marți, 24 iulie 2012
Moody's plasează ratingul Germaniei, Olandei şi Luxemburgului sub perspectivă negativă
Washington, 24 iul /Agerpres/- Agenţia de evaluare financiară Moody's a coborât de la stabil la negativ perspectiva ratingului pentru datoria publică a Germaniei, Olandei şi Luxemburgului ca urmare a 'incertitudinii în creştere' asupra deznodământului crizei datoriilor din zona euro, transmite AFP.
Agenţia atrage atenţia într-un comunicat în special asupra 'probabilităţii tot mai mare ca Grecia să iasă din zona euro' şi asupra impactului pe care un asemenea eveniment l-ar avea statelor membre ale zonei euro. 'Chiar dacă acest eveniment va fi evitat, este tot mai probabil să fie nevoie de un ajutor pentru alte state din zona euro, în special Spania şi Italia', adaugă Moody's, precizând că această 'povară'ar urma să afecteze statele considerate cele mai solvabile din zona euro.
Datoriile Germaniei, Olandei şi Luxemburgului sunt evaluate de Moody's cu AAA, cea mai bună notă, ce reflectă încrederea investitorilor în solvabilitatea acestor state.
La jumătatea lunii iulie, Moody's a retrogradat de la A3 la Baa2 nota privind solvabilitatea Italiei, avertizând asupra riscului unei 'contagiuni' a crizei din zona euro.
În urma anunţului Moody's, ministerul german de Finanţe a emis un comunicat în care afirmă că 'Germania va continua să-şi exercite rolul de ancoră de stabilitate în zona euro' şi 'va face totul posibil înpreună cu partenerii săi pentru a depăşi cât mai repede criza datoriilor'.
În comunicatul ministerului german se mai afirmă că 'riscurile din zona euro sesizate de agenţia de evaluare nu sunt noi', iar 'această estimare se bazează pe riscurile pe termen scurt, în timp ce perspectivele stabilizării pe termen lung nu sunt menţionate'. 'Zona euro a pus în practică o serie de măsuri ce trebuie să conducă la o stabilizare durabilă', se adaugă în text, subliniind că 'Germania se găseşte într-o situaţie economică şi financiară solidă' cu 'perspective solide de creştere economică' şi cu 'o capitalizare îmbunătăţită a sectorului bancar'.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu