CHIŞINĂU, Aprilie 5, 2012 – Numărul recruţilor prezentaţi la Centrele Militare pentru încorporarea în Forţele Armate s-a redus semnificativ atît din cauza factorilor demografici, cît şi celor de natură socio-economică. Informaţia respectivă a fost prezentată în cadrul şedinţei Comisiei de Stat pentru încorporarea în Forţele Armate, desfăşurată joi, 5 aprilie, la sediul Ministerului Apărării.
În şedinţa prezidată de vicepremierul Mihai Moldovanu, au fost examinate rezultatele încorporării în Forţele Armate, activitatea de expertiză medico - militară, cazurile de retrocedare după încorporare şi bilanţul activităţii educaţiei militar - patriotice în rîndul tineretului premilitar.
Potrivit şefului Direcţiei personal, colonel Eduard Ohladciuc, din numărul total al recruţilor examinaţi pentru încorporare de comisiile de recrutare – încorporare, 54,9 % au avut dreptul la amînare. Circa 97 % din persoanele cu drept de amînare au obţinut acest privilegiu pentru continuarea studiilor, iar 3,2 % au fost amînaţi din motive familiale.
Comparativ cu anul precedent o tendinţă pozitivă se atestă în cazul recruţilor retrocedaţi. Astfel, 22 de tineri încorporaţi în serviciul militar în termen au fost retrocedaţi şi trecuţi în rezervă din cauza că sufereau de diferite boli. Specialiştii în domeniul încorporării susţin că acest fenomen persistă pe motiv că recruții sînt examinați superficial din punct de vedere medical sau posibilitățile de diagnosticare sînt reduse. Totodată, datele de analiză arată că circa 19 % din tineri au fost calificaţi inapţi pentru serviciul militar din motive de sănătate, 6,7 % n-au putut fi încorporaţi deoarece aveau antecedente penale, 7 % aveau convingeri religioase, iar 7,3 % au pledat pentru serviciul civil.
Este de menţionat că din punct de vedere etnic, cetăţenii încorporaţi în serviciul militar în termen reflectă diversitatea societăţii moldoveneşti. Din numărul total al celor încorporaţi, 86 % sînt moldoveni de naţionalitate, 6 % ucraineni, 4 % găgăuzi, 2 % ruşi, iar 2 % reprezintă alte naţionalităţi.
Totodată, comparativ cu anii precedenţi s-a micşorat nesemnificativ numărul de recruţi cu studii incomplete şi s-a majorat numărul de recruţi cu studii colegiale, medii şi medii speciale. De asemenea, cifrele denotă o descreştere a numărului tinerilor încorporaţi din oraşe comparativ cu cei din sate. În consecinţă, peste 71 % din tinerii încorporaţi în Forţele Armate provin din sate, iar circa 29 % din oraşe.
Sarcina de încorporare a fost îndeplinită sută la sută şi în ceea ce priveşte înrolarea specialiştilor conform necesităţilor Forţelor Armate. Potrivit datelor prezentate, în Forţele Armate au fost încorporaţi conducători auto de diferite categorii, instructori sanitari, bucătari, muzicanţi şi codificatori.
De menţionat că la şedinţa Comisiei de Stat pentru încorporarea în Forţele Armate au participat preşedinţii comisiilor de recrutare-încorporare din raioane, comandanţii Centrelor Militare şi şefii secţiilor administrativ-militare. Potrivit legislaţiei naţionale, încorporarea tinerilor în serviciul militar în termen se desfăşoară de patru ori pe an, iar durata stagiului militar în Forţele Armate este de 12 luni.
În anul 2011, în Forţele Armate au fost încorporaţi 3720 de recruţi, dintre care 2300 — în Armata Naţională, 1300 — în Trupele de Carabinieri şi 120 — în Serviciul de Grăniceri. Totodată, în serviciul militar cu termen redus au fost încorporaţi şapte recruţi.
Pentru informaţii contactaţi:
Locotenent – colonel Alexandru JOSAN, Şef Serviciul Relaţii Publice,
Tel: +373 22 252090, +373 079707243
www.army.md
YouTube: http://www.youtube.com/mdnationalarmy
Facebook: http://www.facebook.com/MDAarmy?sk=info#!/MDAarmy?sk=wall
Flickr: http://www.flickr.com/photos/army_md/
Twitter: http://twitter.com/#!/MD_NationalArmy
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu