miercuri, 4 aprilie 2012

Hillary Clinton: NATO "nu va abandona" Afganistanul după retragerea militarilor în 2014


WASHINGTON (MEDIAFAX) - Secretarul de Stat american, Hillary Clinton, a promis marţi că NATO "nu va abandona" Afganistanul după retragerea forţelor internaţionale din această ţară la sfârşitul lui 2014, relatează AFP.
Până la sfârşitul anului 2014, tranziţia securităţii ţării va fi completă şi afganii vor fi pe deplin responsabili pentru securitatea din Afganistan", a declarat şefa diplomaţiei americane în Norfolk, Virginia (est), unde a vizitat un centru de comandă al NATO.
În timpul summitului NATO din Chicago, în luna mai, "vom discuta despre forma pe care o vor lua relaţiile dintre NATO şi Afganistan, după tranziţie", a adăugat Clinton
"Anticipăm că va rămâne un număr mic de militari, la cererea Guvernului afgan, pentru a instrui, a oferi consultanţă şi asistenţă forţelor afgane să continue operaţiunile împotriva terorismului, dar nu vrem să mai existe baze militare americane permanente în Afganistan ", a menţionat Clinton.
"Vrem să spunem clar poporului afgan, insurgenţilor şi tuturor din regiune: NATO nu va abandona Afganistanul", a spus ea.
Trupele străine au intrat în Afganistan după războiul lansat de Statele Unite în urma atacului terorist din 11 septembrie 2001, pentru a vâna organizaţia Al-Qaida şi a alunga de la putere talibanii. Aceste trupe trebuie să se retragă din Afganistan până la sfârşitul anului 2014.
Afganistanul va fi în centrul summitului NATO care va avea loc în Chicago, pe 20 şi 21 mai, într-un moment în care obiectivul de a părăsi un Afganistan stabil până la sfârşitul lui 2014 este tot mai mult sub semnul întrebării din cauza unei serii incidente, inclusiv sătenii ucişi de către un soldat american.
"Dacă aceste incidente au pus relaţia noastră la încercare, ele au arătat, de asemenea, şi cât de solidă a fost aceasta", a menţionat Clinton. "Tranziţie rămâne pe drumul cel bun".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu