vineri, 18 mai 2012
BSDA 2012 ÎN AVANPREMIERA SUMMIT-ULUI NATO
Expoziţia Internaţională dedicată Industriei Aeronautice, Apărării, Securităţii Naţionale şi Securităţii Private, ediţia a 4-a, şi-a închis porţile. ROMAERO, a reunit peste 154 de firme din 20 de ţări. BSDA 2012 este singura Expoziţie din România Certificată Oficial de US Department of Commerce, evenimentul fiind organizat cu sprijinul Ambasadei SUA la Bucuresti.
Se poate pune întrebarea, de ce mai era nevoie de BSDA dacă România găzduieşte şi EXPOMIL? Din simplul motiv că regiunea Mării Negre, situată în apropierea "arcului de instabilitate" creează premisele pentru o creştere a volumului vînzărilor de tehnologie aerospaţială şi de apărare. În plus, din moment ce forţele europene se concentrează pe activităţi externe şi pe implicarea în războiul global împotriva terorismului, prezenţa forţelor americane şi a NATO se va menţine atît în est cît şi în zona de sud. În consecinţă, regiunea Mării Negre va avea o importanţă semnificativă. Această tendinţă de relocare a fost potenţată de România şi Bulgaria, prin punerea la dispoziţia forţelor americane şi a NATO a unor baze aeriene şi a portului la Marea Neagră, în scopul realizării de operaţiuni şi exerciţii de antrenament.
În acesta an, prefaţînd, parcă Summit-ul NATO de la Chicago, BSDA a fost locul de întîlnire dintre beneficiarii interni, producătorii externi şi industria de apărare românească. O punte politico-militară între cei care asigură securitatea şi cei care produc echipamente destinate securităţii, o demonstraţie de interoperabilitate şi performanţă tehnică în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, şi nu o simplă expoziţie de tehnică militară. Importanţa BSDA constă în oportunitatea identificării de soluţii privind rezolvarea necesităţilor de securitate ale României ca membră NATO şi UE prin prisma diplomaţiei comerciale. Expoziţia încearcă, de patru ani, să faciliteze o mai mare deschidere a industriei româneşti de apărare către piaţa internaţională, prin cooperări cu firme de prestigiu şi producători consacraţi în domeniu, pentru realizarea compatibilităţii şi interoperabilităţii tehnicii din dotare cu cea a forţelor armate ale statelor memebre NATO şi UE.
MApN a participat la expoziţie cu zece standuri proprii, aparţinînd Departamentului pentru armamente, Statului Major al Forţelor Terestre, Statului Major al Forţelor Navale, Statului Major al Forţelor Aeriene, Agenţiei de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare, Direcţiei Topografice, Academiei Tehnice Militare şi Editurii Militare.
Rămîn, totuşi, la punctul meu de vedere: cred că pe viitor trebuie luată o decizie vis-a-vis de desfăşurerea unei singure expoziţii mari care să grupeze EXPOMIL şi BSDA, o manifestare cu caracter naţional, reprezentativă pentru România!
La manifestare a fost prezent şi GRUPUL PENTRU SECURITATE ŞI DEMOCRAŢIE (GSD) din Reşiţa - organizatorul atelierelor anuale pentru jurnaliştii care transmit din situaţii excepţionale - cu scopul de a promova noul concept al situaţiilor de urgenţă gestionate de un minister (sau agenţie!) separat de Ministerele de forţă, după modelul Statelor Unite, Germaniei, Elveţiei, Ţărilor Baltice, Republica Moldova sau chiar Rusia! La întîlnirea cu Consilierul pe probleme de securitate, al Preşedintelui României, dl. Iulian Fota, acesta s-a declarat în favoarea unei astfel de reforme radicale: "Este o idee foarte bună şi îndrăzneaţă care modifică radical viziunea asupra managementului situaţiilor de urgenţă din România. Dar, trebuie insistat. Lui Al Gore i-au trebuit vreo patru ani ca să-l ia cineva în serios şi să înceapă să se discute despre încălzirea globală. Trebuie organizate mai multe serii de întîlniri, de dezbateri, pentru că, aveţi dreptate, filosofia salvării de vieţi este total opusă celei care guvernează ministerele de forţă, din orice ţară din lume. Trebuie insistat şi, eu cred, că reforma trebuie să înceapă cu separarea "administraţiei" de "interne", urmînd, apoi, separarea IGSU de această structură"!
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu