miercuri, 4 iulie 2012
Crucea Roşie Română împlineşte 136 de ani de activitate umanitară
Bucureşti, 4 iul /Agerpres/ - Societatea Naţională de Cruce Roşie din România sărbătoreşte miercuri, 136 de ani de istorie şi activitate umanitară.
Pe 4 iulie 1876, un grup de oameni cu suflet nobil - Nicolae Cretzulescu, George Gr. Cantacuzino, C.A. Rosetti, Ion Ghica, Dimitrie Sturza, Gr. G. Cantacuzino şi Carol Davila au înscris România pe harta mondială a Crucii Roşii, deschizând prima noastră 'sucursală' în incinta Spitalului Colţea din Bucureşti.
La 15 iulie a fost ales primul Comitet Central al Crucii Roşii Române şi primul preşedinte, Prinţul Dimitrie Ghica (1876 - 1897).
De-a lungul istoriei sale, Crucea Roşie Română (CRR) a fost un important simbol al speranţei şi alinării pentru toţi cei aflaţi în nevoie.
Ori de câte ori războiul, epidemiile sau dezastrele au lovit ţara, în perioadele de nesiguranţă şi suferinţă, Crucea Roşie Română a fost activă pentru a uşura suferinţa umană.
Toate acestea au fost posibile în primul rând prin voluntarii din întreaga ţară care au acţionat cu promptitudine şi devotament ori de câte ori a fost nevoie.
Potrivit organizaţiei 402.701 de familii şi persoane singure au beneficiat de serviciile de sprijin şi informare ale CRR în anul 2011.
Provocările şi schimbările sociale au fost semnele distinctive ale anului trecut. Mii de persoane afectate de criza economică au solicitat sprijin de la Crucea Roşie Română. Astfel, munca de zi cu zi a organizaţiei cu cele mai nevoiaşe persoane s-a dublat, cu atât mai mult cu cât donaţiile din partea marilor companii, la rândul lor afectate de criza financiară, au scăzut.
Prin proiectele şi campaniile implementate, CRR a ajutat 122.962 de familii şi persoane singure cu alimente de bază, produse de igienă, articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte şi rechizite.
Deşi anul trecut România nu a fost afectată de dezastre semnificative, Crucea Roşie Română a avut 167 de intervenţii în situaţii de urgenţă precum incendii, caniculă, viscol, înzăpezire sau alunecări de teren.
Un număr de 28.881 de persoane au beneficiat de sprijin material de urgenţă, alte 25.843 de persoane, localizate în zone de risc, au beneficiat de programe de pregătire pentru a şti cum să acţioneze în caz de dezastre.
CRR a instruit peste 11.000 de oameni în domeniul acordării primului ajutor de bază şi a mobilizat 4.463 de persoane să doneze sânge în urma campaniilor desfăşurate.
Au fost implementate 171 de programe şi proiecte sociale şi 170 de proiecte şi campanii de educaţie pentru sănătate.
Peste 9.000 de elevi au fost sensibilizaţi cu privire la noţiunile de toleranţă, respect şi umanitate. Prin serviciul 'Căutari persoane', au fost soluţionate 120 de cazuri de restabilire a legăturilor cu familia.
În 2011, în luna martie, după un cutremur devastator care a afectat Japonia, Crucea Roşie Română a lansat un apel umanitar de urgenţă, în acord cu Ambasada Japoniei la Bucureşti.
Valoarea fondurilor colectate de la populaţia din România şi trimisă Crucii Roşii din Japonia pentru a veni în sprijinul persoanelor afectate este de 107.600 de euro.
Anul 2011 a reprezentat o perioadă plină de activităţi şi pe plan internaţional.
În luna septembrie a avut loc, la Bucureşti, Conferinţa Balcanică a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie, forum creat pentru a consolida şi extinde cooperarea din domeniile proprii de activitate umanitară.
În luna noiembrie, reprezentanţi ai Crucii Roşii Române au participat la Conferinţa Internaţională a Crucii Roşii şi Semilunii Roşii care a reunit reprezentanţi ai tuturor componentelor Mişcării şi ai statelor semnatare ale Convenţiilor de la Geneva. Obiectivul Conferinţei Internaţionale a fost consolidarea dreptului internaţional umanitar şi a activităţilor umanitare.
Din punct de vedere al structurii organizatorice, Crucea Roşie Română are extindere naţională în 47 de filiale, 925 de subfiliale şi 939 de comisii. În plus, există 58.938 de membri cotizanţi şi 6.092 de voluntari.
Prin toate acţiunile sale, Crucea Roşie Română a respectat permanent cele şapte principii Fundamentale pe care îşi bazează întreaga activitate: umanitatea, imparţialitatea, neutralitatea, independenţa, voluntariatul, unitatea şi universalitatea.
În anul 2012, CRR va continua să crească capacitatea de a sprijini persoanele celei mai vulnerabile şi să-şi îndeplini misiunea în situaţii de urgenţă.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu