joi, 27 octombrie 2011

Circulaţia rutieră în cifre

În primele nouă luni ale anului 2011 dinamica accidentelor rutiere înregistrată pe raza judeţului Caraş-Severin, se circumscrie unor valori medii înregistrate la nivelul ţării.
Numărul total al accidentelor cu victime este în uşoară creştere (cu 2%), cel al accidentelor grave a scăzut cu 4%, cel al accidentelor uşoare a crescut cu 7%, numărul persoanelor decedate a scăzut cu 48%, cel al răniţilor grav a crescut cu 22%, iar cel al răniţilor uşor a crescut cu 28%.
Principalele cauze generatoare ale acestor accidente sunt:
Nerespectarea regimului legal de viteză = 59 (-2%), în uşoară scădere faţă de perioada de referinţă a anului trecut, rămâne principala cauză la nivelul judeţului. Scade numărul persoanelor decedate : de la 10 la 6 morţi (-40%), creşte în schimb numărul persoanelor vătămate ca urmare a accidentelor produse din această cauză: de la 84 la 101 (+20% faţă de perioada de referinţă a anului 2010.). Această cauză reprezintă 22% din numărul total al accidentelor produse în perioada analizată.
Pe locul al doilea se înregistrează nerespectarea regulilor de circulaţie de către conducătorii de biciclete ţi mopede = 47 (+18%) accidente. Deşi se înregistrează o scădere la numărul persoanelor decedate de la 4 la 3, creşte numărul persoanelor rănite, de la 36 la 52 (+ 44%). Această cauză reprezintă 17% din numărul total al accidentelor produse în perioada analizată.
Pe locul al treilea se înregistrează indisciplina pietonală = 27 (-1%), din care se evidenţiază traversarea neregulamentară. Scade numărul persoanelor decedate : de la 6 la 5 morţi (-17%), numărul persoanelor vătămate urmare a accidentelor produse din această cauză: de la 29 la 22 (-24% faţă de perioada de referinţă a anului 2010). Este de remarcat reducerea considerabilă a numărului şi consecinţelor accidentelor în care sunt implicaţi minorii în calitate de pietoni: de la 9 la 2 (-7) accidente, soldate fără morţi, ci numai cu 2 răniţi faţă de 9 în 2010 (-7= -79%).
Pozitiv este faptul că trendul reducerii victimizării pietonilor şi al participanţilor minori la traficul rutier este înregistrat pe perioada fiecărui trimestru ale primelor 9 luni 2011. Această cauză reprezintă 10% din numărul total al accidentelor produse în perioada analizată.
În total primele trei cauze cumulează 50 % din numărul de accidente înregistrate la nivelul judeţului.
Alte cauze generatoare întâlnite frecvent sunt neacordare prioritate vehicule (6%), depăşirea neregulamentară, conducerea sub influenţa alcoolului, conducere imprudentă, depăşirea neregulamentară, nerespectarea distanţei regulamentare în mers (câte 5%).
În judeţul nostru cel mai mare număr de accidente s-a înregistrat pe reţeaua de drumuri naţionale (120 accidente în 2011 faţă de 126 în 2010), apoi pe reţeaua stradală (117 accidente în 2011 faţă de 100 în 2010). Aceste două categorii cumulează 84 % din totalul accidentelor rutiere.
De remarcat că s-a înregistrat o scădere uşoară a numărului de accidente pe reţeaua de drumuri naţionale (în paralel cu scăderea numărului persoanelor decedate). Cresc, însă numărul şi consecinţele accidentelor (prin prisma persoanelor rănite) produse pe reţeaua stradală din interiorul localităţilor, precum şi pe drumurile judeţene odată cu reabilitarea acestora. Numai în privinţa accidentelor produse pe drumurile comunale au fost înregistrate reduceri la toţi indicatorii de evaluare.
Din categoria drumurilor naţionale, creşteri comparativ cu perioada de referinţă a anului trecut au fost înregistrate pe DN.6 (+6), DN.58/B (+8), DN.67/D (+2).
Din punct de vedere al mediului de producere a crescut gradul de victimizare în mediul urban atât sub aspectul numărului accidentelor (+31%) cât şi a persoanelor rănite (+77%).
Scade gradul de victimizare în mediul rural, atât în ceea ce priveşte numărul de accidente (-20%), cât mai ales a consecinţele acestora (-55% persoane decedate, - 7% persoane rănite).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu