miercuri, 23 martie 2011

Noua strategie a SRI nu trebuie să neglijeze culegerea de informaţii din sursă umană


Preşedintele Traian Băsescu a atras atenţia, astăzi, la bilanţul SRI, cu privire la faptul că noua strategie a serviciului nu trebuie să neglijeze capacitatea de a culege informaţii din sursă umană.
'Am atenţionat, legat de această nouă strategie (a SRI - n.r.), asupra unui lucru pe care noi l-am văzut din realităţi în teatrele de operaţiuni din Afganistan şi Irak: adaptarea la era informatică nu trebuie să neglijeze capacitatea SRI de a culege informaţii din sursă umană. Sistemele moderne trebuie să însoţească, să fie suport pentru culegerea de informaţii din surse umane', a spus şeful statului.
El a apreciat faptul că SRI, deşi s-a aflat într-un proces de restructurare, reformare şi reorganizare, şi-a desfăşurat în paralel şi activitatea operativă care, în mod constant, a crescut în calitate.
'În ceea ce priveşte procesele prin care urmează să treacă SRI, trebuie înţeles că reformarea şi restructurarea SRI nu reprezintă un proces care încheie procesele de modernizare. Ca orice structură modernă, după ce a realizat aceste procese de reformare şi restructurare, SRI trebuie să dobândească acea calitate necesară de adaptare continuă la realităţile operative şi, din acest punct de vedere, pregătirea noii strategii SRI în era informatică este un pilon extrem de important care va permite Serviciului adaptarea continuă la realităţile şi nevoile României', a mai afirmat preşedintele Băsescu.
Anul 2010 a fost anul performanţei operaţionale, anul care a marcat poate cele mai importante succese ale SRI din ultimul deceniu, a declarat, miercuri, la bilanţul Servicului Român de Informaţii, directorul instituţiei, George Cristian Maior.
'Dacă 2007 şi 2008 au fost au fost anii transformării şi reorganizării SRI, anul 2009, anul cooperării internaţionale şi consolidării acestor transformări din punct de vedere instituţional, anul 2010 a fost, fără îndoială, şi apreciem acest lucru în urma analizei noastre, anul performanţei operaţionale. Practic, am început să culegem roadele reformelor din anii anteriori - schimbări de structuri, îmbunătăţirea analizei, reorganizarea modului de lucru cu sursele secrete, flexibilizarea managementului - şi s-au obţinut realizări importante pentru securitatea naţională. Anul 2010 marchează poate cele mai importante succese operaţionale ale SRI din ultimul deceniu', a subliniat şeful SRI.
Totodată Maior a precizat că, deşi 2010 a fost un an dificil din cauza restricţiilor bugetare, instituţia a avut contribuţii importante în combaterea evaziunii fiscale, a contrabandei şi a crimei organizate .
'Am avut o abordare adecvată şi ofensivă în 2010 în gestionarea unor riscuri din ce în ce mai dinamice şi mai diverse. (...) Am prevenit şi contracarat activităţi ale unor grupări radicale cu potenţial terorist, am înregistrat realizări relevante în domeniul contraspionajului. (...) Cu toate acestea consider că ne-am făcut datoria cu profesionalism şi am ştiut să alocăm în mod eficient resursele la dispoziţie pentru a răspunde în mod adecvat solicitărilor de informaţii şi pentru a acţiona în prevenirea unor fenomene de risc şi contracararea unor ameninţări de securitate', a mai spus Maior.
El a ţinut să remarce că performanţa SRI obţinută în 2010 nu ar fi fost posibilă fără o cooperare strânsă cu Ministerul Administraţiei şi Internelor, Ministerul Public, Serviciul de Informaţii externe şi structurile de informaţii ale Ministerului Apărării Naţionale.
Şeful SRI a adăugat că, odată cu procesele de descentralizare administrată, multe din riscurile şi vulnerabilităţile actuale nu mai sunt gestionate la nivel central şi, de aceea, consolidarea cooperării cu autorităţile locale a fost una din priorităţile majore ale SRI în ultimii ani. 'Cooperarea pe orizontală cu beneficiarii de informaţii este o necesitate în prezent deoarece riscurile de securitate sunt mult mai dinamice, volatile şi complexe', a mai spus George Maior. AGERPRES

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu