miercuri, 7 noiembrie 2012

Sistemul de apărare antirachetă şi politica de vecinătate, abordate la trilaterala Polonia-România-Turcia

Bucureşti, 6 nov /Agerpres/ - Politica de vecinătate, sistemul NATO de apărare împotriva rachetelor balistice, implementarea iniţiativei Smart Defence au fost discutate marţi, la consultările trilaterale la nivel de secretar de stat în ministerele afacerilor externe din România, Polonia şi Turcia, reuniune la care ţara noastră a fost reprezentată de Bogdan Aurescu.
Şefii delegaţiilor română, poloneză şi turcă au mai abordat o serie de teme de interes comun, cum ar fi politica 'uşilor deschise' a NATO şi perspectivele regimului de control al armelor convenţionale în Europa, informează un comunicat al MAE, remis AGERPRES.
Discuţiile au evidenţiat valoarea adăugată constituită de dialogul dintre aceste trei state situate în aceeaşi zonă geostrategică, precum şi oportunităţile pentru aprofundarea schimburilor de vederi dintre acestea, în calitate de Aliaţi în cadrul NATO şi parteneri strategici, precizează sursa citată.
Aceasta a fost a doua reuniune organizată la acest nivel şi în acest format, prima având loc, la iniţiativa părţii române, în luna mai, în marja Summit-ului NATO de la Chicago.
Reuniunea se înscrie în dialogul constant al celor trei ţări pe tematica afacerilor strategice şi de securitate, iar obiectivul principal al dezbaterilor a fost consolidarea cooperării dintre cele trei state în sprijinul securităţii regionale, europene şi euro-atlantice.
Delegaţia poloneză la reuniunea de la Bucureşti a fost condusă de Boguslaw Winid, subsecretar de stat, iar cea turcă de Fatih Ceylan, adjunct al subsecretarului de stat pentru afaceri globale şi securitate.
Consultările trilaterale în acest format au fost iniţiate de România pornind de la constatarea existenţei între cele trei state a unui număr substanţial de teme în care abordările naţionale respective sunt convergente, precum şi de la faptul că ţara noastră are Parteneriate Strategice cu celelalte două state.
Acest format de consultări are un caracter informal, neinstituţionalizat, şi urmăreşte realizarea de schimburi de vederi şi coordonarea, atunci când este necesar, în interiorul Alianţei Nord-Atlantice.
România şi Polonia au semnat, la 7 octombrie 2009, Declaraţia Comună privind Parteneriatul Strategic bilateral, iar la 26 octombrie 2010 - Planul de Acţiune pentru implementarea Parteneriatului Strategic dintre cele două ţări.
România şi Turcia au semnat, la 12 decembrie 2011, Declaraţia Comună a Parteneriatului Strategic dintre cele două ţări. A fost deja convenit Planul de Acţiune pentru implementarea acestui Parteneriat Strategic, semnarea sa urmând a avea loc cu ocazia unei proxime vizite de nivel.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu