joi, 20 octombrie 2011

Berlinul încearcă să îşi renegocieze marile contracte de armament


BERLN (MEDIAFAX) - Ministrul german al Apărării a avut o întrevedere, miercuri, cu oamenii de afaceri din industria apărării pentru a încerca să renegocieze în scădere unele contracte importante de armament de care statul apreciază că nu mai are nevoie, potrivit televiziunii publice ARD, relatează AFP.
"Scopul măsurilor (avute în vedere) nu este reducerea cheltuielilor (militare), ci acela de a putea reveni asupra unor contracte" pentru a favoriza alte cumpărări de armament, a declarat Thomas de Maiziere la televiziune la încheierea întrevederii.
Germania intenţionează să îşi diminueze comenzile de avioane Eurofighter, elicoptere de luptă Tiger şi elicoptere de transport NH-90 pentru a cumpăra în locul lor mai multe vehicule de transport blindate, care ar putea fi folosite în Afganistan.
Georg Wilhelm Adamowitsch, preşedintele Asociaţiei industriei germane a apărării, a afirmat la rândul său că industria aşteaptă ca statul să depună mai multe eforturi pentru a încuraja exporturile de armament în schimbul renegocierii contractelor.
"Este clar că dacă se comandă mai puţin, acest lucru va avea repercusiuni asupra întreprinderilor (...) şi noi vom discuta cu Ministerul Apărării despre problema exporturilor, şi în special de sectoarele în care avem nevoie de susţinere", a declarat el.
Potrivit unei scrisori a ministrului adresată raportorului pentru Apărare pe lângă comisia bugetară, citată de presă, Maiziere intenţionează să reducă 37 de unităţi din comanda sa de Eurofighters, aducând-o la 140 de avioane. Comanda Tiger va fi redusă la jumătate (trecând de la 80 la 40 de unităţi), iar cea a NH-90 cu aproximativ o treime (de la 122 la 80).
Grupul european EADS, prezent în construcţia acestor trei aeronave, va fi deosebit de afectat de reducerea acestei comenzi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu