miercuri, 1 august 2012
Rebeli sirieni au executat partizani ai regimului lui Bashar al-Assad la Alep
BEIRUT (MEDIAFAX) - Rebeli din cadrul Armatei Siriene Libere (ASL) au executat marţi partizani ai regimului lui Bashar al-Assad la Alep, teatrul unor lupte violente pentru preluarea controlului oraşului începând de la 20 iulie, conform unor imagini filmate de un amator şi postate pe YouTube de militanţi, relatează AFP.
În înregistrare apar bărbaţi conduşi într-o piaţă plină de oameni înarmaţi care strigă "ASL pentru totdeauna"!
Rebelii îl înconjoară pe unul dintre captivi, care are faţa plină de sânge şi aproape gol, după care îl pune cu faţa la un perete. Alţii sunt aliniaţi alături de el, în timp ce luptătorii scandează "Allah este cel mai mare".
Aceştia din urmă deschid apoi focul asupra prizonierilor lor, identificaţi ca fiind membri ai tribului Berri, care participă la lupte alături de forţele regimului Bashar al-Assad la Alep (nord).
"Clanul Berri este fidel regimului al-Assad", a declarat Rami Abdel Rahmane, preşedintele organizaţiei nonguvernamentale (ONG) Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului. "Însă nicio lege - internaţională sau islamică - nu autorizează executarea unui prizonier. Este o crimă, o răzbunare", a subliniat el.
Rami Abdel Rahmane a adăugat că membrii clanului au ajutat trupele armatei să reprime revolta de la Alep.
Clanul Berri este de confesiune sunnită, în timp ce regimul al-Assad este dominat de alawiţi, o ramură a şiiţilor. Faptul că regimul permite acestor clanuri sunnite să participe la lupte alături de armată "înseamnă că vrea să antreneze ţara într-un război civil", este de părere Rahmane.
Cel puţin 40 de poliţişti sirieni au fost ucişi marţi în timpul confruntărilor şi două comisariate au fost ocupate de către rebeli în sudul oraşului Alep (nord), potrivit Observatorului sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), relatează AFP.
"Sute de rebeli au atacat două comisariate ale poliţiei la Salhin şi Bab Nairab (sud), cel puţin 40 de poliţişti fiind ucişi în timpul luptelor care au durat câteva ore", a declarat Rami Abdel Rahaman, preşedinte al OSDO, care citează surse ale rebelilor.
Printre morţi figurează şeful postului de poliţie din Salhin, unde trei vehicule au fost distruse.
Pe lângă aceste comisariate, rebelii au atacat în zori cu lansatoare de rachetă de tip RPG sediul tribunalului militar şi o reţea a Partidului Baas, aflat la putere în oraş, potrivit OSDO.
Alte lupte au izbucnit în apropierea sediilor serviciilor de informaţii, în cartierul al-Zahra din vest, şi la periferia cartierului Salahedin (sud-vest), principalul bastion al rebelilor, înconjurat de trupele regimului.
O sursă din cadrul securităţii de la Damasc a declarat pentru AFP că armata a preluat din controlul asupra unei părţi din cartierul Salahedin, dar că întâmpină în continuare "o rezistenţă foarte puternică". Rebelii neagă însă că armata ar fi "avansat măcar un metru".
Disidentul sirian Haytham Al-Maleh a anunţat marţi că a fost însărcinat cu formarea unui guvern sirian în exil, care va avea sediul la Cairo, relatează AFP.
"Am primit sarcina formării unui guvern de tranziţie şi de a începe consultările cu opoziţia siriană din exil", a afirmat Al-Maleh, într-o conferinţă de presă organizată în capitala Egiptului.
Haytham Al-Maleh a explicat decizia de formare a guvernului prin temerile privind "un vid politic" în cazul înlăturării regimului Bashar Al-Assad. "Nu dorim să ajungem într-o situaţie de vid politic şi administrativ", a spus el.
Al-Maleh, 81 de ani, este avocat şi activist pentru drepturile omului.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu