joi, 15 septembrie 2011
Ameninţarea teroristă în Africa, 'foarte neliniştitoare' (general american)
Washington, 15 sep /Agerpres/ - Africa trebuie să-şi amelioreze cooperarea sa în lupta împotriva extremiştilor şi să se pregătească pentru posibila apariţie a unei reţele de terorişti pe continent care să aibă ca ţinte regiunea respectivă şi Statele Unite, a afirmat miercuri un responsabil militar american cu rang înalt, citat de AFP.
Generalul Carter Ham, şeful comandamentului Statelor Unite pentru Africa (AFRICOM), a subliniat că ţările din Africa de Nord se confruntă cu o ameninţare crescândă din partea grupărilor afliate la Al Qaida care încearcă să-şi unească forţele.
'Al Qaida este oarecum slăbită, dar filialele locale, cele care se reclamă, dar şi cele care caută această apartenenţă par să ia amploare. Este ce am văzut în Africa şi sunt neliniştit', a declarat el presei la Washington.
În opinia lui, se remaracă trei grupări. Prima, Al Qaida în Maghrebul Islamic (AQMI) care a revendicat numeroase atentate în regiunea algeriană de unde provine, apoi islamiştii shebab care operează în Somalia şi Africa de Est şi în cele din urmă islamiştii memebri ai sectei Boko Haram, care se reclamă talibani, responsabili pentru numeroase atentate din Nigeria.
'Fiecare din cele trei grupuri constitue o ameninţare nu doar pentru ţara de origine, ci şi pentru întreaga regiune şi Statele Unite', a precizat el.
Aceste organizaţii şi-au afişat în mod explicit şi public intenţia de a lovi Occidentul, a avertizat generalul.
El a mai atras atenţia că aceste grupări au intenţia de a 'colabora cât mai strâns posibil şi de a-şi sincroniza acţiunile'.
'Dacă nu facem nimic, poate să apară o reţea care să se întindă din Africa de Est până în Maghreb şi care să treacă prin centrul continentului şi Sahel şi apreciez că asta ar fi foarte, foarte preocupant', a mai afirmat el.
Cititorii acestui blog îşi amintesc, cu siguranţă, că am mai scris despre operaţiunile de extindere ale Centralei CIA în Somalia. Încă din 2006, CIA a sprijinit Somalia în războiul etiopian cu Al-Shabaab, aripa de tineret a Uniunii Tribunalelor Islamice. CIA dispune de un centru securizat chiar în spatele Aeroportului Internaţional Aden Adde, din Mogadishu. Complexul conţine peste o duzină de clădiri, precum şi mai multe hangare de metal, în care CIA adăposteşte aeronave, dar şi o închisoare de maximă securitate, în care operează peste 30 de analişti şi translatori. Prezenţa CIA în capitala Somaliei face parte dintr-un plan complex de extindere în Cornul Africii, comentează Agenţia UPI. Regiunea este, însă, extrem de periculoasă. De aceea, guvernul somalez este încurajat să utilizeze ajutorul financiar american pentru angajarea companiilor private de securitate din Europa, inclusiv Bancroft Global Development, un grup de consultanţă,cu o prezenţă în creştere în Mogadishu. Bancroft are 40 de membri, deocamdată, scandinavi. Pe teritoriul Somaliei mai operează companii din Africa de Sud şi Franţa,inclusiv Richard Rouget (cunoscut sub numele de "Colonelul Sanders"), un fost ofiţer în armata franceză, care are experienţă de luptă recentă în mai multe ţări africane. Misiunea lui Rouget este de a antrena trupele din Kenya şi Uganda în tehnicile de contrainsurgenţă, precum şi operaţiuni speciale, inclusiv sabotaj şi asasinate. Trupele kenyene şi ugandeze sînt membre ale "Misiunii 9000" din forţa Uniunii Africane în Somalia (AMISOM). Acestea sînt, practic, singurul impediment care ţine forţele al-Shabaab să nu controleze cea mai mare parte din Somalia.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu