Bucureşti, 21 nov /Agerpres/ - România marchează, miercuri, 21 noiembrie, zece ani de când a primit oficial invitaţia de a deveni membru al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO).
Summitul NATO de la Praga, desfăşurat pe 21 şi 22 noiembrie 2002, a însemnat un pas important în evoluţia celei mai puternice organizaţii de apărare colectivă din istorie.
Participarea României la operaţiuni de menţinere a păcii şi de stabilizare în regiuni de conflict din Balcani şi Afganistan şi angajamentul ferm de a se alătura luptei împotriva terorismului au constituit argumente puternice pentru invitarea României să adere la NATO.
La Summitul de la Washington din aprilie 1999, NATO reafirma angajamentul Alianţei de a invita state din Centrul şi Estul Europei în viitorul apropiat. De asemenea, Alianţa a prezentat Membership Action Plan (MAP), care punea bazele unui mecanism de pregătire şi evaluare individuală a ţărilor candidate.
În intervalul de timp între summitul de la Washington şi cel de la Praga, România a fost vizitată de înalţi responsabili ai Alianţei în repetate rânduri pentru a verifica stadiul măsurilor de aderare. Astfel, secretarul general al NATO Javier Solana s-a aflat în România în iulie 1999, iar succesorul acestuia, lordul George Robertson, a efectuat două vizite la Bucureşti, în februarie 2000 şi decembrie 2001. Comandantul Suprem al Forţelor Aliate din Europa (SACEUR), generalul Joseph Ralston, a vizitat şi el România în iunie 2000 şi ianuarie 2002.
Eforturile conjugate ale factorilor de decizie din România de îndeplinire a obiectivelor Planului Naţional de Aderare la NATO şi eforturile active ale diplomaţiei române au condus la adoptarea deciziei de la Praga a liderilor statelor membre NATO. Oficialii Alianţei au remarcat eforturile ţării noastre în planul asigurării stabilităţii şi securităţii Balcanilor, în misiuni ale Alianţei.
După atentatele teroriste din Statele Unite, Parlamentul României a decis, cu o majoritate covârşitoare, participarea ţării noastre ca aliat de facto al NATO în lupta împotriva terorismului internaţional cu toate mijloacele, inclusiv cele militare. De asemenea, România oferea NATO acces la spaţiul său aerian, maritim şi terestru.
Pe 8 octombrie 2002, Camera Reprezentanţilor din SUA a adoptat, cu o largă majoritate, Rezoluţia 486 privind securitatea transatlantică şi extinderea NATO, prin care se recomanda explicit extinderea Alianţei, în cadrul Summitului de la Praga, din noiembrie, cu cele şapte state din Centrul şi Sud-Estul Europei.
Cel de-al 16-lea summit al NATO s-a deschis prin invitaţia de a adera la organizaţie lansată de către Consiliul Nord-Atlantic pentru cele şapte state Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, România, Slovacia şi Slovenia.
Statele candidate au semnat Protocoalele de aderare, la Bruxelles, în cadrul unei ceremonii extraordinare a Consiliului Nord-Atlantic, la 26 martie 2003.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu