miercuri, 21 noiembrie 2012

Prostituţia a devenit o piaţă foarte profitabilă, bazată pe un 'model capitalist exemplar' /raport/


Paris, 21 nov /Agerpres/- Prostituţia, care a devenit o activitate globalizată şi coordonată de crima organizată, a ajuns să fie o piaţă economică 'foarte profitabilă', susţine fundaţia franceză Scelles în raportul său anual publicat miercuri, transmite AFP.

Potrivit documentului de 480 de pagini intitulat 'Exploatarea sexuală: prostituţie şi crimă organizată', care face un bilanţ al prostituţiei în 54 de ţări, proxeneţii organizează această activitate 'pe baza unui model capitalist exemplar'.

Destructurarea unei reţele româneşti de prostituţie în Spania, judecarea în Emiratele Arabe unor traficanţi de femei din Bangladesh, condamnarea şefului unei reţele ruse de prostituţie cu tinere în Finlanda sau destructurarea unei reţele chineze ce exploata thailandeze în Australia, sunt cazuri ce arată că 'avem un fel de mare piaţă unde rolul crimei organizate este evident', explică pentru AFP Yves Charpenel, preşedintele fundaţiei Scelles, care militează împotriva prostituţiei.

În Franţa, unde 80% dintre prostituate provin din alte ţări, au fost destructurate anul trecut circa 40 de reţele în oraşe precum Paris, Caen, Bordeaux sau Strasbourg, victimele acestor reţele provenind în principal din Columbia, China, Ecuador, Nigeria şi România. 'În ţările sărace şi/sau confruntate cu conflicte armate, ele sunt ademenite cu sume de bani modeste şi trimise pe pieţele cele mai profitabile', notează raportul.

'Cumpărate uneori cu numai câţiva euro', ele aduc 'în medie 150.000 de euro pe an în ţările occidentale', insistă Fundaţia. 'Dacă înmulţim această cifră cu 2,5 milioane, estimarea ONU cu privire la traficul cu fiinţe umane la nivel mondial (85% reprezentând exploatarea sexuală), ne putem imagina câţi bani se produc, şi vorbim numai despre prostituţia în reţea', subliniază preşedintele fundaţiei Scelles.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu