marți, 5 iunie 2012
Pedepse grele pentru mercenarii ruşi şi ucraineni în Libia
Tripoli, 5 iun /Agerpres/ - Un tribunal militar libian a condamnat luni la 10 ani de închisoare cu muncă silnică 19 ucraineni, trei belaruşi şi un rus, acuzaţi că au fost mercenari ai lui Muammar Gaddafi, şi la închisoare pe viaţă un rus considerat coordonator al grupului, informează AFP.
Cei 24 de indivizi - care au contestat verdictul, afirmând că au venit în Libia pentru a lucra în sectorul petrolier - sunt acuzaţi că au pregătit lansatoare de rachete sol-aer pentru a viza avioanele NATO în timpul conflictului care a provocat căderea şi moartea ex-conducătorului libian în 2011.
În cursul procesului, deschis în aprilie, un purtător de cuvânt militar a menţionat şi alte 'acuzaţii referitoare la ajutorul pe care mercenarii l-au dat fostului regim pentru a înăbuşi revolta şi a-i ataca pe civili' în 'contul lui Gaddafi şi al brigăzilor sale'.
Ambasadorul ucrainean şi cel belarus - prezenţi în sala de judecată la pronunţarea verdictului - l-au calificat drept sever şi au anunţat că toţi condamnaţii vor face apel.
Ministerul rus al Afacerilor Externe a indicat - la rândul său, într-un comunicat - că a primit 'cu perplexitate şi indignare această decizie nejustă şi prea severă', adăugând că Rusia va conlucra cu Ucraina şi Belarus pentru a se asigura că 'această condamnare tendenţioasă' va fi revizuită.
Ministerul belarus al Afacerilor Externe s-a declarat la rândul său 'foarte alarmat' de acest verdict.
Cei 24 de bărbaţi, cu vârste cuprinse între 50 şi 60 de ani, par să fie sănătoşi, iar condiţiile lor de detenţie sunt 'în linii mari satisfăcătoare', a estimat ambasadorul belarus.
De la arestarea lor după căderea oraşului Tripoli în mâinile rebelilor spre sfârşitul lunii august 2011, ei sunt deţinuţi în cartierul general al unei brigăzi de foşti combatanţi rebeli în capitala libiană.
Deţinuţii au fost judecaţi ca mercenari pentru că au venit în Libia din proprie iniţiativă, fără sprijinul ţării lor, potrivit autorităţilor libiene.
Înainte de începerea audierii, ambasadorul belarus Anatoli Stepus a declarat că cei 24 de acuzaţi au venit să lucreze pentru o societate petrolieră mixtă libiano-rusă.
Dar după anunţarea verdictului, omologul său ucrainean - Mycola Nagornâi - a declarat că acuzaţii fuseseră constrânşi să lucreze cu regimul Gaddafi 'sub ameninţarea armelor'. Asta este scris în dosarul lor, a explicat ambasadorul fără a preciza totuşi pentru ce aceşti oameni au venit în Libia.
'În plus, lansatoarele de rachete nu îi ţinteau pe libieni, ci avioanele NATO şi ale ţărilor occidentale, iar acestea din urmă nu au depus plângere', a argumentat el, susţinând că - din câte ştie - 'nicio rachetă nu a fost trasă'.
Kievul şi-a exprimat - în 11 aprilie - încrederea în inocenţa cetăţenilor săi judecaţi şi încearcă să obţină eliberarea lor sau, cel puţin, ca ei să-şi execute pedeapsa în Ucraina.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu