joi, 23 februarie 2012

PROTECŢIA CIVILĂ LA 79 DE ANI


În fiecare an, la 28 februarie, în România, este sărbătorită Ziua Protecţiei Civile. În ţara noastră, Protecţia Civilă a fost organizată la 28 februarie 1933, prin Înaltul Decret Regal nr. 468, sub denumirea de „Apărare pasivă contra atacurilor aeriene”, având ca scop limitarea efectelor bombardamentelor aeriene asupra populaţiei şi resurselor teritoriului.
În contextul actual, protecţia civilă este o componentă a sistemului securităţii naţionale şi reprezintă un ansamblu integrat de activităţi specifice, măsuri şi sarcini organizatorice, tehnice, operative, cu caracter umanitar şi de informare publică, planificate, organizate şi realizate potrivit legislaţiei în vigoare, în scopul prevenirii şi reducerii riscurilor de producere a dezastrelor, protejării populaţiei, bunurilor şi mediului împotriva efectelor negative ale situaţiilor de urgenţă, conflictelor armate şi înlăturării operative a urmărilor acestora şi asigurării condiţiilor necesare supravieţuirii persoanelor afectate.

Anul acesta, pentru a marca Ziua Protecţiei Civile, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „SEMENIC” al judeţului Caraş-Severin oragnizează următoarele activităţi, la care avem bucuria de a vă invita să participaţi:

Vineri, 24.02.2012, ora 13.00 - Liceul de Artă „Sabin Păuţa” din Reşiţa
Vernisarea expoziţiei de desene „Omul şi furia naturii”. Lucrările au fost executate, în cursul acestei săptămâni, de către elevii din clasele I-VIII ale liceului, sub îndrumuarea profesorilor de specialitate. Cele mai bune desene vor fi premiate, în cadrul unei festivităţi ce va precede un miniconcert susţinut, cu această ocazie, de către elevii liceului. Concertul se doreşte a fi şi un mărţişor artistic oferit doamnelor şi domnişoarelor care lucrează în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „SEMENIC” al judeţului Caraş-Severin.
Invitaţi speciali la acest eveniment vor fi câţiva elevi de la Şcoala cu clasele I-VIII, nr. 6 din muncipiul Reşiţa, câştigători ai locului al II-lea al Etapei regionale a concursului, cu tematică de protecţie civilă, dedicat copiilor şi elevilor, „Cu viaţa mea apăr viaţa”, desfăşurată anul trecut la Arad.
Premiile vor fi asigurate de către SC Messer Gaz Romania SRL – Fabrica de oxigen Reşiţa.

Luni, 27.02.2012, ora 10.00 – Universitatea „Eftimie Murgu” Reşiţa (Amfiteatru)
Simpozion „Să fim o naţiune pregătită” la care au fost invitaţi să participe studenţi şi cadre didactice din cadrul Universităţii „Eftimie Murgu” Reşiţa şi reprezentanţi ai instituţiilor membre în cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Caraş-Severin.
Temele simpozionului:
1. Cuvânt de deschidere – d-na prof. univ. dr. ing. Doina Frunzăverde, rector Universitatea „Eftimie Murgu” Reşiţa;
2. „Evoluţia Protecţiei Civile în România” – Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic” al Judeţului Caraş-Severin;
3. „Protecţia mediului ca parte a Protecţiei Civile” – Agenţia pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin;
4. „Caracteristicile inundaţiilor în Caraş-Severin” – Sistemul de Gospodărire a Apelor Caraş-Severin;
5. „Protecţia comunităţilor din aval de barajele hidrotehnice prin înştiinţare-alarmare” – SC Hidroelectrica SA, Sucursala Hidrocentrale Caransebeş;
6. „Povestiri de pe front” – prezintă Mario Balint, corespondent special Radio România Actualităţi, Societatea Română de Radiodifuziune.

Marţi, 28.02.2012, ora 10,00 – Sala de şedinţe – Consiliul Judeţean Caraş-Severin
Întâlnire cu primarii din judeţul Caraş-Severin, în cadrul căreia vor fi puse în discuţie o serie de probleme ce ţin de managementul situaţiilor de urgenţă.



PURTĂTOR DE CUVÂNT
Plt. Ancuţa Balint

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu