miercuri, 26 octombrie 2011

Declaraţie-şoc a preşedintelui afgan: „Dacă ar fi război între Pakistan şi SUA, ne-am alia cu Pakistan”


Afganistan s-ar alia cu Pakistan, în cazul unui conflict armat cu Statele Unite, a declarat preşedintele Afgan, Hamid Karzai, într-un interviu pentru postul TV pakistanez Geo. „Doamne fereşte, dacă vreodată va fi război între Pakistan şi America, Afganistan se va alia cu Pakistan. Dacă Pakistan este atacat şi poporul pakistanez va avea nevoie de ajutorul nostru, vom fi acolo pentru voi”, a perorat Karzai, citat de Reuters.

Agenţia de presă remarcă faptul că declaraţia este în contradicţie cu recentele tensiuni dintre Afganistan şi Pakistan, Kabul-ul denunţând implicarea Islamabad-ului în asasinarea emisarului de pace Burhanuddin Rabbani, fost preşedinte al Afganistanului, în urma unui atentat sinucigaş, la data de 20 septembrie 2011.

Declaraţia lui Karzai vine pe fondul răcirii relaţiilor americano-pakistaneze, începând cu operaţiunea în urma căreia a fost ucis Osama bin Laden, fostul lider al Qaida.

Tensiunile au escaladat după ce Washington-ul a acuzat regimul de la Islamabad că îi protejează pe membrii reţelei Haqqani. După aceste acuze, Pakistan l-a eliberat pe Amin al Haq, bodyguard-ul lui Osama bin Laden, despre care se ştie că a fost implicat în atentate teroriste, alături ce cel pe care l-a protejat. Mai apoi, s-a anunţat că medical pakistanez care a ajutat la capturarea lui Osama bin Laden va fi acuzat de înaltă trădare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu