sâmbătă, 22 octombrie 2011

Obama anunţă plecarea din Irak a tuturor soldaţilor americani până la sfârşitul lui 2011


Washington, 22 oct /Agerpres/ - Preşedintele Barack Obama a anunţat vineri repatrierea ultimilor circa 39.000 de soldaţi americani încă staţionaţi în Irak până la sfârşitul anului în curs, punând capăt unei perioade de aproape nouă ani de conflict, relatează AP, Reuters şi AFP.

'Astăzi sunt în măsură să anunţ, aşa cum am promis, că restul trupelor noastre prezente în Irak se vor întoarce în ţară până la sfârşitul anului. După aproape nouă ani, războiul desfăşurat de SUA în Irak va lua sfârşit', a declarat Obama într-o alocuţiune rostită la Casa Albă.

Declaraţia lui Obama pune capăt mai multor luni de dispute privind menţinerea unei prezenţe americane în Irak după 2011, comentează AP.

Liderul de la Casa Albă a făcut acest anunţ după o videoconferinţă cu premierul irakian Nouri al-Maliki şi a dat asigurări că amândoi au fost de acord cu decizia.

De asemenea, anunţul lui Obama are loc şi a doua zi după 'dezactivarea' diviziei de nord a dispozitivului american în Irak, aflat în centrul unui conflict între autorităţile centrale ale ţării şi cele din regiunea autonomă Kurdistan. Acest conflict este frecvent prezentat de americani drept unul dintre principalele riscuri care planează asupra stabilităţii pe termen lung în Irak.

Barack Obama a mai anunţat cu acest prilej că premierul irakian Al-Maliki se va deplasa la Casa Albă în decembrie, într-un moment în care cele două ţări vor relua relaţiile normale între state suverane.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu