vineri, 20 iulie 2012
Sediul poliţiei din Damasc atacat de combatanţi înarmaţi: ''zeci de morţi'', potrivit media
Damasc, 20 iul /Agerpres/ - Combatanţi înarmaţi au atacat sediul poliţiei din Damasc provocând zeci de morţi în rândul poliţiştilor şi al partizanilor preşedintelui sirian, Bashar Al-Assad, au relatat vineri agenţiile occidentale citând martori oculari, informează RIA Novosti.
Înainte de lansarea atacului, combatanţii, înarmaţi cu puşti de asalt, mitraliere şi explozibili, au blocat două şosele ce duc spre complexul de clădiri ale poliţiei în centrul Damascului.
Confruntările au durat cel puţin o oră.
De la jumătatea lunii martie 2011, Siria se confruntă cu un val de contestare faţă de regimul actual.
Potrivit ONU, violenţele s-au soldat cu aproape 16.000 de morţi în rândul civililor şi militarilor, precum şi cu peste 200.000 de refugiaţi.
O încetare a focului a fost decretată în luna aprilie a.c., în virtutea unui plan de pace elaborat de emisarul internaţional Kofi Annan. Cu toate acestea, confruntările nu încetează şi bilanţul victimelor continuă să crească.
Un număr de peste 18.600 de sirieni s-au refugiat în ultimele două zile în Liban din cauza escaladării confruntărilor armate dintre armata siriană şi insurgenţi, unii dintre refugiaţi venind din regiunea capitalei Damasc, a declarat joi pentru AFP o sursă militară libaneză.
De cinci zile, mai multe cartiere din Damasc sunt scena unor lupte violente. În urma unui atentat care a avut loc miercuri în capitala Siriei, trei înalţi responsabili din domeniul securităţii, printre care şi cumnatul preşedintelui Bashar al-Assad, au fost ucişi.
Aceste evoluţii militare survin în contextul respingerii de către Rusia şi China a unei rezoluţii în Consiliul de Securitate al ONU, care ameninţa Siria cu noi sancţiuni economice. Este pentru a treia oară când Rusia şi China îşi exercită dreptul de veto pentru a bloca rezoluţii ale ONU nefavorabile autorităţilor siriene.
Rebelii sirieni au preluat în cursul zilei de joi controlul asupra tuturor punctelor de frontieră de la graniţa dintre Siria şi Irak, transmite AFP citându-l pe adjunctul ministrului irakian de Interne, Adnan al-Assadi.
Potrivit oficialului irakian, în apropierea frontierei dintre cele două ţări din partea de nord a Irakului au loc lupte între trupele guvernamentale siriene şi insurgenţii din Armata Siriană Liberă (ASL). El a mai afirmat că grănicerii irakieni au văzut cum rebelii sirieni au cucerit un post de frontieră şi au mutilat un colonel al armatei siriene. ASL 'a executat 22 de soldaţi ai armatei siriene sub ochii soldaţilor irakieni', a adăugat el.
Anterior, un colonel din poliţia irakiană a relatat cum insurgenţii sirieni au cucerit postul de frontieră Bukamal, unul dintre principalele puncte de trecere dintre cele două ţări.
De asemenea, irakienii din Siria au început să revină masiv în ţara lor. Potrivit Înaltului Comisariat al ONU pentru refugiaţi, la sfârşitul anului 2010 în Siria trăiau circa 1,5 milioane de refugiaţi irakieni care au fugit din calea violenţelor din ţara lor.
Rebelii sirieni au preluat, joi, controlul asupra unui punct de trecere a frontierei cu Turcia, o premieră de la începutul revoltei împotriva regimului lui Bashar al-Assad, acum 16 luni, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDH), relatează AFP.
'Luptătorii rebeli au preluat controlul asupra punctului de trecere a frontierei dintre Siria şi Turcia de la Bab al-Hawa şi au distrus o imagine a lui Bashar al-Assad, după retragerea trupelor regulate. Este o premieră', a declarat pentru AFP Rami Abdel Rahman, directorul OSDH.
Punctul de trecere a frontierei este situat în provincia Idleb (nord-vest), teatru de lupte între armată şi rebeli de mai multe luni.
O înregistrare video postată de militanţi pe site-ul Youtube arată bărbaţi înarmaţi la punctul de trecere a frontierei care trag în aer în semn de bucurie, apoi distrug un portret al preşedintelui sirian. Alte imagini arată bărbaţi în uniformă militară care ard o fotografie a fostului preşedinte sirian Hafez al-Assad, tatăl lui Bashar.
Casa Albă a calificat, joi, drept 'extrem de regretabil' veto-ul Rusiei şi Chinei la o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU privind Siria şi a afirmat că acesta marchează sfârşitul misiunii conduse de emisarul Kofi Annan în această ţară, relatează AFP.
Susţinând că sprijinirea regimului lui Bashar al-Assad este o 'greşeală', purtătorul de cuvânt al preşedintelui american Barack Obama, Jay Carney, a declarat că 'eşecul' Consiliului de Securitate în acest dosar înseamnă că misiunea Annan 'nu poate continua'.
'Statele Unite nu sprijină ideea de a trimite angajaţi ai ONU neînarmaţi în Siria pentru a încerca să monitorizeze violenţele cauzate de regimul Assad, din moment ce nu există un dispozitiv (...) prin care regimul să fie supus consecinţelor de a nu-şi fi respectat obligaţiile' prevăzute de planul Annan, a adăugat acesta.
Referitor la veto-ul Moscovei şi Beijingului, este vorba despre o 'decizie foarte regretabilă care va avea, după părerea mea, repercusiuni pe termen lung, pentru ţările care şi-au folosit dreptul de veto la rezoluţie, asupra modului în care sunt privite de sirieni', a mai precizat purtătorul de cuvânt.
Potrivit dlui Carney, 'nu există nicio îndoială că viitorul Siriei nu îl va include pe Bashar al-Assad. Zilele sale la putere sunt numărate. Sprijinirea acestui regim într-un moment în care se apropie de sfârşit este o greşeală', încheie AFP.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu