vineri, 9 noiembrie 2012

Cocteiluri Molotov, aruncate în ambasada Lituaniei: Vilniusul vorbeşte despre atac terorist, Minskul despre huliganism

Moscova, 9 nov /Agerpres/ - Ambasadorul Republicii Belarus la Vilnius, Vladimir Drajin, a fost chemat joi la Ministerul de Externe al Lituaniei, în legătură cu 'atacul împotriva misiunii diplomatice lituaniene de la Minsk'. Vilniusul consideră cele întâmplate 'atac terorist', în timp ce Minskul - un simplu 'act de huliganism'. Organismele de apărare a ordinii publice desfăşoară o anchetă, în timp ce politicieni de opoziţie din Belarus vorbesc despre o provocare.

Sticle cu cocteiluri Molotov au fost lansate asupra ambasadei lituaniene de la Minsk în noaptea de marţi spre miercuri, precizează cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta. Potrivit notei transmise Minskului de autorităţilor lituaniene, acesta nu este primul asemenea incident. Anterior, în clădirea ambasadei Lituaniei la Minsk s-a aruncat cu vopsea, după care tot acolo a fost găsită o imitaţie de bombă.

Cotidianul rus subliniază că noul atac nu a provocat prejudicii grave: sticlele cu amestecul incendiar au fost aruncate în acea parte a clădirii unde se aflau poliţiştii, care au reuşit în scurt timp să stingă focul. 'În urma acestui incident, nu au existat pagube, chiar dacă urmările ar fi putut fi mult mai grave', a evaluat situaţia ambasadorul Lituaniei la Minsk, Linas Linkevicius.

La rândul său, ministrul de externe al Lituaniei, Audronius Ajubalis, a catalogat imediat cele întâmplate drept 'atac terorist'. 'Cu ce seamănă o asemenea evoluţie a evenimentelor când seara pe teritoriul ambasadei sunt aruncate două sticle cu cocteil Molotov? Ce-i asta, dacă nu atac terorist?', şi-a exprimat Linkevicius indignarea. Este adevărat că oficialul lituanian a precizat că acest incident va fi calificat juridic de justiţia lituaniană, el formulând doar o părere personală.

Şeful Comisiei pentru apărare şi securitate naţională a parlamentului lituanian, Arvidas Anuşauskas, a văzut în incident 'premise ideologice'. În condiţiile în care acest lucru s-a întâmplat în noaptea de 6 spre 7 noiembrie /ziua Revoluţiei din Octombrie/ şi dacă se cunoaşte atitudinea Lituaniei faţă de trecutul său sovietic, în cele întâmplate se poate vedea un anumit context ideologic, a spus Anuşauskas. 'Nu aş exclude varianta ca aceasta să fie 'opera' forţelor radicale', a adăugat deputatul.

Cu o evaluare proprie a celor întâmplate a venit şi Ministrul de Externe al Republicii Belarus. 'Suntem convinşi că acesta este un atac de huliganism. Sperăm că organismele abilitate vor desfăşura în mod operativ o anchetă, iar vinovaţii vor fi pedepsiţi în conformitate cu legislaţia, a declarat secretarul de presă al ministerului, Andrei Savinîh.

Opoziţia belarusă este tentată să vadă în cele întâmplate inclusiv o provocare din partea puterii. 'Nu exclus că acesta să fie un pas menit să distragă atenţia de la problemele deţinuţilor politici şi de la recentele alegeri, pentru că acum asupra acestui incident se mută atenţia nu doar a Vilnisului, ci şi a Bruxellesului', este de părere preşedintele Partidului Civil Unit, Anatoli Lebedko. În opinia sa, aceasta poate fi o încercare de a-i speria pe diplomaţii europeni. De asemenea, politicianul prognozează că un deznodământ pozitiv al anchetei, când cei vinovaţi vor fi găsiţi şi pedepsiţi, va fi folosit de Minsk pentru restabilirea relaţiilor şi cu ţara vecină, şi cu Bruxellesul. 'Dacă aceasta este o provocare planificată, în Belarus nu este greu de găsit oameni din care să se facă ţapi ispăşitori', a subliniat Lebedko.

La baza unor asemenea supoziţii stă şi frecvenţa cu care la Minsk au loc atacuri asupra ambasadelor străine. Atacurilor au fost supuse misiunile diplomatice ale Rusiei, Poloniei, Lituaniei şi Cehiei, adică ale acelor ţări care desfăşoară o politică externă activă faţă de Belarus.

Experţii nu împărtăşesc întotdeauna evaluările categorice ale politicienilor. În opinia politologului Valeri Karbalevici, atacul asupra ambasadei lituaniene ar semăna mai mult cu un act de huliganism. Mai mult decât atât, Karbalevici nu împărtăşeşte ideea privind implicarea puterii în cele întâmplate. 'Da, autorităţile au unele supărări faţă de Lituania, însă nu trebuie uitat faptul că aceasta este practic singura ţară care militează, în cadrul Uniunii Europene /UE/, împotriva sancţiunilor economice la adresa Belarusului. De aceea, nu este în avantajul Minskului să strice relaţiile cu această ţară, mai ales în acest fel', a declarat Karbalevici pentru Nezavisimaia Gazeta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu