marți, 4 octombrie 2011
Rezoluţia împotriva Siriei va fi supusă astăzi la vot în Consiliul de Securitate, în ciuda riscului unui veto rus
New York, 4 oct /Agerpres/ - Ţările occidentale vor încerca să obţină marţi adoptarea în Consiliul de Securitate al ONU a unei rezoluţii de condamnare a represiunii regimului sirian, în ciuda ameninţării veto-ului rus, au anunţat luni diplomaţi citaţi de agenţiile de presă internaţionale.
Într-un ultim proiect de rezoluţie, Marea Britanie, Franţa, Germania şi Portugalia au preferat să vorbească de 'măsuri cu ţintă precisă' decât de 'sancţiuni', în scopul de a obţine sprijinul celorlalte ţări din Consiliul de Securitate.
De la începutul mişcării de protest împotriva regimului lui Bashar al-Assad în martie, Rusia şi alte ţări membre şi-au exprimat serioase îndoieli privind necesitatea de a condamna represiunea care s-a soldat cu cel puţin 2.700 de morţi, potrivit ONU.
Rusia, ţară aliată a Siriei şi membru permanent al Consiliului de Securitate, a ameninţat că se va folosi de dreptul său de veto împotriva oricărui proiect care prevede sancţiuni. Reprezentanţii Rusiei nu şi-au făcut însă publică poziţia în privinţa ultimului proiect de rezoluţie.
'Nu ştim ce au intenţia să facă ruşii, dar a venit timpul să-i trimitem un semnal preşedintelui Assad', a declarat pentru AFP un diplomat sub acoperirea anonimatului.
'Suntem gata să trecem la vot chiar dacă Rusia va decide să se folosească de dreptul de veto', a spus un alt diplomat.
'Discuţiile vor continua mâine, astfel că forma definitivă a rezoluţiei şi momentul votului vor putea fi decise în ultimul moment', a adăugat acest diplomat.
Proiectul european 'condamnă cu fermitate continuarea încălcărilor grave şi sistematice ale drepturilor omului de către autorităţile siriene' şi cere încetarea imediată a 'oricăror violenţe'. Textul prevede 'măsuri cu ţintă precisă' dacă regimul sirian nu se conformează acestui apel într-un interval de 30 de zile.
Criticile care au însoţit campania aeriană a NATO în Libia i-au determinat pe miniştrii europeni să sublinieze că nu au intenţia de a se angaja într-o acţiune militară în Siria. Acest lucru nu a diminuat însă opoziţia Rusia, Chinei şi altor ţări membre nepermanente ale Consiliului, precum India şi Africa de Sud, notează AFP.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu