Ierusalim, 21 nov /BMTF/ - Un militar şi un civil israelieni au fost ucişi marţi de rachete trase din teritoriul Gaza, în a şaptea zi a ofensivei israeliene împotriva grupurilor înarmate din enclava palestiniană, iar 26 de palestinieni au fost omorâţi în raiduri israeliene în aceeaşi zi, informează AFP, citată de corespondentul BMTF la Ierusalim.
Acest bilanţ ridică la 140 de morţi şi peste 950 de răniţi numărul palestinienilor victime în Fâşia Gaza de la declanşarea operaţiunii israeliene în 14 noiembrie, potrivit reprezentantului palestinian la ONU, Riyad Mansour, în timp ce numărul israelienilor morţi în urma tirurilor cu rachete ale palestinienilor se ridică la cinci, trei în 15 septembrie şi doi - marţi, dintre care unul singur era militar. Hamas, care se află la conducerea Fâşiei Gaza, a transmis un bilanţ de 136 de morţi.
Dintre palestinienii ucişi, doi aparţineau secţiei înarmate a Jihadului islamic, alţi doi era cameramani ai canalului de televiziune Al-Aqsa, al Hamas.
Armata israeliană a refuzat să comenteze incidentul de a fi tras asupra unei maşini a presei. "Noi am atacat două celule teroriste în nordul Gaza: una se afla în apropierea unui depozit de arme care servea şi drept loc de lansare a rachetelor", a afirmat o purtătoare de cuvânt a armatei israeliene.
Aceste decese intervin în timp ce intense eforturi diplomatice sunt în curs în regiune pentru a se încerca evitarea unei ofensive terestre şi semnarea unui armistiţiu între Israel şi grupurile înarmate. Însă, scopul principal pentru statele arabe şi cele musulmane nu este obţinerea unui armistiţiu pentru a încheia cele şase zile de vărsare de sânge în Gaza, ci încetarea ocupaţiei israeliene, a declarat marţi secretarul general al Ligii Arabe, relatează AFP. "Adevărata problemă nu este un armistiţiu", a declarat Nabil al-Arabi în faţa jurnaliştilor în cursul unei scurte vizite în Gaza ca lider al unei delegaţii a miniştrilor arabi în cea de-a şaptea zi a unei noi ofensive militare israeliene.
"Adevărata problemă asupra căreia statele arabe, statele misulmane şi toate statele prietene din întreaga lume trebuie să-şi concentreze eforturile este ocupaţia (israeliană), cu scopul de a îi pune capăt", a declarat Arabi în timp ce eforturi intense sunt depuse în ultimele ore, mai ales de către Egipt, pentru a obţine o încetare a focului.
Delegaţia arabă a sosit marţi în Făşia Gaza pentru a îşi exprima solidaritatea cu enclava palestiniană vizată de o nouă ofensivă israeliană începută miercurea trecută.
Ministrul Afacerilor Externe al Autorităţii palestiniene Riyad al-Malki şi liderul diplomaţiei turce Ahmet Davutoglu fac de asemenea parte din delegaţie.
Grupul include peste 10 reprezentanţi ai statelor arabe printre care Egipt, Irak, Tunisia, Maroc şi Arabia Saudită a precizat un responsabil Hamas.
Pe de altă parte, liderul Jihadului islamic, Ramadan Abdullah Shallah, a recunoscut marţi la postul de televiziune Al-Jazeera, că grupările palestiniene din Fâşia Gaza atacă Israelul cu arme produse în Iran, relatează AFP.
"Armele rezistenţei de astăzi din Palestina în faţa agresiunii şi aroganţei israeliene sunt în principal de origine iraniană: sunt arme iraniene sau procurate cu finanţare iraniană', a afirmat Shallah, cunoscut drept un apropiat al Teheranului. 'Toată lumea ştie acest lucru. Nu este un secret", a adăugat el, fără să precizeze tipul de arme la care se referă şi nici modul în care au fost furnizate, dar declarându-se nemulţumit de faptul că Iranul este singura ţară arabă care furnizează armament 'rezistenţei din Gaza'.
Preşedintele Israelului, Shimon Perez, a acuzat luni Iranul că încurajează mişcarea palestiniană Hamas să bombardeze Israelul în loc să contribuie la eforturile pentru a se ajunge la un armistiţiu şi că a livrat acesteia rachete Fajr-5, care au fost lansate în ultimele zile împotriva statului evreu.
Purtătorul de cuvânt al ministerului iranian de externe nu a confirmat şi nici infirmat aceste acuzaţii, limitându-se să afirme că "important este ca palestinienii să dispună de arme pentru a se apăra".
Presa internaţională acreditată în Gaza este mereu în pericol. Clădirea în care se află biroul AFP din Gaza a fost afectată de un atac aerian israelian, conform fotoreporterului, Mahmoud Hams, care se afla în biroul agenţiei aflat la etajul patru al turnului ce cuprinde şi un centru comercial la parter, şi care a precizat că nici el nici vreun alt angajat al AFP nu au fost răniţi, adăugând că trei rachete par a fi lovit etajul şase al clădirii.
"Eram în birou împreună cu un coleg şi dintr-o dată am auzit o explozie care nu părea să se fi produs foarte aproape deşi zguduise clădirea, însă ne-am dat seama că avusese loc deasupra noastră", a explicat acesta. "Aproximativ cinci minute au trecut după care am auzit alte două explozii puternice care au zguduit din nou clădirea, iar radioul poliţiei a început să transmită că imobilul nostru, turnul Naama, a fost lovit", a adăugat Mahmoud Hams. "Mi-am luat aparatul foto şi am ieşit; pe holuri era fum. Am fugit afară din clădire. Când am ajuns în stradă, sosiseră pompierii şi ambulanţele. Fum şi câteva flăcări ieşeau dntr-un birou de la etajul şase. Nu păreau să existe victime", a declarat fotoreporterul.
Armata israeliană a confirmat că a vizat imobilul de opt etaje situat în cartierul Rimal, în plin centrul oraşului Gaza. "Am atacat etajul şapte al clădirii. Din câte ştim, Hamas (aflat la putere în Gaza) are un centru de informaţii militare acolo", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al armatei, care a numit atacul israelian ca fiind "chirurgical" fără a da alte detalii.
Imobilul adăposteşte la etajele inferioare un centru comercial.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu