Zagreb, 15 nov /Agerpres/ - Mii de croaţi au participat joi la slujbe religioase pentru 'eroul' lor din perioada războiului de independenţă (1991-1995), fostul general Ante Gotovina, în ajunul judecării apelului acestuia la Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie /TPI/ care l-a condamnat în primă instanţă la 24 de ani de închisoare pentru crime de război, informează AFP.
Printre participanţi, sute de foşti luptători în uniformă s-au adunat pe un deal din Zagreb, în faţa unui monument ridicat în memoria victimelor acestui conflict, ca să se roage pentru Ante Gotovina, dar şi pentru fostul general Mladen Markac, judecat în acelaşi proces şi condamnat în primă instanţă la 18 ani de închisoare de către TPI.
Cu lumânări în mână, fluturând drapele ale unităţilor militare din care au făcut parte în perioada războiului, ei s-au deplasat ulterior spre centrul capitalei unde, în faţa catedralei, li s-au alăturat numeroşi locuitori pentru o nouă rugăciune.
Manifestaţii similare au fost organizate pe tot cuprinsul Croaţiei.
'Vrem să arătăm că îi susţinem pe generalii noştri şi că aşteptăm verdictul alături de ei', a declarat liderul unei asociaţii de foşti luptători, Josip Klemm.
Procesul de la Haga va începe la ora 08.00 GMT şi va fi urmărit cu mare interes în Croaţia. Mai multe mii de persoane sunt aşteptate în piaţa principală a Zagrebului, unde pronunţarea verdictului va fi retransmisă pe mai multe ecrane uriaşe.
Puternica Biserică Catolică Croată s-a alăturat acestor manifestaţii şi i-a chemat pe credincioşi să se roage pentru cei doi generali. Episcopul de Sisak (centru), Vlado Kosic, i-a îndemnat pe cetăţeni 'să ridice glasul împotriva nedreptăţii la adresa generalilor din Croaţia' şi 'să se roage pentru un verdict corect'.
Condamnarea celor doi militari, ambii în vârstă de 57 de ani, în primă instanţă, în aprilie 2011, a fost aspru criticată în Croaţia, unde ei sunt consideraţi eroi.
Un al treilea general, Ivan Cermak, în vârstă de 62 de ani, a fost achitat în acest proces.
Ante Gotovina a condus ''Operaţiunea Furtuna'', ce-a vizat recucerirea teritoriului republicii sârbe autoproclamate Krajina (sud), ultima zonă de rezistenţă ce era încă deţinută de către sârbii din Croaţia în 1995, şi a precipitat încheierea războiului.
Gotovina este responsabil, potrivit acuzării, de moartea a 324 de civili sau soldaţi care au depus armele, precum şi de strămutarea cu forţa a 90.000 de sârbi din Krajina. Asociaţiile victimelor sârbe se referă la 220.000 de refugiaţi şi circa 1.200 de civili ucişi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu