luni, 21 februarie 2011

112 - apel de urgenţă

De la 1 ianuarie şi până la data de 18 februarie 2011 la dispeceratul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Caraş-Severin au fost înregistrate un număr de 1264 apeluri pe numărul unic de urgenţă 112, număr apelat de cetăţenii ce aveau nevoie de ajutor şi nu numai.
Din totalul apelurilor, 872 au fost din mediul urban, iar restul de 392 din mediul rural.
Poliţiştii au răspuns cu promptitudine tuturor cetăţenilor, acest aspect reiese şi din timpul necesar oamenilor legii să ajungă la faţa locului. Astfel la 1209 de apeluri s-a intervenit până la 10 minute, la 38 de apeluri până la 15 minute, 9 până la 20 de minute şi doar 8 peste 20 de minute.
În ultima perioadă au fost înregistrate multe apeluri prin care au fost sesizate fapte ce ulterior nu s-au confirmat sau care nu au constituit urgenţe, punând în pericol soluţionarea apelurilor adevărate, a celor care sună pentru a salva o viaţă sau a limita efectele unor accidente rutiere sau a unor calamităţi naturale. 219 astfel de apeluri au fost primite de poliţişti în prima parte anului acesta din care 154 din mediul urban şi alte 65 din mediul rural.
Un număr de 89 din cei care au apelat numărul de urgenţe fără a avea vreun motiv întemeiat nu au scăpat de sancţiunile oamenilor legii, iar oamenii trebuie să ştie că apelarea falsă sau abuzivă constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda de la 100 la 500 de lei.
Privind modul de soluţionare, apelurile se pot grupa pe mai multe categorii, astfel:
- privind săvârşirea de infracţiuni cu efectuarea cercetării la faţa locului sau depuneri de plângeri penale - 325 de apeluri;
- sesizări de competenţă a altor instituţii sau alte aspecte (muniţie găsită, decedaţi fără suspiciuni de omor etc.) - 53 de apeluri;
- stări conflictuale aplanate, sancţiuni contravenţionale la Legea 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice sau alte legi, avertismente verbale, depuneri de plângeri ce vizează contravenţii – 329 de apeluri;
- consiliere sau alte situaţii în care nu se depun plângeri – 52 de apeluri;
- accidente rutiere cu victime – 45 de apeluri;
- accidente rutiere fără victime/monitorizare/informaţii sau alte aspecte privind poliţia rutieră – 241 de apeluri.

112 este un număr unic de urgenţă care poate fi apelat în toate cazurile în care anumite situaţii au sau pot avea un efect negativ asupra persoanelor, a mediului sau a proprietăţii şi necesită intervenţia imediată a Ambulanţei, Poliţiei, Pompierilor şi Jandarmeriei. Acest număr este gratuit şi poate fi apelat de la orice telefon, fix sau mobil, atât în România, cât şi în întreaga Uniune Europeană. Toate apelurile la 112 sunt înregistrate automat şi se păstrează într-o bază de date timp de 10 ani.
Obiectivul major al serviciului de urgenţă 112 este intervenţia pentru salvarea vieţii cetăţenilor, a proprietăţii acestora şi a mediului înconjurător. Un operator de la centrul de preluare a apelurilor de urgenţă 112 solicită anumite date apelantului, referitoare la urgenţa pe care o are, locaţia evenimentului, locul unde se afla apelantul, numărul de telefon de la care se efectuează convorbirea telefonică şi să-şi dezvăluie identitatea.
Aparatura informatică de care dispun centrele de preluare a apelurilor de urgenţă permite identificarea şi localizarea automată a numărului de telefon de la care se apelează la 112. De asemenea tehnica deosebit de performanta permite identificarea instantanee a apelurilor de pe numere ascunse.

Principalele evenimente pentru care cetăţenii pot apela Sistemul Naţional Apeluri de Urgenţă 112 sunt:
Omor
Atentat
Atac armat
Tâlhărie
Tulburarea gravă a liniştii şi ordinii publice
Dezertări
Evadări
Trafic şi consum de droguri
Furturi
Accidente de circulaţie soldate cu victime sau cu persoane blocate în autovehicule
Accident de aviaţie
Accident feroviar
Explozii
Electrocutări
Căderi de la înălţime
Surpări de teren
Pentru apeluri non-urgenţă şi alte informaţii cetăţenii pot apela următoarele numere de telefon:
- 502005, 214975 – Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Caraş-Severin
- 502604, 224955 – Poliţia municipiului Reşiţa
- 511953 – Poliţia Municipiului Caransebeş
- 525006 – Poliţia Oraş Bocşa;
- 560926 – Poliţia Oraş Băile – Herculane;
- 540502 – Poliţia Oraş Moldova – Nouă;
- 571865 – Poliţia Oraş Oraviţa;
- 530952 – Poliţia Oraş Oţelu - Roşu;
- 240104 – Poliţia Oraş Anina;
- 242646 – Poliţia Comunală Bozovici;
- 260292 – Poliţia Comunală Teregova.





PURTĂTOR DE CUVÂNT
Agent de poliţie
CĂRBUNARU ANCUŢA-RAMONA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu