vineri, 16 noiembrie 2012

R.Moldova ar putea renunţa până în 2017 la serviciul militar obligatoriu

Chişinău, 16 nov - Corespondentul Agerpres, Cornel Ciobanu, transmite: Serviciul militar obligatoriu în Republica Moldova ar putea fi înlocuit până în 2017 cu serviciul prin contract, potrivit proiectului strategiei militare elaborat de Ministerul Apărării de la Chişinău, a declarat vineri ministrul Vitalie Marinuţa.

Potrivit acestuia, procesul a început deja cu poliţia de frontieră, unde nu-şi mai fac serviciul recruţi, iar următoarea instituţie ar fi trupele de carabinieri. Proiectul este examinat vineri în cadrul unei conferinţe internaţionale, iar ministrul susţine că acesta ar putea fi definitivat până la sfârşitul anului şi adoptat în primăvara anului viitor.

Trecerea la serviciul militar prin contract este prevăzută şi în programul guvernului, a precizat Vitalie Marinuţa. Noua strategie urmează să înlocuiască practic în totalitate doctrina militară actuală a Republicii Moldova, elaborată în 1994, cu excepţia faptului că armata Republicii Moldova va rămâne una defensivă.

Un asemenea document este fundamental pentru planificarea apărării, a declarat presei europarlamentarul român Ioan Mircea Paşcu, fost ministru al apărării al României, prezent la conferinţa internaţională de la Chişinău. 'El trebuie să fie echilibrat, să privească la tendinţele mari, la situaţia strategică şi să vină după aceea cu particularizarea la situaţia internă. Din punctul acesta de vedere, sunteţi pe drumul cel bun şi ne împărtăşim experienţa reciproc', a declarat el.

Vitalia Marinuţa a scris recent şi pe blogul său personal că Republica Moldova nu are nevoie de serviciu militar obligatoriu pe timp de pace, că guvernul ar trebui să transforme Forţele Armate în servicii militare profesioniste, iar serviciul militar obligatoriu să fie menţinut doar pentru perioadele de criză sau război.

În prezent, în Republica Moldova serviciul militar este obligatoriu şi se îndeplineşte timp de 12 luni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu