Tel Aviv, 20 nov /BMTF/ - Grupările de hackeri care susţin mişcarea palestiniană Hamas din Fâşia Gaza încearcă să spargă site-urile companiilor militare israeliene, sistemele informaţionale ale Ministerului israelian al Apărării, printre ţintele vizate figurând şi bateriile din cadrului sistemului antirachetă Iron Dome, relatează agenţia israeliană de presă Cursor.info, preluată de Agerpres.
Peste un milion de atacuri cibernetice împotriva site-urilor israeliene au fost înregistrate doar în cursul zilei de duminică. Peste o mie de site-uri au fost blocate în urma acestei campanii fără precedent. Doar împotriva site-ului preşedintelui israelian Shimon Peres s-au întreprins 10 milioane de atacuri, împotriva site-ului MAE israelian- şapte milioane şi împotriva site-ului premierului Benjamin Netanyahu - 3 milioane.
Au fost sparte de asemenea 3.000 de e-mailuri israeliene, ceea ce a condus la blocarea câtorva mii de bloguri ale unor cetăţeni evrei pe facebook. Hackerii propalestinieni au atacat site-uri legate de instituţiile armatei israeliene care aprovizionează cu echipamente forţele Tsahal, precum şi site-urile staţiilor radio Ashkelon şi Darom.
Cunoscuta grupare de hackeri Anonymous, implicată în această campanie, susţine că ar fi reuşit să spargă şi să şteargă baza de date ale Bank Jerusalem.
În plan politic, preşedintele israelian, Shimon Peres, a acuzat luni Iranul că îi încurajează pe palestinieni să-şi continue tirurile cu rachete asupra Israelului în loc să negocieze un acord de încetare a focului, transmite AFP.
Iranienii 'încearcă în continuare să încurajeze /mişcarea/ Hamas ca să continue tirurile, bombardamentele, încearcă să le trimită arme', a acuzat Peres în cursul unui interviu acordat postului de televiziune CNN.
'Nu ne vom război cu Iranul. Încercăm să împiedicăm transporturile de rachete cu rază lungă de acţiune pe care Iranul le trimite /mişcării/ Hamas', a adăugat preşedintele israelian.
În ce priveşte situaţia din Gaza, Shimon Peres a afirmat că, 'într-un minut, dacă încetează tirurile, nu vor mai fi victime'.
În legătură cu posibilitatea unui acord de încetare a focului, el a făcut cunoscut că 'negocierile continuă. Este dificil pentru toate părţile, însă nu s-a terminat şi cea mai bună opţiune pentru toată lumea este să înceteze tirurile'. La Cairo, unde se află pentru negocieri cu autorităţile egiptene angajate într-un efort de mediere, liderul în exil al mişcării islamiste palestiniene Hamas Khaled Meshaal a evocat posibilitatea unui armistiţiu cu Israelul, insistând asupra unei anulări a blocadei impuse Fâşiei Gaza.
"Nu suntem împotriva unei relaxări, ci ţinem la cererile noastre (şi anume) încetarea brutalităţii, oprirea agresiunii şi anularea blocadei", a subliniat Meshaal. Cabinetul de securitate al premierului israelian, Benjamin Netanyahu, alcătuit din titularii principalelor portofolii, s-a reunit luni seară pentru a examina o propunere egipteană de armistiţiu cu grupările palestiniene armate din Gaza, a anunţat postul naţional de radio, citat de AFP. Cei nouă miniştri din cadrul Consiliului de Securitate al Guvernului Netanyahu au participat la o reuniune lungă, studiind opţiunea unei ofensive terestre în Fâşia Gaza, dar nu au anunţat nicio decizie, potrivit postului public israelian de radio. Potrivit sursei amintite, Israelul doreşte respectarea unui armistiţiu timp de 24 până la 48 de ore pentru ca părţile implicate să poată elabora termenii unui acord de încetare a focului. Aceeaşi sursă susţine că Israelul ar putea, în acest cadru, să ia în calcul o relaxare a blocadei impuse Fâşiei Gaza. Presa israeliană a relevat, pe de altă parte, că tirurile de rachete dinspre Fâşia Gaza spre Israelului au încetat, practic, timp de aproximativ două ore şi jumătate, înainte de reuniunea Cabinetului restrâns.
Luni seara, două tiruri de rachetă, care nu au provocat răniţi, au fost semnalate, totuşi, în regiunea Eshkol (sud).
Cel puţin cinci alte rachete au căzut, ulterior, în sectorul Beesheva, iar sirenele de alertă antiaeriană au răsunat în mai multe localităţi din sudul Israelului.
Duminică, preşedintele Parlamentului iranian, Ali Larijani, a lansat un apel ţărilor din regiune ca să trimită armele palestinienilor pentru a lupta împotriva Israelului.
Joi, preşedintele Comisiei pentru relaţii externe a Parlamentului de la Teheran a dezminţit că Iranul ar fi trimis rachete Fajr 5 grupărilor palestiniene armate din Gaza.
Jihadul islamic revendicase anterior un tir cu o rachetă Fajr 5 împotriva oraşului Tel Aviv. Aceste rachete, de fabricaţie iraniană, au o rază de acţiune de 75 de kilometri, faţă de aproximativ 15 kilometri pentru rachetele artizanale Qassam ale Hamas, potrivit experţilor. Un lider al mişcării Jihadul islamic, Ramez Harb, a fost ucis luni în urma unui raid aerian israelian asupra unui centru de presă din Fâşia Gaza, transmit agenţiile de presă internaţionale. Armata israeliană a indicat că Ramez Harb răspundea de propagandă în cadrul organizaţiei Brigăzile al-Qods, braţul armat al Jihadului islamic.
'Un palestinian a fost omorât şi trei au fost răniţi la centrul Shourouq'', unde se află postul de televiziune Al-Aqsa, al mişcării Hamas, care controlează în totalitate Fâşia Gaza din vara lui 2007.
Doi din răniţi sunt cameramani, între care unul este angajat al postului saudit Al-Arabiya, au indicat martori oculari.
Ramez Harb era un comandant al Brigăzilor al-Qods şi răspundea de propagandă, au indicat surse ale mişcării islamiste.
Într-un comunicat militar israelian se afirmă că raidul respectiv a vizat o ascunzătoare a conducerii organizaţiei Jihadul islamic, implicată în tiruri cu rachete asupra sudului Israelului.
Lideri ai organizaţiei islamiste se aflau în interiorul clădirii în momentul loviturii aeriene, conform aceluiaşi document. Acesta citează patru nume: Bahaa Abu al-Ata, membru al conducerii militare al mişcării, comandantul oraşului Gaza Mahmud Jaabari şef al departamentului operaţiuni, Kalil Batini, un cadru militar de rang înalt, şi Ramez Harb, care răspundea de propagandă.
Operaţiunile aeriene israeliene au distrus duminică două centre de presă rănind cel puţin opt ziarişti, conform unor surse medicale palestiniene.
Armata israeliană a afirmat că a avut în vedere sistemele de comunicare utilizate de braţul armat al Hamas.
Trei palestinieni au fost ucişi la Nusseirat /centrul Fâşiei Gaza/ şi la est de localitatea palestiniană, unde a fost vizat sediul poliţiei navale, conform unor martori oculari.
Aceste decese ridică la 102 /99 palestinieni şi trei israelieni/ numărul persoanelor ucise de la declanşarea ofensivei 'Pilonul apărării', care a fost lansată miercurea trecută de către Israel asupra unor ţinte din Fâşia Gaza.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu