joi, 9 septembrie 2010

13 SEPTEMBRIE – ZIUA POMPIERILOR DIN ROMÂNIA

În fiecare an la 13 SEPTEMBRIE, în România, este sărbătorită Ziua Pompierilor. Pentru marcarea acestui eveniment Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „SEMENIC” al judeţului Caraş-Severin organizează o serie de activităţi la care are deosebita onoare de a vă invita să participaţi.

Bătălia din Dealul Spirii de la Bucureşti - act eroic al pompierilor militari în apărarea Revoluţiei de la 1848.Intrarea în Bucureşti a trupelor de invazie a prilejuit unităţilor române prezente în garnizoana - printre care si Compania de Pompieri - unul dintre cele mai înălţătoare momente ale Revoluţiei române de la 1848: încleştarea din Dealul Spirii, devenita simbol al luptei pentru libertate si independenta naţională a poporului român. Comandantul Regimentului 2 Infanterie si şeful garnizoanei Capitalei, colonelul Radu Golescu, primise ordin în ziua de 12 septembrie din partea Locotenentei Domneşti să deplaseze în ziua următoare subunităţile în Dealul Spirii, pentru a participa la primirea unei coloane otomane formată din aproape 6.000 luptători şi comandată de Kerim Paşa, ce urma sa preia cazarma din acea zona. Însă lucrurile au luat cu totul alt curs. Printr-o coincidenţă, în aceeaşi zi de 13 septembrie, cu puţin timp înaintea sosirii trupelor otomane avusese loc înmânarea noilor drapele ale Regimentului 2 infanterie. Solemnitatea a influenţat moralul şi devotamentul ostaşilor, voinţa de a apăra demnitatea naţională. Aceeaşi stare de spirit îi caracteriza si pe ostaşii Companiei de Pompieri comandaţi de căpitanul Pavel Zăgănescu; aceştia voiau sa meargă cu toţii la cazarma din Dealul Spirii, convinşi de iminenta unui conflict armat cu otomanii. Soldaţii lăsaţi pentru paza cazărmii au cerut comandantului lor: "Luaţi-ne si pe noi, nu ne lăsaţi în cazarmă, ca pe nişte nevrednici, căci dacă acolo, în Dealul Spirii, va fi vreun război, noi vrem să murim cu fraţii noştri."
Pompierii au dovedit pe timpul luptei din Dealul Spirii vitejie, curaj si dibăcie în rezolvarea situaţiilor de lupta, capacitate de rezistenta si spirit de sacrificiu.


PROGRAM ACTIVITĂŢI
organizate la nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „SEMENIC”
al judeţului Caraş-Severin cu ocazia zilei de 13 septembrie – Ziua Pompierilor din România


JOI, 09 SEPTEMBRIE 2010

Ora: 10.30
Locaţie: Muzeul Banatului Montan Reşiţa
Simpozion”Semnificaţia zilelor de 13 şi 15 septembrie. Cooperarea pompierilor din structurile serviciilor profesioniste cu administraţia locală, servicii voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă şi comunitatea locală ”, cu participarea şefilor serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă.


VINERI, 10 SEPTEMBRIE

Interval orar: 13.00 – 16.00
Locaţie: Piaţa Tricolorului Reşiţa
Acţiune de informare preventivă – participă echipaje din cadrul Detaşamentului Reşiţa (echipaj autospeciala apă şi spumă, echipaj descarcerare şi echipa pirotehnică), cât şi un echipaj format din subofiţeri de la Inspecţia de prevenire.

LUNI, 13 SEPTEMBRIE 2010

Ora: 10.00
Locaţie: Sediul Inspectoratului/Detaşamentul de Pompieri Reşiţa
Şedinţa festivă la care, alături de angajaţii ISU, sunt invitaţi să participe reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi judeţene, ai instituţiilor care fac parte din Comitetul judeţean pentru situaţii de urgenţă, cât şi rezervişti şi reprezentanţi ai mass-media. Cu această ocazie se va trece în revistă activitatea pompierilor desfăşurată de-a lungul timpului pe teritoriul judeţului Caraş-Severin.
„Prânz milităresc” – organizat de angajaţii de la sediul Inspectoratului şi cei ai Detaşamentului Reşiţa.

Ora:10.00
Locaţie: Sediul Detaşamentului de Pompieri Caransebeş
Porţi deschise – participă familiile angajaţilor şi elevii clasei a III-a A de la Liceul
Traian Doda din Caransebeş;
Prezentarea tehnicii de intervenţie: incendii, descarcerare etc.

Ora: 13.00
Locaţie: Sediul ISU/Detaşament Reşiţa, Secţiile Oraviţa şi Moldova Nouă, Garda de Intervenţie nr. 2 Bozovici
Porţi deschise în subunităţile de intervenţie ale ISU „SEMENIC” Caraş-Severin – activităţi în aer liber la care sunt aşteptaţi să participe copii ai angajaţilor: întreceri, probe de îndemânare, desene, exerciţii demonstrative, discuţii privind riscul de incendiu etc.
Prezentarea tehnicii de intervenţie: incendii, descarcerare etc.

ALTE ACTIVITĂŢI:
Activitate de informare preventivă în Caransebeş şi Oraviţa – luni, 13 septembrie a.c., echipaje de pompieri distribuie, în zonele centrale ale oraşelor, fluturaşi – informare pe linie de PSI. Se va dialoga în mod direct cu cetăţenii încercând să li se explice cât de important este să fie respectate câteva norme, de bază, de protecţie şi securitate la incendii.
ANCA BALINT, purtator de cuvint ISU SEMENIC

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu