marți, 29 mai 2012
Ziua pacificatorilor ONU marcată la Chişinău
CHIŞINĂU, Mai 29, 2012 – Ofiţerii moldoveni detaşaţi în operaţiunile desfăşurate sub egida Organizației Națiunilor Unite (ONU) sînt un instrument al păcii şi nu al războiului. Declaraţia respectivă a fost făcută de ministrul Apărării Vitalie Marinuţa cu ocazia Zilei internaţionale a trupelor ONU, organizată marţi, 29 mai, la sediul Ministerului Apărării.
Ministrul Apărării a accentuat că R. Moldova în calitate de membru al ONU contribuie în măsura posibilităţilor la menţinerea păcii în plan global, iar participarea militarilor Armatei Naţionale la misiunile ONU din Sudan, Liberia şi Coasta de Fildeş reprezintă o dovadă a aspiraţiilor statului în promovarea păcii, stabilităţii şi securităţii.
„Ziua Pacificatorului ONU îmi oferă plăcuta ocazie de a transmite toată consideraţiunea pentru curajul şi profesionalismul în efortul de a-i ajuta pe cei afectaţi de consecinţele războiului. Îi felicit în mod special pe militarii care se află în prezent în misiuni ONU, la mii de kilometri distanţă de casă, dar şi pe cei care au revenit recent acasă din diferite misiuni ONU”, a declarat ministrul Apărării.
De menţionat că militarii Armatei Naţionale participă în operaţiuni ONU începînd cu anul 2003, iar din punct de vedere legal, prezenţa în operaţiuni ONU este reglementată de legea „Cu privire la participarea R. Moldova la operaţiunile internaţionale de menţinere a păcii” nr. 1156 – XIV din 26 iulie 2000.
Pînă în prezent, 70 de militari moldoveni au participat în diferite misiuni ONU. Este vorba despre Coasta de Fildeş — 30 militari, Liberia — 23, Sudan — 13 şi Georgia — 4. La momentul actual, Armata Naţională dispune de opt militari în cadrul misiunilor ONU în Coasta de Fildeş - 4 militari, Liberia – 2 şi Sudan - 2.
La operaţiunile ONU participă actualmente 120.000 de pacificatori din 116 ţări, care activează în cele mai volatile şi periculoase părți ale lumii. Potrivit ONU, numărul militarilor care şi-au sacrificat viaţa pentru pace a depăşit cifra de 2.900 de pacificatori. În anul 2011, 112 bărbaţi şi femei au murit, iar în primele patru luni ale acestui an, alți 27 de pacificatori au murit în timp ce se aflau în serviciul Naţiunilor Unite.
ONU este cea mai importantă organizație internațională din lume. Fondată în 1945, după al Doilea Război Mondial, are astăzi 192 de state membre. Întemeierea ei a constat din semnarea, de către membrii ei fondatori, a Cartei Organizației Națiunilor Unite. Potrivit acestui document, ONU are misiunea de a asigura pacea mondială, respectarea drepturilor omului, cooperarea internațională și respectarea dreptului internațional. Sediul central al organizației este situat la New York.
Pentru informaţii contactaţi:
Locotenent – colonel Alexandru JOSAN, Şef Serviciul Relaţii Publice,
Tel: +373 22 252090, +373 079707243
Abonaţi-vă la noutăţile Ministerului Apărării pe www.army.md
Vizitaţi-ne pe YouTube, Facebook, Flickr şi Twitter
YouTube: http://www.youtube.com/mdnationalarmy
Facebook: http://www.facebook.com/MDAarmy?sk=info#!/MDAarmy?sk=wall
Flickr: http://www.flickr.com/photos/army_md/
Twitter: http://twitter.com/#!/MD_NationalArmy
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu