joi, 31 mai 2012
Irak: Noi atentate şi violenţe soldate cu victime
Bagdad, 31 mai /Agerpres/ - O nouă serie de violenţe - atentate cu bombe, explozii cu autovehicule capcană schimburi de focuri - s-a produs în prima parte a zilei de joi, în Bagdad şi în nordul Irakului, provocând cel puţin 16 morţi şi zeci de răniţi, au indicat surse oficiale locale, citate de AFP.
Cel mai sângeros incident a avut loc în cartierul Shoula, în nordul Bagdadului, unde un şofer kamikaze a detonat explozibilul aflat la bordul autovehiculului pe care îl conducea omorând 13 persoane şi rănind 32.
Încă patru deflagraţii, inclusiv a unei maşini capcană, s-au înregistrat în cartiere din vestul Bagdadului.
Lângă Mosul /nord/, un poliţist şi-a pierdut viaţa într-un schimb de focuri cu presupuşi traficanţi de arme, indică un comunicat al Ministerului de Interne irakian.
Aproape zilnic se produc violenţe în Irak, de unde ultimii soldaţi american s-au retras la sfârşitul anului trecut, la peste şapte ani de la invadarea ţării de o coaliţie internaţională condusă de SUA.
M E S A J U L MINISTRULUI APĂRĂRII NAŢIONALE, CORNELIU DOBRIŢOIU, CU OCAZIA SĂRBĂTORIRII ZILEI REZERVISTULUI 31 MAI 2012
Aş vrea să vă mulţumesc astăzi dumneavoastră, celor care v-aţi dedicat viaţa slujirii Patriei, care v-aţi ales nobila profesie de militar şi v-aţi onorat cu demnitate angajamentele asumate prin sacralitatea Jurământului militar, spunându-vă că Guvernul României a reparat un act nedrept care lovea atât în demnitatea dumneavoastră, cât şi în modul în care statul ar fi trebuit să vă recompenseze activitatea.
Spun asta nu doar din poziţia mea oficială de ministru al Apărării Naţionale, o demnitate onorantă dar, să recunoaştem, temporară, cât, mai ales, din calitatea mea de rezervist şi camarad al dumneavoastră, pentru tot restul vieţii.
Am reuşit, într-o primă etapă, printr-un memorandum aprobat de Guvern în şedinţa din 30 mai, să nu li se ia nici un leu celor cărora li s-a diminuat pensia ca urmare a aplicării prevederilor OUG nr. 1 din 2011. Aceştia nu numai că pierduseră prin recalculare, dar urma să li se ia, practic, şi din ceea ce primiseră în 2011. Acest Memorandum va urgenta aprobarea proiectului de lege aflat la Camera Deputaţilor, care urmează să-l dezbată în prima şedinţă de plen, ca şi cameră decizională.
Proiectul de lege care va fi propus spre adoptare prevede modificarea OUG nr. 1 din 2011 în sensul renunţării la recuperarea sumelor în cazul pensionarilor ale căror drepturi de pensie au fost diminuate în urma recalculării.
O a doua etapă a acestui demers urmăreşte ca, în condiţiile bugetare ale anului următor, să elimine toate discrepanţele cauzate în procesul de rectificare, aducând cuantumul pensiilor celor cărora le-au fost diminuate la nivelul celor din 2010.
Asistăm, în sfârşit, la un act reparatoriu pentru cei cărora le-au fost pe nedrept diminuate veniturile, iar în acelaşi timp îi asigurăm pe cei care, în urma recalculării, au beneficiat de pensii majorate, că, în baza principiului neretroactivităţii, un bun câştigat rămâne câştigat.
Ziua dumneavoastră, de fapt a noastră, ne găseşte astfel, cu voia lui Dumnezeu, în circumstanţe dătătoare de speranţe, după o perioadă grea pentru rezerviştii Armatei României. Fără a ne ancora în trecut, a venit vremea ca împreună să redăm demnitatea corpului de militari care, deşi formal s-au lăsat la vatră, în inima lor au rămas alături camarazilor activi, gata oricând să li se alăture dacă Ţara o va cere vreodată.
De aceea, consider nu doar o datorie ci şi o obligaţie să acţionez în perioada imediat următoare, cu întreaga mea energie şi cu toate mijloacele pe care le am la dispoziţie ca ministru şi om politic, pentru a repara toate nedreptăţile greu de înţeles şi imposibil de acceptat pe care le-aţi îndurat în domeniul recalculării pensiilor militare.
Vom acţiona, în paralel, pe linia redefinirii legislaţiei pensiilor militare, în spiritul tradiţional al pensiilor ocupaţionale, existent până acum în Armata României. În acest sens, vom institui un dialog serios, profesionist cu toate asociaţiile cadrelor în rezervă, fără discriminări, în cadrul unei comisii tripartite, alături de reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale şi ai Parlamentului.
Sunt încredinţat că expertiza dumneavoastră, a rezerviştilor, ne va ajuta să găsim cea mai bună soluţie pentru reintroducerea acestui sistem de care se bucură militarii din multe armate aliate, şi pe care l-aţi pierdut în mod nedrept, şi fac asta în numele obiectivului comun de recâştigare a demnităţii militarilor, de recâştigare a rolului, importanţei şi respectului de care s-au bucurat în societate, de-a lungul istoriei, ostaşii noştri.
Nu în ultimul rând, doresc să vă asigur că voi acţiona pentru ca nimeni să nu mai îndrăznească să încerce, prin subterfugii politice, să lovească în demnitatea şi onoarea corpului de cadre, prin avansări abuzive sau prin acţiuni de politizare a armatei.
Închei, asigurându-vă de toată preţuirea, prietenia şi respectul meu. Voi rămâne acelaşi partener serios al dumneavoastră, animat de dorinţa sinceră de a găsi soluţii pentru rezolvarea problemelor care vă frământă. După o viaţă în care aţi dăruit totul Armatei, ei bine, Armata vă datorează acest lucru. Voi veghea ca această obligaţie să fie pe deplin respectată.
La mulţi ani!
Corneliu Dobriţoiu
Ministrul Apărării Naţionale
Aproximativ 1.400 de militari francezi vor rămâne în Afganistan şi după 2012
PARIS (MEDIAFAX) - Aproximativ 1.400 de militari francezi vor rămâne în Afganistan şi după sfârşitul lui 2012, pentru a asigura repatrierea echipamentelor şi pentru a continua formarea armatei şi poliţiei afgane, conform anunţului de miercuri al ministrului francez al Apărării, Jean-Yves Le Diran, relatează AFP.
"De acum până la sfârşitul lui 2012, forţele angajate în lupte, în special în Kapisa (est) şi Kandahar (sud), vor fi retrase, fiind vorba despre aproximativ 2.000 de persoane", dintre cei 3.500 de militari şi jandarmi aflaţi în Afganistan, a declarat ministrul.
Conform lui, "începând cu 1 ianuarie 2013 vor rămâne mijloacele logistice care vor trebui repatriate în cel mai scurt timp, dar va trebui asigurată în această fază de tranziţie şi protecţia persoanelor".
Preşedintele francez, François Hollande, a confirmat în timpul summitului NATO de la Chicago (20-21 mai) retragerea anticipată, la sfârşitul lui 2012, a "forţelor combatante" franceze din Afganistan, cu aproximativ 18 luni înainte de data stabilită de calendarul NATO.
Le Drian, care l-a însoţit sâmbătă pe şeful statului în Afganistan, a declarat că va trebui să revină în această ţară la începutul lunii iulie.
Vor fi purtate discuţii "cu un anumit număr de actori pentru a asigura ieşirea" echipamentelor, în special prin nord, "dar această plecare se va face în cursul primelor luni ale lui 2013", a menţionat Le Drian.
"Mai multe dispozitive", respectiv câteva sute de persoane, vor fi menţinute până la sfârşitul misiunii forţei internaţionale, sub comandata NATO (ISAF), până la sfârşitul lui 2014, a adăugat ministrul.
Le Drian a amintit "dispozitivele de formare, din cadrul ANA (armata afgană) şi din cadrul poliţiei afgane". "Vom continua să respectăm responsabilitatea faţă de spitalul din Kabul şi vom fi prezenţi de asemenea şi pe aeroportul din Kabul", pentru a asigura administrarea şi funcţionarea".
Întrebat despre ritmul acestei retrageri, ministrul a declarat că un calendar de repatriere a trupelor, care nu va fi făcut public, va fi propus "la sfârşitul lui iunie" şefului statului.
Ministrul Apărării la „Forumul Global Wroclaw 2012”
CHIŞINĂU, Mai 31, 2012 – Ministrul Apărării Vitalie Marinuţa participă în perioada 31 mai - 2 iunie la „Forumul Global Wroclaw 2012”, care se desfăşoară în oraşul Wroclaw, Polonia.
În cadrul evenimentului, ministrul Apărării va ţine un discurs la tema „Calea de urmat pentru Parteneriatul Estic". Vitalie Marinuţa va reliefa efortul Guvernului R. Moldova pentru consolidarea democraţiei şi va trece în revistă agenda ambiţioasă a executivului de la Chişinău privind reforma în toate sectoarele vieţii social-politice.
„Forumul Global Wroclaw 2012” este organizat de Consiliul Atlantic al SUA, iar ediţia actuală este întitulată: Reinventarea Vestului - Prosperitatea, Securitatea şi Democraţia în pericol? La eveniment participa ex-preşedintele Poloniei (1995 – 2005) Aleksander Kwasniewski, preşedintele Open Society Foundation Kalman Mizsei, Ministrul Afacerilor Externe al Poloniei Radoslaw Sikorski, Ministrul Afacerilor Externe al României Andrei Marga, Ambasadorul Bunăvoinţei pentru UNESCO Vitali Klitschko, etc.
În total, forumul din Wroclaw întruneşte un număr de peste 200 de politicieni şi reprezentanţi notorii ai cercurilor de afaceri. Aceştia vor discuta rolul Europei Centrale, în calitate de partener strategic al Statelor Unite, în eforturile comune de a fortifica cooperarea între SUA şi Europa în plan economic, politic şi de securitate.
Subliniem că anul precedent la „Forumul Global Wroclaw 2011”, a fost invitat şi prim-ministrul Vlad Filat. În cadrul evenimentului, premierului moldovean i s-a decernat Premiul pentru Libertate, acordat de Consiliul Atlantic al SUA. Premiul pentru Libertate se acordă tradiţional personalităţilor marcante care au contribuit substanţial la promovarea valorilor democratice în lume.
Pentru informaţii contactaţi:
Locotenent – colonel Alexandru JOSAN, Şef Serviciul Relaţii Publice,
Tel: +373 22 252090, +373 079707243
Abonaţi-vă la noutăţile Ministerului Apărării pe www.army.md
Vizitaţi-ne pe YouTube, Facebook, Flickr şi Twitter
YouTube: http://www.youtube.com/mdnationalarmy
Facebook: http://www.facebook.com/MDAarmy?sk=info#!/MDAarmy?sk=wall
Flickr: http://www.flickr.com/photos/army_md/
Twitter: http://twitter.com/#!/MD_NationalArmy
miercuri, 30 mai 2012
Combaterea violenţei în şcoli este o prioritate zero
Ultimele evenimente din şcolile româneşti, care au culminat cu moartea unui elev de clasa a şaptea, ca urmare a unor îmbrânceli cu un coleg nu au rămas fără ecou. Prim ministrul Victor Ponta le-a cerut miniştrilor Educaţiei şi Internelor să conlucreze pentru a elabora un plan de combatere a violenţei în instituţiile de învăţământ. "Miniştrii Educaţiei şi Internelor vor trebui să prezinte în cel mai scurt timp o strategie clară, concretă şi aplicată de combatere a violenţei în şcoli. Nu e nimic mai grav pentru un părinte decât să trimită un copil la şcoală cu teama că va fi agresat, lovit sau chiar ucis, cum sa întâmplat. Sistemele de supraveghere cu camere video nu trebuie folosite doar la examene", a spus Ponta. "Combaterea violenţei în şcoli este o prioritate zero. Lunar vom vrea să vedem rezultatele strategii pe care o vor elabora cele două ministere", a subliniat premierul.
Violenţa este una dintre marile probleme ale lumii contemporane. Presa scrisă sau
audiovizualul informează în permanenţă cu privire la manifestări diverse ale acestui
fenomen. Apariţia diferitelor forme de violenţă în mediul şcolar pare aproape o fatalitate
şi devine, adesea, un lucru obişnuit, cu care semenii coexistă fără măcar a se mai sesiza
asupra pericolului. Problema violenţei în şcoală poate şi trebuie să devină o temă de reflecţie pentru toţi cei implicaţi în actul educaţional.
În România există foarte puţine date statistice care să releve prevalenţa hărţuirii şi
violenţei în mediul şcolar, cu toate că la nivel empiric se cunoaşte că acest fenomen este
în continuă creştere la noi în ţară, existând o multitudine de cazuri de violenţă în şcoli
mediatizate prin presa scrisă şi audio-vizual.
Hărţuirea sexuală, ca formă de violenţă, constă în comportamente de ameninţare, constrângere, intimidare, umilire, realizate de către
o persoană împotriva alteia. Aceste comportamente sunt de natură sexuală şi pot fi verbale, non-verbale sau
fizice. Cine hărţuieşte, cine este hărţuit/ă în România?
• În 90% dintre cazuri, victimele hărţuirii sexuale sunt femei.
• În 81% dintre cazuri, victimele au între 16 şi 30 de ani.
• În 15% din cazuri sînt hărţuite la şcoală.
• În 62% din cazuri, persoanele hartuite provoaca situatiile de hartuire sexuala
prin tinuta si/sau comportament.
Afganistan: Numărul civililor ucişi, în scădere cu 21% în primele patru luni ale anului (ONU)
Kabul, 30 mai /Agerpres/ - Numărul civililor din Afganistan ucişi în conflictul din această ţară s-a redus cu 21% în primele patru luni ale anului faţă de ianuarie-aprilie 2011, fiind de 579, a anunţat miercuri Jan Kubis, secretarul general al misiunii ONU (UNAMA), citat de AFP.
În plus, s-au înregistrat 1.219 răniţi din rândul civililor.
Potrivit lui Kubis, rebelii sunt responsabili de 79% dintre victime, iar forţele coaliţiei internaţionale şi cele afgane, de 9%.
Scăderea numărului de pierderi civile s-ar putea datora însă mai mult condiţiilor meteo foarte grele din iarnă, care au dus la un număr mai mic de atentate, decât unei diminuări a luptelor. Atentatele au fost reluate totuşi odată cu sosirea primăverii.
În 2011, în jur de 3.021 civili au fost ucişi în violenţele din Afganistan, un record de la debitul intervenţiei NATO, în decembrie 2001, şi în creştere cu 8% faţă de 2010, anunţa UNAMA în luna februarie. Peste 12.000 de civili şi-au pierdut viaţa în violenţele din această ţară începând din 2007.
Violenţele din Siria pun la încercare criteriile de intervenţie militară ale lui Obama
Washington, 30 mai /Agerpres/ - De ce s-a intervenit în Libia şi nu se intervine în Siria? - se întreabă AFP într-un comentariu în care subliniază că masacrul de la Hula pune la încercare criteriile preşedintelui Barack Obama de a declanşa o intervenţie militară în exterior, pe fondul criticilor adversarilor săi politici.
Chiar dacă SUA şi aliaţii săi au expulzat marţi ambasadorii sirieni în semn de protest faţă de uciderea a 108 oameni, dintre care 49 de copii, acest gest mai arată şi eventaiul redus de opţiuni de care dispun SUA pentru a-l determina pe preşedintele Bashar al-Assad să plece de la putere şi să se evite astfel agravarea războiului civil.
În luna martie 2011, când a anunţat participarea SUA la operaţiunile militare împotriva liderului libian de atunci, Muammar Gaddafi, Obama a subliniat că ţara sa nu poate să intervină peste tot unde civilii sunt luaţi la ţintă, însă acest fapt nu poate fi folosit ca 'argument pentru a nu acţiona niciodată în numele a ceea ce este just'.
Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney, a refuzat marţi orice paralelă între situaţia din cele două ţări, argumentând că intervenţia din Libia s-a făccut cu avizul Consiliului de Securitate al ONU, ceea ce nu se întâmplă în cazul Siriei, având în vedere opoziţia Rusiei şi a Chinei.
Generalul Martin Dempsey, şeful Satului Major Interarme şi principal consilier militar al lui Obama, a afirmat la postul de televiziune Fox News că 'opţiunea militară' este posibilă în Siria. Dar preşedintele Obama, aflat în plină campanie electorală, nu intenţionează să se lanseze în astfel de operaţiuni după ce, pe parcursul primului său mandat, a fost nevoit să gestioneze efectele războaielor din Irak şi Afganistan. El a promis luni că nu va trimite militari în misune decât dacă este 'absolut necesar'.
În contradicţie cu ceea ce s-a întâmplat în Libia, nici NATO nu pare dispusă să se lanseze într-o asemenea confruntare, cu atât mai mult cu cât nu are sprijinul ONU, după cum a afirmat luni seară noul preşedinte al Franţei, Francois Hollande. De altfel, acest subiect nici nu s-a aflat pe agenda recentului summit NATO de la Chicago.
Însă adversarii republicani ai lui Obama au intrat şi ei în dezbatere, candidatul lor în cursa pentru Casa Albă, Mitt Romney, afirmând că, 'după aproape un an şi jumătate de masacre, a sosit momentul ca SUA să ia iniţiativa şi să pună capăt regimului condus de al-Assad'.
Fostul adversar al lui Obama la alegerile din anul 2008, senatorul John McCain, cere de mai multe săptămâni să se livreze arme insurgenţilor sirieni, dar Casa Albă se declară reticentă faţă de o şi mai mare 'militarizare' a conflictului, având în vedere liniile de fractură religioasă din Siria şi riscul de contagiune în Libanul vecin.
Referindu-se la membrii opoziţiei siriene, Jay Carney a afirmat marţi că 'nu toţi aceştia reprezintă şi servesc interesele democratice ale marii majorităţi a populaţiei siriene'.
Obama are în vedere şi relaţiile cu Moscova, care au înregistrat în ultima vreme unele progrese, cum ar fi noul tratat asupra dezarmării nucleare START. În lipsa unor alte opţiuni, Washingtonul pare să spere că presiunea diplomatică va determina în cele din urmă Rusia să se îndepărteze de aliatul său sirian. În ediţia sa de duminică, New York Times scria că Administraţia Obama se gândeşte la întocmirea unui plan de ieşire din criză împreună cu Rusia, care ar prevedea plecarea preşedintelui al-Assad de la putere, lăsând în funcţiune anumite elemente ale regimului acestuia.
marți, 29 mai 2012
Ziua pacificatorilor ONU marcată la Chişinău
CHIŞINĂU, Mai 29, 2012 – Ofiţerii moldoveni detaşaţi în operaţiunile desfăşurate sub egida Organizației Națiunilor Unite (ONU) sînt un instrument al păcii şi nu al războiului. Declaraţia respectivă a fost făcută de ministrul Apărării Vitalie Marinuţa cu ocazia Zilei internaţionale a trupelor ONU, organizată marţi, 29 mai, la sediul Ministerului Apărării.
Ministrul Apărării a accentuat că R. Moldova în calitate de membru al ONU contribuie în măsura posibilităţilor la menţinerea păcii în plan global, iar participarea militarilor Armatei Naţionale la misiunile ONU din Sudan, Liberia şi Coasta de Fildeş reprezintă o dovadă a aspiraţiilor statului în promovarea păcii, stabilităţii şi securităţii.
„Ziua Pacificatorului ONU îmi oferă plăcuta ocazie de a transmite toată consideraţiunea pentru curajul şi profesionalismul în efortul de a-i ajuta pe cei afectaţi de consecinţele războiului. Îi felicit în mod special pe militarii care se află în prezent în misiuni ONU, la mii de kilometri distanţă de casă, dar şi pe cei care au revenit recent acasă din diferite misiuni ONU”, a declarat ministrul Apărării.
De menţionat că militarii Armatei Naţionale participă în operaţiuni ONU începînd cu anul 2003, iar din punct de vedere legal, prezenţa în operaţiuni ONU este reglementată de legea „Cu privire la participarea R. Moldova la operaţiunile internaţionale de menţinere a păcii” nr. 1156 – XIV din 26 iulie 2000.
Pînă în prezent, 70 de militari moldoveni au participat în diferite misiuni ONU. Este vorba despre Coasta de Fildeş — 30 militari, Liberia — 23, Sudan — 13 şi Georgia — 4. La momentul actual, Armata Naţională dispune de opt militari în cadrul misiunilor ONU în Coasta de Fildeş - 4 militari, Liberia – 2 şi Sudan - 2.
La operaţiunile ONU participă actualmente 120.000 de pacificatori din 116 ţări, care activează în cele mai volatile şi periculoase părți ale lumii. Potrivit ONU, numărul militarilor care şi-au sacrificat viaţa pentru pace a depăşit cifra de 2.900 de pacificatori. În anul 2011, 112 bărbaţi şi femei au murit, iar în primele patru luni ale acestui an, alți 27 de pacificatori au murit în timp ce se aflau în serviciul Naţiunilor Unite.
ONU este cea mai importantă organizație internațională din lume. Fondată în 1945, după al Doilea Război Mondial, are astăzi 192 de state membre. Întemeierea ei a constat din semnarea, de către membrii ei fondatori, a Cartei Organizației Națiunilor Unite. Potrivit acestui document, ONU are misiunea de a asigura pacea mondială, respectarea drepturilor omului, cooperarea internațională și respectarea dreptului internațional. Sediul central al organizației este situat la New York.
Pentru informaţii contactaţi:
Locotenent – colonel Alexandru JOSAN, Şef Serviciul Relaţii Publice,
Tel: +373 22 252090, +373 079707243
Abonaţi-vă la noutăţile Ministerului Apărării pe www.army.md
Vizitaţi-ne pe YouTube, Facebook, Flickr şi Twitter
YouTube: http://www.youtube.com/mdnationalarmy
Facebook: http://www.facebook.com/MDAarmy?sk=info#!/MDAarmy?sk=wall
Flickr: http://www.flickr.com/photos/army_md/
Twitter: http://twitter.com/#!/MD_NationalArmy
PREVENIREA INCENDIILOR ÎN BUCĂTĂRII
Multe dintre incendiile din locuinţe au loc în bucătării ca urmare a neglijenţei persoanelor la utilizarea necorespunzătoare a aparatelor de gătit sau a distragerii atenţiei în timpul gătitului.
Aprinderea aragazului se realizează pe sistemul „gaz-pe-flacără”, adică se aprinde întâi chibritul, apoi se deschide butonul aragazului.
Pentru preîntâmpinarea apariţiei incendiilor în bucătării ca urmare a exploatării sistemelor şi instalaţiilor pentru prepararea hranei, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic” al Judeţului Caraş-Severin recomandă cetăţenilor câteva reguli, măsuri şi recomandări:
Nu lăsaţi mâncarea pe foc nesupravegheată. După ce aţi terminat de gătit, asiguraţi-vă că focul din sobă nu poate scăpa de sub control sau opriţi din funcţionare aragazul;
Evitaţi să purtaţi haine sintetice largi deoarece acestea pot lua foc foarte uşor în timpul când gătiţi;
Aşezaţi cratiţa cu mâner astfel încât să nu cadă de pe aragaz sau să se răstoarne în sobă peste foc;
Curăţaţi şi îndepărtaţi depunerile de grăsime şi resturi de mâncare de pe aragaz, deoarece acestea pot lua foc uşor.
În bucătării este interzis:
să păstraţi lichide combustibile sau uşor inflamabile;
să turnaţi apă peste uleiul care a luat foc;
să păstraţi alte butelii cu gaze lichefiate în afara celei care alimentează aragazul;
să utilizaţi la aparatele electrice de gătit cordoane de alimentare cu izolaţia deteriorată, improvizate sau cu ştechere defecte;
să lăsaţi cârpe, prosoape sau haine în apropierea maşinilor de gătit;
să depozitaţi lângă sobă lemne sau alte materiale combustibile;
să lăsaţi maşinile de gătit în funcţie nesupravegheate;
să folosiţi apă pentru stingerea focului izbucnit la aparatele electrice.
Cum se procedează când ia foc mâncarea dintr-o tigaie:
Opriţi alimentarea cu gaz/energie electrică a aragazului /maşinii de gătit pe care este tigaia şi lăsaţi-o să se răcească;
Nu aruncaţi tigaia pe jos sau pe mobilierul de bucătărie şi nu turnaţi apă peste ea;
Stingeţi tigaia care este în flăcări acoperind-o cu un capac sau punând un prosop ud peste aceasta.
Dacă nu reuşiţi să stingeţi incendiul, evacuaţi persoanele din locuinţă, alertaţi vecinii şi anunţaţi urgent pompierii profesionişti sau serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă din localitate.
Trupe de comando americane paraşutate în Coreea de Nord
Washington, 29 mai /Agerpres/ - Trupe de comando americane şi sud-coreene au fost paraşutate în Coreea de Nord pentru a supraveghea instalaţiile militare subterane, a dezvăluit comandantul american al forţelor speciale din Coreea, ale cărui afirmaţii au fost redate în presa din Statele Unite, scrie AFP.
Generalul Neil Tolley a luat cuvântul săptămâna trecută în cursul unei conferinţe cu privire la trupele speciale, organizată în Florida de Asociaţiei Industriale a Apărării Naţionale (NDIA).
'După 50 de ani, tot nu ştim mare lucru despre capacitatea şi amploarea acestor instalaţii subterane (nord-coreene). Mijloacele noastre electronice de recunoaştere şi supraveghere nu sunt atât de eficiente cum ne-am dori şi trebuie să trimitem oameni acolo', a afirmat ofiţerul, citat de NDIA pe pagina de Internet.
Aceste instalaţii fiind la adăpost de sateliţii de spionaj, 'am trimis soldaţi sud-coreeni şi americani în Nord pentru a desfăşura misiuni speciale de recunoaştere', a adăugat el, potrivit publicaţiei The Diplomat, o revistă specializată în relaţiile internaţionale.
Generalul Neil Tolley a explicat că aceste trupe de comando au fost paraşutate cu minim de echipament pentru a evita ca să fie reperate.
Phenianul a construit mii de tuneluri după încheierea Războiului din Coreea, în 1953. Cel puţin patru a fost săpate sub zona demilitarizată ce marchează frontiera dintre cele două Corei.
'Nu ştim câte mai sunt', a subliniat generalul Tolley, după cum a fost citat de The Diplomat.
Printre instalaţiile militare identificate se află 20 de terenuri de aviaţie parţial îngropate şi mii de posturi de artilerie.
În februarie, agenţia sud-coreeană Yonhap a anunţat că Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC, Coreea de Nord) sapă cel puţin două tuneluri sub o locaţie afectată testelor nucleare, cel mai probabil pentru a pregăti un nou test.
Drapelul israelian, arborat de soldaţi în faţa Moscheii lui Omar
Tel Aviv, 29 mai /Agerpres/ - Soldaţi israelieni au încălcat statu quo-ul ce domnea pe Esplanada Moscheilor din Ierusalimul de Est fluturând luni drapelul israelian în faţa Moscheii lui Omar, a afirmat directorul Waqf, instituţia ce administrează bunurile musulmanilor, relatează AFP.
'Peste 180 de soldaţi dintr-o unitate specială a armatei israeliene au arborat luni un mare drapel al Israelului în faţa Cupolei Stâncii (Moscheea lui Omar), ceea ce constituie o gravă provocare', a declarat Sheikh Azzam al-Khatib.
El a precizat că militarii au intrat pe espalandă în cadrul unei vizite aprobate şi organizate de poliţia israeliană. Esplanada pe care se află Moscheea Al-Aqsa şi Cupola Stâncii reprezintă cel de-al treilea loc sfânt al islamului, după Mecca şi Medina.
Sheikh Azzam al-Khatib a menţionat că a depus plângere pe lângă poliţia israeliană şi autorităţile iordaniene.
Purtătoarea de cuvânt a poliţiei israeliene, Louba Samri, a confirmat incidentul şi a precizat că un ofiţer de poliţie cu rang înalt a intervenit rapid pentru a-i expulza pe soldaţii care aveau cu ei 'un drapel de mici dimensiuni'.
Ea a subliniat că militarii vor face obiectul unor măsuri disciplinare.
Tratatul de pace semnat în 1994 între Iordania şi Israel prevede responsabilitatea Iordaniei în administrarea locurilor sfinte ale musulmanilor aflate în Ierusalimul de Est. Regatul haşemit este în mod tradiţional gardianul moscheilor Al-Aqsa şi a Cupolei Stâncii, a căror întreţinere o asigură în coordonare cu Autoritatea Palestiniană.
luni, 28 mai 2012
Operaţiunea militară împotriva Iranului a fost pusă la punct şi este gata de aplicare
Washington, 28 mai /Agerpres/ - Operaţiunea militară împotriva Iranului a fost elaborată şi este gata de a fi pusă în aplicare, a declarat duminică secretarul de stat american al apărării Leon Panetta, într-un interviu în cadrul emisiunii 'This Week' de pe canalul ABC News.
'Premisa de bază este că nici SUA, nici comunitatea internaţională nu vor permite Iranului să dezvolte arme nucleare', a spus Panetta, adăugând că Statele Unite vor face tot posibilul pentru a nu le permite iranienilor să-şi dezvolte arme de distrugere în masă.
În acelaşi interviu, secretarul de stat al apărării s-a referit şi la observaţiile făcute la începutul acestei luni de ambasadorul SUA în Israel, Dan Shapiro, potrivit căruia Washingtonul nu ar avea la îndemână un plan militar de urgenţă pentru cazul în care negocierile diplomatice nu vor reuşi să convingă Teheranul să renunţe la programul său nuclear.
'Ar fi de dorit rezolvarea acestei probleme mai degrabă pe cale diplomatică şi cu ajutorul presiunii decât prin utilizarea forţei militare, dar aceasta nu înseamnă că o astfel de posibilitate nu este disponibilă în totalitate. Aceasta nu este doar disponibilă, ci şi pregătită. A fost făcută planificarea necesară pentru ca totul să fie pus la punct', a subliniat Panneta, în replică la respectiva obiecţie.
'Suntem gata pentru orice fel de surprize în această parte a lumii', a mai adăugat ministrul american al apărării.
La începutul lunii mai, Panetta a avut o întâlnire cu ministrul israelian al apărării Ehud Barak la Pentagon în scopul coordonării strategiei SUA înaintea celei de-a doua runde de negocieri între puterile occidentale şi Iran în problema dosarului nuclear la Bagdad.
Captivitatea jurnalistului francez Romeo Langlois, aproape de final
Bogota, 28 mai /Agerpres/ - Gherila Forţelor Armate Revoluţionare din Columbia (FARC) s-a angajat - într-un mesaj publicat duminică - să-l remită miercuri unei misiuni umanitare pe jurnalistul francez Romeo Langlois, răpit în urmă cu o lună în sudul Columbiei, în timp ce făcea un reportaj despre armată, informează AFP.
Corespondent al canalului de televiziune France 24 în Columbia, acest reporter de 35 de ani a fost răpit în 28 aprilie de FARC în cursul atacului împotriva unei brigăzi militare în cadrul căreia el filma o operaţiune antidrog în departamentul Caqueta, fief al FARC situat la liziera pădurii amazoniene.
După ce îl declarase iniţial 'prizonier de război', 'Frontul 15' al FARC (unitate regională a rebeliunii marxiste care a revendicat captura) s-a declarat dispus să-l predea unei delegaţii formate de membri ai Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR), ai ONG 'Columbieni şi columbience pentru pace', condusă de ex-senatoarea din opoziţie Piedad Cordoba, şi un emisar al Franţei.
'Coordonatele locului unde va fi eliberat dl Langlois vor fi remise în timp oportun misiunii umanitare care integrează CICR, organizaţia Piedad Cordoba şi delegatul francez', precizează mesajul FARC, publicat pe un site apropiat insurgenţilor.
Armata s-a angajat, la rândul ei, să-şi suspende marţi seara operaţiunile militare în regiune, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al CICR în Columbia, Jordi Raich. Această condiţie este cerută de obicei de rebeli pentru a-şi asigura propria securitate în cursul eliberării ostaticilor.
vineri, 25 mai 2012
Rusia, preocupată de statutul bazelor americane din Afganistan după 2014
Moscova, 25 mai /Agerpres/ - Statutul bazelor militare americane din Afganistan după 2014, respectiv după retragerea programată a Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate /ISAF/, nu este evident, a declarat Zamir Kabulov, reprezentantul special al preşedintelui rus pentru Afganistan, relatează agenţia RIA Novosti.
''Kabulul şi Washingtonul n-au semnat încă un acord privind bazele. Cele două părţi îşi propun să facă acest lucru în decurs de un an. Ni s-a spus că acest document va defini atât statutul bazelor militare, cât şi statutul şi drepturile militarilor americani privind aceste baze'', a afirmat diplomatul rus.
De adăugat, notează sursa, că Rusia îşi pune printre altele întrebarea în legătură cu raţiunea menţinerii acestor baze în Afganistan.
''Evident, o astfel de infrastructură militară nu este destinată rezolvării unor probleme interne ale Afganistanului, ci are, fără îndoială, o destinaţie regională mult mai largă'', a estimat Kabulov.
Potrivit Casei Albe, un astfel de acord nu prevede baze militare permanente în Afganistan, ci angajează ţara să le ofere acces forţelor americane până în 2014 şi după această dată, precum şi posibilitatea de a rămăne acolo şi după data respectivă pentru a forma forţele afgane şi de a viza elementele Al Qaida rămase.
Atentat cu maşină capacană în Turcia soldat cu doi morţi şi 19 răniţi
Istanbul, 25 mai /Agerpres/ - O maşină capcană a explodat vineri în faţa unei secţii de poliţie în provincia Kayseri, centrul Turciei, în atentat fiind ucise două persoane şi 19 rănite, informează postul de televiziune NTV şi agenţiile de presă turce, relatează Reuters.
Persoanele ucise sunt şoferul maşinii capcană şi un poliţist. Dintre cele 19 persoane rănite, şase se află în stare gravă, precizează NTV. Canalul de televiziune a afirmat că în atentat a mai fost implicată o a doua persoană. Detaliile nu au putut fi imediat confirmate de o sursă oficială.
Poliţia presupune că autorii atacului ar fi militanţii Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), organizaţie separatistă kurdă considerată de Turcia, SUA şi alte state europene o grupare teroristă.
Inundaţii în Caraş-Severin
Potrivit primelor inventariei, 250 de gospodării din localităţile Şuşca (80), Radimna (80), Pârlipeţ (89) şi Lăpuşnicu Mare (1), judeţul Caraş-Severin, au fost atinse de viiturile formate pe versanţi din cauza precipitaţilor abundente înregistrate în cursul după-amiezii zilei de joi, 24 mai a.c.. De asemenea, DN 57 Oraviţa-Modova Nouă a fost blocat timp de circa trei ore din cauza aluviunilor sedimentate pe carosabil pe o distanţă de 2,5 km, iar mai multe poduri şi podeţe au fost avariate.
Pentru sprijinirea populaţiei din localităţile afectate au acţionat 49 de pompieri militari şi 15 jandarmi, iar pentru desfăşurarea circulaţiei în siguranţă pe drumurile publice în teren s-au aflat echipaje ale Poliţiei Rutiere. Apele Naţionale – Sistemul de Gospodărie a Apelor Caraş-Severin a intervenit în teren cu utilajele din dotare pentru degajarea drumurilor interioare din sate şi decolmatarea cursurilor de apă.
Prin intervenţia operativă a pompierilor militari ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „SEMENIC” al Judeţului Caraş-Severin, au fost salvate 20 de persoane, din care 4 copii.
„Natura şi-a arătat din nou puterea în judeţul nostru, dezlănţuindu-se de acestă dată în Clisura Dunării şi în Valea Almăjului. Pompierii au acţionat cu operativitate şi au ajutat oamenii aflaţi în primejdie. În acest moment nu se poate spune câte din casele în care a intrat apa au suferit pagube şi care ar fi valoarea acestora” a declarat Silviu Hurduzeu, Prefectul Judeţului Caraş-Severin, aflat în în zona Clisurii Dunării, la Şuşca şi Radimna, în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Caraş-Severin.
Intervenţia pompierilor a fost coordonată de către col. Titus Susan, inspector şef al ISU „Semenic”.
Plt. Ancuţa Balint
Etichete:
ANCUTA BALINT,
ISU SEMENIC CARAS-SEVERIN,
pompieri
Aviaţia militară naţională – 20 ani
Duminică, 27 mai, ora 9:30, ministrul Apărării Vitalie Marinuţa şi Preşedintele R. Moldova, Comandant Suprem al Forţelor Armate, domnul Nicolae Timofti, vor participa la festivitatea dedicată aniversării a XX-a de la formarea Bazei de aviaţie „Decebal”.
Оn cadrul evenimentului vor fi organizate zboruri demonstrative, iar spaţiul aerian va fi survolat de aeronavele An-2, IAK-18T, Festival R - 40F şi Sting. Spectacolul aerian va fi completat de măiestria militarilor din cadrul Batalionului cu destinaţie specială „Fulger”. Aceştia vor urca la bordul unui avion militar şi vor efectua salturi cu paraşuta de la o altitudine de peste 1500 de metri.
Cetăţenii prezenţi la eveniment vor putea aprecia inclusiv prezentarea statică a tehnicii de aviaţie: MiG-29, An-2, IAK-18T, An-26, An-30, Festival R-40F, Sting, Becas şi a elicopterelor Mi-2, Mi-8 şi R-44.
De asemenea, оn cadrul evenimentului oaspeţii vor avea posibilitatea să se familiarizeze cu condiţiile de trai ale militarilor оn termen şi paraclisul unităţii, iar în final vor gusta terci ostăşesc.
Pentru informaţii contactaţi:
Locotenent – colonel Alexandru JOSAN, Şef Serviciul Relaţii Publice,
Tel: +373 22 252090, +373 079707243
Abonaţi-vă la noutăţile Ministerului Apărării pe www.army.md
Vizitaţi-ne pe YouTube, Facebook, Flickr şi Twitter
YouTube: http://www.youtube.com/mdnationalarmy
Facebook: http://www.facebook.com/MDAarmy?sk=info#!/MDAarmy?sk=wall
Flickr: http://www.flickr.com/photos/army_md/
Twitter: http://twitter.com/#!/MD_NationalArmy
joi, 24 mai 2012
ZIUA EROILOR NEAMULUI
În data de 24 mai a.c., cu ocazia sărbătorii religioase a Înălţării Domnului, zi de pomenirea a Eroilor Neamului, pompierii militari şi jandarmii cărăşeni vor participa la o serie de activităţi ce se vor desfăşura în incinta inspectoratului şi în parcurile din municipiile Reşiţa şi Caransebeş.
Începând cu ora 09.00, la sediul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Caraş-Severin, va avea loc depunerea de coroane la monumentul „Eroului Jandarm Tăban Constantin“, urmat de un moment de reculegere în prezenţa cadrelor militare.
În municipiul Caransebeş, cu începere de la ora 09.15, se vor depune coroane de flori la Cimitirul Eroilor, activitate urmată de ceremonialul militar, începând cu orele 10.00, în Parcul Gen. Ioan Dragalina.
Activităţile din municipiul Reşiţa se vor desfăşura începând cu orele 10.00, în Parcul Tricolorului, jandarmii constituind garda port-drapel şi un pluton care va defila alături de efective din cadrul I.S.U. "SEMENIC" Caraş-Severin şi Poliţia Locală Reşiţa.
Jandarmii vor asigura măsuri de ordine publică pentru asigurarea unui climat de siguranţă şi pentru prevenirea faptelor antisociale în locurile de desfăşurare a manifestărilor dedicate acestor evenimente.
Etichete:
ISU SEMENIC CARAS-SEVERIN,
jandarmeria,
pompieri
SUCCES RĂDUŢ!
Prin ordin al ministrului Apărării Naţionale, colonelul Răduţ Marian Bîlbîie a fost numit miercuri, 23 mai, în funcţia de director al Direcţiei informare şi relaţii publice (D.I.R.P.) a Ministerului Apărării Naţionale.
Noul director al D.I.R.P. este conferenţiar universitar, doctor în ştiinţe filologice şi are o experienţă de peste 20 de ani în domeniul relaţiilor publice şi jurnalismului. Anterior, ofiţerul a îndeplinit funcţiile de redactor-şef al Redacţiei militare de radio şi de director al Trustului de Presă al M.Ap.N.
Colonelul Bîlbîie a preluat funcţia de director al D.I.R.P. de la contraamiralul de flotilă Tiberiu Frăţilă, care a fost numit în funcţia de locţiitor al directorului Direcţiei pentru Industria de Apărare şi Produse Speciale din cadrul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri.
Etichete:
DRP,
MApN,
RADIO ROMANIA,
RADUT BALBAIE,
RO-ARMY
Geniştii militari la datorie!
CHIŞINĂU, Mai 23, 2012 – Оn ultimele trei zile geniştii Armatei Naţionale au dezamorsat circa 143 de obiecte explozive depistate pe teritoriul ţării.
Comandantul trupelor de geniu al Armatei Naţionale, locotenent - colonel Mihail Semionov, a comunicat că o captură impresionantă de 85 de muniţii au fost descoperite de către săteni în urma lucrărilor agricole, miercuri, 23 mai, оn satul Sărata Galbenă, raionul Hоnceşti.
Operaţiunea de neutralizare a obiectelor a fost оndeplinită de geniştii din componenţa Batalionului „Codru”, dislocat în localitatea Negreşti. Superiorul grupului, maiorul Vitalie Gurulea, a relatat că arsenalul de muniții depistat era din perioada războiului doi mondial şi prezenta un pericol sporit pentru oameni.
„Echipa de deminare a identificat la faţa locului 85 muniţii: proiectile de artilerie de76 mm şi 122 mm, mine de la aruncător de mine calibru 81 mm. Deoarece transportarea obiectelor explozive nu a fost posibilă din considerente de securitate, arsenalul de muniţii a fost detonat într-un loc special amenajat”, a accentuat maiorul Gurulea.
Pe data de 21 mai, locuitorii din satul Cucuruzenii de Jos, raionul Orhei, au alertat forţele de ordine după ce au descoperit cîteva obiecte neidentificate. La faţa locului s-a deplasat echipa de pionieri condusă de maiorul Ruslan Cojocaru din batalionul “Codru”. În urma cercetării terenului au fost depistate 50 de obiecte explozive din al doilea război mondial.
De menționat că în Armata Naţională sînt create şase grupe de deminare, iar de la începutul acestui an, geniştii militari au efectuat 85 de ieşiri la deminare şi au lichidat 444 obiecte explozive оn diferite localităţi ale republicii.
Potrivit statisticii, cel mai frecvent obiectele explozive din perioada celui de-al doilea război mondial sоnt depistate оn raioanele Ungheni, Orhei, Criuleni, Anenii - Noi, Căuşeni şi Ştefan-Vodă.
NOTĂ: Ministerul Apărării atenţionează că în zonele în care există sau se presupune existenţa unor muniţii, cetățenii sоnt rugaţi să anunțe autorităţile locale. În cazul depistării unor obiecte explozive neidentificate, este categoric interzisă atingerea muniţiilor cu mîna sau cu alte obiecte, lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pămînt sau la suprafaţă, demontarea focoaselor sau altor componente.
Pentru informaţii contactaţi:
Locotenent – colonel Alexandru JOSAN, Şef Serviciul Relaţii Publice,
Tel: +373 22 252090, +373 079707243
Abonaţi-vă la noutăţile Ministerului Apărării pe www.army.md
Vizitaţi-ne pe YouTube, Facebook, Flickr şi Twitter
YouTube: http://www.youtube.com/mdnationalarmy
Facebook: http://www.facebook.com/MDAarmy?sk=info#!/MDAarmy?sk=wall
Flickr: http://www.flickr.com/photos/army_md/
Twitter: http://twitter.com/#!/MD_NationalArmy
PONTA ÎN AFGANISTAN
Militarii români aflaţi în misiune în Provincia Zabul din Afganistan au fost vizitaţi în dimineaţa zilei de marţi, 22 mai, de o delegaţie condusă de primul-ministru Victor Ponta.
Şeful Guvernului României a fost informat în legătură cu situaţia îndeplinirii principalelor misiuni ale militarilor români în zona de responsabilitate din sudul Afganistanului, modul în care sunt executate operaţiile în cooperare cu forţele Coaliţiei şi în parteneriat cu Forţele de securitate afgane, precum şi acţiunile de sprijin şi asistenţă a populaţiei locale.
Membrii delegaţiei s-au întâlnit cu militarii Batalionului 2 Manevră dislocaţi în baza militară înaintată Bullard, iar cu cei ai Batalionului 1 Manevră şi cu colonelul Adrian Tonea, comandantul contingentului naţional din Provincia Zabul, în baza militară înaintată Apache, unde a fost organizat şi un stand de prezentare a tehnicii folosite de militarii români în acest teatru de operaţii.
În partea a doua a zilei, membrii delegaţiei s-au deplasat la Kandahar, unde au avut o întrevedere cu comandantul Comandamentului Regional de Sud al Forţei Internaţionale de Asistenţă de Securitate (ISAF), generalul-maior american James Huggins, cu care au discutat despre colaborarea deosebită dintre militarii români şi cei ai ţărilor partenere în cadrul ISAF.
Reprezentantul naţional al Armatei României în Afganistan, colonelul Mircea Mândrescu, le-a prezentat premierului Victor Ponta, secretarului de stat Dan Tătaru, locţiitorului pentru operaţii şi instrucţie al şefului Statului Major General, general-locotenent Valeriu Nicuţ, şi ambasadorului SUA la Bucureşti, Mark Henry Gitenstein, o informare cu privire la activitatea militarilor Elementului Naţional de Sprijin, care asigură nivelul de operativitate a forţelor româneşti dislocate în teatru şi cooperarea cu structurile similare ale Armatei SUA în vederea asigurării echipamentelor specifice necesare, pe baza acordurilor încheiate.
În prezent, Armata României participă în teatrul de operaţii din Afganistan cu aproximativ 1.800 de militari, încadraţi în batalioane de manevră, structuri de legătură şi monitorizare, structuri de sprijin logistic şi personal de stat major, dislocaţi în principal în provincia Zabul, dar şi la Kandahar, Bagram şi Kabul.
Batalioanele 1 şi 2 Manevră din Afganistan sunt formate, în principal, din militari ai Batalionului 300 Infanterie de la Galaţi, respectiv din cei ai Batalionului 280 Infanterie Mecanizată de la Focşani.
Biroul de Presă
marți, 22 mai 2012
Exerciţiul din Macedonia a luat start
CHIŞINĂU, Mai 22, 2012 — Contingentul Armatei Naţionale detașat la exerciţiul multinaţional „Cooperative Longbow - Lancer 2012” din Macedonia , a participat la ceremonia oficială de deschidere a aplicațiilor desfăşurată luni, 21 mai, la poligonul Krivolak.
La solemnitate au fost prezenți peste o mie de militari din 13 ţări, atașați militari străini, acreditați оn Macedonia şi oficialități din cadrul Comandamentului Forţelor Aliate din Madrid.
General-locotenentul Alfredo Cardona Torres, comandantul Comandamentului Forţelor Aliate Madrid, a declarat că scopul exerciţiului „Cooperative Longbow - Lancer 2012” este de a creşte interoperabilitatea dintre NATO şi partenerii săi în cadrul Programului Parteneriat pentru Pace.
„Doar printr-o colaborare eficientă dintre țări se poate asigura securitatea și bunăstarea. Cooperative Lancer –Longbow are scopul de a antrena, a exersa și promova interoperabilitatea țărilor Parteneriatului pentru Pace prin implementarea standardelor NATO”, a subliniat oficialul NATO.
Superiorul contingentului Armatei Naţionale, maiorul Oleg Fornea a opinat că participarea militarilor moldoveni la exercițiile multinaționale contribuie la creșterea interoperabilității dintre militarii moldoveni și militarii altor țări în operațiuni de menținere a păcii.
„Țara noastră trebuie să fie pregătită pentru a detașa militari în contingente internaționale. Acesta va contribui la creșterea credibilității partenerilor străini față de Armata Națională în particular, cît și Republica Moldova în ansamblu. Militarii Armatei Naționale sоnt pregătiți pentru a reprezenta țara la nivelul cuvenit”, a subliniat maiorul Fornea.
Оn acest an exercițiul „Cooperative Longbow - Lancer 2012” constă din trei faze: instruire și training individual, training colectiv la nivel de pluton și faza finală, training în cîmp. De asemenea, militarii vor fi implicați оn patrulare montană, operațiuni de securizare a frontierelor, etc. Exerciţiul Cooperative Longbow are ca scop pregătirea comandamentelor de nivel de brigadă în cadrul unor scenarii de răspuns în situaţii de criză sub conducerea NATO. Pe de altă parte, exerciţiul Cooperative Lancer este un exerciţiu de pregătire orientat spre dezvoltarea capabilităţilor оn cadrul operaţiunilor de prevenire a situaţiilor de criză, soluţionare a conflictelor şi operaţiuni post-conflict de consolidare a păcii.
De menţionat că Armata Naţională a detaşat la exerciţiu 36 de militari, dintre care 10 ofiţeri la exerciţiul de stat major, iar 26 militari pentru exerciţiul în teren. Ţările participante la exerciţiul „Cooperative Longbow - Lancer 2012” sоnt – Armenia, Austria, Azerbaidjan, Belarus, Bosnia şi Herţegovina, fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Georgia, Kazakhstan, Moldova, Muntenegru, Serbia, Elveţia şi Ucraina.
Exerciţiul multinaţional „Cooperative Longbow - Lancer 2012”, se desfăşoară în perioada 17 – 31 mai, în fosta Republică Iugoslavă Macedonia.
Pentru informaţii contactaţi:
Locotenent – colonel Alexandru JOSAN, Şef Serviciul Relaţii Publice,
Tel: +373 22 252090, +373 079707243
Abonaţi-vă la noutăţile Ministerului Apărării pe www.army.md
Vizitaţi-ne pe YouTube, Facebook, Flickr şi Twitter
YouTube: http://www.youtube.com/mdnationalarmy
Facebook: http://www.facebook.com/MDAarmy?sk=info#!/MDAarmy?sk=wall
Flickr: http://www.flickr.com/photos/army_md/
Twitter: http://twitter.com/#!/MD_NationalArmy
Ponta în Afganistan
BUCUREŞTI (MEDIAFAX) - Premierul Victor Ponta a plecat, luni seara, spre Afganistan, pentru a vizita trupele militare româneşti aflate în misiune, au declarat reprezentanţii Guvernului.
La plecare, şeful Guvernului a declarat că doreşte să transmită militarilor români faptul că rolul lor în operaţiunile din Afganistan este apreciat de România, precum şi să se intereseze de probleme zilnice ale acestora şi de modul în care autorităţile pot îmbunătăţi situaţia lor şi a familiilor.
"Vreau să mă interesez şi de planurile de viitor. La întoarcere, militarii nu ar trebui să primească doar o decoraţie, ci să ştie că au şi un viitor în armată sau în instituţiile publice", a spus Ponta.
El a arătat totodată că angajamentele României în Afganistan sunt susţinute de Guvern, Preşedinţie şi toate forţele politice, indiferent de disputele politice.
Premierul s-a întâlnit recent cu secretarul general al NATO şi a anunţat că România îşi va respecta integral obligaţiile asumate anterior ca membru NATO, inclusiv în cazul operaţiunilor din Afganistan.
La rândul său, preşedintele Băsescu a declarat, duminică seara, că este nevoie de solidaritate în rândul ţărilor NATO privind participarea la misiunea ISAF din Afganistan, el arătând că România desfăşoară în prezent 1.040 de militari combatanţi, 76 de jandarmi instructori şi 23 de militari în misiunea EULEX a UE.
Preşedintele a arătat că România va rămâne angajată în Afganistan până la finalizarea retragerii misiunii ISAF a NATO, în 2014, iar obiectivul militarilor români va fi consolidarea situaţiei de securitate în zona Zabul, aria de responsabilitate a României.
Băsescu a evidenţiat însă că militari combatanţi vor trebui să fie prezenţi şi după 2015 în Afganistan pentru a asigura securitatea instructorilor care vor pregăti forţele afgane.
Canada confirmă că îşi va încheia misiunea în Afganistan la 31 martie 2014
CHICAGO (MEDIAFAX) - Premierul canadian, Stephen Harper, a confirmat luni, în cadrul summitului NATO de la Chicago, că misiunea militară a Canadei în Afganistan se va încheia la 31 martie 2014, relatează AFP.
Acest lucru înseamnă că trupele canadiene nu vor mai efectua misiuni militare în Afganistan după martie 2014. Totuşi, forţele canadiene rămân în teren până atunci pentru misiuni de instruire a militarilor afgani.
"Timp de peste zece ani, membrii curajoşi ai Forţelor armate canadiene şi ai GRC (Jandarmeria Regală a Canadei), precum şi numeroşi funcţionari şi civili devotaţi au făcut sacrificii enorme pentru a ajuta poporul afgan", a declarat premierul canadian Stephen Harper.
"Canada îşi va respecta angajamentul şi va termina misiunea de instruire actuală în Afganistan", a continuat Harper, anunţând un sprijin financiar al ţării sale pentru Forţele de securitate naţionale afgane (FSNA), în valoare de 110 milioane de dolari pe an timp de trei ani (2015-2017).
Canada a trimis trupe în Afganistan, sub egida NATO, în 2001. În acest conflict au fost ucişi 158 de soldaţi canadieni.
NATO şi-a dat acordul pentru o armată afgană redusă după 2015
Chicago /Statele Unite/, 22 mai /Agerpres/ - NATO şi-a dat acordul de principiu luni pentru reducerea efectivelor forţelor de securitate afgane şi acordarea a 4,1 miliarde de dolari pe an pentru a le finanţa începând din 2015.
Într-o declaraţie făcută publică în a doua zi a summitului NATO de la Chicago, liderii ţărilor participante la operaţiunea din Afganistan afirmă că această ţară 'nu va fi lăsată singură' după retragerea trupelor internaţionale la sfârşitul anului 2014, notează AFP.
Efectivele forţelor afgane ar trebui să ajungă la maxim 352.000 de soldaţi şi poliţişti pentru a fi în măsura să îşi asume responsabilitatea securităţii pe întreg teritoriul la retragerea ISAF la sfârşitul anului 2014.
Declaraţia menţionează că apoi 'este luată în considerare' ca această forţă să fie redusă progresiv la '228.500 de oameni cu un buget de aproximativ 4,1 miliarde de dolari pe an', care 'va fi revizuit periodic în funcţie de evoluţia mediului de securitate'.
'Eu cred că suntem pe calea cea bună pentru a atinge obiectivul' fixat, a declarat luni secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, într-o conferinţă de presă la sfârşitul reuniunii.
Washingtonul a anunţat că este gata să contribuie cu 2,3 miliarde de dolari.
Potrivit declaraţiei, statul afgan va contribui cu 500 de milioane de dolari în 2015, o sumă ce va creşte progresiv până când va fi capabil să-şi asume 'nu mai târziu de 2024, responsabilitatea totală a propriilor forţe de securitate'.
Restul de 1,3 miliarde de dolari va fi furnizat de cele 49 de alte ţări ale ISAF, precum şi de Japonia şi ţările din Golf.
Marea Britanie a indicat că va participa cu 70 de milioane de lire sterline /110 milioane de dolari/, Australia cu 100 de milioane de dolari şi Germania cu 150 de milioane de euro pe an. Franţa ar urma să aştepte conferinţa prevăzută în acest subiect în iulie la Tokio pentru a-şi anunţa contribuţia.
Karzai: talibanii incapabili să pună din nou mâna pe putere în Afganistan
Washington, 22 mai /Agerpres/ - Preşedintele afgan Hamid Karzai a estimat luni că talibanii nu mai sunt în măsură să pună din nou mâna pe putere în Afganistan, chiar şi după retragerea trupelor străine la sfârşitul anului 2014.
Întrebat de canalul de televiziune american CNN pe marginea summitului NATO la Chicago /Illinois, nordul Statelor Unite/, Karzai a recunoscut că rebelii afgani încă au 'capacitatea de a lansa atacuri, a amplasa mine artizanale şi comite atentate sinucigaşe'.
Dar 'nu' să pună din nou mâna pe putere. 'Afganistanul a avansat şi Afganistanul se va apăra. Şi poporul afgan nu va permite ca progresele pe care le-a realizat să fie pierdute', a spus el.
Karzai, care a fost invitat la summitul NATO şi s-a întâlnit duminică tete-a-tete cu omologul său american Barack Obama a declarat cu această ocazie comunităţii internaţionale că ţara sa nu va mai fi 'o povară' după 2014, când forţele afgane vor fi pe deplin responsabile de securitatea naţională, adaugă AFP.
18 soldaţi ucişi în lupte cu rebelii în Siria
Londra, 22 mai /Agerpres/ - Cel puţin 18 soldaţi şi doi dezertori au fost ucişi luni în lupte violente în nord-vestul Siriei, a raportat Observatorul sirian al drepturilor omului /OSDH/.
Aceste lupte au avut loc într-o zonă situată între oraşul Atareb din provincia Alep /nord/ şi Kafar Karmin din provincia Idleb /nord-vest/. Au fost distruse tancuri, vehicule blindate şi de transport de trupe, a precizat ONG-ul cu sediul în Marea Britanie.
În total, 38 de persoane au murit luni în Siria, dintre care cinci civili, 11 dezertori şi 22 de soldaţi, în pofida desfăşurării în ţară a peste 260 de observatori trimişi de ONU pentru a supraveghea o încetare a focului tehnic proclamată la 12 aprilie şi violată constant de atunci, aminteşte AFP.
Aceste noi acte de violenţă s-au produs în timp ce secretarul general al ONU Ban Ki-moon a avertizat că găsirea unei soluţii paşnice la criza siriană este într-un 'moment critic' şi a exprimat din nou teama sa de un război civil generalizat, după încălcări repetate ale planului de pace.
Al-Qaida a revendicat atentatul din Yemen care s-a soldat cu 96 de morţi
SANAA (MEDIAFAX) - Reţeaua extremistă Al-Qaida a revendicat într-un comunicat atentatul criminal care a ucis luni 96 de soldaţi la Sanaa, afirmând că acesta îl viza pe ministrul Apărării şi ameninţând Yemenul cu noi atacuri, relatează AFP.
Atentatul sinucigaş a vizat în timpul dimineţii repetiţia unei parade militare la care asista ministrul Apărării, Mohamed Nasser Ahmed care a scăpat nevătămat, conform surselor militare.
Comunicatul publicat pe forumuri jihadiste afirmă că atacul îl viza pe "ministrul Apărării precum şi pe ceilalţi lideri ai războiului american împotriva noastră la Abyan", o provincie din sudul ţării a cărei capitală se află în mâinile reţelei extremiste de aproape un an.
Armata yemenită a lansat la 12 mai o vastă ofensivă împotriva Al-Qaida pentru a recupera Zinjibar, capitala Abyan.
Conform diplomaţilor occidentali de la Sanaa, experţi americani oferă asistenţă armatei în aceste lupte care s-au soldat cu aproape 230 de morţi, majoritatea membri ai reţelei Al-Qaida, care acţionează sub apelativul "Susţinătorii Sharia".
"Chiar dacă ministrul Apărării şi echipa sa au putut scăpa acestei operaţiuni, nu ne vom lăsa (...) suntem într-un război pentru apărarea sângelui nostru vărsat la Abyan, iar războiul naşte doar război", afirmă comunicatul.
"Le amintim celor care conduc armata şi forţele de securitate din Yemen că războiul american din Abyan, în cursul căruia avioane americane şi saudite ne-au ucis femeile şi copiii, nu poate avea loc în timp ce voi sunteţi în siguranţă la Sanaa. Ne vom răzbuna", continuă comunicatul.
"Flăcările războiului vă vor ajunge oriunde aţi fi şi ceea ce s-a întâmplat (luni) este doar începutul drumului jihadului (războiului sfânt)", ameninţă acesta.
Explozia s-a produs în faţa tribunei destinate personalităţilor aşteptate marţi la parada ce marca cea de-a 22-a aniversare a unirii nordului şi sudului Yemenului.
Acest atentat este primul de această amploare la Sanaa după preluarea puterii în februarie de către preşedintele Abd Rabbo Mansour Hadi, care a promis să lupte necontenit împotriva Al-Qaida.
luni, 21 mai 2012
În sprijinul comunităţii
Structurile de intervenţie ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic” al Judeţului Caraş-Severin s-au aflat la datorie şi la sfâşitul săptămânii trecute, intervenind prompt la toate solicitările făcute de membrii comunităţii.
Astfel, în ultimele zile ale săptămânii, pompierii militari au executat misiuni de salvare animale, degajare căi de comunicaţii, localizare şi lichidare incendii, limitare şi înlăturare efecte inundaţii, şi, nu în ultimul rând, au intervenit pentru acordarea primului ajutor medical de urgenţă.
Vineri, 18 mai 2012:
- DN 58 B Reşiţa-Bocşa, degajare copac căzut pe carosabil;
Sâmbătă, 19 mai 2012:
- incendiu clăi de fân în localitatea Oţelu Roşu, strada Haţegului. În urma jocului copiilor cu focul, au fost distruse aproximativ 2 tone de fân şi exista riscul de extindere a incendiului la anexele din apropiere. Intervenţia a fost asigurată de către Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Oţelu Roşu şi Detaşamentul de Pomopieri Caransebeş al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Semenic”al Judeţului Caraş-Severin;
- deblocare uşă apartament situat la etajul al II-lea al unui bloc de locuinţe din B-dul Muncii, municipiul Reşiţa;
Duminică, 20 mai 2012:
- acţiune de salvare a unui câine blocat în scara unui bloc din strada Ioan Corvin, municipiul Reşiţa;
- cinci intervenţii la inundaţii produse în muncipiile Reşiţa (1) şi Caransebeş (4), ca urmare a incapacităţii sistemului de canalizare de a prelua apele pluviale rezultate în urma precipitaţiilor abundente.
În intervalul suspus atenţiei, Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare a fost solicitat în 12 cazuri.
PURTĂTOR DE CUVÂNT
Plt. Ancuţa Balint
Etichete:
ANCUTA BALINT,
ISU SEMENIC CARAS-SEVERIN,
pompieri,
SMURD
,,REGULI DE COMPORTARE ÎN TIMPUL ŞI DUPĂ PRODUCEREA UNUI CUTREMUR”
Activităţile umane sunt afectate de cutremure într-o mare măsură prin intermediul construcţiilor în care populaţia locuieşte sau lucrează. De accea pentru limitarea efectelor unui cutremur asupra membrilor familiei şi a locuinţei individuale, fiecare cetăţean trebuie să-şi însuşească o serie de măsuri de prevenire şi comportare în timpul şi după producerea unui cutremur.
Ca urmare este necesar ca populaţia să cunoască câteva reguli elementare:
în timpul cutremurului păstraţi-vă calmul, nu intraţi în panică şi adăpostiţi-vă sub o grindă lângă un perete de rezistenţă;
după cutremur nu părăsiţi imediat locul, rămâne-ţi acolo pregătit pentru eventualele mici replici ale cutremurului;
după încetare deschideţi uşile şi depărtaţi-vă de ferestre sau balcoane;
la părăsirea locuinţei, biroului etc., luaţi-vă actele de identitate un mijloc de iluminat, un aparat de radio şi obiecte personale;
nu uitaţi să închideţi instalaţia de gaz şi cea electrică;
nu folosiţi focul deschis;
acordaţi primul ajutor celor afectaţi;
îmbrăcaţi-vă corespunzător anotimpului;
părăsiţi cu calm clădirea fără a lua lucruri inutile, verificând mai întâi căile de evacuare;
- mai întâi au prioritate cei răniţi, copiii, bătrânii şi femeile;
S-a constatat că măsurile preventive adecvate pot reduce considerabil pierderea vieţilor omeneşti şi la un cost social-economic mult mai redus decât costul interventiilor.
Etichete:
ANCUTA BALINT,
ISU SEMENIC CARAS-SEVERIN
REGULI DE COMPORTARE ŞI ACŢIUNE ÎN CAZUL ALUNECĂRILOR DE TEREN
Măsurile planificate pentru prevenire, protecţie şi intervenţie în cazul alunecărilor de teren sunt similare cu cele în caz de cutremur. O particularitate o constituie faptul că evenimentul, cu rare excepţii, nu se desfăşoară chiar prin surprindere. Alunecările de teren se pot desfăşura cu viteze de 1,5-3m/s, iar în unele situaţii şi peste 3m/s, oferind astfel posibilităţi pentru realizarea unor măsuri în astfel de situaţii.Un rol important revine acţiunilor de observare a condiţiilor de favorizare a alunecărilor de teren şi alarmării comunităţii în timp util pentru realizarea protecţiei populaţiei.
Pentru prevenirea urmărilor dezastruoase în urma alunecărilor de teren, organele de specialitate, supunând unui control permanent aceste fenomene, au ajuns la următoarele concluzii:
- alunecările de teren pot fi preîntâmpinate, dacă sunt făcute din timp investigaţiile necesare stabilirii condiţiilor de apariţie şi de dezvoltare a lor şi se pot preîntâmpina evenimente dacă se aplică procedeele adecvate de ţinere sub control;
- este necesar a se evita amplasarea unor obiective industriale sau a altor construcţii în zonele în care audibilitate mijloacelor de alarmare nu se poate realiza; în astfel de cazuri este posibilă protecţia populaţiei doar dacă se preconizează şi se planifică din timp măsuri corespunzătoare pentru informarea oportună a populaţie în zona de risc.
În cazul producerii unor alunecări de teren se impun următoarele reguli de comportare şi acţiune:
- păstraţi-vă calmul, nu intraţi în panică, puneţi-vă familia în siguranţă la distanţă de locuinţă;
- staţi departe de zona afectată; poate exista pericolul altor alunecări;
- persoanele surprinse în bucătărie să se îndepărteze cât mai mult de aragaz şi să părăsească imediat locuinţa;
- nu produceţi scântei, nu aprindeţi lumânări, chibrituri sau alte surse de foc dacă simţiţi miros de gaze sau produse petroliere şi părăsiţi urgent locuinţa la o distanţă care să vă asigure siguranţa necesară;
- dacă locuinţa se află pe locul unde se produce o alunecare de teren şi sunteţi surprinşi în exterior, depărtaţi-vă de clădire, stâlpi sau alte obiecte aflate în echilibru precar, la o distanţă care să vă asigure spaţiul de siguranţă în cazul prăbuşirii;
- dacă sunteţi în maşină şi observaţi că a avut loc o alunecare de teren, opriţi imediat şi nu încercaţi să treceţi prin locul afectat;
- nu construiţi nimic fără autorizaţiile necesare, mai ales în zonele cunoscute ca fiind predispuse la alunecările de teren;
- participaţi, dacă vi se solicită, la acţiunile de înlăturare a dărâmăturilor, salvarea oamenilor şi bunurilor.
În general, în acţiunile de intervenţie, cu excepţia unor cazuri particulare, se va urmări salvarea populaţiei şi a animalelor, recuperarea bunurilor materiale şi refacerea eventualelor avarii la utilităţile publice.
Plutonier
Eugen URZICEANU
CURSURI
Direcţia informare şi relaţii publice a Ministerului Apărării Naţionale, cu sprijinul Statului Major al Forţelor Terestre, organizează, în perioada 25-29 iunie 2012, cea de-a IX-a ediţie a "Cursului pentru jurnaliştii care transmit din zone de conflict".
Cursul se va desfăşura în garnizoana Focşani şi va aborda, teoretic şi practic, teme privind procedurile de acreditare şi de lucru ale jurnaliştilor pe timpul operaţiilor militare, reguli de siguranţă şi protecţie în zonele de conflict, aspecte privind securitatea operaţională, caracterizarea teatrelor de operaţii din punct de vedere al riscurilor, mijloace de acordare a primului ajutor. De asemenea, cursanţilor le va fi prezentată tehnica de luptă şi echipamentul din dotarea unor structuri militare care au participat la misiuni în teatrele de operaţii, tehnici de supravieţuire, trageri demonstrative cu armamentul de infanterie, mijloacele de protecţie CBRN, precum şi modul de executare a unei misiuni într-o zonă de operaţii.
În vederea asigurării unui antrenament intensiv şi a unei instruiri eficiente, numărul jurnaliştilor – redactori, cameramani şi fotoreporteri – care vor participa la curs este limitat la 14.
Detalii privind organizarea cursului şi documentele de înscriere pot fi obţinute accesând site-ul www.mapn.ro/corespondenti. După completare, documentele solicitate vor fi transmise, prin fax sau e-mail, la Direcţia informare şi relaţii publice, până la data de 8 iunie 2012.
Persoană de contact pentru informaţii suplimentare - lt. col. Renato Nadolu, tel.: 021 402.34.00 int 1011630, fax 021 319.56.98, mobil 0745.505.358.
AFGANISTAN IN-VIDEO!
Ministrul Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu, a susţinut vineri, 18 mai, o videoconferinţă cu militarii români din detaşamentele dislocate în teatrul de operaţii din Afganistan.
Cu acest prilej, ministrul Dobriţoiu le-a mulţumit militarilor pentru modul cum îşi îndeplinesc misiunile încredinţate în Afganistan, asigurându-i de toată deschiderea din partea conducerii Ministerului Apărării Naţionale.
“Reafirm cu toată tăria şi determinarea sprijinul pentru eforturile pe care dumneavoastră le faceţi în teatrul de operaţii. România va rămâne un partener credibil şi predictibil, vom menţine, în acest sens, nivelul de participare în angajamentele operaţionale internaţionale. Astfel, vom pune un accent aparte pe dimensiunea calitativă a prezenţei noastre în teatrele de operaţii, pe creşterea securităţii forţelor dislocate, prin abordarea prioritară a programelor de înzestrare dedicate acestui scop.
În egală măsură, vreau să redăm demnitatea acestei instituţii, să restabilim respectul pentru gradul militar, să ţinem departe orice amestec politic care să afecteze moralul dumneavoastră, spiritul de corp al armatei”, a transmis ministrul Apărării Naţionale militarilor participanţi la videoconferinţă.
Comandanţii detaşamentelor din Afganistan au raportat ministrului aspecte legate de principalele misiuni executate, situaţia de securitate din zonele de responsabilitate şi relaţiile de coordonare pe care le au cu militarii armatele partenere şi cu autorităţile locale.
La videoconferinţă au mai participat şeful Statului Major General, general-locotenent Ştefan Dănilă, şi locţiitorul pentru operaţii şi instrucţie al şefului SMG, general-locotenent Valeriu Nicuţ.
Biroul de Presă
vineri, 18 mai 2012
BSDA 2012 ÎN AVANPREMIERA SUMMIT-ULUI NATO
Expoziţia Internaţională dedicată Industriei Aeronautice, Apărării, Securităţii Naţionale şi Securităţii Private, ediţia a 4-a, şi-a închis porţile. ROMAERO, a reunit peste 154 de firme din 20 de ţări. BSDA 2012 este singura Expoziţie din România Certificată Oficial de US Department of Commerce, evenimentul fiind organizat cu sprijinul Ambasadei SUA la Bucuresti.
Se poate pune întrebarea, de ce mai era nevoie de BSDA dacă România găzduieşte şi EXPOMIL? Din simplul motiv că regiunea Mării Negre, situată în apropierea "arcului de instabilitate" creează premisele pentru o creştere a volumului vînzărilor de tehnologie aerospaţială şi de apărare. În plus, din moment ce forţele europene se concentrează pe activităţi externe şi pe implicarea în războiul global împotriva terorismului, prezenţa forţelor americane şi a NATO se va menţine atît în est cît şi în zona de sud. În consecinţă, regiunea Mării Negre va avea o importanţă semnificativă. Această tendinţă de relocare a fost potenţată de România şi Bulgaria, prin punerea la dispoziţia forţelor americane şi a NATO a unor baze aeriene şi a portului la Marea Neagră, în scopul realizării de operaţiuni şi exerciţii de antrenament.
În acesta an, prefaţînd, parcă Summit-ul NATO de la Chicago, BSDA a fost locul de întîlnire dintre beneficiarii interni, producătorii externi şi industria de apărare românească. O punte politico-militară între cei care asigură securitatea şi cei care produc echipamente destinate securităţii, o demonstraţie de interoperabilitate şi performanţă tehnică în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, şi nu o simplă expoziţie de tehnică militară. Importanţa BSDA constă în oportunitatea identificării de soluţii privind rezolvarea necesităţilor de securitate ale României ca membră NATO şi UE prin prisma diplomaţiei comerciale. Expoziţia încearcă, de patru ani, să faciliteze o mai mare deschidere a industriei româneşti de apărare către piaţa internaţională, prin cooperări cu firme de prestigiu şi producători consacraţi în domeniu, pentru realizarea compatibilităţii şi interoperabilităţii tehnicii din dotare cu cea a forţelor armate ale statelor memebre NATO şi UE.
MApN a participat la expoziţie cu zece standuri proprii, aparţinînd Departamentului pentru armamente, Statului Major al Forţelor Terestre, Statului Major al Forţelor Navale, Statului Major al Forţelor Aeriene, Agenţiei de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare, Direcţiei Topografice, Academiei Tehnice Militare şi Editurii Militare.
Rămîn, totuşi, la punctul meu de vedere: cred că pe viitor trebuie luată o decizie vis-a-vis de desfăşurerea unei singure expoziţii mari care să grupeze EXPOMIL şi BSDA, o manifestare cu caracter naţional, reprezentativă pentru România!
La manifestare a fost prezent şi GRUPUL PENTRU SECURITATE ŞI DEMOCRAŢIE (GSD) din Reşiţa - organizatorul atelierelor anuale pentru jurnaliştii care transmit din situaţii excepţionale - cu scopul de a promova noul concept al situaţiilor de urgenţă gestionate de un minister (sau agenţie!) separat de Ministerele de forţă, după modelul Statelor Unite, Germaniei, Elveţiei, Ţărilor Baltice, Republica Moldova sau chiar Rusia! La întîlnirea cu Consilierul pe probleme de securitate, al Preşedintelui României, dl. Iulian Fota, acesta s-a declarat în favoarea unei astfel de reforme radicale: "Este o idee foarte bună şi îndrăzneaţă care modifică radical viziunea asupra managementului situaţiilor de urgenţă din România. Dar, trebuie insistat. Lui Al Gore i-au trebuit vreo patru ani ca să-l ia cineva în serios şi să înceapă să se discute despre încălzirea globală. Trebuie organizate mai multe serii de întîlniri, de dezbateri, pentru că, aveţi dreptate, filosofia salvării de vieţi este total opusă celei care guvernează ministerele de forţă, din orice ţară din lume. Trebuie insistat şi, eu cred, că reforma trebuie să înceapă cu separarea "administraţiei" de "interne", urmînd, apoi, separarea IGSU de această structură"!
Etichete:
BSDA,
GSD,
IGSU,
NATO,
SITUATII DE URGENTA
Abonați-vă la:
Postări (Atom)