vineri, 13 iulie 2012
Comandantul armatei ruse, primit la Pentagon cu lovituri de tun
Washington, 13 iul /Agerpres/ - Şeful statului major interarme american, generalul Martin Dempsey, s-a întâlnit la Pentagon cu omologul său rus, generalul Nikolai Makarov, pentru a discuta în special despre proiectul NATO de amplasare a scutului antirachetă în Europa, informează AFP.
Însoţit de membri ai statului său major, generalul Makarov, care este şi ministru adjunct al apărării, a fost primit cu mare pompă de militarul cel mai înalt în grad american. 19 lovituri de tun au fost trase în onoarea sa, potrivit unui protocol rareori aplicat de Ministerul american al Apărării.
În cadrul întrevederii, cele două delegaţii au abordat, între altele, proiectul de scut antirachetă al NATO şi al SUA în Europa, potrivit unui comunicat emis de statul major interarme.
Acest proiect ambiţios - bazat în special pe tehnologie americană - prevede să desfăşoare progresiv interceptoare de rachete şi radare puternice în estul Europei şi în Turcia.
NATO afirmă că acest sistem nu vizează Rusia, ci o ameninţare potenţială din Orientul Mijlociu, în special din partea Iranului.
La rândul său, Moscova cere să fie asociată acestui sistem antirachetă sau să primească garanţii că el nu-i vizează capacitatea de descurajare. Dar NATO refuză categoric, preferând să-şi păstreze libertatea de manevră strategică.
Cei doi generali au mai discutat despre situaţia din Siria. Rusia susţine regimul lui Bashar al-Assad în faţa opoziţiei, spre marea dezaprobare a americanilor şi a europenilor.
Noua strategie americană din Asia-Pacific şi Afganistan a fost şi ea abordată: o cale strategică de aprovizionare a coaliţiei internaţionale traversează Rusia.
Circa 1.120 de proiecte de cooperare - vizite portuare, exerciţii comune, schimburi de studenţi în şcolile militare - sunt prevăzute în acest an între SUA şi Rusia, potrivit Pentagonului.
În luna mai, 20 de militari ruşi s-au antrenat împreună cu forţele americane două săptămâni la Fort Carson, în statul Colorado din vestul SUA.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu