miercuri, 4 iulie 2012
"Războiul" dintre Traian Băsescu şi USL
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că prin "încălcarea gravă" a legilor ţării şi a Constituţiei, precum şi a Regulamentelor Parlamentului statul român şi românii sunt puşi "într-o situaţie extrem de dificilă", pe analiza sa "similară cu cea generată de mineriada din 13-15 iunie 1990".
"Fac un apel către politicienii din majoritatea parlamentară şi îi avertizez că prin încălcarea gravă a legilor ţării şi a Constituţiei României, precum şi a regulamentelor Parlamentului României au pus statul român şi pe cei 22 milioane de români într-o situaţie extrem de dificilă. Pe analiza mea, similară cu cea generată de mineriada din 12-15 iunie 1990", a spus Băsescu.
El a adăugat că efectele acţiunilor politice ale Guvernului din ultimele săptămâni şi ale majorităţii parlamentare de astăzi vor avea efecte "extrem de grave".
"De asemenea, efectele acţiunilor politice ale Guvernului din ultimele săptămâni, ale primului-ministru şi ale majorităţii parlamentare de astăzi vor avea efecte economice extrem de grave pentru România şi pentru populaţia României", a menţionat el.
BUCUREŞTI (MEDIAFAX) - "Războiul" dintre preşedintele de centru-dreapta Traian Băsescu şi guvernarea de centru-stânga din România ocupă spaţii largi în relatările agenţiilor internaţionale de marţi şi miercuri, preluate de numeroase publicaţii, posturi de televiziune şi radiouri din întreaga lume.
Noua coaliţie de centru-stânga, aflată la putere în România, a lansat o ofensivă, marţi, în războiul cu preşedintele de centru-dreapta, revocând preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor, un vot contestat şi calificat drept "lovitură de stat" de opoziţie, scrie AFP.
Presa românească evocă un "Blitzkrieg" pentru a putea controla instituţiile încă deţinute de opoziţie, în timp ce numeroase organizaţii neguvernamentale, între care Fundaţia Soros, sunt îngrijorate, de o săptămână, de "presiunile Guvernului asupra vocilor şi instituţiilor independente", adaugă agenţia franceză.
România se confruntă cu o coabitare delicată de la începutul lui mai, când USL a preluat guvernarea, după îndepărtarea precedentului Guvern de centru-dreapta în urma unei moţiuni de cenzură, explică AFP.
Războiul s-a deschis în România între noua coaliţie de centru-stânga aflată la putere, Uniunea Social Liberală (USL), şi preşedintele de centru-dreapta, Traian Băsescu, scrie şi cotidianul Le Monde, care preia în mare parte ştirea AFP. De altfel, majoritatea publicaţiilor franţuzeşti, fie că sunt naţionale (Le Parisien, Le Nouvel Observateur, L'Express, Le Point) sau regionale, preiau cu detalii ştirea agenţiei franceze.
Postul de radio RFE/RL relatează despre îngrijorările Curţii Constituţionale din România, care îl acuză pe premierul de stânga Victor Ponta că încearcă să o desfiinţeze şi susţine că a notificat autorităţile UE în legătură cu ameninţările la adresa independenţei sale.
La rândul său, agenţia americană Associated Press, preluată de numeroase publicaţii şi posturi de televiziune americane sau din Asia, relatează că ambasadorul Statelor Unite în România şi-a exprimat "îngrijorarea profundă" cu privire la ameninţările la adresa "independenţei instituţiilor democratice" în această ţară din estul Europei, unde premierul şi preşedintele sunt implicaţi într-o luptă de putere înveninată.
Agenţia Reuters, care abordează pe larg subiectul, concentrându-se în special pe îngrijorările manifestate de Curtea Constituţională şi pe acţiunile celor două tabere aflate în conflict, citează analişti care susţin că acţiunile USL ameninţă statul de drept şi separarea puterilor în stat. Conflictul politic a paralizat efectiv procesul de luare de decizii şi a amânat reforme importante convenite în cadrul acordului de împrumut cu Fondul Monetar Internaţional.
Preşedintele Partidului Popular European (PPE), Wilfried Martens, se declară "extrem de îngrijorat" ca urmare a ultimelor evoluţii din România, susţinând că USL a dat frâu liber unui plan care subminează practicile democratice şi statul de drept şi dispreţuieşte separarea puterilor în stat.
"Sunt extrem de îngrijorat ca urmare a ultimelor evoluţii din România. Perioada scurtă de activitate a actualului guvern socialist-liberal a evidenţiat intenţiile de acaparare a puterii de către USL. Victor Ponta şi partidele pe care le controlează nu vor ţine cont de nimic în tentativa lor de a prelua ţara şi de a influenţa funcţionarea justiţiei. În fapt, USL a dat frâu liber unui plan care, în mod deschis, subminează practicile democratice şi statul de drept şi dispreţuieşte separarea puterilor în stat: reprezentarea ilegală a ţării la Consiliul European; înlocuirea Avocatului Poporului şi a preşedintelui Senatului prin încălcarea regulilor de procedură, tentativa de a modifica legea de funcţionare a Curţii Constituţionale şi de a înlocui judecătorii acesteia, fabricarea unor aşa numite hotărâri ?de urgenţă? ale Guvernului pentru a împiedica aplicarea regulilor constituţionale, şi aşa mai departe", a afirmat preşedintele PPE, conform unui comunicat al popularilor europeni.
Martens susţine că Victor Ponta şi guvernul său "trebuie să înceteze imediat aceste practici inacceptabile care nu pot fi tolerate într-un stat membru al Uniunii Europene".
"Probabil Ponta a scăpat cu înşelăciuni în trecut, dar de această dată este responsabil faţă de ţara sa şi de Uniunea Europeană, inclusiv familia sa politică europeană. Fac apel la Partidul Socialiştilor Europeni (PES) şi la Partidul European Liberal Democrat şi Reformator (ELDR) de a lua poziţie publică faţă de ilegalităţile şi abuzurile de putere ale partidelor membre ale familiilor lor politice. Se înţelege de la sine că PPE va continua să monitorizeze situaţia foarte atent", a adăugat Martens, potrivit sursei citate.
PDL anunţă proteste la ambasadele statelor membre UE faţă de "suspendarea statului de drept"
BUCUREŞTI (MEDIAFAX) - PDL anunţă că tinerii democrat-liberali vor depune, miercuri, la toate ambasadele de la Bucureşti ale statelor membre UE o scrisoare-protest în legătură cu situaţia statului de drept şi a democraţiei în România, precum şi cu acuzaţiile de plagiat la adresa premierului Victor Ponta.
"Tinerii democrat-liberali depun miercuri, 04 iulie, la ora 11:00, la toate ambasadele de la Bucureşti ale statelor membre UE, o scrisoare-protest faţă de situaţia statului de drept şi a democraţiei în România, precum şi faţă de situaţia sistemului de educaţie, grav decredibilizat de acuzaţiile de plagiat la adresa premierului Victor Ponta. Tinerii democrat-liberali vor fi prezenţi, la ora 11:00, la ambasadele următoarelor state: Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Cehia, Danemarca, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Lituania, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania şi Suedia", se arată în comunicatul PDL remis agenţiei MEDIAFAX.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu