profesionalismului la cele mai înalte standarde. Toate aceste exemple ale implicării şi participării Armatei României în misiunile conduse de NATO sunt tocmai acele modele de care avem nevoie în cadru l Alianţei”, a subliniat domnul Anders Fogh Rasmussen.
Secretarul general al NATO a apreciat preocuparea conducerii M.Ap.N. pentru asigurarea unui buget al apărării care să permită continuarea reformei armatei şi respectarea angajamentelor internaţionale asumate de România.
           În cadrul unei ceremonii militare, ministrul apărării naţionale Gabriel Oprea i-a conferit secretarului general al NATO Emblema "Onoarea Armatei României”, în semn de înaltă apreciere pentru activitatea remarcabilă desfăşurată în sprijinul securităţii în lume, precum şi pentru contribuţia adusă la ridicarea prestigiului Armatei României.
        “Acordarea celei mai înalte distincţii a Armatei României secretarului general al NATO reprezintă, în primul rând, o apreciere din partea României, a Ministerului Apărării Naţionale pentru întreaga activitate desfăşurată de domnul Anders Fogh Rasmussen în fruntea Alianţei. În acelaşi timp este o recunoaştere a sprijinului constant pe care secretarul general al NATO îl acordă Armatei României. Vă asigur, domnule secretar general, de dorinţa clară, consecventă a Armatei României pentru creşterea interoperabilităţii şi integrării totale în structurile NATO”, a declarat ministrul Gabriel Oprea.
Anders Fogh Rasmussen a mulţumit ministrului Gabriel Oprea pentru conferirea Emblemei „Onoarea Armatei României”, arătând că includerea în rândul personalităţilor care primesc această prestigioasă decoraţie reprezintă un mare privilegiu pentru domnia sa.
„Eram primul-ministru al Danemarcei în anul 2002, atunci când, la Summit-ul de la Praga, alături de ceilalţi lideri ai statelor aliate am luat decizia invitării României în NATO. Am fost un mare susţinător al integrării ţării dumneavoastră în comunitatea euro-atlantică, iar aceasta a fost o decizie firească. Prin aderarea României, Alianţa Nord-Atlantică a câştigat un aliat care a impresionat prin seriozitatea cu care s-a angajat în puternica susţinere a principiilor fondatoare şi a valorilor-cheie ale Alianţei, un aliat care a impresionat prin asumarea necondiţionată a responsabilităţilor care decurg din statutul de membru NATO şi un aliat care a impresionat, de asemenea, prin faptul că a manifestat întotdeauna dorinţa deschisă de a participa la toate misiunile conduse şi desfăşurate de NATO”, a subliniat secretarul general al NATO.
În cadrul ceremoniei, Anders Fogh Rasmussen a arătat că Alianţa Nord-Atlantică este profund recunoscătoare Forţelor Armate ale României şi a adus un omagiu tuturor militarilor români căzuţi la datorie sau răniţi pe timpul executării acestor misiuni, precum şi familiilor şi celor dragi lor.




Biroul de presă

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu