luni, 16 iulie 2012
Serviciul german de informaţii interne se confruntă cu o reorganizare fundamentală
Londra, 16 iul /Agerpres/ - Serviciul de informaţii interne ramificat al Germaniei se confruntă cu o reorganizare fundamentală după eşecul său de a depista asasinate în serie comise de o celulă teroristă neo-nazistă. Cu toate acestea, au apărut divizări în cadrul guvernului, în cursul weekend-ului, privind revizuirea serviciului, scrie Financial Times în ediţia de duminică.
Ministrul german de interne, Hans-Peter Friedrich, este de aşteptat să anunţe săptămâna aceasta numirea unui înalt oficial din propriul minister, în calitate de persoană din afară la conducerea serviciului de informaţii interne, ''Bundesamt für Verfassungsschutz'' sau Oficiul Federal pentru Protecţia Constituţiei, în urma unor demisii la nivel înalt.
Este, de asemenea, probabil ca Friedrich să numească un alt oficial guvernamental de rang înalt în calitate de nou şef al Oficiului Federal al Poliţiei Criminalistice - ''Bundeskriminalamt'', echivalentul german al Biroului Federal de Investigaţii din SUA - în viitorul apropiat, conform unor relatări din media.
Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, ministrul german al justiţiei şi membră a Partidului Liber Democrat din coaliţia de guvernământ de centru-dreapta de la Berlin, a solicitat măsuri mai drastice pentru a reduce dimensiunea serviciului de informaţii şi gama responsabilităţilor sale, ca urmare a unui protest naţional privind incapacitatea de a captura celula teroristă cu sediul în Zwickau, cunoscută sub numele de ''Subterana Naţional-Socialistă'' /NSU/.
Într-un interviu pentru cotidianul berlinez ''Der Tagesspiegel'', Leutheusser-Schnarrenberger a afirmat că numărul autorităţilor ar trebui să fie 'în mod clar redus', inclusiv prin fuziunea unora dintre cele 16 entităţi din landuri, care operează alături de serviciile de informaţii federale.
Hans-Peter Friedrich, membru al Uniunii Creştin-Sociale conservatoare din Bavaria, a replicat că nu dimensiunea serviciilor de informaţi este problema, ci eficienţa lor. 'Nu este o chestiune de cantitate', a afirmat el. Friedrich a avertizat împotriva oricărei sugestii că serviciul de informaţii ar fi suprefluu. 'Dimpotrivă, este necesar pentru a proteja democraţia noastră, dar trebuie să fie funcţional', a spus el intr-un interviu pentru ''Deutschlandradio''.
Scandalul privind competenţa serviciului de informaţii a izbucnit în noiembrie, când doi membri ai NSU neo-nazist s-au sinucis, după un atac bancar eşuat, iar al treilea s-a predat după incendierea apartamentului lor. Când poliţia a percheziţionat apartamentul acestora şi o casă mobilă, au găsit arme şi casete video care legau gruparea de nouă asasinate rasiste şi de uciderea unei poliţiste, precum şi de atacuri bancare pe parcursul a peste un deceniu.
Unii politicieni din opoziţie au acuzat serviciul de informaţii că închide ochii în faţa unui extremism de dreapta.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu