joi, 23 iunie 2011

COMUNICAT DE PRESĂ


Grupul pentru Securitate şi Democraţie este un ONG implicat în analiza situaţiei de securitate şi siguranţă naţională şi regională. În urma studiilor şi analizelor efectuate, GSD propune ministrului de interne, Traian Igaş, Guvernului şi Preşedinţiei o schiţă de proiect de restructurare şi reformare a Ministerului Administraţiei şi Internelor, în conformitate cu normele internaţionale, cu secolul în care ne aflăm şi cu "viziunea de dreapta" a "reformelor", pentru modernizarea statului român. Nu în ultimul rînd, s-au avut în vedere legile în vigoare! Preşedintele României, Domnul Traian Băsescu, a apostrofat, de mai multe ori organizaţiile non-guvernamentale că nu vin cu alternative la strategiile de "reformă" propuse de guvern. Astăzi, această "alternativă" a fost schiţată.

Grupul pentru Securitate şi Democraţie a lansat un proiect de reformară profundă a Ministerului de Interne, în această perioadă în care, la nivel politic şi la nivelul specialiştilor în problematica securităţii interne se vorbeşte doar de o restructurare de personal şi ajustări bugetare. GSD propune trei mari linii de reformă "de dreapta" a Ministerului de Interne:

1. desfiinţarea Prefecturilor (instituţii moştenite de la "stînga" franceză, depăştie din punct de vedere funcţional şi istoric, dar mari consumatoare de fonduri, care intră în contradicţie cu Legea Autonomiei Locale şi cu legile de funcţionare a altor instituţii ale statului - judecătorie, parchete, instituţii de control etc - ),

2. separarea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă de Ministerul de Interne şi înfiinţarea unui Minister al Situaţiilor de Urgenţă (sau o agenţie!), cu două direcţii clare, stingerea incendiilor (care beneficiază de o lege specială) şi protecţia civilă - respectiv intervenţia în cazul situaţiilor excepţionale, domeniu care intră sub incidenţa unei legislaţii stufoase şi uneori contradictorie, reconstruită pe scheletul Inspecţiilor de Prevenire, şi care să gestioneze întreaga gamă de situaţii excepţionale, cu personal militar, civil, voluntar sau privat;

3. remilitarizarea poliţiei naţionale şi re-modelarea structurilor de aplicare primară a legii (poliţie, poliţie de frontieră şi jandarmerie) pentru a nu încălca Legea Poliţiei Locale, iar prin redimensionarea aparatului profesional să sprijine profesionalizarea Companiilor private de securitate, ce funcţionează în baza Legii 333, prin ridicarea standardelor.


După eliminarea şi transformarea celor două "structuri" din cadrul Ministerului, acesta va mai avea în componenţă, în principal, structurile de forţă, militare, care vor gestiona - sau nu! - siguranţa cetăţeanului: jandarmerie, poliţie şi poliţie de frontieră. Un minister suplu şi... eficient!

Mario BALINT
Director executiv GSD

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu