miercuri, 30 martie 2011

Peste 50 de morţi într-un atac vizând o clădire guvernamentală din Tikrit,oraşul natal al lui Saddam


Militanţi înarmaţi şi îmbrăcaţi în uniforme de poliţie s-au ciocnit cu poliţia irakiană, iar un kamikaze s-a aruncat în aer într-o maşină capcană.
Militanţi înarmaţi au atacat şi au luat mai mulţi ostatici într-o clădire guvernamentală irakiană din Tikrit, oraşul natal al fostului dictator Saddam Hussein, dar forţele de securitate au reuşit să preia din nou controlul, au declarat oficiali citaţi de CNN.
Cel puţin 56 de persoane au murit şi alte 98 au fost rănite marţi, când persoane înarmate au luat cu asalt clădirea din capitala provinciei Salaheddin, din nordul ţării.
Forţele irakiene au lansat un raid pentru a elibera sediul şi pentru a elibera ostaticii, muţi ucişi de atactori.
Militanţi înarmaţi şi îmbrăcaţi în uniforme de poliţie s-au ciocnit cu poliţia irakiană, iar un kamikaze s-a aruncat în aer într-o maşină capcană.
În ansamblu, violenţele din Irak au scăzut semnificativ în ultimii trei ani, iar insurgenţii au suferit înfrângeri importante. Însă asaltul de marţi arată că Irakul rămâne o ţară instabilă şi că militanţii au în continuare capacitatea de a lansa atacuri sângeroase.
"Acest atac coordonat de la Tikrit poartă amprenta al-Qaida în Irak, iar atacatorii intenţionau să ia ostatici toţi membrii Consiliului provinciei Salaheddin", a declarat un oficial din poliţia din Tikrit pentru CNN.
Printre morţi se numără cel puţin patru membri ai Consiliului, şeful poliţiei provinciei şi un jurnalist local care colabora cu Reuters, CNN şi Al-Arabiya.
Mai mulţi dintre militanţii care au intrat în clădire purtau veste cu explozibil şi cel puţin doi s-au aruncat în aer atunci când s-au apropiat forţele de securitate, potrivit poliţiei locale.
Zeci de angajaţi guvernamentali se aflau în clădirea care adăposteşte Consiliul provincial şi alte birouri guvernamentale.
Televiziunea locală din Tikrit a arătat imagini cu fum ridicându-se din clădirea înconjurată de forţele de securitate, în timp ce se auzeau focuri de armă de calibru mare.
Tactica folosită de militanţi seamănă cu cea adoptată într-un atac din octombrie vizând o biserică din Bagdad, unde persoane înarmate au luat zeci de ostatici.
Autorităţile din Salaheddin au anunţat trei zile de doliu pentru victimele atacului de marţi.
O purtătoare de cuvânt al armatei SUA a declarat că trupe americane "au asistat forţele de securitate irakiene pentru a asigura locul atacului şi au oferit monitorizare şi supraveghere aeriană pentru a ajuta forţele irakiene de la sol".
Statele Unite urmează să îşi retragă toate forţele din Irak până la sfârşitul acestui an, în baza unui acord bilateral semnat cu Guvernul de la Bagdad. Este prea devreme pentru a spune, însă, dacă SUA şi Irakul vor negocia un acord pentru menţinerea unor soldaţi după 2011, informează REALITATEA TV.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu