miercuri, 31 august 2011

BULETIN DE PRESĂ

În doar câteva ore poliţiştii au întocmit două dosare penale pentru săvârşirea de infracţiuni la regimul circulaţiei rutiere

În cadrul unei acţiuni desfăşurate de lucrători din cadrul Poliţiei municipiului Reşiţa pe linia circulaţiei rutieri, în după-amiaza zilei de 30.08.2011, a fost depistat un tânăr ce conducea un autoturism neînmatriculat.
N.IOAN, în vârstă de 19 ani, a fost oprit pentru control pe Aleea Albăstrelelor. În urma verificărilor efectuate s-a constatat că valabilitatea autorizaţiei pentru numărul de înmatriculare a expirat în 16.08.2011.
În cauză s-a întocmit un dosar penal pentru infracţiunea de conducere pe drumurile publice de către o persoană a unui autovehicul neînmatriculat.
Câteva ore mai târziu, un bărbat a fost depistat de poliţişti în timp ce conducea un autoturism, deşi era sub influenţa băuturilor alcoolice.
M.CRISTIAN, de 36 ani, a fost oprit pe Bulevardul Republicii pentru control. La testarea cu aparatul alcooltest a conducătorului auto a rezultat o concentraţie de 0,62 mg/l alcool pur în aerul expirat fiind condus la Spitalul Judeţean Reşiţa în vederea recoltării de probe biologice de sânge şi stabilirea alcoolemiei.
În cauză se continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană având o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge.



Viteza face victime

În seara zilei de 30.08.2011, Poliţia Oraşului Oţelu Roşu a fost sesizată cu privire la producerea unui accident rutier pe DN 68 şi soldat cu decesul unei persoane.
Echipa deplasată la faţa locului a constatat că B.NICOLAE, în vârstă de 42 de ani, în timp ce conducea o motocicletă, la intrare în localitatea Glimboca, din cauza vitezei excesive a pierdut controlul vehiculului şi a intrat în coliziune cu un stâlp metalic pe care erau montate indicatoare rutiere.
În urma accidentului a rezultat decesul bărbatului. Cadavrul victimei a fost transportat la Morga Spitalului din Oţelu Roşu în vederea efectuării necropsiei şi stabilirii cu exactitate a cauzelor decesului.
În momentul producerii evenimentului conducătorul motocicletei purta casca de protecţie.

A încercat să evite filtrul poliţiei, dar tot a fost oprit

În urmă cu două zile, în cadrul unei acţiuni pe linia circulaţiei rutiere desfăşurate de poliţişti pe DN 58, a fost depistat un bărbat ce transporta ţigări netimbrate fără documente de proveninţă.
La vederea echipajului de poliţie, R.IOAN, de 32 de ani, a încercat să evite controlul. Poliţiştii l-au urmărit şi au reuşit să îl oprească după aproximativ un km.
La controlul efectuat, au fost găsite în maşină 500 de pachete de ţigări pentru care nu avea documente de provenienţă.
Întreaga cantitate de ţigări a fost confiscată, iar bărbatul sancţionat contravenţional.
PURTĂTOR DE CUVÂNT
Agent de poliţie
CĂRBUNARU ANCUŢA-RAMONA



Atentate la Groznîi soldate cu cel puţin şapte morţi


Şapte persoane, dintre care mai mulţi poliţişti, au fost ucise, iar alte 18 rănite în două atentate comise marţi seara la Groznâi, capitala Ceceniei, au informat agenţiile ruse presă citând autorităţile locale, transmite AFP.
Preşedintele cecen, Razman Kadârov, a anunţat în cursul unei reuniuni de urgenţă că 'cinci poliţişti, un responsabil al Ministerului Situaţiilor de Urgenţă şi un civil' au fost ucişi în două explozii separate, iar 18 persoane au fost spitalizate, conform agenţiei Interfax.
Un responsabil al poliţiei locale, citat de Ria Novosti, a făcut cunoscut că atentatele au fost comise doi terorişti kamikaze.
Prima explozie a fost resimţită în momentul în care poliţişti au încercat să reţină un bărbat suspect pe o stradă din Groznâi pentru a-i verifica actele de identitate. Doi membri ai forţelor de ordine şi-au pierdut viaţa.
Cea de-a doua deflagraţie a avut loc la scurt timp în acelaşi loc în care se adunaseră poliţişti şi curioşi, conform acestui responsabil citat de Ria Novosti.
Atacurile au avut loc în ziua în care musulmanii sărbătoresc Uraza Bairam, încheierea Ramadanului, marcată prin rugăciunea Eid al-Fitr.
Atentate, explozii şi atacuri asupra responsabililor din cadrul forţelor de ordine sunt evenimente cotidiene în republicile din Caucaz.
După primul război din Cecenia, desfăşurat în perioada 1994-1996 între forţele militare ruse şi separatişti, rebeliunea s-a islamizat progresiv şi s-a extins în republicile vecine pentru ca, la mijlocul deceniului trecut, să se transforme într-o mişcare islamistă înarmată, activă în toată regiunea Caucazului de Nord.

marți, 30 august 2011

JANDARMERIEA RURALĂ – ISTORIC şi FAPTE


ZIUA JANDARMERIEI RURALE. Joi, 1 septembrie a.c., se împlinesc 118 ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Rurale în România.

Înfiinţarea unei instituţii stabile, autoritare şi eficiente pentru asigurarea ordinii şi liniştii publice şi pentru respectarea legilor în mediul rural a constituit o preocupare importantă a conducerii politice şi militare a României către sfârşitul secolului al XIX-lea. Partidele politice îşi propuseseră ca obiectiv constituirea unei jandarmerii rurale, drept pentru care, în 1885, generalul Radu Mihail, prefectul Poliţiei Bucureştiului a fost însărcinat cu elaborarea unui proiect de lege pentru organizarea jandarmeriei în întreaga ţară, iniţiativă rămasă nerealizată.
Doi ani mai târziu, în anul 1887, I.C. Brătianu, în expunerea de motive la Legea comunală, sublinia că „Gendarmeria comunală rurală va fi mai bună decât poliţia rurală de până acum”, a cărei activitate se dovedise nesatisfăcătoare. Această lege a fost adoptată la 7 mai 1887 şi prevedea organizarea, printr-o lege specială, a jandarmeriei rurale, însă lipsa resurselor financiare a întârziat înfăptuirea ei.
Folosindu-se experienţa organizării jandarmeriei ţinuturilor din Moldova anilor 1850-1864, a călăraşilor şi dorobanţilor din Muntenia, plecându-se şi de la faptul că în majoritatea statelor europene exista la acea dată o asemenea armă, guvernul conservator condus de Lascăr Catargiu prezintă Parlamentului Proiectul Legii asupra Gendarmeriei Rurale, proiect adoptat şi promulgat prin Decretul Regal nr. 2919 din 30 august 1893. Publicată în Monitorul Oficial din 1 septembrie 1893, în art. 1 legea statuta: „Se instituie pentru toată întinderea regatului un corp de Gendarmerie rurală menit a veghea în comunele rurale la siguranţa publică, la menţinerea ordinei şi la executarea legilor. Îndeosebi, Gendarmeria este însărcinată cu paza căilor de comunicaţie. O supraveghere neîntreruptă şi o acţiune preventivă constituie esenţa serviciului său.”
După votarea acestei legi, pentru un timp vor coexista două structuri de jandarmerie:
o jandarmerie a armatei, existentă încă din 1864, organizată pe escadroane de jandarmi şi companii de jandarmi pedeştri, făcând parte din armata permanentă, subordonată nemijlocit Ministerului de Război şi folosită în Bucureşti şi în marile oraşe;
o jandarmerie rurală, organizată pe companii, câte o companie în fiecare judeţ, subordonată Ministerului de Interne şi pusă la dispoziţia prefecţilor, subprefecţilor şi primarilor, pentru asigurarea serviciului administrativ în mediul rural.
O a treia formă de organizare, prevăzută în aceeşi lege (art. 73)– jandarmeria comunală –trebuia să se constituie la nivelul celor 3006 comune rurale şi ar fi trebuit să reunească aproximativ 8000 de jandarmi, dar, datorită dificultăţilor financiare, acest proiect nu s-a materializat pe timpul aplicării legii.

În perioada 1894-1896, jandarmeria rurală apărea în următoarea formă de organizare:
Inspectoratul General al Jandarmeriei Rurale – organ de conducere şi control, cu sediul în Bucureşti, condus de un general de brigadă, având funcţia de inspector general, ajutat de patru ofiţeri superiori;
4 circumscripţii de jandarmi, structuri organizatorice având fiecare aceeaşi zonă de responsabilitate ca a unui corp de armată. Acestea erau comandate de câte un ofiţer superior (colonel sau locotenent colonel) şi îşi aveau reşedinţele în Bucureşti, Craiova, Iaşi şi Galaţi
22 de companii (1894-1895) şi 32 de companii (1895-1896), câte una în fiecare judeţ şi conduse de câte un căpitan de jandarmi;
Companiile de jandarmi erau subdivizate în secţii de jandarmi (la plăşi) iar secţiile în posturi de jandarmi (la sate), încadrate fiecare cu subofiţeri şi trupă. Pe raza unui judeţ, numărul de secţii şi posturi de jandarmi oscila în raport de mărimea judeţului, numărul de comune, densitatea populaţiei şi puterea economică.
Prin Legea Jandarmeriei Rurale se estima ca în cele 32 de judeţe şi 227 reşedinţe de plasă să activeze 69 de ofiţeri şi 1260 de jandarmi, efectiv care trebuia încadrat în decurs de 2 ani. La începutul anului 1896, Jandarmeria Rurală avea deja un efectiv de 59 ofiţeri şi 1040 de jandarmi.
Recrutarea jandarmilor se făcea, pentru ofiţeri, din cadrele active ale armatei sau din rezervă, din toate armele, dar în special din cavalerie, precum şi dintre licenţiaţii în drept sau cu multiple cunoştinţe juridice. Militarii jandarmi erau recrutaţi numai dintre cei care aveau cunoştinţă de carte, minimum 3 clase, vârsta între 24 şi 40 de ani, ştiau să scrie şi să socotească şi aveau o înălţime de minim 1,65 m şi o înfăţişare plăcută.
Din cadrul legii, rezultă că scopul principal pentru care a fost creată Jandarmeria Rurală a fost acela de a veghea în comunele rurale la menţinerea ordinii şi siguranţei publice şi executarea legilor. Această structură a fost creată pentru a îndeplini misiuni stabilite de Ministerul de Interne, de prefecţi, de primari (misiuni care vizează ordinea publică) şi misiuni care sprijină activitatea Ministerului Justiţiei şi care sprijină aplicarea corectă a legilor. Jandarmii urmau ca, după o pregătire specială, să îndeplinească atribuţii de agenţi sau ofiţeri de poliţie judiciară.
În anul 1908, o nouă Lege a Jandarmeriei Rurale face noi precizări asupra unor aspecte ca locul şi rolul instituţiei Jandarmeriei Rurale, organizarea corpului de Jandarmerie, autoritatea ministerelor asupra Jandarmeriei, atribuţiile de poliţie judiciară şi de poliţie militară, stabilind ca principale îndatoriri „o supraveghere activă, neîntreruptă şi o acţiune preventivă”. Totodată, legea constituie baza legală pentru sporirea efectivelor, ajungându-se în anul 1908 la un număr de 6310 jandarmi, iar în caz de mobilizare se prevedea sporirea semnificativă a acestuia.
Astfel, în timpul Războiului Balcanic din 1913, din cei 6865 de jandarmi rurali mobilizaţi, au încadrat armata operativă un număr de 1138, aceştia remarcându-se pe câmpul de luptă printr-o foarte bună pregătire şi o disciplină exemplară.
Corp militar de elită, Jandarmeria Rurală a fost prezentă în toate marile evenimente sociale, economice, politice şi militare cunoscute în România, aducându-şi o importantă contribuţie la luptele duse de poporul român în Războiul Balcanic şi în cele 2 războaie mondiale.
După mobilizarea din 14.08.1916, Jandarmeria rurală, care avea un efectiv de 9000 de militari, a participat cu aproximativ 30% din acesta la asigurarea mobilizării şi a concentrării contingentelor chemate sub drapel şi a asigurat poliţia frontului, paza şi apărarea punctelor de comandă şi deplasarea coloanelor. În acelaşi timp, i-au revenit misiuni de asigurare a poliţiei în serviciul comandamentelor de etapă şi a serviciului pretoral de anihilare a agenturilor de spionaj, de asigurare a evacuării populaţiei civile şi a autorităţilor române, de pază a lucrărilor de artă.
Desăvârşirea unităţii statului naţional român, precum şi amploarea mişcărilor sociale au pus probleme noi în faţa Jandarmeriei Rurale, care trebuia extinsă uniform în toate provinciile ţării. În acest scop, în perioada martie-noiembrie 1929, în urma apariţiei Legii pentru organizarea Jandarmeriei rurale, se aduc modificări substanţiale în organizarea şi funcţionarea armei Jandarmeriei. În urma acestei restructurări, aceasta era organizată astfel: Inspectoratul General al Jandarmeriei, ca organ central, cu sediul în Bucureşti; 11 inspectorate regionale, purtând denumirea regiunilor teritoriale respective, organizate pe legiuni, câte una la fiecare judeţ. Legiunile erau organizate pe secţii (câte una la fiecare plasă), iar secţiile pe posturi comunale.
Modificări neesenţiale ale legii au avut loc în anul 1938, iar între anii 1940 şi 1943, din cauza situaţiei de război, a avut loc trecerea unor unităţi şi subunităţi de jandarmi rurali în subordinea marilor unităţi strategice şi tactice ale Armatei Române.
Pentru o mai bună organizare, impusă de situaţia de război, începând cu 1 iulie 1940, Direcţia Generală a Poliţiei, Corpul Jandarmilor şi Prefectura Poliţiei Capitalei au fost contopite într-un singur organ sub denumirea de « Direcţia Generală a Poliţiei şi Siguranţei Statului « .
Din primăvara anului 1943 Jandarmeria a trecut în cadrul Ministerului de Război, stabilindu-se şi o ierarhizare a formaţiunilor teritoriale pe posturi, secţii, sectoare, legiuni, subinspectorate şi inspectorate.
În anul 1944 Inspectoratul General al Jandarmeriei, în afara formaţiunilor şi a structurilor teritoriale, mai avea în compunere: un regiment de jandarmi pedeştri în Bucureşti, o legiune mobilă de jandarmi (aproximativ un regiment); 4 centre de instrucţie; un detaşament special pază petroliere; 4 şcoli militare proprii; 34 de companii şi 6 plutoane constituite deja în jandarmeria de campanie.
Din punct de vedere operativ, structurile Jandarmeriei erau subordonate structurilor armatei, participând la acţiunile militare desfăşurate pentru eliberarea ţării.
Începând cu 24 august 1944, Jandarmeria a trecut prin unele restructurări, iar începând cu 23 ianuarie 1949 s-au înfiinţat Trupele de Securitate, ca parte integrantă a Ministerului de Interne.
Jandarmeria în mediul rural s-a conturat începând cu luna august 2003, când s-au înfiinţat secţii şi posturi în mediul rural, structuri care funcţionează şi în prezent.

COMPARTIMENTUL INFORMARE, RELAŢII PUBLICE ŞI CU PUBLICUL

BULETIN DE PRESĂ

95 926 de lei reprezintă confiscarea valorică în urma unui control efectuat de poliţişti la o societate comercială

În urmă cu doar câteva zile, lucrători din cadrul Serviciului Ordine Publică – Compartimentul Delicte Silvice, împreună cu reprezentanţă ai ITRSV au efectuat un control la depozitul de material lemnos al unei societăţi comerciale de pe raza municipiului Caransebeş, societate ce are ca obiect de activitate exploatarea şi comercializarea materialului lemnos.
În urma verificărilor efectuate s-a constatat că de la începutul anului şi până în prezent un număr de 31 de avize de însoţire a materialului lemnos nu au fost implementate în programul informaţional de urmărire a materialului lemnos SUMAL.
Avizele erau pentru cantitatea de 615,507 m3 de lemn. Întrucât materialul lemnos nu se mai regăsea în depozit s-a dispus confiscarea valorică a acestuia a cărui sumă se ridică la 95 926,9 lei.
Pentru nerespectarea implementării avizelor în programul naţional, poliţiştii au aplicat o sancţiune contravenţională de 4500 de lei.



A traversat neregulamentar şi a fost acroşată de un autoturism

În dimineaţa zilei de 29.08.2011, Poliţia Oraşului Oţelu Roşu a fost sesizată cu privire la producerea unui accident rutier pe raza oraşului şi soldat cu rănirea unei persoane.


Echipa deplasată la faţa locului a constatat că, I.ION, în vârstă de 46 de ani, în timp ce conducea un autoturism pe strada M.Eminescu, a acroşat o femeie, în vârstă de 37 de ani, care s-a angajat în traversarea neregulamentară a străzii.
În urma accidentului a rezultat rănirea uşoară a femeii, fiind transportată la Spitalul Oţelu Roşu pentru îngrijiri medicale.
Conducătorul auto a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultatul fiind negativ.
În cauză se continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală din culpă.



Poliţiştii au intervenit la un accident rutier produs pe raza municipiului Caransebeş

Fiind sesizaţi prin apelul unic de urgenţă 112, poliţiştii au intervenit la un accident rutier produs pe Calea Timişoarei din Caransebeş în dimineaţa zilei de 29.08.2011.
Cercetările efectuate la faţa locului au indicat faptul că în timp ce M.ZAHARIA, în vârstă de 48 de ani, conducea un autoturism, la ieşirea dintr-un depozit de materiale de construcţii nu s-a asigurat corespunzător şi nu a acordat prioritate unei autoutilitare intrând în coliziune cu aceasta. Autoutilitara era condusă de G.ION, în vârstă de 21 de ani.
În urma accidentului a rezultat rănirea uşoară a conducătorului auto M.ZAHARIA care a fost transportat cu ambulanţa la spital pentru îngrijiri medicale.
Ambii conducători auto au fost testaţi cu aparatul alcooltest, rezultatele fiind negative.
În cauză se continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală din culpă.


PURTĂTOR DE CUVÂNT
Agent de poliţie
CĂRBUNARU ANCUŢA-RAMONA



Unităţi israeliene în stare de alertă la graniţa cu Egiptul şi Fâşia Gaza


Tel Aviv, 30 aug /Agerpres/ - Unităţi israeliene desfăşurate în sudul Israelului, de-a lungul frontierei cu Egiptul şi în Fâşia Gaza, au fost puse luni în stare de alertă pentru a contracara eventuale atacuri, au informat surse militare israeliene, citate de AFP.
Măsura a fost luată ca urmare a informaţiilor referitoare la o posibilă operaţiune a grupării radicale Jihadul Islamist, activă în Gaza, au menţionat sursele.
Şeful de stat-major al armatei israeliene, generalul Benny Gantz, 'a ordonat o majorare a efectivelor militare de-a lungul frontierei cu Egiptul şi Fâşia Gaza pentru a contracara eventuale tentative de atentat', a declarat un purtător de cuvânt militar.
Responsabili israelieni din domeniul securităţii avertizaseră joi că grupări înarmate pregătesc atacuri la frontiera dintre Israel şi Egipt.
'Dispunem de informaţii ce avertizează în mod foarte serios în legătură cu alte atacuri planificate pentru a provoca o deterioare a relaţiilor dintre Israel şi Egipt', a indicat acest responsabil sub protecţia anonimatului.
La 18 august, bărbaţi înarmaţi au străpuns frontiera israeliano-egipteană şi au desfăşurat mai multe atacuri coordonate, cu arme automate, grenade şi explozibil, în deşertul israelian Negev, la circa 20 de kilometri nord de staţiunea balneară Eilat, situată la Marea Roşie.
Atacatorii au reuşit să creeze surpriză, deşi unităţile israeliene fuseseră avertizate despre o posibilă operaţiune, conform surselor militare. În cursul incidentelor opt israelieni şi-au pierdut viaţa, printre care un soldat victimă a unui 'foc din propriile rânduri'.
Forţele israeliene au declanşat o vânătoare a criminalilor, iar în cursul schimburilor de focuri au fost ucişi cinci poliţişti egipteni. Ca urmare, între Israel şi Egipt s-a declanşat o criză diplomatică, autorităţile de la Cairo pretinzând scuze din partea statului evreu.

Hamas se aprovizionează cu rachete antiaeriene de la rebelii libieni


Tel Aviv, 30 aug /Agerpres/ - Grupările extremiste palestiniene din Fâşia Gaza au achiziţionat în ultimele şase luni o cantitate considerabilă de rachete antiaeriene şi antitanc de la rebelii din Libia, beneficiind de haosul generat de războiul civil din ceastă ţară din nordul Africii şi sporindu-şi astfel semnificativ arsenalul ofensiv, au informat luni seara surse israeliene citate de Reuters.

Teroriştii palestinienieni au intrat în posesia mai multor rachete antiaeriene SA-7, precum şi lansatoare de rachete (RPGs) şi alte tipuri de armament, conform oficialilor israelieni, care evocă o rută de aprovizionare pe uscat, între estul Libiei - după intrarea sub controlul rebelilor - şi Fâşia Gaza prin Egipt.

Militarii israelieni spun că rachete SA-7 existau şi înainte în Fâşia Gaza, dar că acum numărul lor a crescut.

Nu este pentru prima oară când armata israeliană evocă faptul că rebelii libieni le furnizează arme extremiştilor palestinieni din Fâşia Gaza. Informaţii de acest gen au fost vehiculate în special în luna iulie, aminteşte agenţia menţionată de presă.

Informaţiile revin în actualitate după ce luni a fost interceptat un transport de arme la frontiera libiană. De altfel, media egiptene au relatat în mai multe rânduri în timpul ultimelor luni de conflict despre amplificarea contrabandei cu arme în ţara vecină.

The Telegraph scria săptămâna trecută, citând surse din serviciile secrete israeliene, că armele jefuite din depozitele armatei şi poliţiei libiene sunt transferate în Gaza prin Sudan, de unde traficanţii îşi transportă marfa în Peninsula Sinai. Printre armele libiene erau menţionate rachete capabile să lovească ţinte la o distanţă de 100 de km, rachete cu rază mai mică de acţiune, arme de calibru mic şi muniţie.

luni, 29 august 2011

Împarte drumul

Acţiune desfăşurată de poliţiştii rutieri menită să reducă numărul accidentelor rutiere în care sunt implicaţi pietoni

„Împarte drumul” a fost deviza poliţiştilor rutieri prezenţi azi, 29.08.2011, în trafic în zona Triaj din municipiul Reşiţa.
Împreună cu reprezentaţii unei reprezentanţe auto, partener în această campanie, poliţiştii au împărţit fly-ere şi odorizante auto conducătorilor auto aflaţi în trafic.
Această activitate face parte din campania „Alege viaţa”, o campanie a Poliţiei Rutiere Române şi s-a adresat în special conducătorilor auto şi pietonilor. Scopul acestei activităţi este reducerea numărului accidentelor rutiere în care sunt implicaţi pietoni şi conştientizarea conducătorilor auto că nu sunt singurii participanţi la trafic.
Dacă unii au avut emoţii la vederea poliţiştilor şi au pregătit documentele pentru control, alţii au primit bucuroşi sfaturile acestora cu privire la circulaţia pe drumurile publice.
Pe fly-erele primite se regăsesc sfaturi, atât pentru conducătorii auto, cât şi pentru pietoni.
Pentru a proteja pietonii, conducătorii auto sunt sfătuiţi să:
- reducă viteza şi să ruleze cu prudenţă în zonele rezidenţiale, în apropierea unităţilor de învăţământ, a parcurilor şi a locurilor de joacă, precum şi a staţiilor mijloacelor de transport în comun;
- să fie pregătiţi să oprească pentru a evita un pieton ce poate să apară brusc în calea lor;



- să acorde prioritate pietonilor angajaţi în traversare regulamentară, în zonele marcate şi semnalizate corespunzător sau pe la colţurile intersecţiilor;
- să aibă răbdare şi să nu grăbească pietonii care se deplasează mai greu (copii, vârstnici sau persoanele cu dezabilităţi);
- să oprească înaintea liniei transversale care precede marcajul pietonal şi nu pe trecerea de pietoni;
- să se asigure înainte de a ieşi din curţi, garaje sau parcări şi să dea prioritate pietonilor care circulă pe trotuare sau alei;
- să respecte regulile privind oprirea şi staţionarea, evitând blocarea trotuarelor sau a marcajelor pietonale;
- atunci când, în intersecţii, virează la stânga sau la dreapta, să acorde prioritate pietonilor angajaţi în traversarea străzii pe care urmează să se încadreze;
- să dea dovadă de politeţe, toleranţă şi respect.
De asemenea pentru a evita implicarea pietonilor în accidente rutiere, vă recomandăm:
- utilizaţi pentru deplasare doar trotuarele şi în lipsa acestora acostamentele sau potecile laterale ale drumurilor, iar atunci când acestea nu există, circulaţi la limita părţii carosabile, astfel încât să aveţi traficul în faţă;
- fiţi vizibili – pe timpul nopţii sau în condiţii de vizibilitate redusă purtaţi haine prevăzute cu elemente reflectorizante (veste) sau o sursă de lumină;
- angajaţi-vă în traversare doar pe la trecerile marcate sau semaforizate, iar în lipsa acestora, pe la colţurile intersecţiilor – nu pe la mijlocul străzilor sau printre maşinile parcate;
- evitaţi să ascultaţi muzică sau emisiuni radio în căşti ori să folosiţi telefoanele mobile atunci când traversaţi drumul – concentraţi-vă întreaga atenţie asupra traficului rutier, astfel încât să puteţi vedea şi auzi ce se întâmplă în jurul dvs.;
- opriţi-vă în afara părţii carosabile şi asiguraţi-vă temeinic înainte de a traversa;



- luaţi în calcul faptul că o maşină nu poate opri instantaneu şi că spaţiul de fânare depinde de starea şi natura părţii carosabile, condiţiile meteo, uzura anvelopelor şi a sistemului de frânare, precum şi de atenţia şi viteza de reacţie a şoferului;
- fiţi atenţi la autovehiculele care intră sau ies dintr-o parcare sau drum de acces;
- când traversaţi strada pe a colţurile intersecţiilor fiţi atenţi la autovehiculele care virează – asiguraţi-vă că şoferii v-au văzut şi că vă vor ceda trecerea;
- reţineţi că alcoolul are asupra dvs. aceleaşi efecte nocive ca şi asupra şoferilor – vă afectează percepţia senzorială, capacitatea de concentrare, echilibrul şi viteza de reacţie;
- fiţi un bun model de comportament rutier pentru copilul dvs. şi învăţaţi-l să circule corect.
Ceea ce trebuie reţinut este faptul că strada este un spaţiu public, folosit în comun de toate categoriile de participanţi la trafic. Respectaţi cu stricteţe normele rutiere, asumându-vă în egală măsură atât drepturile, cât şi obligaţiile ce decurg din acestea.





PURTĂTOR DE CUVÂNT
Agent de poliţie
CĂRBUNARU ANCUŢA-RAMONA



Republica Moldova se antrenează cu NATO în caz de cutremur


Moscova, 29 aug /Agerpres/ - Ministerul Apărării de la Chişinău a declarat că antrenamentele aflate în prezent în desfăşurare, sub egida Alianţei Nord-Atlantice, nu au nicio legătură cu Transnistria, ci cu posibilitatea unui cutremur cu magnitudinea de peste 7 grade, scrie luni, cotidianul rusesc Izvestia, referitor la exerciţiul Codrii 2011 ce se derulează între 27 august şi 2 septembrie în Republica Moldova.

În total, peste 1.000 de participanţi, 40 de observatori şi ofiţeri de stat major din nouă ţări urmau să fie implicaţi în exerciţiul gestionat de Centrul Euro-Atlantic de Coordonare şi Răspuns la Dezastre ( EADRCC), în cadrul Programului NATO 'Parteneriat pentru Pace'.

Scenariul exerciţiilor începute la 27 august nu are nicio componentă militară, a afirmat pentru Izvestia Serviciul pentru protecţia civililor şi situaţii excepţionale din Republica Moldova. Potrivit acestui scenariu, dacă în R.Moldova ar avea loc un cutremur cu magnitudinea de 7,2 grade, serviciul amintit va organiza o operaţiune de salvare de mare amploare, cu implicarea a 33 de state şi câteva organizaţii internaţionale importante, între care ONU şi NATO.

Totuşi, Rusia nu a fost invitată să se antreneze pentru salvarea cetăţenilor R.Moldova dintr-un posibil cutremur, constată jurnaliştii de la Izvestia.

'Nu am auzit nimic despre aceste exerciţii, nu am fost invitaţi', au specificat oficiali ai Ministerului rus pentru Situaţii de Urgenţă, care spun că ministerul participă în mod curent la misiuni umanitare în urma unor dezastre majore, cum ar fi seismele care au lovit recent Haiti şi Japonia.

Grupul de militari ruşi de menţinere a păcii în Transnistria s-a arătat, de asemenea, surprins de explicaţia autorităţilor de la Chişinău cu privire la cutremur. 'Cutremure de pământ se produc într-adevăr în Republica Moldova, dar nu provoacă de regulă victime în masă. Aceste aplicaţii nu reprezintă niciun pericol pentru misiunea rusă de menţinere a păcii în Transnistria, însă faptul că una din părţile aflate în conflict desfăşoară manevre, fără a implica misiunea de pace a unei terţe ţări, lasă loc de gândit', a declarat pentru Izvestia un înalt responsabil al forţelor ruseşti din stânga Nistrului.

În prezent, la 90 km distanţă de Chişinău, sub paza militarilor ruşi, se află un arsenal de 21.500 de tone de muniţii rămase de la fosta URSS pe care Rusia ar trebui să le repatrieze şi să le distrugă. Capacitatea sumară a acestui arsenal echivalează cu puterea bombei atomice de la Hiroshima, susţine Izvestia. Cu toate acestea, potrivit ziarului citat, Serviciul de protecţie civilă din Republica Moldova asigură că depozitele cu muniţii nu prezintă un pericol pentru Chişinău.

'Chiar dacă acolo se vor declanşa explozii, localităţile mari nu sunt ameninţate, proiectilele nu vor ajunge la o distanţă atât de mare, de aceea nici nu luăm în calcul această variantă', a declarat ziarului rus Vitalie Mutaf, şef adjunct Serviciul protecţie civilă şi situaţii excepţionale din R.Moldova, explicând că, în prezent, 'probabilitatea unui cutremur major este mai mare'. 'Ultima oară, un cutremur major a avut loc acum 20 de ani, de aceea probabilitatea producerii unui asemenea eveniment seismic este foarte mare', a insistat el.

Între altele, oficialul din R.Moldova a subliniat că autorităţile de la Chişinău au trimis o invitaţie Ministerului rus pentru Situaţii de Urgenţă pentru a participa la aceste aplicaţii, deşi partea rusă susţine contrariul, după cum rezultă din materialul Izvestia.

Cel puţin opt persoane, rănite într-un atac terorist comis la Tel Aviv


TEL AVIV (MEDIAFAX) - Cel puţin opt persoane au fost rănite într-un atac comis luni dimineaţă de un palestinian în oraşul israelian Tel Aviv, informează Jerusalem Post în ediţia electronică.
Un palestinian din Cisiordania a deturnat un taxi şi a lovit un zid de beton montat de poliţie în jurul unui club, după care a înjunghiat mai multe persoane. În club erau elevi ai unui liceu din Tel Aviv care participau la o petrecere.
Poliţia instalase un zid de beton în jurul clubului ca măsură de precauţie. Presupusul terorist, originar din Nablus, a lovit cu maşina numeroşi civili şi un poliţist, după care a strigat "Mare este Allah" şi s-a repezit spre agenţii de securitate de la club.
Poliţia a intervenit imediat şi a reuşit să îl imobilizeze, suspectul suferind răni uşoare.
Cele opt persoane rănite în atac sunt poliţişti şi agenţi de securitate ai clubului.

ÎNCĂ UN POMPIER MORT LA DATORIE


Cinci pompieri au fost răniţi grav într-un accident rutier produs în apropiere de Baia Mare, pe Dealul Dura. Unul dintre pompieri a decedat la spital. O maşină de interventie ISU aflată în misiune s-a răsturnat în timp ce încerca să evite impactul cu un autoturism.
Cinci pompieri au rămas încarceraţi între fiarele maşinii. Patru au fost scoşi de alţi colegi de-ai lor, sosiţi la locul unde s-a produs accidentul. Unul dintre militari a necesitat manevre de resuscitare, fiind inconştient, iar trei prezentau leziuni la nivelul capului şi mâinilor. Unul dintre pompieri afalt în stare gravă a decedat la spital.

Toate victimele au fost transportate la Spitalul Judeţean din Baia Mare.

Reprezentanţii ISU şi poliţiştii încearcă să stabilească împrejurările în care s-a produs accidentul.

"În jurul orelor 14.55 colegul nostru a decedat ca urmare a traumatismelor suferite. Ceilalţi pompieri au răni la cap şi membre şi sunt înafara oricărui pericol. În timpul deplasării a două autospeciale la o intervenţie prima maşina din coloană a fost jenată în trafic. În încercarea de a evita coliziunea cu maşina a intrat în balans şi s-a răsturnat. Urma să efectueze o deplasare în pantă, iar maşina s-a răsturnat. Victime au fost pompierii de pe autospecială", a declarat Adrian Sabău, purtător de cuvânt al ISU Maramureş.

DUMNEZEU SĂ-L IERTE!

Doi români au fost răniţi uşor în explozia din localitatea turcă Kemer, de lângă Antalya


Bucureşti, 28 aug /Agerpres/ - Doi cetăţeni români au fost răniţi uşor în explozia produsă duminică pe o plajă din localitatea turcă Kemer, în apropiere de Antalya, aceştia fiind însă în afara oricărui pericol, a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al MAE, Doris Mircea.
'Ambasada României la Ankara a contactat autorităţile locale din Kemer, care au confirmat faptul că printre persoanele rănite în explozia de mici dimensiuni, care a avut loc în cursul zilei de astăzi (n.r duminică), au fost răniţi uşor şi doi cetăţeni români. Aceştia au fost transportaţi la spitalul din Kemer, au primit îngrijirile medicale de rigoare şi la această oră au părăsit deja spitalul, fiind în afara oricărui pericol', a precizat oficialul MAE.
O bombă de dimensiuni reduse a explodat duminică, pe o plajă turcă la Marea Mediterană, rănind uşor mai mulţi turişti şi provocând panică, informează AP. Explozia s-a produs pe plaja Kemer, din provincia Antalya, o staţiune foarte frecventată de turişti din Germania, Olanda şi Rusia, conform postului NTV, care nu a precizat dacă printre răniţi se numără şi cetăţeni străini.
Cabinetul guvernatorului Antalyei a confirmat faptul că şase persoane au fost rănite de o 'mică explozie', a cărei cauză nu a fost încă stabilită. Atentatul nu a fost revendicat, dar este cunoscut că rebelii kurzi, care luptă pentru autonomie în sud-estul Turciei, au efectuat, în trecut, atacuri în staţiuni turistice.

28 de persoane ucise într-un atentat într-o moschee


Bagdad, 29 aug /Agerpres/ - Douăzeci şi opt de persoane au fost ucise şi 37 rănite duminică seară într-un atentat sinucigaş comis într-o moschee sunită din vestul Bagdadului, a anunţat un responsabil din Ministerul irakian de Interne.

'Un kamikaze a pătruns în moscheea Umm al-Qura din cartierul al-Ghazaliyah şi s-a aruncat în aer, ucigând 28 de persoane şi rănind alte 37', dintre care copii, a declarat acest responsabil care a cerut anonimatul.

Khaled al-Fahdawi, un deputat al provinciei sunite Al Anbar, figurează printre morţi, potrivit acestui responsabil.

Moscheea Umm al-Qura este administrată de Waqf sunită /autoritatea de bunuri religioase/ şi condusă de Ahmed Abdel Ghafur al-Samarrai, un demnitar sunit reputat pentru predicile sale violente împotriva extremiştilor, aminteşte AFP.

Atacul s-a produs cu puţin timp înainte de sfârşitul lunii sacre a Ramadanului. Sărbătoarea Fitr va fi celebrată marţi sau miercuri.

La 15 august, o serie de atacuri - atentate sinucigaşe, bombe şi împuşcături - în 18 oraşe din Irak s-au soldat cu 74 de morţi şi peste 300 de răniţi, făcând din această zi cea mai mortală în ţară începând din mai 2010.

În luna iulie, violenţele au făcut 259 de morţi în Irak, potrivit statisticilor guvernamentale.

Un atac sinucigaş a vizat o unitate NATO


Kabul, 28 aug /Agerpres/ - Bărbaţi înarmaţi, între care şi kamikaze, au atacat duminică sediul Echipei provinciale de reconstrucţie (EPR), unitate civilo-miliară a NATO, în provincia Zabul (sud), a semnalat pentru AFP viceguvernatorul provinciei.

Un purtător de cuvânt al insurgenţilor talibani, Qari Yosuf Ahmadi, contactat de AFP, a revendicat atacul.

'Pot confirma că un grup de talibani, printre care şi kamikaze, au atacat sediul EPR', a declarat viceguvernatorul, Mohammad Jan Rasoulyar. Atacul s-a soldat cu 'victime', a spus acesta, fără a preciza dacă este vorba de morţi sau răniţi.

'A avut loc o puternică explozie, cauzată de o maşină-capcană, apoi a început un schimb de focuri', a adăugat el. 'Luptele s-au terminat, poliţia a preluat controlul asupra zonei', a mai spus acesta.

Mohammad Jan Rasoulyar a precizat că EPR se afla în apropierea biroului guvernatorului.

Potrivit şefului poliţiei din zona de sud a Afganistanului, generalul Mohammad Salim Ihsas, atacul a fost comis de patru kamikaze, dintre care doi au fost reţinuţi. Doi civili, un bărbat şi o femeie, au fost răniţi în atac.

Ministerul afgan de Interne a confirmat 'un atac sinucigaş cu maşină-capcană' împotriva EPR şi a menţionat existenţa a doi răniţi. 'Un atacator şi-a proiectat maşina în zidul birourilor EPR. Primele informaţii indică două persoane rănite de explozie', a declarat pentru AFP Siddiq Siddiqi, purtător de cuvânt al ministerului.

Atentatul de la Cherchell în Algeria: un 'act odios' pentru Washington


Alger, 29 aug /Agerpres/ - Statele Unite au calificat duminică drept 'act odios' dublul atentat comis contra Academiei Militare la Cherchell în Algeria, care a făcut 18 morţi şi 26 de răniţi, într-un comunicat făcut public la Alger.

'Guvernul Statelor Unite condamnă cu fermitate atacul de la 26 august ce a avut ca ţintă Academia Militară din Cherchell', o instituţie de prestigiu ce formează ofiţeri ai armatei algeriene şi din alte ţări.

'Asasinarea acestor ofiţeri în timp ce erau adunaţi pentru iftar /întreruperea postului/ lunii sfinte a Ramadanului demonstrează brutalitatea celor care i-au luat ca ţinte într-un moment de celebrare şi reflecţie pentru musulmani de-a lungul lumii', notează Washingtonul, pentru care 'nu există nicio justificare pentru această violenţă'.

În concluzie, Statele Unite declară că ele 'respectă profund sacrificiile permanente ale Algeriei în lupta împotriva terorismului în întreaga regiune'.

Dublul atentat sinucigaş a făcut 18 morţi şi 26 de răniţi în mai puţin de zece minute, potrivit Ministerului algerian al Apărării.

El a fost revendicat duminică la Rabat într-un comunicat spunând că provine de la Al Qaida în Maghrebul Islamic /AQMI/. Textul explică că Academia Militară constituie 'cel mai important simbol al regimului algerian' pe care AQMI îl acuză de susţinere a regimului lui Muammar Gaddafi în Libia, adaugă AFP.

vineri, 26 august 2011

Scrisorile Independenţei în Muzeul Militar


CHISINĂU, August 25, 2011 – Ministrul Apărării Vitalie Marinuţa a participat joi, 25 august, la expoziţia tematică “Scrisorile Independenţei”, organizată de Muzeul Armatei Naţionale în contextual manifestărilor dedicate aniversării a 20 de ani de la proclamarea independenţei R. Moldova şi formarea Armatei Naţionale.

Vitalie Marinuţa a declarat că expoziţia “Scrisorile Independenţei” reprezintă un eveniment important pentru că reînvie momentele de renaştere naţională şi spirituală a populaţiei din teritoriul actual al Republicii Moldova.

“Expoziţia vernisată în incinta Muzeului Armatei Naţionale este unică şi prezintă în premieră multitudinea de scrisori ale militarilor moldoveni care îndeplineau serviciul militar în fosta armată imperială. În momentele de grea cumpănă pentru ţară, aceştia şi-au exprmat dorinţa să revină în Patrie pentru a contribui la edificarea statului Republica Moldova şi crearea Armatei Naţionale”, a menţionat ministrul Apărării.

Vitalie Ciobanu, şeful Muzeului Armatei Naţionale, a opinat că expoziţia tematică “Scrisorile Independenţei” conţine circa 80 de scrisori autentice şi este vernisată în perioada 25-29 august. Expoziţia este organizată în premieră de colaboratorii Muzeului Armatei Naţionale şi reîntregeşte tabloul evenimentelor din anii 1989-1991 prin obiecte personale, drapele, documente oficiale, ziare şi fotografii de epocă.

Potrivit statisticilor militare, la acea etapă, în armata sovietică îndeplineau serviciul militar 55.000 de tineri recrutaţi pentru serviciul militar în termen şi aproximativ 5.000 de ofiţeri şi plutonieri originari din RSSM. Datele de arhivă relevă că pînă în noiembrie 1991, din toate colţurile fostei Uniuni Sovietice au fost trimise aproximativ 300 de cereri, iar peste cоteva luni această cifră a ajuns la 2000.

De menţionat că legislativul de la Chişinău a semnat Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova la 27 august 1991, iar Armata Naţională a fost creată la 3 septembrie 1991.



Pentru informaţii contactaţi:
Locotenent – colonel Alexandru JOSAN, Şef Serviciul Relaţii Publice,
Tel: +373 22 252090, +373 079707243
www.army.md

YouTube: http://www.youtube.com/mdnationalarmy
Facebook: http://www.facebook.com/MDAarmy?sk=info#!/MDAarmy?sk=wall
Flickr: http://www.flickr.com/photos/army_md/
Twitter: http://twitter.com/#!/MD_NationalArmy

Despre etnobotanice şi alte infracţiuni, la Centrul „Speranţa” din Reşiţa


Specialişti în prevenire ai Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Caraş-Severin şi Inspectoratului de Poliţie Judeţean Caraş-Severin au participat joi, 25 august 2011, la o activitate cu caracter educativ-preventiv în cadrul campaniei „Absentul”, organizată la Centrul de Plasament „Speranţa” din Reşiţa.
În cadrul discuţiilor purtate cu cei 28 de minori şi tineri care au fost prezenţi la întâlnire au fost abordate teme precum consumul de substanţe etnobotanice şi consecinţele sale medicale, sociale şi juridice, consumul şi traficul de droguri ilegale, respectiv infracţiunile asociate consumului de substanţe etnobotanice şi droguri ilegale.
La finalul întâlnirii fiecare participant a primit câte un material informativ cuprinzând sfaturi pentru viitor, legate de prevenirea implicării minorilor în infracţiuni şi de prevenirea victimizării.





PURTĂTOR DE CUVÂNT
Agent de poliţie
CĂRBUNARU ANCUŢA-RAMONA



Ţigări netimbrate, confiscate de jandarmi


În această săptămână, echipaje din cadrul Detaşamentului 1 Jandarmi Mobil şi Compartimentului Prevenirea şi Combaterea Faptelor Antisociale au acţionat pe raza municipiului Reşiţa, în pieţe şi în alte locuri susceptibile de a fi găsite ţigări şi alte produse de contrabandă, în vederea prevenirii şi combaterii contrabandei cu ţigări şi produse contrafăcute.
În urma acţiunilor desfăşurate de oamenii legii, au fost descoperite şi ridicate în vederea confiscării 10.680 ţigări netimbrate pentru care diverse persoane nu deţineau acte de proveninţă.
Întreaga cantitate de ţigări a fost ridicată şi predată lucrătorilor din cadrul Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Caraş-Severin.
Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Caraş-Severin va continua acţiunile specifice pentru combaterea activităţilor ilicite cu produse de contrabandă şi în perioada următoare.

Compartimentul Informare, Relaţii Publice şi cu Publicul

BULETIN DE PRESĂ


Operativitatea şi promptitudinea poliţiştilor au condus la identificarea şi reţinerea a două suspecte de comiterea infracţiunilor de furt calificat şi tâlhărie

În după-amiaza zilei de 24.08.2011 Poliţia Municipiului Reşiţa a fost sesizată despre faptul că unei femei în vârstă de 80 de ani i-a fost sustrasă geanta de către o persoană necunoscută.
C.MAGDALINA se afla pe strada George Enescu când o tânără i-a sustras de pe umăr poşeta în care avea carte de identitate, cheile de la apartament, 20 de lei şi o carte de rugăciuni.
La doar o oră după comiterea faptei, poliţiştii au reuşit reţinerea suspectei aceasta fiind o minoră în vârstă de 15 ani. Tânăra a păstrat doar suma de bani din geantă, sumă care a fostă găsită de poliţişti asupra sa, iar poşeta a abandonat-o fiind găsită ulterior.
În cursul zilei de 25.08.2011, un bărbat a sesizat că persoane necunoscute i-au sustras borseta în care avea acte şi suma de 150 de lei în timp ce se afla în staţia de tramvai de la pasarela Mociur.
În urma cercetărilor efectuate, poliţiştii le-au depistat pe cele două suspecte în acest caz, acestea fiind D.ROXANA, de 20 de ani şi minora de 15 ani.
În acest caz s-a întocmit un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat, minora fiind implicată şi într-un alt caz de tâlhărie din data de 23.08.2011, atunci când unei femei i-a fost smuls lănţişorul cu medalion.
Poliţiştii continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de tâlhărie şi furt calificat, D.ROXANA fiind reţinută pentru 24 de ore, urmând ca astăzi, 26.08.2011 să fie prezentată instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă.
Pentru a preveni astfel de evenimente Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii va recomandă:

Dacă sunteţi nevoit să circulaţi după lăsarea întunericului, stabiliţi-vă traseul astfel încât să ocoliţi locurile neiluminate şi necirculate.
Evitaţi scurtăturile prin zone izolate (terenuri virane, şantiere de construcţii, parcuri neiluminate etc).
Daca vi se pare că sunteţi urmărit(ă), îndreptaţi-vă spre o zonă intens populată, chiar dacă acest lucru implică o schimbare în traseul dumneavoastră iniţial; solicitaţi ajutorul primului poliţist întâlnit în cale.
La intrarea într-un imobil fiţi foarte atent dacă în hol sau în zonele întunecate nu se află persoane suspecte.
Nu vă lăsaţi atraşi în locuri dosnice de către indivizi necunoscuţi sub pretextul comercializării diverselor produse.
Dacă sunteţi agresaţi nu ezitaţi să strigaţi după ajutor sau chiar să ripostaţi fizic, în măsura în care nu va periclitaţi viaţa. O astfel de reacţie îl poate descuraja pe infractor.
Străduiţi-vă să reţineţi cât mai multe semnalmente ale agresorului şi anunţaţi imediat organele de poliţie!
Suntem în permanenţă disponibili să vă acordăm sprijin pentru protecţia dumneavoastră şi a bunurilor pe care le deţineţi!
Nu ezitaţi să sunaţi la numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112.

·

Poliţiştii au intervenit la un accident rutier produs în după-amiaza zilei de 25.08.2011, pe DN 6

Cu ocazia cercetărilor efectuate, s-a stabilit că în timp ce B.FLORIN, de 28 de ani, conducea o autoutilitară încărcată cu indicatoare rutiere din direcţia



Caransebeş spre Orşova, unul dintre indicatoare a căzut şi a lovit un autoturism care circula pe sensul opus pe care l-a avariat.
Indicatorul rutier s-a rostogolit şi a intrat sub roţile ansamblului de vehicule format dintr-o autoutilitară şi o semiremorcă care era condus de G.SEVER, de 28 de ani, pe sensul de mers Orşova – Caransebeş. Conducătorul auto a frânat încercând să evite indicatorul, iar din spate a fost lovit în partea din spate de către un alt ansamblu de vehicule format dintr-un cap tractor şi o semiremorcă, condus de P.FLORIN, de 28 de ani.
În urma accidentului a rezultat avarierea celor două ansambluri de vehicule şi rănirea uşoară a conducătorului auto P.FLORIN.
Victima a fost transportată la Spitalul din Caransebeş pentru îngrijiri medicale, unde a rămas sub supraveghere.
Toţi conducătorii auto implicaţi au fost testaţi cu aparatul alcooltest, rezultatele fiind negative.
Poliţiştii continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală din culpă.



Poliţiştii au intervenit la un accident rutier produs pe fondul consumului de alcool

Poliţiştii au fost solicitaţi să intervină la un accident rutier produs pe raza localităţii Măru unde a avut loc un accident rutier fără victime.
Echipa deplasată la faţa locului a constatat, în urma cercetărilor efectuate că în timp ce D.CONSTANTIN, de 49 de ani, conducea un autoturism pe DJ 683 a pierdut controlul autovehiculului, a părăsit partea carosabilă şi a intrat în coliziune cu un cap de pod.
În urma accidentului a rezultat doar avarierea autoturismului.
La testarea cu aparatul alcooltest a conducătorului auto a rezultat o concentraţie de 1,21 mg/l alcool pur în aerul expirat, fiind condus la Spitalul Oţelu Roşu pentru recoltare de probe biologice de sânge şi stabilirea alcoolemiei.
Se continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană având o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în aerul expirat.

Doi bărbaţi depistaţi fără permis de conducere sau cu permisul suspendat

În cadrul acţiunilor pe linie de circulaţie rutieră desfăşurate de poliţişti în cursul zilei de 25.08.2011, doi bărbaţi au fost depistaţi conducând autovehicule fără a avea permis de conducere sau cu permisul suspendat.
B.NELU, în vârstă de 55 de ani a fost oprit pentru control pe strada Sportului din municipiul Reşiţa, în timp ce conducea un autoturism înmatriculat în străinătate.
În urma verificărilor efectuate s-a constatat că bărbatul nu posedă permis de conducere, motiv pentru care s-a întocmit un dosar de cercetare penală.
Un alt bărbat în vârstă de 57 de ani a fost depistat de poliţişti în timp ce conducea un autoturism pe raza localităţii Buchin, deşi avea permisul de conducere suspendat.
În cauză s-a întocmit un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată.



PURTĂTOR DE CUVÂNT
Agent de poliţie
CĂRBUNARU ANCUŢA-RAMONA



REFORMA: Zece secţii de poliţie în mediul rural


Reorganizarea structurilor de ordine publică din mediul rural presupune în Caraş-Severin înfiinţarea a zece secţii de poliţie, la care sunt arondate între cinci şi nouă comune, care vor prelua atribuţiile actualelor posturi comunale de poliţie, în număr de 69. Detaliile reorganizării au fost prezentate, joi, la Reşiţa, de către adjunctul şefului Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică din MAI, chestorul principal Florin Guran.

Cele zece secţii de poliţie rurală vor funcţiona cu aproximativ 15 lucrători fiecare, preluaţi din actualele posturi comunale. Chiar dacă odată cu comasarea structurilor de ordine publică din mediul rural au crescut distanţele de deplasare, poliţiştii nu vor rămâne fără combustibilul necesar pentru patrulare, a dat asigurări cms. şef Grigore Stolojescu, şeful IPJ Caraş-Severin.

Chestorul principal Lucian Florin Guran, adjunct al şefului Departamentului de Ordine şi Siguranţă Publică, şi chestorul Arion Ţigănaşu Jănică, director general al Direcţiei Generale Anticorupţie, au vrut să transmită un mesaj populaţiei din Caraş-Severin: de acum încolo, vom avea o poliţie eficientă! Noul statut al poliţistului stabileşte clar debutul în meseria de poliţist, odată cu absolvirea şcolii sau a instituţiilor care îi pregătesc pe viitorii poliţişti. De acum încolo, în poliţie nu vor mai intra decât oameni cu pregătirea în şcolile militare, excepţie făcând specialiştii din anumite domenii.

În ceea ce priveşte restructurările de personal, din IPJ Caraş-Severin vor fi concediaţi nouă salariaţi.

BOMBĂ LA HOTEL


Cel putin zece persoane si-au pierdut viata, joi seara, iar cel putin 14 au fost ranite dupa ce o bomba a explodat intr-un hotel, din nord-vestul Pakistanului, in care acestia s-au reunit dupa o cina de dezlegare in postul de Ramadan. Tragedia a avut loc in orasul Nowshera, in nord-vestul Pakistanului, a anuntat politia. "Bomba a explodat in interiorul hotelului. Cel putin zece persoane au fost ucise, iar alte 14 au fost ranite", a declarat Mohammad Hussain, un oficial din cadrul politiei din oras, citat de Mediafax. Explozia s-a produs joi seara, in momentul in care zeci de persoane s-au reunit dupa o cina de dezlegare in postul de Ramadan. Politistii au spus ca materialul exploziv a fost amplasat sub o bicicleta lasata in curtea interioara a hotelului. Mohammad Hussain, un oficial din cadrul politiei din orasul Nowshera, a mai spus ca "hotelul a fost distrus, dar si un hotel alaturat. sase magazine situate in vecinatate au suferit pagube grave". Atentatul a fost confirmat si de un oficial din cadrul serviciilor de informatii de la Peshawar. Populatia pakistaneza posteste, in timpul Ramadanului, de la rasaritul si pana la apusul soarelui. Orasul Nowshera se afla la aproxiamtiv 50 de kilometri nord-est de Peshawar, cel mai important oras din nord-vestul Pakistanului. Alte atacuri cu bombe au avut loc vinerea trecuta, cand 51 de persoane au fost ucise intr-un atentat-sinucigas comis in timpul rugaciunii, intr-o moschee din Jamrud, in districtul tribal Khyber din nord-vestul Pakistanului. Acesta a fost cel mai sangeros atac comis in aceasta tara in ultimele trei luni.

joi, 25 august 2011

Confruntări violente în Chile, în timpul unei greve naţionale de 48 de ore


SANTIAGO (MEDIAFAX) - Cel puţin 36 de persoane au fost rănite şi alte 348 au fost reţinute miercuri în Chile, în urma unor confruntări violente între poliţie şi participanţii la o grevă naţională de 48 de ore, relatează AFP.
Printre răniţi se numără 19 poliţişti şi 17 civili, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Andres Chadwick, care a apreciat că greva - nejustificată din punctul de vedere al autorităţilor - "nu a reuşit să paralizeze ţara", aşa cum îşi propuseseră organizatorii.
Zeci de sindicate au făcut apel pentru o grevă de 48 de ore la nivel naţional, cerând o serie de măsuri în vederea unei mai bune distribuiri a rezultatelor creşterii economice a ţării.

Cele mai violente confruntări au avut loc la Santiago, unde poliţia a recurs la tunuri cu apă şi gaze lacrimogene pentru a degaja intersecţiile de barajele de cauciucuri aprinse instalate de manifestanţi sau pentru a-i dispersa pe protestatari. Incidentele s-au înregistrat în principal în apropierea universităţilor din capitală, unde în ultimele săptămâni au mai avut loc confruntări violente între forţele de ordine şi studenţii care au organizat manifestaţii de amploare pentru a solicita o reformă a educaţiei.
Greva de miercuri a determinat închiderea mai multor birouri administrative, însă Guvernul consideră că mişcarea de protest reprezintă un eşec, în condiţiile în care transporturile au funcţionat aproape normal în întreaga ţară.

miercuri, 24 august 2011

BULETIN INFORMATIV


Incendiu, la Anina

Marţi, 23 august a.c., în jurul orei 14.50, la Anina, a izbucnit un incendiu la acoperişul unui depozit, cu risc de extindere la construcţiile din apropiere. La faţa locului au fost deplasate două echipaje de pompieri miliatri de la Secţia Oraviţa, care au intervenit, pentru localizarea şi stingerea focului, în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Anina.
Cauza probabilă de aprindere a incendiului o constituie fumatul în locuri nepermise.
Datorită intrevenţiei forţelor participante, focul a fost stins înainte de a se extinde şi produce pagube însemnate.

Somnul dulce, fum aduce!

Tot în cursul zilei de ieri, un caransebeşean şi-a pus locuinţa şi viaţa în pericol pentru că a adormit după ce şi-a lăsat mâncarea la încălzit pe un reşou electric.
Din fericire, echipajele de pompieri de la Detşamentul Caransebeş au intervenit prompt şi astfel incendiul nu s-a extins. Valoarea bunurilor salavte este de aproximativ 15 mii de lei.



SUBOFIŢER OPERATIV PRINCIPAL
Plt. Ancuţa BALINT

Libia: Şapte întrebări fără răspuns privind căderea capitalei Tripoli în mîinile rebelilor


Capitala libiană Tripoli a căzut în mâinile rebelilor, scrie luni publicaţia israeliană online Debka.com. Insurgenţii au avansat în trei coloane pătrunzînd în inima capitalei cu ajutorul navelor şi elicopterelor NATO, ce supravegheau zona de coastă a Tripoli. Forţele rebele s-au oprit la mică distanţă de cartierul general al colonelului Gaddafi de la Bab al-Aziziyah, aproape fără să le fie opusă rezistenţă din partea forţelor acestuia. După capturarea lui Saif al-Islam şi capitularea lui Mohammad, doi dintre fiii colonelului, la televiziunea libiană de stat a putut fi auzită vocea lui Muammar Gaddafi cerînd libienilor să se ridice şi să salveze Tripoli de 'trădători'. Tripoli se aseamănă acum Bagdadului, ar fi spus colonelul libian, despre care în prezent nimeni nu ştie unde se află. Purtătorul de cuvînt guvernamental, Moussa Ibrahim, a declarat că 1.200 de persoane au fost ucise pe parcursul celor 12 ore în care rebelii au avansat spre capitala libiană.

Analiştii de la Debka.com consideră că cucerirea Tripoli de către rebeli rămîne o enigmă şi că şapte întrebări privind această chestiune nu şi-au găsit încă un răspuns mulţumitor.

1. Prima dintre acestea, potrivit surselor Debka, este următoarea: unde se află cele şase divizii guvernamentale speciale a căror loialitate faţă de liderul libian şi fiii acestuia nu a fost niciodată pusă sub semnul îndoielii? Nici unul dintre cei 15.000 de militari guvernamentali nu a fost văzut în timp ce rebelii avansau spre capitală. La originea acestui mister s-ar putea afla mai multe scenarii. Este posibil ca trupele să fi dezertat şi să se fi risipit sau ca însuşi Muammar Gaddafi să fi ordonat retragerea lor în sudul Libiei pentru a păzi cîmpurile petroliere. Nu este exclus ca trupele guvernamentale să rămînă ascunse aşteptînd momentul potrivit pentru a schimba raportul de forţe şi a-i atrage pe rebeli în capcană.
2. A doua întrebare a Debka.com este cum a reuşit o mînă de rebeli fără experienţă să se organizeze într-o forţă armată, să folosească arme fără să aibă în prealabil parte de instruire specializată în acest sens şi să pătrundă în inima capitalei libiene cu atîta uşurinţă. Oare printre insurgenţi a existat o mînă de soldaţi profesionişti din alte state care a dus lucrurile la bun sfîrşit?, se întreabă Debka.com.
3. Ce s-a întîmplat cu triburile loiale lui Gaddafi, care pînă săptămîna trecută îl susţineau pe colonel, iar acum s-au evaporat fără nici un avertisment.
4. Ce înseamnă de fapt declinul lui Gaddafi de la Tripoli, după ce el a pierdut controlul şi asupra altor regiuni din Libia, inclusiv asupra bastioanelor sale din centru şi sud?
5. Pot oare rebelii şi forţele NATO să revendice o victorie de necontestat? Sau oare liderul libian, pus în gardă de planul NATO de a-l îndepărta de la putere pînă la 1 septembrie, a decis să evită o lovitură zdrobitoare, să renunţe la Tripoli şi să se retragă în Deşertul Libian de unde să înceapă războiul împotriva noilor conducători?
6. Pot oare rebelii, care rămîn o forţă puternic divizată, formată din cel puţin trei armate, să treacă peste divergenţele interne şi să pună bazele unei administraţii adecvate guvernării unui oraş în care trăiesc milioane de oameni. Avînd în vedere modul în care au condus bastionul rebel Benghazi, situaţia pare să lase de dorit.
Sursele militare ale Debka.com sînt de părere că afirmaţia lui Gaddafi, care a comparat Tripoli cu Bagdadul, ar avea un înţeles acuns.
7. Oare se pregăteşte să părăsească Tripoli împreună cu familia sa şi să declanşeze un război îndelungat de gherilă asemenea celui adoptat de apropiaţii lui Saddam Hussein după invazia americană din 2003, invazie care a deschis porţile Iraqului către Al Qaida? Dacă aceasta este intenţia lui Gaddafi, atunci rebelii şi susţinătorii lor din NATO, vor descoperi în curînd că victoria lor va da naştere unei serii de violenţe asemănătoare sau poate chiar mai grave decât cele din Iraq sau Afganistan, punctează Debka.com.


marți, 23 august 2011

Aproape 100 de rebeli kurzi ucişi în atacurile aviaţiei turce în Iraq (armată)


Ankara, 23 aug /Agerpres/ - Atacurile aviaţiei turce din nordul Iraqului au 'neutralizat' între 90 şi 100 de rebeli kurzi, rănind alţi 80, a anunţat marţi armata turcă pe pagina sa de internet, relatează AFP. Armata foloseşte termenul 'neutralizaţi' pentru a-i desemna pe rebelii ucişi.

Turcia a reluat la 17 august bombardamentele aeriane asupra poziţiilor rebelilor kurzi în zona montană iraqiană la care nu a mai recurs de mai mult de un an după un atac al membrilor Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK, scos în afara legii) în sud-estul Turciei, la frontiera cu Irakul, în urma căruia au murit nouă membri ai serviciilor turce de securitate. Acesta este primul bilanţ furnizat de armata turcă privind bombardamentele sale asupra ţintelor aparţinând PKK în zona montană iraqiană.

Comunicatul armatei turce precizează că 14 instalaţii, 8 depozite de alimente, un altul de muniţie, nouă tunuri antiaeriene, 18 peşteri şi 79 de ascunzători au fost atacate în timpul operaţiunilor care au vizat în total 132 de ţinte 'stabilite cu atenţie înainte graţie unei analize meticuloase pentru a menaja zonele cu civili'. Armata subliniază că este vorba de un bilanţ provizoriu obţinut după zboruri de recunoaştere asupra zonelor bombardate de aviaţie şi artilerie din Turcia. Armata a adăugat că, dacă va fi necesar, raidurile vor continua.

PKK a precizat luni din nordul Iraqului că trei dintre luptătorii săi au fost ucişi în operaţiunilor armatei turce, care, conform autorităţilor kurde din regiune, au ucis şapte civili în satul Kortek.

De la începutul lunii iulie, atacurile PKK în Turcia au costat viaţa a circa 40 de militari şi poliţisti, determinând guvernul de la Ankara să adopte o linie mai dură în acest conflict care datează din 1984, moment la care PKK a pus mâna pe arme.

Turcia a adoptat joi o nouă strategie care prevede în special combatarea rebelilor prin trupe militare complet profesionale, dar şi prin unităţi speciale ale poliţiei, puternic înarmate.

Au vrut să valorifice fierul sustras dintr-o societate, dar au fost prinşi de poliţişti


În cadrul unei acţiuni desfăşurate în cursul zilei de 22.08.2011, poliţiştii au identificat suspecţii unui furt de fier săvârşit pe raza municipiului Reşiţa.
Pe drumul ce face legătura dintre Poiana Golului şi cartierul Driglovăţ poliţiştii au depistat un autoturism încărcat cu materiale feroase.
Lângă autovehicul au fost identificate două persoane, respectiv V.GHEORGHE, de 32 de ani şi D.MARIANA, în vârstă de 35 de ani, iar la controlul maşinii au fost găsite 10 bucăţi de tablă, trei bucăţi de fier cornier şi o bucată de ţeavă.
Cei doi au declarat că în data de 21.08.2011 au sustras fierul dintr-o clădire dezafectată ce aparţine unei societăţi comerciale din Reşiţa şi urmau să îl valorifice la un centru de colectare a fierului vechi a doua zi.
În cauză se continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat, fierul fiind recuperat şi predat societăţii de unde a fost sustras.



PURTĂTOR DE CUVÂNT
Agent de poliţie
CĂRBUNARU ANCUŢA-RAMONA

ATENTAT ÎN CAUCAZUL DE NORD


Nu mai putin de douazeci si una de persoane au fost ranite de doua explozii la un supermarket din Daghestan, o republica instabila din Caucazul rusesc, vecina cu Cecenia, a anuntat luni Ministerul rus de Interne, preluat de RIA Novosti. “Un necunoscut a detonat un dispozitiv artizanal in interiorul supermarketului, cu ajutorul unui telefon mobil, la ora 18.10 GMT (21.10, ora Romaniei), ranind o vanzatoare”, precizeaza comunicatul. Deflagratiile s-au produs duminica seara, la Mahacikala, capitala Daghestanului. Un al doilea dispozitiv detonabil, cu o putere echivalenta cu o cantitate de 300-350 de grame de TNT, a explodat langa supermarket, o jumatate de ora mai tarziu, in momentul sosirii politiei. Explozia ranit 20 de persoane, inclusiv sase politisti si trei copii, potrivit aceleiasi surse. Atentatele, exploziile si atacurile impotriva oficialilor din cadrul fortelor de ordine sunt foarte frecvente in aceasta republica din Caucaz. Dupa primul razboi din Cecenia (1994-1996) intre fortele ruse si separatisti, rebeliunea s-a islamizat in mod progresiv. Aceasta s-a extins tot mai mult dincolo de frontierele cecene, devenind, la mijlocul anilor 2000, o miscare islamista armata activa in tot Caucazul de Nord. Combatanti rebeli ataca in special reprezentanti ai autoritatilor si fortele de ordine.

luni, 22 august 2011

MESAJ PRIVIND FENOMENE METEOROLOGICE PERICULOASE


Marţi, miercuri şi joi vremea va fi călduroasă în majoritatea zonelor ţării, caniculară în orele după-amiezelor în Câmpia de Vest şi Câmpia Română, unde se vor înregistra frecvent valori de peste 35 de grade şi indicele de confort termic (ITU) va atinge şi depăşi pragul critic de 80.
În judeţele Bihor, Timiş, Arad, Hunedoara, Caraş-Severin, începând din după-amiaza zilei de 23.08.2011 arealul unde indicele de confort termic ITU va atinge şi va depăşi pragul critic de 80, se va extinde treptat de la o zi la alta.
Legenda de coduri de culori pentru atentionările şi avertizările meteorologice:
– sunt prognozate fenomene meteorologice periculoase de intensitate foarte mare (vânt, ploi abundente, descărcări electrice, grindină, caniculă, ger); există risc de viituri majore.
– sunt prognozate fenomene meteorologice periculoase de intensitate mare (vânt, ploi abundente, dscarcari electrice, grindina, canicula, ger); exista risc de viituri pe raurile mici.
– fenomenele meteorologice prognozate (averse, descarcari electrice, intensificari de vant, temperaturi ridicate) sunt obisnuite pentru zona respectiva dar temporar pot deveni periculoase pentru anumite activitati; exista risc de cresteri de debite si niveluri.
– nu sunt prognozate fenomene meteorologice periculoase.

ORDINE ŞI SIGURANŢĂ LA MECIUL DE FOTBAL DIN CUPA ROMÂNIEI


Marţi, 23 august a.c, aproximativ 18 jandarmi din cadrul Detaşamentului 1 Mobil Reşiţa, vor asigura ordinea publică în zona adiacentă Stadionului Mircea Chivu din municipiul Reşiţa, cu prilejul întâlnirii, dintre F.C ŞCOLAR REŞIŢA ŞI POLI TIMIŞOARA, din cadrul Cupei României la fotbal.
Jandarmii vor acţiona pentru asigurarea măsurilor de ordine şi siguranţă publică cu ocazia partidei de fotbal dintre echipele F.C Şcolar Reşiţa şi F.C Timişoara, din cadrul Cupei României la fotbal, ce se va desfăşura marţi, 23.08.2011, la Stadionul Mircea Chivu din municipiul Reşiţa, începând cu ora 17.30.
Jandarmeria solicită spectatorilor să respecte prevederile legale pe timpul deplasării către locul de desfăşurare a competiţiei sportive, în apropierea şi în interiorul stadionului/arenei sportive.
Jandarmii vor acţiona cu preponderenţă pentru:
- asigurarea ordinii şi siguranţei publice în zona arenei sportive;
- evacuarea din arena sportivă a unui grup de participanţi, în situaţia în care, prin faptele săvârşite de către aceştia, se pune în pericol siguranţa desfăşurării competiţiei sportive, la solicitarea persoanelor în drept pentru intervenţia forţelor de ordine;
- intervenţia pentru restabilirea ordinii publice în arena sportivă atunci când se constată că în urma producerii unor acte de violenţă, este pusă în pericol viaţa şi integritatea corporală a spectatorilor, a sportivilor, a oficialilor, a personalului de ordine şi siguranţă sau a celorlalţi participanţi.
Pentru reuşita misiunii se va coopera şi colabora cu Poliţia mun.Reşiţa, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi Poliţia Locală Reşiţa.
INFORMAŢII SUPLIMENTARE:
Pentru eliminarea oricăror confuzii şi în scopul informării corecte a opiniei publice cu privire la atribuţiile părţilor implicate în organizarea manifestărilor sportive, în conformitate cu prevederile Legii nr. 4/2008 privind prevenirea şi combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor şi a jocurilor sportive, reamintim:
Conform art.5 din Legea 4 /2008, răspunderea pentru asigurarea măsurilor de ordine şi siguranţă în interiorul arenelor sportive revine organizatorului, care poate încheia în acest sens contracte de prestări de servicii, în condiţiile legii, cu societăţi specializate de protecţie şi pază.
Societãţile specializate de protecţie şi pazã şi personalul propriu al organizatorului care asigurã mãsurile de ordine şi siguranţã în incinta arenei sportive au următoarele atribuţii:
- verificarea documentelor de acces, precum şi efectuarea controlului corporal preventiv şi al bagajelor în dreptul punctelor de acces;
- reţinerea obiectelor şi materialelor interzise în temeiul Legii nr. 4/2008, pe care spectatorii încearcã sã le introducã sau le-au introdus în arena sportivã;
- interzicerea, în incinta arenei sportive, a accesului persoanelor prevãzute la art. 10 alin. (2) lit. b) din Lg.nr. 4/2008 şi predarea acestora forţelor de ordine;
- interzicerea pãtrunderii în suprafaţa de joc sau în zona vestiarelor şi a bãncilor de rezerve a persoanelor care nu au drept de acces în aceste zone;
- evacuarea individualã sau a grupurilor mici de suporteri care tulburã ordinea publicã în arena sportivã;
- participarea la evacuarea grupurilor mari de suporteri ori cu risc de agresivitate şi violenţã, alãturi de forţele de ordine;
Asigurarea ordinii publice în zona apropiatã şi imediatã a stadionului şi în alte locuri destinate desfãşurãrii competiţiilor şi jocurilor sportive cu grad de risc se realizeazã în mod nemijlocit de cãtre structurile de JANDARMERIE.
În cazul producerii unor incidente sau încălcări a unor prevederi legale în incinta stadionului sau în afara acestuia, forţele de ordine pot fi sesizate de orice persoană sau se sesizează din oficiu.
În situaţia tulburării ordinii publice sau producerea unor incidente de amploare restabilirea ordinii publice în interiorul bazei sportive se executã de cãtre efectivele de jandarmi, din iniţiativa comandantului acestora, cu aprobarea, dupã caz, a prefectului sau a reprezentantului acestuia, atunci când se constatã cã, în urma producerii unor acte de violenţã, este pusã în pericol viaţa sau integritatea corporalã a spectatorilor, a sportivilor, a oficialilor, a personalului de ordine şi siguranţã sau a celorlalţi participanţi.
Pentru restabilirea într-un timp cât mai scurt a ordinii publice, atunci când aceasta a fost grav tulburatã, la solicitarea comandantului forţelor de ordine sau ca urmare a autosesizãrii, oficialii responsabili dispun de îndatã întreruperea parţialã sau totalã a jocului.
Evacuarea din arena sportivã a unui grup de participanţi, în situaţia în care, prin faptele sãvârşite de cãtre aceştia, se pune în pericol siguranţa desfãşurãrii competiţiei sportive, se face, dupã caz, la dispoziţia prefectului sau a reprezentantului acestuia ori la solicitarea responsabilului de ordine şi siguranţã al organizatorului, care cere, în scris, intervenţia forţelor de ordine. În cazul producerii de incendii, distrugeri, catastrofe, a tulburãrii grave a ordinii publice sau al altor situaţii care pun în pericol viaţa, integritatea corporalã ori sãnãtatea persoanelor sau când nu s-a reuşit restabilirea ordinii publice, comandantul forţelor de ordine poate decide evacuarea parţialã sau totalã a participanţilor.
Se impune respectarea cu stricteţe a regulilor de acces în zona de desfăşurare a competiţiei, evitarea aglomerării la punctele de intrare şi prezentarea către personalul din filtrele organizate (jandarmi, personalul firmei de securitate), a documentelor care atestă dreptul de participare/asistare (invitaţie, bilet, ecuson, acreditare, etc).
O atenţie aparte trebuie acordată indicaţiilor referitoare la respectarea locurilor special amenajate pentru fumat şi menţinerea unor căi de acces/evacuare persoane libere, pentru situaţii de necesitate sau urgenţă civilă. De asemenea menţionăm obligativitatea persoanelor de a se supune indicaţiilor şi restricţiilor agenţilor de poliţie rutieră, respectarea regulilor de trafic rutier şi oprirea/parcarea autovehiculelor.
Prin legislaţia care reglementează organizarea şi desfăşurarea competiţiilor sportive spectatorilor le este interzis:
 să pătrundă sau să încerce pătrunderea în incinta arenei sportive fără documente de acces sau prin încălcarea normelor legale de acces stabilite de organizator;
 să pătrundă sub influenţa băuturilor alcoolice ori a substanţelor halucinogene sau să consume băuturi alcoolice în arena sportivă, să introducă sau să încerce introducerea de băuturi alcoolice în arena sportivă;
 să nu respecte măsurile de ordine dispuse de organizator sau de comandantul forţelor de ordine, în cazul producerii unor catastrofe, calamităţi naturale sau al altor pericole;
 să refuze părăsirea imediată a arenei sportive, dacă măsura evacuării a fost dispusă de către personalul de ordine şi siguranţă sau de către forţele de ordine.
 portul sau încercarea de a introduce în incinta arenei sportive cuţit, pumnal, şiş, box, castet ori alte asemenea obiecte, fabricate sau confecţionate anume pentru tăiere, împungere ori lovire, precum şi a dispozitivelor pentru şocuri electrice.
 deţinerea sau încercarea de a introduce în incinta arenei sportive substanţele iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant ori alte asemenea materiale, substanţe sau obiecte.

Compartimentul Informare, Relaţii Publice şi cu Publicul

BULETIN INFORMATIV


Prânz în flăcări, la Reşiţa

Duminică, 21 august a.c., un apartament dintr-un bloc de locuinţe, situat pe Aleea Rărău din Reşiţa, risca să fie distrus din cauza unui incendiu după ce o cratiţă cu mâncare a fost lăsată nesupravegheată pe aragaz.
Pompierii militari din cadrul Detaşamentului Reşiţa au intervenit cu două autospeciale de intervenţie cu apă şi spumă. Valoarea bunurilor salvate se ridică la aproxiumativ 60 de mii de lei.

Salavare animal

Ieri, 21 august a.c., locuitorii cartierului reşiţean Secu au solicitat sprijnul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „SEMENIC” al judeţului Caraş-Severin pentru salvarea unei vaci căzute într-un canal de aducţiune a apei.
La faţa locului s-a deplasat un echipaj de pompieri de la Detşamentul Reşiţa care, împreună cu localnicii, a reuşit să elibereze animalul.
De la începutul acestui an ISU „SEMENIC” al judeţului Caraş-Severin a înregistrat 25 de intervenţii pentru salvări animale.




SUBOFIŢER OPERATIV PRINCIPAL
Plt. Ancuţa BALINT

BULETIN DE PRESĂ

Un tânăr de 19 ani a fost depistat de poliţişti în timp ce conducea un autoturism, deşi era sub influenţa băuturilor alcoolice

În dimineaţa zilei de 21.08.2011, poliţiştii au oprit pe strada Rodnei din municipiul Reşiţa pentru control un autoturism.
În urma verificărilor efectuate s-a stabilit că autovehiculul a fost condus de către S.MARIUS. La testarea cu aparatul alcooltest a conducătorului auto a rezultat o concentraţie de 0,80 mg/l alcool pur în aerul expirat fiind condus la Spitalul Judeţean Reşiţa în vederea recoltării de probe biologice de sânge şi stabilirea alcoolemiei.
În cauză se continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană având o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge.

Schimbul valutar la colţ de stradă sancţionat de poliţişti

În cursul zilei de 21.08.2011, o femeie în vârstă de 49 de ani a fost depistată de poliţişti în timp ce oferea spre schimb suma de 100 de euro, în faţa unui bloc situat pe strada Făgăraşului din Municipiul Reşiţa.
Pentru cei 100 de euro, femeia a primit de la un bărbat în vârstă de 52 de ani suma de 420 de lei.
Întrucât schimbul valutar a fost efectuat în afara pieţei autorizate, cei doi au fost sancţionaţi contravenţional, iar sumele de bani, atât valuta cât şi contravaloarea în lei, au fost confiscate.
La efectuarea controlului corporal al bărbatului, într-o borsetă a fost găsit suma de 6000 de lei şi 2000 de euro, bani ce au fost ridicaţi în vederea cercetărilor întrucât acesta nu putea justifica provenienţa acestora.



În cadrul unei acţiuni privind circulaţia pe drumurile publice, poliţiştii au depistat un minor ce conducea un autovehicul

În cadrul unei acţiuni pe linia circulaţiei rutiere desfăşurate de poliţişti în seara zilei de 21.08.2011, a fost depistat un minor în vârstă de 13 ani aflat la volanul unui autoturism.
La intrarea în localitatea Zerveşti a fost oprit pentru control un autoturism. În urma verificărilor efectuate s-a constatat că la volanul maşinii era un minor în vârstă de 13 ani, autoturismul fiindu-i încredinţat de către O.OCTAVIAN, de 21 de ani, care se afla pe locul din partea dreaptă faţă.
Poliţiştii continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de încredinţare cu ştiinţă un autovehicul pentru conducere pe drumurile publice unei persoane care nu posedă permis de conducere şi conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană fără a poseda permis de conducere.

Poliţiştii au intervenit la un accident rutier produs pe DN 6

În seara zilei de 21.08.2011, poliţiştii au intervenit la un accident rutier produs pe DN 6, în urma căruia a rezultat rănirea a trei persoane.
Echipa deplasată la faţa locului, a constatat că în timp ce I.ADRIAN, de 20 de ani, conducea un autoturism din direcţia Caransebeş spre Lugoj s-a angajat în


depăşirea unui autoturism ce rula în faţa sa, însă fără a se asigura că autoturismul din spatele său, care era condus de L.VIOREL, de 30 de ani, era angajat în depăşire.
Cele două autoturisme aflate în depăşire s-au acroşat, iar în urma impactului autoturismul condus de I.ADRIAN a ricoşat în autoturismul depăşit de acesta.
Autoturismul condus de I.ADRIAN şi autoturismul depăşit de acesta au părăsit partea carosabilă, cel din urmă răsturnându-se.
Din autoturismul răsturnat au fost răniţi trei pasageri, B.LIVIU, în vârstă de 27 de ani – pasager pe locul din dreapta faţă, C.NAUMI, de 37 de ani, şi P.RAMONA, de 19 ani, ambii pasageri pe locurile din spate. Victimele au fost transportate la Spitalul Municipal din Caransebeş pentru îngrijiri medicale două dintre acestea rămânând internate.
Cei trei conducători auto implicaţi în accident au fost testaţi cu aparatul alcooltest, rezultatele fiind negative.
În cauză se continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală din culpă.




PURTĂTOR DE CUVÂNT
Agent de poliţie
CĂRBUNARU ANCUŢA-RAMONA



Trei sferturi dintre poliţiştii locali de la Lupeni au plecat să lucreze în străinătate


Deva, 22 aug /Agerpres/ - Trei sferturi dintre cei 30 de poliţişti locali care sunt angajaţi ai Primăriei Lupeni au preferat să îşi ia concediu fără plată şi să plece la lucru în străinătate, din cauza salariilor mici pe care le primesc în funcţia de bază.
'În cadrul Poliţiei Locale am rămas cu şapte din cei 30 de angajaţi. Ceilalţi şi-au luat concediu fără plată pentru un an de zile şi au plecat să lucreze în străinătate şi chiar în ţară, unde se câştigă mai bine. Oamenii sunt de înţeles pentru că, după reducerea salariilor cu 25 la sută, au ajuns să câştige 560 de lei pe lună, iar cu aceşti bani o familie cu copii nu se poate descurca', a declarat, luni, primarul municipiului Lupeni, Cornel Resmeriţă.
Poliţiştii locali care au mai rămas să lucreze la Primăria Lupeni vor fi repartizaţi la paza şcolilor şi grădiniţelor, doar doi dintre ei urmând să fie folosiţi pentru activităţi de patrulare prin oraş.
Edilul din Lupeni a susţinut că şi alţi funcţionari din cadrul Primăriei au decis să urmeze exemplul poliţiştilor locali, motivul fiind salariile mici. Astfel, 12 funcţionari şi-au luat concediu fără plată pentru a putea pleca la muncă în străinătate, ei urmând să revină pe vechile posturi peste aproximativ un an.

Poliţia locală a fost creată fără o atentă analiză a situaţiei din teren. Foştii gardieni publici, de cele mai multe ori fără o pregătire militară, sau de specialitate, uneori fără studii, au fost transformaţi în POLIŢIŞTI. Grupul pentru Securitate şi Democraţie, în proiectul de reformă reală a sistemului de securitate internă a României, propune inclusiv înfiinţarea unei "academii" de poliţie locală, finanţată de la bugetul comun al primăriilor, care să şcolarizeze viitorii poliţişti, în baza unui plan de personal pe termen mediu şi lung. Pe de altă parte, dacă salariile ar fi aduse la o valoare cît de cît de bun simţ, o parte dintre poliţiştii disponibilizaţi din MAI ar putea fi atarşi spre poliţia locală.

Patru pompieri răniţi, după ce o maşină a ISU Dâmboviţa s-a răsturnat


Ploieşti, 22 aug /Agerpres/ - Patru pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dâmboviţa au fost răniţi după ce maşina cu care se deplasau la o intervenţie s-a răsturnat în localitatea prahoveană Diţeşti.
Potrivit directorului Serviciului Judeţean de Ambulanţă Prahova, Daniel Nicolae, două dintre victime au suferit traumatisme la nivelul coloanei vertebrale, una are un traumatism toracic, iar cealaltă prezintă doar zgârieturi, motiv pentru care nu a necesitat transportarea la spital.
La locul evenimentului s-a intervenit cu trei ambulanţe, dintre care una din Prahova şi două din Târgovişte, trei dintre răniţi fiind transportaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgovişte.
Din primele informaţii oferite de purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova, maşina pompierilor se deplasa la o intervenţie pentru a stinge o maşină aflată în flăcări, dar s-a răsturnat într-o curbă la Diţeşti, cel mai probabil din cauza vitezei.
Arma pompieri a fost cel mai dur lovită de "reforma" Ministerului de Interne. Pe lîngă numărul insuficient de militari, pompierii se confruntă şi cu salarii de mizerie şi dotări necorespunzătoare.