sâmbătă, 30 aprilie 2011

1 Mai în siguranţă


Aproximativ 100 de jandarmi cărăşeni, vor acţiona pentru siguranţa şi liniştea cetăţenilor, în intervalul 30 aprilie – 1 mai 2011, cu prilejul minivacanţei de 1 Mai.
Jandarmeria cărăşană întreprinde activităţi specifice în vederea preîntâmpinării producerii oricăror evenimente negative şi pentru ca toţi cetăţenii să petreacă în linişte şi siguranţă minivacanţa de 1 Mai.
Fiind anunţate manifestări cu participarea unui public numeros şi un aflux important de persoane spre localităţile şi zonele turistice şi de agrement, media zilnică a efectivelor de jandarmerie care acţionează în cadrul dispozitivelor de ordine şi siguranţă publică este de 50 de jandarmi, iar 20 de jandarmi vor constitui rezerva care va interveni atunci când situaţia impune.
Totodată, media zilnică a patrulelor care acţionează în teren este de 30, din care 26 în mediul urban şi 4 în mediul rural.
În această perioadă o atenţie deosebită se va acorda staţiunilor turistice şi alte zone unde se preconizează un aflux numeros de persoane, pentru menţinerea unui climat corespunzător de siguranţă, precum şi pentru prevenirea infracţiunilor şi a furturilor.
Jandarmii montani vor acţiona zilnic în staţiunile montane pentru menţinerea unui climat de linişte, prevenirea şi combaterea fenomenului contravenţional şi infracţional privind protecţia florei, faunei, ariilor protejate, precum şi delictele săvârşite la regimul silvic şi piscicol, îndrumarea şi informarea turiştilor aflaţi pe traseele montane, precum şi salvarea şi evacuarea turiştilor aflaţi în dificultate.

COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

vineri, 29 aprilie 2011

Atentatul terorist din Maroc: Bilantul victimelor a crescut la 16, majoritatea cetateni straini. ONU condamna "atacul dusmanos"


HotNews.ro

Bilantul atentatului produs joi intr-o cafenea din centrul orasului marocan Marrakech, foarte popular printre turisti, a crescut vineri la 16 morti, inclusiv cetateni straini, alte 23 de persoane fiind ranite, anunta AFP. Parisul, Madridul, Washingtonul, dar si secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, au denuntat atacul "terorist" si "dusmanos". Marrakech este destinatia favorita a turistilor straini din Maroc, iar atentatul de ieri este cel mai sangeros de la atacurile islamiste din 2003, de la Casablanca.

Trei dintre victimele atentatului de joi sunt cetateni marocani, iar restul cetateni straini: "Printre victime sunt persoane de nationalitati diferite si primele indicii par sa arate ca e vorba de un act criminal", au indicat autoritatile marocane.

Explozia a avut loc in cafeneaua Argana, situata in mijlocul celebrei piete turistice Jamaaa el-Fna. Potrivit unui martor ocular, "intreg etajul I a fost afectat de aceasta explozie".

Regele marocan Mohammed al VI-lea a cerut o ancheta rapida in acest caz. Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, s-a declarat "ingrozit" de atacul terorist, in timp ce Nicolas Sarkozy a afirmat ca este vorba despre un act "odios, crud si las".

Un diplomat american a fost reţinut pentru scurt timp în Siria, anunţă SUA


WASHINGTON (MEDIAFAX) - Un diplomat american a fost reţinut pentru o perioadă scurtă de timp în Siria, la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat joi un oficial din cadrul Departamentului de Stat, confirmând o informaţii publicată de Wall Street Journal, relatează AFP.
"Un membru al Ambasadei americane (la Damasc) a fost arestat, iar ulterior eliberat, la sfârşitul săptămânii trecute. Am protestat faţă de această acţiune pe lângă oficialii de la Damasc şi Washington", a declarat acest oficial, sub protecţia anonimatului.
Jeffrey Feltman, adjunctul secretarului de Stat pentru Orientul Mijlociu, a abordat problema arestării cu ambasadorul Siriei la Washington, Imad Mustafa, într-o întâlnire consacrată crizei politice din ţara sa.
Sursa nu a dezvăluit numele diplomatului, care ar fi fost "bruscat", potrivit cotidianului, şi nici motivul arestării.
Washingtonul a condamnat în mai multe rânduri violenţa utilizată de regimul preşedintelui Bashar al-Assad contra manifestanţilor. Un consilier apropiat secretarului de Stat, Hillary Clinton, a declarat marţi că Statele Unite intenţionează, "pentru moment", să răspundă situaţiei prin diplomaţie şi prin eventuale sancţiuni.
Administraţia Barack Obama a anunţat, anterior, că ia în calcul "sancţiuni precise" contra oficialilor sirieni de rang înalt şi a anunţat chemarea familiilor diplomaţilor şi personalului considerat neesenţial de la Ambasada sa din Damsc.

LA MULŢI ANI, VETERANI!


Au fost zile memorabile, cînd multor români, le-au rămas trupurile pe diferite meleaguri.
Aceia care au avut norocul şi i-a ajutat bunul Dumnezeu, au reuşit să se întoarcă la casele lor. Ei, fără nici un fel de comentariu, au dreptul şi meritul istoric de a purta titlul şi mîndria onorabilă de veterani de război.

Astfel, s-a prevăzut în Constituţia României, la art. 108 şi în HG nr. 1222/10 octombrie 2007, ca în data de 29 aprilie să fie sărbătorită „Ziua Veteranilor de Război“.

Trecînd anii, mulţi după războiul din 1941-1945, mulţi dintre veterani au părăsit viaţa pămîntească şi de aceea merită ca în fiecare an de 29 aprilie, să ne aducem aminte de ei şi să păstrăm un moment de reculegere pentru ei. Întrucît în lege sînt prevăzute şi drepturile soţiilor acestora, să fie şi pentru ele acelaşi lucru.
Pentru cei care mai sînt în viaţă, din grija lui Dumnezeu, avînd o vîrstă înaintată, să le dorim din toată fiinţa noastră „Multă sănătate şi La Mulţi Ani“.

Titlul de veteran de război a apărut în 1902, prin Înalt Decret Regal. Speranţa mea este ca acest titlu să fie purtat, cu mîndrie, şi de militarii români care au luptat, ani buni, în teatrele de operaţii din Iraq, Afganistan sau Balcani. Pentru că îl merită cu prisosinţă! Aşa să ne ajute Dumnezeu!

Astăzi, 29 aprilie, Ministerul Apărării Naţionale şi Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război organizează, în Bucureşti şi în garnizoanele din ţară, la Reşiţa, evident, o serie de manifestări cu ocazia Zilei Veteranilor de Război.

În Bucureşti, vor avea loc ceremonii militare de depuneri de coroane de flori din partea ministrului apărării naţionale Gabriel Oprea, a Ministerului Apărării Naţionale şi a Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, la Mormântul Ostaşului Necunoscut (Parcul Carol I, ora 09.30), la Monumentul Eroilor Militari Români Căzuţi la Datorie (Palatul Naţional al Copiilor, ora 11.00), la Cimitirul Militar Ghencea (ora 11.00) şi la Monumentul Eroilor din al Doilea Război Mondial (Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”, ora 12.00). Ziua veteranilor de Război va fi sărbătorită, începînd cu ora10, şi la Reșița printr-o adunare solemnă. Manifestarea se va desfășura în incinta Casei de Cultură din municipiu. La eveniment vor participa reprezentanți ai autorităților publice locale, ai asociaților și fundațiilor, veterani de război, precum și cadre militare în rezervă și în retragere. Adunarea solemnă va fi organizată de Asociația Naționala a Veteranilor de Război, filiala Caraș-Severin și Garnizoana Reșița.

Opt morti si 17 raniti in urma unui atac sinucigas la o moschee din Irak


HotNews.ro

Cel putin opt oameni au fost ucisi si 17 raniti, dupa ce un atacator sinucigas s-a aruncat in aer in interiorul unei moschei din provincia Diyala din Irak, au anuntat oficialii fortelor de securitate, informeaza Reuters.

Explozia s-a produs la scurt timp dupa rugaciunea de seara in Balad Ruz, localitate situata la 90 km nord-est de Bagdad. Criminalul a detonat explozibilul in interiorul multimii, iar o parte din raniti se afla in stare critica, a anuntat Al-Muthana Timimi, seful comisiei de securitate din Diyala.

Insurgentii au intensificat atacurile in ultimele luni, incercand sa submineze increderea in politia si armata irakiana, care vor ramane principalele forte de securitate dupa retragerea trupelor americane de la sfarsitul acestui an.

Apel Solemn al Detaşamentului de Jandarmi Români care vor participa la o misiune în Afganistan


Un Detaşament de Jandarmi Români, alcătuit din 66 de jandarmi va fi dislocat în Afganistan. unde vaparticipa la misiunea de instruire NATO Training Mission-Afganistan (NTMA), o premieră pentru Jandarmeria Română.
Jandarmii români au răspuns, joi, apelului solemn de participare la misiunea NTMA, urmând ca militarii să se deplaseze în teatrul de operaţiuni duminică, cu o aeronavă, a spus şeful Direcţiei Generale Management Operaţional din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), Adrian Romanică.
CSAT a aprobat, în 22 martie, participarea României cu 66 de jandarmi (23 de ofiţeri şi 43 de subofiţeri) la NTMA. Misiunea se înscrie în responsabilităţile ce revin României ca urmare a aderării la NATO şi prevede instruirea poliţiştilor şi viitorilor poliţişti afgani.
Aceasta este prima misiune desfăşurată de Jandarmeria Română sub egida NATO. Până în prezent, jandarmii au participat la misiuni sub egida ONU în Kosovo şi sub egida UE în Kosovo şi Georgia.
Durata misiunii este de şase luni, după care jandarmii vor fi înlocuiţi de un alt contingent.
Jandarmii vor fi împărţiţi în trei centre de pregătire a Poliţiei din sudul Afganistanului, respectiv Spin Boldak, Wardak şi Costall. Două dintre acestea sunt sub comandă americană, iar unul sub comandă franceză.
Militarii selecţionaţi pentru a face parte din detaşament provin din toate unităţile Jandarmeriei Române şi, anterior selecţionării, au trecut teste privind cunoştinţe de specialitate, verificări medicale şi probe de limbă străină (engleza). De asemenea, un aspect important în alegerea lor l-a constituit experienţa acumulată în domeniul ordinii publice.
Jandarmii îi vor pregăti pe poliţiştii afgani în ceea ce priveşte modul de acţiune pentru aplanarea conflictelor, procedee folosite în timpul misiunilor de ordine publică şi îi vor învăţa să folosească armamentul din dotare.
Anterior deplasării în Afganistan, jandarmii s-au antrenat în Baza de Pregătire a Jandarmeriei Române şi au participat la stagii organizate în Centrul de Perfecţionare de la Ochiuri, în judeţul Dâmvobiţa.
Secretarul de stat în MAI, şef al Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică, Ioan Dascălu, a spus, joi, la ceremonia apelului solemn, că misiunea încredinţată jandarmilor români este una de importanţă majoră, în contextul în care NATO încearcă să ajute la "reconstrucţia unei ţări devastate de război".
El le-a spus celor jandarmilor care vor pleca în Afganistan că reprezintă elita Jandarmeriei Române şi că au şansa de a participa la o misiune nobilă, asigurându-i de sprijinul său.
Dascălu a subliniat, de asemenea, că detaşamentul de jandarmi pleacă în Afganistan strict pentru misiunea de instruire a poliţiştilor de acolo şi că nu vor participa la misiuni de apărare.

COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

joi, 28 aprilie 2011

BULETIN DE PRESĂ

A AVUT MOTIVE SĂ NU RĂMÂNĂ LA LOCUL ACCIDENTULUI
În timp ce lucrători din cadrul Poliţiei Municipiului Caransebeş – Biroul Rutier desfăşurau activităţi de supraveghere a traficului rutier pe strada Ardealului, au fost sesizaţi cu privire la faptul că pe strada Cazărmii s-a produs un accident rutier soldat doar cu pagube materiale însă unul din conducătorii auto a părăsit locul accidentului.
Poliţiştii deplasaţi la faţa locului au găsit trei autoturisme avariate. Lângă două dintre autovehicule se aflau şi conducătorii auto ai acestora, care au declarat că ei au parcat maşinile. Cel de-al treilea conducător auto nu a fost găsit la locul accidentului întrucât proprietarul acestuia este plecat în străinătate.
După aproximativ două ore, B.IACOB, în vârstă de 20 de ani, s-a prezentat la sediul poliţiei şi a declarat că el a condus autovehiculul cu care a avariat cele trei autoturisme, însă nu a oprit la locul producerii accidentului întrucât s-a speriat.
B.IACOB, fiind testat cu aparatul alcooltest a rezultat o concentraţie de 0,64 mg/l alcool pur în aerul expirat. Tânărul a fost condus la Spitalul Municipal Caransebeş unde i-au fost recoltate două probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
Poliţiştii efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană având o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge şi părăsirea locului accidentului fără încuviinţarea poliţiei.


DOI ACUMULATORI CU „LIPICI”
În după amiaza zilei de 27.04.2011, G.PETRU a depus o plângere la Poliţia Staţiunii Băile Herculane prin care a sesizat că persoane necunoscute au sustras doi acumulatori auto din curtea unei societăţi comerciale de pe raza staţiunii.
În urma activităţilor întreprinse de către poliţişti s-a reuşit identificarea suspectului, acesta fiind C.DANIEL, în vârstă de 22 de ani.
Cei doi acumulatori în valoare de aproximativ 1400 de lei, care se aflau montaţi pe o autobasculantă, au fost recuperaţi şi predaţi părţii vătămate.
Poliţiştii continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat.



CAPACUL BUCLUCAŞ
Lucrători din cadrul Poliţiei Moldova Nouă în cursul zilei de 27.04.2011, în jurul orelor 16.30, au intervenit la un accident rutier mai deosebit.
În timp ce N.ADRIAN, de 22 de ani, conducea un autoturism pe strada Dunării din oraş a trecut cu roţile din dreapta ale autovehiculului peste un capac de canalizare care s-a întors sub autoturism, s-a agăţat de puntea din spate a acestuia şi l-a ridicat de la sol întorcându-l cu 1800 pe acelaşi sens de mers.
În urma impactului conducătorul auto a fost rănit uşor fiind transportat la Spitalul din Moldova Nouă pentru îngrijiri medicale unde a rămas internat, iar autoturismul a fost avariat în proporţie de circa 10%.


CU MOPEDUL ÎN BORDURĂ
Fiind sesizaţi prin apelul unic de urgenţă 112 despre producerea unui accident rutier pe strada Revoluţiei din Oţelu Roşu, în urma căruia a rezultat vătămarea corporală a unei persoane, poliţiştii s-au deplasat la faţa locului pentru a stabili cauzele producerii acestuia.
În timp ce P.LIDIA, de 18 ani, conducea un moped fără a poseda curs de legislaţie rutieră, în jurul orelor 18.30, din direcţia Haţeg spre Caransebeş, la schimbarea direcţiei de mers la stânga spre strada Dacilor, din cauza neadaptării vitezei la condiţiile de drum a pierdut controlul mopedului şi a intrat în coliziune cu o bordură a parcării din dreptul unui imobil.
În urma impactului atât tânăra care conducea mopedul cât şi pasagera D.L., de 15 ani, au fost proiectate pe asfalt.
Cele două tinere au fost rănite uşor, fiind transportate la Spitalul Oţelu Roşu pentru îngrijiri medicale fără a rămâne internate.
În momentul producerii accidentului, cele două purtau cască de protecţie.
P.LIDIA a fost testată cu aparatul alcooltest, rezultatul fiind negativ.
Poliţiştii continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală din culpă.



PURTĂTOR DE CUVÂNT
Agent de poliţie
CĂRBUNARU ANCUŢA-RAMONA

KOSOVO ATACĂ ROMÂNIA: COLONELUL PETRE NU ESTE DORIT ÎN CONDUCEREA EULEX


Inaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton, i s-a cerut sa respinga numirea colonelului roman de jandarmerie Marian Petre in fruntea Departamentului Special de Politie EULEX din Kosovo. Initiativa apartine unei organizatii extremiste kosovare – Vetëvendosje – care acuza guvernul roman ca musamalizeaza uciderea a doi manifestanti albanezi de catre jandarmii romani, in 2007. Cu toate acestea, merita mentionat ca Romania, in ciuda presiunilor internationale, nu recunoaste independenta Kosovo. In timpul manifestatiilor din februarie 2007, s-au inregistrat zeci de raniti, dar si doi morti, din partea protestatarilor albanezi. De asemenea, doi jandarmi romani au fost raniti, dupa ce au fost atacati cu pietre. 72 de persoane au fost usor ranite in timpul manifestatiei, dintre care 25 au avut nevoie de ingrijiri medicale, scria in februarie 2007 presa internationala. In timpul manifestiei care a durat peste trei ore, participantii au cerut independenta provinciei Kosovo fara negocieri cu Serbia, atacand planul mediatorului ONU, Martti Ahtisaari privind noul statut al provinciei sarbe administrate de ONU. De asemenea, in urma violentelor inregistrate, seful politiei Natiunilor Unite din Kosovo, britanicul Stephen Curtis, a fost demis de administratorul ONU al provinciei. Lui Curtis i s-a cerut de catre administratorul ONU, Joachim Rueckner, “sa paraseasca postul, cu efect imediat”, deoarece el ar purta “responsabilitatea politica” pentru faptele tuturor celor 1.800 de jandarmi si politisti internationali aflati in subordinea lui. Liderii locali albanezi i-au acuzat pe jandarmii romani de folosirea unei “forte excesive” contra manifestantilor. Autopsia ar fi demonstrat ca cei doi protestatari albanezi au fost ucisi de gloantele de cauciuc trase de dispozitivul de forte de ordine care a intervenit impotriva celor 4.000 de manifestanti. Potrivit presei internationale, care a citat surse kosovare, gloantele au fost trase dinspre contingentul de 97 de jandarmi romani care au intervenit. Prin intermediul scrisorii adresate lui Catherine Ashton, in care statul roman este atacat si denigrat, organizatia Vetëvendosje reitereaza faptul ca misiunea EULEX este considerata o piedica in obtinerea independentei depline, iar misiunea sa este considerata drept antidemocratica.protesti_pristina10feb07b

Romania nu recunoaste Kosovo

Romania nu recunoaste Kosovo ca stat, considerand ca acest teritoriu este parte integranta a Serbiei, de-a lungul timpului MAE de la Bucuresti exprimandu-si speranţa în reluarea dialogului dintre Belgrad şi Priştina în vederea identificării unei soluţii care să corespundă intereselor ambelor părţi şi care să vizeze stabilitatea şi perspectiva europeană a regiunii. Pana in acest moment, doar 74 de state membre ale ONU au recunoscut independenta Republicii Kosovo, inclusiv 22 din cele 27 de tari membre ale Uniunii Europene, si 24 din cele 28 de state ale NATO. Pana in data de 20 mai 2010, urmatoarele state au recunoscut independenta Republicii Kosovo: Afghanistan, Costa Rica, Albania, Franta, Turcia, Statele Unite, Marea Britanie, Australia, Senegal, Letonia, Germania, Estonia, Italia, Danemarca, Luxemburg, Peru, Belgia, Polonia, Elvetia, Austria, Irlanda, Suedia, Olanda, Islanda, Slovenia, Finlanda, Japonia, Canada, Principatul Monaco, Ungaria, Croatia, Bulgaria, Principatul Liechtenstein, Coreea de Sud, Norvegia, Insulele Marshall, Nauru, Burkina Faso, Lituania, San Marino, Cehia, Liberia, Sierra Leone, Columbia, Belize, Malta, Samoa, Portugalia, Muntenegru, Macedonia, Emiratele Arabe Unite, Malaezia, Statele Federate ale Microneziei, Panama, Maldive, Palau, Republica Gambia, Regatul Arabiei Saudite, Comore, Bahrain, Regatul Hasemit al Iordaniei, Republica Dominicana, Noua Zeelanda, Malawi si Republica Islamica a Mauritaniei, Regatul Swaziland, Vanuatu, Djibouti, Republica Somalia, Honduras, Kiribati, Tuvalu, Qatar si Guineea Bissau.

Numirea colonelului Petre, reusita a MAI si MAE

Colonelul Marian Petre a obtinut postul de sef al Departamentului de Politie speciala in cadrul misiunii EULEX Kosovo, in urma selectiei realizate la nivelul Capacitatii de Planificare si Conducere a misiunilor civile UE, unitate din structura Serviciului European de Actiune Externa. Aceasta reprezinta cea mai inalta pozitie in organigrama EULEX Kosovo pe dimensiunea de planificare a activitatilor de politie. Reusita este rezultatul demersurilor conjugate ale institutiilor romanesti cu atributii in domeniu, ceea ce a inclus o coordonare eficienta intre Ministerul Administratiei si Internelor si Ministerul Afacerilor Externe, anunta cele doua ministere. Colonelul Marian Petre provine din randurile Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane. Dupa absolvirea Scolii Militare de Ofiteri a Ministerului de Interne, colonelul Marian Petre a ocupat functii de ofiter de stat major, instructor militar si comandant de subunitati pana la functia de Comandant al Centrului de Perfectionare a Pregatirii Cadrelor Jandarmi Ochiuri. Licentiat in stiinte juridice, ofiterul si-a perfectionat cariera, urmand cursurile Academiei de Inalte Studii Militare, precum si cursuri postuniversitare in domeniul psihopedagogic si drept international umanitar. In plan international, a absolvit numeroase cursuri de specialitate in domeniul ordinii publice, precum si cu privire la misiuni de mentinere a pacii. De asemenea, ofiterul a participat, in calitate de expert, reprezentand Ministerul Administratiei si Internelor, la Grupul de Lucru care a elaborat Doctrina ONU de intrebuintare a Unitatilor de Politie Formate (FPU). Ca urmare a expertizei si experientei puse la dispozitia Jandarmeriei Romane, colonelul Marian Petre a indeplinit functia de comandant al Detasamentului Misiuni Internationale in teatrul de operatii Kosovo, sub mandatul EULEX din anul 2010, avand sub comanda sa 115 jandarmi.

Schimbări la vârful ierarhiei americane militare şi de Intelligence


Preşedintele american Barack Obama îl va numi pe actualul director al CIA, Leon Panetta, în locul lui Robert Gates, în fruntea Apărării.Locul lui Panetta la CIA va fi luat de Generalul David Petraeus, comandantul în funcţie din Afganistan, informează Reuters.
Oficiali militari au declarat pentru Fox News că General Locotenetul John Allen îl va înlocui pe Petraeus în Afganistan. Totodată, este posibil ca Generalul James Cartwright să fie nummit preşedintele Comitetului şefilor de Stat Major ale categoriilor de forţe (similar şef SMG).

Panetta, care are 72 de ani si nu este militar, ii va succeda lui Gates “in cursul acestei veri”, potrivit unui responsabil american care a dorit sa i se pastreze anonimatul. Acesta nu a dorit sa confirme insa si numirea lui Petraeus in locul lui Panetta. Un oficial citat de presa internationala a mentionat ca un anunt oficial in acest sens va fi facut in cursul acestei saptamani. Presedintele american Barack Obama il va nominaliza totodata pe diplomatul Ryan Crocker ambasador in Afganistan, post ocupat in prezent de Karl Eikenberry. Crocker a mai fost ambasador intre altele in Irak. Generalul Petraeus urmeaza sa fie inlocuit in Afganistan de generalul John Allen, actualmente comandant adjunct al Centcom, comandamentul central al armatei SUA. Toate aceste schimbari vor avea nevoie si de confirmarea Senatului SUA. O posibila “remaniere” la varful securitatii nationale a SUA face obiectul unor intense speculatii in ultimele saptamani, transmite Agerpres. Aceste speculatii survin in contextul in care actualul ministru al apararii, Robert Gates – care a fost, la randu-i, director al CIA – intentioneaza sa se retraga din functie in cursul acestui an. Surse din cercurile de la Washington au dat de inteles de altfel inca inainte de aparitia acestor zvonuri ca este previzibil un “schimb Petraeus-Panetta” pe masura ce campania de realegere a lui Obama, in 2012, se apropie. Panetta, exponent al Partidului Democrat, s-ar putea dovedi mai apropiat de democratul Obama decat Gates, numit de fostul lider republican de la Casa Alba George W.Bush. Totodata, conform surselor informate de la Washington, Casa Alba doreste o pozitie de nivel inalt pentru generalul Petraeus pentru a se asigura ca nu va fi “atras” de republicani, in tabara adversa lui Obama. Petraeus, de 58 de ani, este considerat artizanul strategiei castigatoare a SUA din Irak si este respectat de intregul spectru politic. In luna iulie 2010, ministrul american al apararii Robert Gates l-a desemnat pe generalul James Mattis in fruntea operatiunilor militare americane din Orientul Mijlociu si Asia Centrala, inlocuindu-l pe generalul David Petraeus, nou comandant al fortelor NATO in Afganistan. In timpul ceremoniei care a marcat preluarea oficiala a conducerii armate, Petraeus a primit doua steaguri, unul pentru Statele Unite si altul pentru NATO. “Suntem angajati in acest conflict pentru a castiga”, a spus Petraeus in fata unei multimi formate din cateva sute de oficiali ai NATO si ai Afganistanului, prezenti la ceremonia desfasurata intr-o zona verde situata in imediata apropiere a sediului coalitiei. “Suntem angajati intr-o competitie a vointelor” a adaugat Petraeus. “Am ajuns intr-un moment critic”. “In primul rand, doresc sa subliniez contributia enorma pe care a avut-o predecesorul meu, generalul Stanley McChrystal”, a precizat Petraeus.

Ruşii au găsit justificarea menţinerii flotei ruse la Sevastopol: protejarea Ucrainei în faţa expansionismului românesc


Unul din membrii Consiliului public de pe lângă Ministerul rus al Apărării, Igor Korotcenko, a declarat că Flota Rusiei din Marea Neagră, cu baza în Crimeea, va salva Ucraina de pretenţiile teritoriale din partea României.

„Noi constatăm cu satisfacţie progresele înregistrate în relaţiile dintre Ucraina şi Rusia… În Ucraina a venit la putere o echipă pragmatică, care a decis să prelungească perioada de staţionare a Flotei ruse în Crimeea, ceea ce corespunde atât intereselor Rusiei, cât şi celor ale Ucrainei. Cunoaştem că există o serie de pretenţii teritoriale la adresa Ucrainei, în special din partea României. În virtutea acestui fapt, prezenţa Flotei ruse în Crimeea reprezintă un factor major pentru securitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei”, a afirmat reprezentantul Ministerului rus al Apărării.

Potrivit acestuia, partea rusă are în vedere înlocuirea navelor vechi de suprafaţă din cadrul Flotei din Marea Neagră cu unele noi, ce vor fi dotate cu noi sisteme de arme de atac.

De asemenea, Ministerul rus al Apărării intenţionează să modernizeze şi flotila sa de submarine din componenţa bazei sale navale din Crimeea.

„Această modernizare a Flotei Rusiei din Marea Neagră va spori capacităţile acesteia, ceea ce este în interesul Ucrainei”, a mai spus Korotcenko, adăugând că „ministrul ucrainean al apărării a reiterat disponibilitatea Ucrainei de a oferi asistenţă în ceea ce priveşte lucrările de modernizare şi reparaţii ale navelor ruseşti la şantierele din Herson şi Nikolaiev” (sudul Ucrainei).

Rusia a prelungit anul trecut contractul de închiriere a bazei navale din Sevastopol pentru încă 25 de ani, adică până în 2042, actualul acord expirând în 2017, în schimbul unei reduceri cu 30% a preţului la gazele naturale livrate Ucrainei.

sursa: Evenimentul Zilei

Sărbători pascale desfăşurate într-un climat de linişte

Pentru siguranţa publică a cetăţenilor, în perioada Sfintelor Sărbători de Paşte, jandarmii cărăşeni au fost prezenţi, atât în zona lăcaşurilor de cult, cât şi în alte zone cu potenţial criminogen, în vederea evitării oricăror evenimente nedorite.
Măsurile luate de jandarmii cărăşeni, care au acţionat zilnic pentru păstrarea ordinii şi siguranţei publice, apărarea patrimoniului public şi privat, au făcut ca cetăţenii judeţului să se bucure în linişte de celebrarea Învierii Domnului.
Urmare a acestor măsuri, acest an poate fi considerat unul dintre cei mai „liniştiţi” în ceea ce priveşte evenimentele grave săvârşite în această perioadă.
Sărbătorirea tradiţiilor creştine în siguranţă s-a datorat însă şi cetăţenilor, care au înţeles necesitatea adoptării unei conduite corecte în această perioadă de bucurie şi înălţare sufletească.
În perioada premergătoare şi în noaptea de Înviere nu au fost înregistrate evenimente deosebite, iar infracţiunile săvârşite au fost cu mult reduse datorită prezenţei oamenilor legii.
Jandarmii au desfăşurat activităţi specifice şi au aplicat 13 sancţiuni contravenţionale, din care 10 amenzi în valoare totală de 2.700 de lei şi 3 avertismente.

COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Pakistan: cel puţin trei morţi şi 15 răniţi într-un atac împotriva unui autobuz al marinei


Islamabad /Agerpres/ - Cel puţin trei persoane şi-au pierdut viaţa şi 15 au fost rănite, joi, în explozia unei bombe în apropierea unui autobuz al marinei în oraşul portuar Karachi (sud), au anunţat responsabili pakistanezi, informează AFP.

Responsabili ai marinei au precizat că printre persoanele ucise se află o doctoriţă şi un ofiţer de marină. Acest nou atentat survine la două zile de la exploziile a două bombe în capitala economică pakistaneză.

Atentatele de marţi, care au vizat de asemenea autobuze ce transportau personal al marinei, s-au soldat cu patru morţi şi aproximativ 60 de răniţi.

Bulgaria a trimis o fregată în largul Libiei


SOFIA (MEDIAFAX) - Bulgaria a trimis miercuri o fregată în largul Libiei pentru a participa la operaţiunea NATO de control al embargoului privind armele impus Tripoli, a anunţat Ministerul Apărării, citat de AFP.
Fregata Drazki, cu 160 de persoane la bord, va patrula în afara apelor continentale libiene, până la începutul lui iunie, potrivit unui comunicat al ministerului.
NATO a lansat la 23 martie operaţiunea Unified Protector în largul Libiei pentru a asigura respectarea embargoului privind armele impus de Naţiunile Unite acestei ţări.
Bulgaria, membru NATO din 2004, nu s-a alăturat operaţiunilor de impunere a unei zone de interdicţie aeriană deasupra teritoriului libian din cauza caracterului învechit al aviaţiei sale.

Afganistanul îşi anulează parada militară "din motive de securitate"


KABUL (MEDIAFAX) - Guvernul afgan a anulat, miercuri, "din motive de securitate" marea sa paradă militară anuală prevăzută pentru joi la Kabul, după o serie de atacuri sângeroase care generează temeri privind o infiltrare tot mai mare în rândul forţelor afgane a rebelilor talibani, relatează AFP.
Anunţul a fost făcut de Ministerul Apărării cu o zi înainte de "Ziua mujahedinilor", o sărbătoare care comemorează înlăturarea Guvernului comunist de către aceşti combatanţi în 1992, la trei ani de la retragerea trupelor sovietice din Afganistan.
În această zi are loc de obicei o paradă militară de amploare la Kabul, în prezenţa principalilor oficiali politici şi militari afgani.
"Din motive de securitate şi pentru a evita ca aceste persoane fără apărare să fie ameninţate, parada militară şi reuniunile nu vor mai avea loc la 28 aprilie", a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, generalul Mohammad Zahir Azimi.
Parada a fost organizată anul trecut pentru prima dată de la cea din 2008, în cursul căreia preşedintele Hamid Karzai a scăpat dintr-o tentativă de asasinat.
Acest anunţ are loc după un atac soldat cu moartea a zece persoane, dintre care opt soldaţi NATO, un subcontractant şi un pilot afgan, în urma unei dispute între acesta din urmă şi militarii străini pe aeroportul militar din Kabul.
Acest incident a avut loc în timp ce rebelii talibani au lansat recent mai multe atacuri graţie soldaţilor lor infiltraţi sau bărbaţilor îmbrăcaţi în uniforma armatei sau poliţiei, generând temeri privind o infiltrare tot mai mare în rândul forţelor afgane a insurgenţilor care au câştigat teren în ultimii ani.
Poliţia şi armata afgane urmează să preia responsabilitatea de a garanta securitatea ţării până la sfârşitul lui 2014.

miercuri, 27 aprilie 2011

Sase soldati din ISAF, ucisi la Kabul de un pilot afgan. Talibanii isi asuma responsabilitatea atacului

HotNews.ro

Sase militari din coalitia internationala ce actioneaza in Afghanistan (ISAF) au fost ucisi miercuri dupa ce un pilot din Fortele Aeriene afgane a deschis focul asupra lor, intr-o cladire aflate pe aeroportul din capitala Kabul, a anuntat ISAF intr-un comunicat citat de Reuters. ISAF nu a oferit detalii despre incident sau despre nationalitatea soldatilor ucisi. Talibanii si-au asumat responsabilitatea atacului.

Ministerul afgan al Apararii a precizat ca pilotul a deschis focul dupa ce a avut un schimb de replici cu soldatii din trupele internationale.

NATO a confirmat ca soldati straini se afla printre victime, insa nu a precizat despre cati anume este vorba.

Mai multe persoane ar fi fost ranite in timpul incidentului care a avut loc la ora locala 11, in interiorul unei cladiri folosite de fortele aeriene afgane.

Un purtator de cuvant al Ministerului Apararii de la Kabul, generalul Mohammad Zahir Azimi, a declarat ca pilotul afgan a fost ucis in schimbul de focuri. Potrivit oficialului, atacatorul era pilot militar de peste 20 de ani.

Un alt pilot a afirmat ca atacatorul se numeste Ahmad Gul, in varsta de 50 de ani, originar din districtul Tarakhail, in provincia Kabul.

Pe de alta parte, intr-un mesaj adresat Associated Press, talibanii si-au asumat responsabilitatea pentru atac, afirmand ca atacatorul a ucis noua soldati straini si cinci militari afgani. Talibanii sustin ca persoane din interiorul bazei l-au ajutat pe atacator sa patrunda in cladire.

Autoritatile nu au putut sa confirme declaratiile talibanilor.

Incepand din martie 2009, coalitia internationala a raportat 20 de incidente in care membri ai fortelor afgane sau persoane deghizate in uniforme ale armatei afgane au atacat soldati straini, ucigand 36 dintre ei. Vineri, 1 aprilie, Forţele Aeriene Române au preluat oficial comanda Aeroportului Internaţional din Kabul (KAIA), Afganistan, de la Forţele Aeriene Ungare. Aerodromul deserveşte zilnic între 450 şi 500 de zboruri diferite, într-o zonă aflată în permanenţă sub semnul ameninţărilor teroriste.

Un jandarm roman in conducerea EULEX


Colonelul Marian Petre a obtinut postul de sef al Departamentului de Politie speciala in cadrul misiunii EULEX Kosovo, in urma selectiei realizate la nivelul Capacitatii de Planificare si Conducere a misiunilor civile UE, unitate din structura Serviciului European de Actiune Externa. Aceasta reprezinta cea mai inalta pozitie in organigrama EULEX Kosovo pe dimensiunea de planificare a activitatilor de politie. Reusita este rezultatul demersurilor conjugate ale institutiilor romanesti cu atributii in domeniu, ceea ce a inclus o coordonare eficienta intre Ministerul Administratiei si Internelor si Ministerul Afacerilor Externe, anunta cele doua ministere. Colonelul Marian Petre provine din randurile Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane. Dupa absolvirea Scolii Militare de Ofiteri a Ministerului de Interne, colonelul Marian Petre a ocupat functii de ofiter de stat major, instructor militar si comandant de subunitati pana la functia de Comandant al Centrului de Perfectionare a Pregatirii Cadrelor Jandarmi Ochiuri. Licentiat in stiinte juridice, ofiterul si-a perfectionat cariera, urmand cursurile Academiei de Inalte Studii Militare, precum si cursuri postuniversitare in domeniul psihopedagogic si drept international umanitar. In plan international, a absolvit numeroase cursuri de specialitate in domeniul ordinii publice, precum si cu privire la misiuni de mentinere a pacii. De asemenea, ofiterul a participat, in calitate de expert, reprezentand Ministerul Administratiei si Internelor, la Grupul de Lucru care a elaborat Doctrina ONU de intrebuintare a Unitatilor de Politie Formate (FPU). Ca urmare a expertizei si experientei puse la dispozitia Jandarmeriei Romane, colonelul Marian Petre a indeplinit functia de comandant al Detasamentului Misiuni Internationale in teatrul de operatii Kosovo, sub mandatul EULEX din anul 2010, avand sub comanda sa 115 jandarmi. Recent, jandarmii si politistii romani aflati in misiune in provincia Kosovo au fost felicitati de o delegatie a Ministerului Administratiei si Internelor, in cadrul unui ceremonial organizat in Kosovo, la Mitrovica, cu prilejul Zilelor Politiei Romane si Jandarmeriei Romane. „Participarea dumneavoastra la EULEX Kosovo se constituie intr-o etapa importanta a carierei, iar experienta acumulata contribuie la dezvoltarea profesionala. Prin felul in care va desfasurati activitatile, contribuiti la respectarea angajamentelor asumate la nivel international, la cresterea prestigiului Romaniei si al Ministerului din care faceti parte”, se arata in mesajul transmis cu acest prilej de ministrul Traian Igas. In semn de recunoastere si apreciere a activitatii desfasurate in Kosovo, 18 jandarmi si politisti romani au fost avansati in gradul profesional urmator, in cadrul ceremonialului desfasurat in baza Camp Charlie a Detasamentului de Misiuni Internationale a Jandarmeriei Romane in Kosovo. In provincia Kosovo se afla in misiune 115 jandarmi si 56 de politisti romani. Detasamentul de Misiuni Internationale al Jandarmeriei Romane dislocat in aceasta provincie executa misiuni si se subordoneaza operational Uniunii Europene, in cadrul misiunii EULEX Kosovo. La sfarsitul lunii ianuarie, CSAT a aprobat suplimentarea participarii Romaniei la misiunea Uniunii Europene din Kosovo-EULEX cu cinci jandarmi. Jandarmii aflati in Kosovo au fost apreciati pentru executarea unor misiuni cu un grad ridicat de complexitate si pericol, constand in participarea la operatiunile organizate de EULEX pentru combaterea criminalitatii organizate. Detasamentul de jandarmi dislocat in Kosovo a executat 1.832 misiuni, majoritatea cu un grad ridicat de complexitate, constand in participarea la operatiunile organizate de EULEX pentru combaterea criminalitatii organizate, protectia personalului misiunii si supravegherea zonei de responsabilitate.

Peste 15.000 de militari americani vor rămâne în Irak după termenul limită 2011


Guvernul de la Bagdad se pregăteşte să accepte prezenţa a peste 15.000 de militari americani în Irak pentru a proteja interesele SUA după termenul limită privind retragerea trupelor americane stabilit pentru sfârşitul lui 2011, a informat marţi un ziar irakian, relatează Xinhua.

”Guvernul irakian va stabili un statut special care va permite celor peste 15.000 de militari să rămână în Irak şi după încheierea acestui an”, a informat ziarul al-Mashriq citând surse bine informate.

Potrivit publicaţiei, mii de angajaţi care lucrează pentru firmele de securitate străine vor rămâne de asemenea în ţară pentru a proteja personalul ambasadei SUA, contractorii americani, inginerii şi investitorii.

”Retragerea trupelor americane va fi anunţată aşa cum a fost stabilit /la sfârşitul anului 2011/ iar rămânerea a mii de militari americani va fi destinată protejării personalului ambasadei, corpurilor diplomatice străine şi companiilor internaţionale din ţară”, a precizat ziarul citat.

Premierul Nouri al-Maliki intenţionează să trimită o delegaţie în Iran pentru a le explica autorităţilor de la Teheran această decizie şi pentru a le da asigurări că rămânarea trupelor americane pe teritoriul irakian nu va fi folosită împotriva Iranului, scrie al-Mashriq.

La mijlocul lui 2010, prezenţa SUA în Irak a fost redusă la mai puţin de 50.000 de militari. Washingtonul a afirmat că trupele care au rămas în Irak conduc misiuni de sprijin şi instruire a militarilor irakieni.

marți, 26 aprilie 2011

MAE recomandă românilor să părăsească Siria folosind cursele aeriene încă disponibile


BUCUREŞTI (MEDIAFAX) - Ministerul Afacerilor Externe a postat, marţi, un avertisment de călătorie pentru Siria, recomandând cetăţenilor români să evite călătoriile în această ţară, iar celor care se află deja în Siria să părăsească zona folosind cursele aeriene comerciale, încă disponibile.
MAE precizează că au fost semnalate violenţe pe întreg teritoriul ţării, inclusiv la Damasc, iar numărul victimelor din rândul civililor este în creştere. Ministerul precizează totodată că în ultimele zile mai multe autostrăzi importante, inclusiv Tartous-Latakia, Latakia-Alep, Homs-Alep şi Damasc-Iordania au fost temporar închise din cauza demonstraţiilor.
Legăturile de comunicaţie în Siria pot suferi unele întreruperi sau limitări şi există, de asemenea, riscul de producere de atacuri teroriste în locuri publice.
"Cetăţenilor români li se recomandă să evite total, în această perioadă, deplasările în localităţile Daraa şi Lattakia şi, în general, în regiunea de sud a Siriei, în apropierea frontierei cu Iordania. Totodată, MAE recomandă cetăţenilor români să evite călătoriile la graniţa cu Irak", precizează MAE.
Ministerul sfătuieşte românii aflaţi în această ţară să se adreseze Ambasadei României la Damasc şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfel propriile coordonate pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.
Cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc sunt atenţionaţi că o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că, de la caz la caz, pot interveni limitări privind posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare de carieră în situaţii de urgenţă.
Cetăţenii români sunt sfătuiţi cu insistenţă să îşi încheie asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă. MAE recomandă de asemenea cetăţenilor români care se află deja în Siria "să respecte cu stricteţe anunţurile şi recomandările autorităţilor locale", "să evite zonele aglomerate, în care se desfăşoară mitinguri, manifestaţii publice şi să nu folosească în aceste zone sau în apropierea instituţiilor publice aparatură fotografică sau video", "să urmărească mass-media locală pentru a afla care sunt zonele în care se desfăşoară acţiuni de protest pentru a le putea evita", "să evite circulaţia pe timp de noapte, indiferent de zonă", "să respecte tradiţiile şi obiceiurile locale" şi "să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în maşini".

Tiruri ale forţelor de securitate puteau fi auzite din nou, marţi, la Deraa, la o zi după ce o operaţiune efectuată de mii de militari, susţinuţi de tancuri şi blindate, s-a soldat, potrivit unor martori, cu moartea a 25 de persoane, a anunţat un militant pentru drepturile omului, citat de AFP.
"Tiruri de gloanţe continuă împotriva locuitorilor", a anunţat acest activist în domeniul drepturilor omului, Abdallah Abazid, contactat telefonic de AFP.
Potrivit acestuia, casa muftiului din Deraa, care a demisionat, sâmbătă, în semn de protest faţă de reprimarea sângeroasă lansată de forţele de ordine, "era încercuită în această dimineaţă (marţi), dar muftiul nu era acasă".
"Noi întăriri pentru forţele de securitate şi armată au intrat în Deraa", a declarat el. În centrul oraşului Deraa, în Piaţa Kaziet al-Balad, este un tanc, a adăugat acesta.
"Moscheea Abu Bakr Assidiq este ţinta unor tiruri intensive, iar un lunetist este postat pe Moscheea Bilal al-Habachi. La intrările în oraş sunt instalate tancuri şi bariere", care împiedică oamenii să intre în Deraa, a adăugat Abdallah Abazid.
Potrivit acestuia, "soldaţi din cadrul Diviziei a 5-a au dezertat, ni s-au alăturat şi fac faţă" armatei care încercuieşte oraşul.
Abdallah Abazid a anunţat, în plus, că deţine o listă cu numele a 21 de persoane care au fost ucise, luni, în localitate.
Cel puţin 25 de persoane au fost ucise luni, într-un bombardament intensiv asupra oraşului Deraa, la aproximativ 100 de kilometri sud de Damasc, potrivit unor militanţi din domeniul drepturilor omului.
Mii de soldaţi sirieni, susţinuţi de tancuri, au intervenit, luni, la Deraa, pentru a reprima mişcarea de contestare a regimului, apărută în acest oraş din sudul ţării, potrivit unor militanţi din domeniul drepturilor omului.
Dar, potrivit autorităţilor siriene, care acuză, de la începutul mişcării de contestare, că la originea acesteia se află "bande criminale armate", armata a intrat în Deraa "la apelul locuitorilor", pentru a termina cu "grupările teroriste extremiste".
Regimul preşedintelui Bashar al-Assad pare că a optat pentru soluţia militară, cu scopul de a zdrobi mişcarea de contestare, fără precedent, care afectează ţara de şase săptămâni.

Numărul 2 al reţelei Al-Qaida din Afganistan, ucis de forţele NATO


Kabul, 26 apr /Agerpres/ - Forţa Internaţională de Asistenţă pentru Securitate (ISAF) din cadrul NATO a anunţat marţi că l-a ucis pe 'inamicul său public' nr. 2 din Afganistan, un saudit membru al reţelei teroriste Al-Qaida, într-un bombardament care a avut loc la mijlocul lunii aprilie, informează AFP. ISAF a informat într-un comunicat că 'cea de-a doua sa ţintă cea mai căutată din Afganistan a fost ucisă la data de 13 aprilie în timpul unui bombardament în districtul Dangam din provincia Kunar' /est/, salutând 'un moment marcant' în lupta împotriva Al-Qaida.

Bărbatul, Abu Hafs al-Najdi, cunoscut şi sub numele de Abdul Ghani, un 'înalt responsabil al Al-Qaida' de naţionalitate saudită, a condus, potrivit ISAF, 'atacuri importante şi numeroase' împotriva forţelor afgane şi ale NATO. 'El opera în special din Kunar şi călătorea cu regularitate între Afganistan şi Pakistan', a mai precizat ISAF.

Talibanii au fost înlăturaţi de la putere la sfârşitul anului 2001 în urma unei intervenţii internaţionale conduse de SUA după ce aceştia au refuzat să-l predea pe liderul Al-Qaida, Osama Bin Laden, pe atunci ascuns în Afganistan, după atentatele de la 11 septembrie din Statele Unite.

sâmbătă, 23 aprilie 2011

LA MULŢI ANI FORŢELOR TERESTRE ROMÂNE!!!

Astăzi, e Ziua Forţelor Terestre Române. La mulţi ani, cu bucurie şi împliniri, tuturor bărbaţilor şi femeilor care poartă haina militară a For-Ter în aceste zile pline de vicisitudini, dar, precum Sfîntul Gheorghe, au nădejdea Biruinţei! La mulţi ani şi Sărbători fericite îi doresc gen.de brigadă dr. Nicu Ciucă, unul dintre cei mai tineri şi mai titraţi profesionişti militari români, alături de care am petrecut primele mele zile „afgane” şi multe zile „iraqiene”! La mulţi ani militarilor români aflaţi în teatrul de oparaţii din Afganistan!

Despre Forţele Terestre, cel mai bun text a fost publicat chiar de către www.forter.ro! Pe care îl reproduc integral, cu speranţa că nici un militar nu se va supăra:

Dimensiunea istorica a Fortelor Terestre si a biruintelor lor izvoraste din vremuri imemoriale, incepand cu anonimii luptatori pedestri. Istoria armatei de uscat reprezinta o insumare a istoriilor armelor si specialitatilor ce au compus-o dintotdeauna si o compun si in prezent: infanteria, vanatorii de munte, tancurile, artileria, geniul, apararea NBC etc.
Denumite ca atare sau nu, fortele terestre au fost la romani, dintotdeauna, nu numai cea mai numeroasa componenta a ostirii, dar si singura categorie de forte capabila sa angajeze, sa desfasoare si sa desavarseasca lupte, batalii si operatii, indeplinind misiuni deosebit de grele, uneori fara sprijinul celorlalte componente ale armatei, situatie mai frecvent intalnita inainte de primul razboi mondial.
Bazele moderne ale constituirii si consacrarii Fortelor Terestre pot fi plasate in timp din cea de-a doua jumatate a secolului al XIX-lea, ca urmare a procesului revolutionar de la 1848, a fauririi statului roman modern prin Unirea de la 1859 si a infaptuirii politicii militare a lui Al.I.Cuza. Principalele arme si specialitati componente existau inca din perioada 1859-1860.
Infanteria, arma de baza a sistemului militar romanesc, era organizata in sapte regimente, constituite fiecare din doua batalioane a cate patru companii. In 1860 a fost creat primul batalion de tiraliori, denumit apoi Batalionul 1 Vanatori, marcand astfel aparitia trupelor de vanatori.
Cavaleria, singura arma cu mare mobilitate in campul tactic, era destinata sa indeplineasca misiuni de cercetare si siguranta, sa execute manevre de intoarcere si invaluire, precum si urmarirea inamicului. Cavaleria era constituita din doua regimente, organizate fiecare pe cate patru escadroane de lancieri, carora li s-a mai adaugat apoi, incepand cu anul 1862 si cate un escadron de depozit.
Artileria, desi era o arma in plin proces de afirmare in armatele altor state, la noi se rezuma la doar sase baterii (patru in Moldova si doua in Muntenia), care au fost reorganizate in cate un divizion pentru fiecare provincie, iar acestea, ulterior, au format impreuna primul regiment de artilerie. Politica militara a lui Al.I.Cuza s-a materializat atat in legile organizarii armatei romane, cat si in masuri importante care au dus la infiintarea Statului Major General, a primelor comandamente militare (din Moldova, Muntenia si Oltenia), care au inceput sa functioneze inca din anul 1860 si sa-si desfasoare activitatea dupa un regulament propriu (1863), precum si prin aparitia primelor comitete consultative si inspectorate de arma.
Institutia inspectoratelor de arma poate fi sesizata inca din anul 1860, cand Bugetul Oastei Moldovei prevedea infiintarea unui post de inspector al infanteriei cu gradul de general, insa consacrarea a survenit ceva mai tarziu. Inspectoratul infanteriei a luat fiinta abia in anul 1912 (cu mult timp dupa cele ale cavaleriei, artileriei si geniului, instituite in anii 1873, 1875 si respectiv 1887), probabil datorita faptului ca problemele specifice erau rezolvate prin comandantii regimentelor si diviziilor, iar la nivelul ministerului de catre comitetul consultativ al armei.
La 15 februarie 1865, s-a decretat infiintarea comitetelor consultative pentru diferite arme, care trebuiau sa examineze toate chestiunile privitoare la constituirea, organizarea, disciplina, instruirea, armamentul si sa dezbata regulamentele, proiectele si planurile corespunzatoare fiecarei arme. In lumina Constitutiei din 1866, a fost adoptat un pachet de legi care a creat cadrul adecvat dezvoltarii sistemului militar. Atunci, pentru prima data in istoria militara a Romaniei, s-au definit structurile organizatorice: corp de armata, divizie, brigada, care se constituiau numai la manevre sau in caz de razboi. La pace, functionau entitatile organizatorice cunoscute: regiment, batalion (divizion, escadron), companie (baterie), pluton, sectie.
Proclamata de Parlamentul de la Bucuresti la 9 mai 1877, independenta de stat a Romaniei urma sa fie consolidata prin participarea ostirii romane, implicit a Fortelor Terestre, la Razboiul ruso-turc, primul conflict armat de anvergura din epoca moderna a istoriei noastre militare. Romania dispunea, la acea vreme, de patru divizii de infanterie, grupate in doua corpuri de armata. Dupa executarea mobilizarii, armata a fost structurata in doua entitati constitutive, bine delimitate si cu misiuni precise: armata de operatii, cu doua corpuri de armata, care subordonau patru divizii; si armata teritoriala, cu patru divizii teritoriale, 13 regimente de militii, patru escadroane militii si garda oraseneasca. Saltul semnificativ in conturarea si afirmarea Fortelor Terestre s-a produs intr-o perioada scurta de timp, pana catre sfarsitul secolului a XIX- lea. Se stie ca, prin aplicarea Legii asupra organizarii comandamentelor armatei (Legea nr. 1677 din 8 iunie 1882), la pace existau doua elemente principale: armata activa, cu rezerva ei si armata de militii.
Arma activa cuprindea trupele permanente (infanterie, artilerie, cavalerie, geniu si flotila) si trupele teritoriale (dorobanti, calarasi, pompieri). In anul 1900, intreaga armata romana era organizata in: patru comandamente de corp de armata, noua comandamente de divizie, noua batalioane de vanatori (cate unul in fiecare divizie), 34 de regimente de infanterie (fiecare avea cate trei batalioane), 11 regimente de artilerie de camp (fiecare compus din sase baterii cal. 75 mm si sase baterii obuziere cal. 120 mm), o baterie de artilerie de munte, doua regimente de artilerie de cetate, un regiment de artilerie de asediu si doua regimente de geniu. La inceputul primului razboi mondial, armata de uscat a tarii noastre era structurata in: cinci corpuri de armata, 15 divizii de infanterie, doua brigazi de rosiori si cinci de calarasi, 25 regimente de artilerie si doua de geniu (cu batalioane de pionieri si pontonieri), semibatalioane de cai ferate, companii de telegrafie, sectii de aerostatie, de automobile si de porumbei.
Avand la baza prevederile Legii de organizare din 6 mai 1913, aceasta structura introducea ca element nou corpurile de armata, ca mari unitati de arme intrunite. Organizarea Fortelor Terestre era esalonata, astfel, pe corpuri de armata, divizii de infanterie, brigazi de infanterie, de calarasi si de artilerie. In cadrul infanteriei, unitatea de baza era regimentul, compus din batalioane, iar acestea din companii. Totodata, acest moment a marcat si aparitia distincta a unitatilor de arma (artilerie, cavalerie, geniu), desi acestea aveau mari unitati, unitati si subunitati inclusiv in structurile marilor unitati de arme intrunite. De pilda, corpul de armata avea in compunere, pe langa cele doua divizii de infanterie si o brigada de calarasi, un regiment de obuziere, un batalion de pionieri, iar divizia, pe langa cele doua brigazi de infanterie, mai avea unitati si subunitati de artilerie si un batalion de vanatori. Evident, se conturau si trupele celorlalte arme si specialitati carora astazi le spunem categorii de forte ale armatei: fortele aeriene si fortele navale.
Esalonul armata a aparut in structura sistemului militar romanesc la intrarea tarii in primul razboi mondial. Prin decretarea mobilizarii, la 15 august 1916, dupa Marele Cartier General urmau patru comandamente de armata (ale Armatelor 1, 2, 3 si de Nord), sase de corp de armata (ale Corpurilor 1, 2, 3, 5, 6 si 7 Armata), 23 de divizii de infanterie si doua de cavalerie, cinci brigazi de calarasi, doua de artilerie grea (a cate doua regimente fiecare) si una de graniceri, un regiment si un divizion de artilerie de munte, artileria capetelor de pod fortificate din Dobrogea, artileria de pozitie, un regiment de cai ferate, un regiment de pontonieri si un batalion specialitati, cu o companie aerostatie.
Evolutia razboiului a impus reorganizarea si refacerea armatei romane in iarna anilor 1916-1917, structurata doar pe doua armate si cinci corpuri de armata, 15 divizii de infanterie, fiecare avand in compunere, pe langa cele doua brigazi de infanterie, una de artilerie, un divizion de cavalerie, un batalion de pionieri, iar cele numerotate de la 1 la 10 mai aveau si cate un regiment de vanatori. Cavaleria era organizata in doua divizii si doua brigazi independente (doua de calarasi si doua de rosiori). In afara de artileria divizionara, mai existau si doua regimente de artilerie de munte, patru regimente de artilerie grea si artileria antiaeriana.
Noi mutatii au cunoscut Fortele Terestre dupa primul razboi mondial cand, in compunerea de lupta a regimentului si a diviziei de infanterie, au intrat si alte arme, in special tancurile (in 1919), artileria, pionierii, transmisiunile, formatiunile de logistica si medicale. In anul 1932, prin Legea din 28 aprilie cu privire la stabilirea efectivelor armatei, structura Armatei Romane era urmatoarea: sapte corpuri de armata cu 21 divizii de infanterie, un corp de vanatori de munte, 72 regimente de infanterie, un regiment care de lupta, un batalion garda palat, doua batalioane de graniceri, patru batalioane de infanterie usoara, 22 companii de mitraliere divizionare.
O importanta masura adoptata pe linie organizatorica a constituit-o infiintarea, in anul 1936, respectiv 1938, a inca doua departamente pe langa Ministerul Apararii Nationale. Este vorba de Ministerul Aerului si Marinei si de Ministerul Inzestrarii Armatei.
Prin Decretul Lege nr. 3488 din 16.10.1940, erau stabilite urmatoarele structuri in cadrul ministerului: Subsecretariatul de Stat al Armatei de Uscat, Subsecretariatul de Stat al Marinei, Subsecretariatul de Stat al Aerului, Subsecretariatul de Stat al Inzestrarii si Administratiei Armatei.
Atributiile Subsecretariatului de Stat al Armatei de Uscat vizau: instructia cadrelor si a trupei; asigurarea materiala; disciplina si controlul comandamentelor, unitatilor si formatiunilor de uscat ale armatei, precum si a celor de justitie; de incadrare si sanitare in ansamblul fortelor armate. Structura Subsecretariatului de Stat al Armatei de Uscat nu se va schimba pana in 1947.
In momentul intrarii in cel de-al doilea razboi mondial, Romania avea un organism militar structurat si inzestrat corespunzator vremii, cu un potential uman de 1.170.000 militari, reprezentand 8,5% din populatia tarii. Conducerea militara centralizata era asigurata de Ministerul de Razboi, Marele Stat Major si Consiliul Superior al Ostirii. Fiecare categorie de forte ale armatei avea comandamente, asa cum aveau si armele componente.
Infanteria,arma de baza a Fortelor Terestre, era cuprinsa in 19 divizii, ca mari unitati tactice ale armei, structurate fiecare pe cate trei regimente de infanterie, doua de artilerie, ambele categorii constituind, fiecare, cate o brigada de infanterie si, respectiv, de artilerie, precum si pe elemente indivizionate (subunitati de pionieri, transmisiuni, artilerie anticar si artilerie antiaeriana).
Vanatorii de munte erau organizati in patru divizii de munte, insumand 24 batalioane de vanatori de munte, patru grupuri de artilerie de munte, opt divizioane de obuziere de munte. In structura trupelor acestei arme mai intrau patru comandamente de munte, cu opt batalioane.
Artileria de camp era structurata in regimente, divizioane, baterii, sectii si piese. Unitatea de baza a organizarii acestei arme era regimentul, afectat de regula diviziilor de infanterie si cavalerie, precum si direct corpurilor de armata si armatelor (indeosebi regimentele de artilerie grea, anticar si antiaeriana).
Cavaleria cuprindea cinci divizii, iar trupele motomecanizate si de tancuri doar o divizie blindata, iar acestea, ulterior, au fost subordonate Comandamentului Trupelor Motomecanizate, nou infiintat.
Este de mentionat ca in multe lucrari se includ in sfera de cuprindere a Fortelor Terestre, pe langa marile unitati si unitatile armelor mai sus prezentate si alte opt regimente de artilerie grea, doua de artilerie anticar, 10 de artilerie antiaeriana, trei de transmisiuni, sapte de pionieri, unul de pontonieri, o brigada de cai ferate (trei regimente), noua batalioane de drumuri si de constructii. Toate aceste forte erau organizate in cele patru armate si 10 corpuri de armata. Pe timpul desfasurarii razboiului au survenit modificari structurale, soldate cu organizarea unor detasamente si grupuri, constituirea unor comandamente operative care aveau in subordine mari unitati si unitati de arme intrunite, precum si cu reorganizarea unor arme in corpuri (de cavalerie, de munte, motomecanizate).
In luptele antihitleriste si antihorthyste din nord-vestul tarii, din Ungaria, Cehoslovacia si Austria, Romania a mai folosit, pe langa cele doua comandamente de armata, patru corpuri de armata, corpurile de munte, cavalerie si motomecanizat si alte structuri luptatoare apartinand celorlalte arme, inclusiv institutii de invatamant. Fata de cifrele indicate prin protocolul din 26 octombrie 1944 si stipulatiile conventiei de armistitiu din 12 septembrie 1944, aportul real al fortelor terestre romanesti a fost mult mai mare.
De pilda, in Ungaria si Cehoslovacia au luptat in plus un corp de armata, o divizie de infanterie si doua de cavalerie, iar in Austria un regiment care de lupta, fata de cele doua armate, patru corpuri de armata, noua divizii de infanterie, una de munte, doua de cavalerie, prevazute in protocolul din 26 octombrie 1944. Aceste cifre si unele aspecte structural-organizatorice pot sa ne conduca la ideea ca in timpul celui de-al doilea razboi mondial s-a ivit un prim moment istoric in care notiunea de Forte Terestre a corespuns unei sfere de cuprindere unitare a tuturor armelor din compunerea lor, atat ca unitati si mari unitati, cat si sub aspectul conducerii actiunilor lor.
Reorganizarea Armatei Romane din anul 1947, legiferata de Instructiunile speciale nr. 41 900 din 15.08.1947 au vizat si Subsecretariatul de Stat al Armatei de Uscat, atributiile acestuia fiind preluate de cele patru regiuni militare infiintate cu acest prilej de comandamentele de armata si de directiile subordonate nemijlocit Marelui Stat Major (Comandamentul Infanteriei, Comandamentul Cavaleriei, Comandamentul Geniului, Directia Inzestrarii Auto si Blindate). Nevoia unui organ care sa-si asume conducerea centralizata a Fortelor Terestre a determinat infiintarea Directiei Pregatirii de Lupta a Armatei de Uscat, prin Ordinul Marelui Stat Major nr. 46 839 din 09.08.1949.
Analizand activitatea Directiei Pregatire de Lupta a Armatei de Uscat, s-a desprins concluzia ca numai o parte a Fortelor Terestre era controlata de acest organism, multe compartimente intrand in competenta altor structuri. Aceasta stare este confirmata de existenta Comandamentului Trupelor de Tancuri si Mecanizate, infiintat prin Ordinul Marelui Stat Major nr. 00123254 din 16.10 1950, care era directional pentru toate unitatile de tancuri, autotunuri si mecanizate si subordonat nemijlocit Ministerului Fortelor Armatei. Celelalte arme de uscat aveau comandamente proprii.
In septembrie 1956, prin Ordinul Marelui Stat Major nr. C.L. 004402 din 07.09.1956, Comandamentul Trupelor de Tancuri si Mecanizate isi inceteaza activitatea, luand fiinta Directia Tancuri si Auto, care, din 15.09.1960, se va numi Comandamentul Trupelor de Tancuri si Auto. Conducerea bicefala a celei mai mari parti a armatei a fost eliminata in anul 1969, cand din cele doua organe centrale s-a structurat Comandamentul Infanteriei si Tancurilor. Ca urmare a schimbarilor survenite in Romania dupa decembrie 1989, in contextul procesului de democratizare a societatii romanesti s-a trecut si la reorganizarea sistemului militar. Astfel, in conformitate cu Ordinul ministrului apararii nationale nr. M.102 din 30.07.1990, incepand cu 01.08.1990, Comandamentul Infanteriei si Tancurilor se reorganizeaza in Comandamentul Trupelor de Uscat, in compunerea caruia au intrat: Directia Tehnica de Tancuri si Auto; Inspectoratul General al Infanteriei si Vanatorilor de Munte; Inspectoratul General al Blindatelor; Inspectoratul General al Artileriei; Inspectoratul General al Geniului; Inspectoratul General al Protectiei Antichimice; Inspectoratul General al Apararii Antiaeriene a Trupelor de Uscat.
Procesul a continuat si necesitatile operationale au determinat ca, in baza Ordinului general al ministrului apararii nationale nr. 24 din 30.08.1993, Comandamentul Trupelor de Uscat sa se transforme in Statul Major al Trupelor de Uscat, avand in subordine armate de arme intrunite, institutiile de invatamant si formatiunile de diferite arme subordonate direct. Incepand cu data de 11.04.2000, in baza Hotararii Consiliului Suprem de Aparare a Tarii nr. S 8, referitoare la "PLANUL - CADRU PRIVIND PROCESUL DE RESTRUCTURARE SI MODERNIZARE A ARMATEI ROMANIEI", Statul Major al Trupelor de Uscat isi modifica denumirea in Statul Major al Fortelor Terestre.
In etapa actuala, Fortele Terestre constituie o componenta importanta a securitatii Romaniei prin relevanta misiunilor acestora pentru nevoile de securitate ale tarii, care sunt nemijlocit legate de capacitatea lor intrinseca de a actiona in toata gama operatiunilor militare. Mentinerea capacitatii de lupta a acestei forte, in prezent si in viitor, simultan cu transformarea sa intr-o forta militara pentru secolul XXI, cere un efort cumulativ pe termen lung, de timp si resurse. In acest context, Fortele Terestre vor continua sa fie puse in fata dificilei decizii de a mentine permanent echilibrul constant intre cerinte si resurse.
Prin alocarea resurselor necesare si punerea in aplicare a noii conceptii de restructurare, Fortele Terestre ale Armatei Romaniei vor deveni, mai mult ca oricand in istorie, un organism militar modern, cu o capacitate operationala similara fortelor terestre din armatele tarilor europene avansate din punct de vedere militar, flexibile, suple si dinamice, apte sa dea o riposta eficace oricarei agresiuni armate la adresa securitatii Romaniei si de a-si indeplini cu profesionalism misiunile ce le revin din obligatiile militare internationale asumate de catre tara noastra.

Siria: Zeci de oameni au fost ucisi in "cea mai sangeroasa zi a protestelor


HotNews.ro

Fortele de securitate siriene au ucis zeci de protestatari, vineri, o zi pe care activistii pentru drepturile omului au descris-o drept "cea mai sangeroasa zi de la inceputul demonstratiilor impotriva presedintelui Bashar al-Assad", informeaza Reuters.

Activistul Ammar Qurabi estimeaza ca cel putin 49 de persoane au fost ucise vineri in principalele orase ale tarii, indeosebi din cauza ranilor cauzate de gloante, dar si a intoxicarii cu gaze lacrimogene. Potrivit lui Qurabi, mai multe persoane au fost ranite si aproximativ 20 sunt inca date disparute.

Fortele de securitate siriene au deschis focul asupra activistilor pro-democratie care protestau in orasul Hama (centrul Siriei), pentru a-i impiedica sa ajunga aproape de un sediu al partidului de guvernamant Baath, a relatat un martor pentru Reuters.

Mii de persoane au demonstrat in "Vinerea cea Mare" in mai multe orase din Siria, cerand "rasturnarea de la putere a regimului" presedintelui Bashar al-Assad. Protestele vin la o zi dupa ce presedintele Assad a anuntat abolirea starii de urgenta aflata in vigoare de aproape 50 de ani - aceasta fiind una dintre principalele cereri ale activistilor pro-democratie.

Starea de urgenta a fost instituita in 1963, anul in care partidul presedintelui Assad a ajuns la putere, pentru a fi invocata in cazul arestarilor abusive si pentru a anihila opozitia. Actualul lider al opozitiei, Haitham al-Maleh spune insa ca gestul de joi este nesemnificativ pentru ca nu este intarit de existenta unei justitii independente si de diminuarea puterii alocate fortelor de securitate.

Soarta lui Gaddafi ar putea fi decisa de catre triburile libiene


HotNews.ro

Sistemul tribal din Libia este inca o parte fundamentala a societatii libiene, mai mult decat oriunde altundeva in intreaga regiune. Numarul oficial de triburi si clanuri in Libia pare a fi de aproximativ 140, dar multe dintre acestea sunt sub-triburi, ramificate unele din altele. Potrivit sociologului libian, Dr. Faraj Adulaziz Najam, exista in jur de 30 de triburi sau clanuri considerate semnificative. Nu toti libienii sunt afiliati la un trib. Aproximativ 15% dintre ei sunt turci, egipteni, sub-saharieni sau membri ai altor grupari non-arabe, cum ar fi berberii. Fiecare trib in parte este unic prin amplasarea sa geografica, componenta si relatia sa cu regimul Gaddafi, de-a lungul ultimilor 42 de ani si, nu in ultimul rand, prin capacitatea de a-si pastra un rol important in cadrul conflictului.

Intocmai precum Saddam Hussein in vremurile sale dictatoriale, Gaddafi a mizat mult timp pe un "joc tribal": prin oferirea de privilegii economice si mentinerea unui echilibru intre incurajarea si impiedicarea rivalitatilor dintre triburi, liderul libian si-a asigurat loialitatea acestora si si-a creat o retea eficienta. Gaddafi a avut grija ca toate gruparile tribale concurente sa fie reprezentate in armata.

Cel mai semnificativ trib al Libiei, Warfallah, s-a alaturat opozitiei in miscarea anti-guvernamentala. Tribul are aproximativ un milion de membri, situati in orasele strategice Bani Walid, Tripoli si Benghazi. Akram al-Warfelli, unul dintre liderii tribului, i-a cerut lui Gaddafi sa renunte la putere: "Nu ne mai este un frate, sa paraseasca tara", a declarat al-Warfelli pentru Al-Jazeera.

Tribul Tarhuna, cu aproximativ 350.000 de adepti in capitala libiana, s-a intors, de asemenea, impotriva lui Gaddafi. Printre triburile care au "dezertat" se numara Zawiyia - al carui lider, Shaikh Faraj al Zuway, a amenintat ca va intrerupe exportul de petrol din Libia, daca fortele guvernamentale nu vor renunta la represiunile impotriva protestatarilor - si tribul Obeidat - al carui membru proeminent, fostul ministru de interne, Abdul-Fatah Younis a tradat regimul si sustine ca are dovada ca Gaddafi a ordonat atacul de la Lockerbie*.

Vezi o lista cu principalele triburi libiene, dispuse geografic.

Libia centrala (zona de desert - dintre Cirenaica, in est si Tripolitania, in vest):

Tribul Qadadfah (Qaddafi, Gaddadfa, Gadhadhfa, Qathathfa, Gathafi) - centrat in jurul orasului de coasta Sirte (situat intre Tripoli si Benghazi), este tribul aflat la guvernare, asadar o formatiune extrem de influenta in Libia de astazi. Colonelul Muammar Gaddafi apartine tribului al-Qadadfah. Se presupune ca acest trib controleaza fortele armate libiene. In urma cu 42 de ani, inainte ca Gaddafi sa preia conducerea in Libia, tribul nu se bucura de o importanta deosebita.

Tribul Magariha (al-Magarha, al-Magariha, al-Megrahi) - unul dintre cele mai mari si influente triburi din zona central-vestica a Libiei, e situat in orasul Sabha, ii este loial colonelului Muammar Gaddafi, iar membrii sai detin pozitii guvernamentale si de securitate importante. Dezertarea lor ar accelera cu siguranta caderea lui Gaddafi. Purtatorii numelui al-Megrahi fac parte din tribul Magariha. Spre exemplu, Abdelbaset Ali al-Megrahi, vinovat de atentatul de la Lockerbie, face parte din acest trib. De asemenea, fostul prim-ministru libian Abdessalam Jalloud face parte din tribul Magariha.

Alte triburi centrale: Al-Magharba, Al-Riyyah, Al-Haraba, Al-Zuwaid, Tarhuna.

Libia de est:

Tribul Zawiyia (al-Zuwayya, Zuwayya, Zawiya) - este un trib influent situat in estul Libiei, unul dintre cele mai importante triburi berbere arabizate din Cirenaica. Membrii sai locuiesc in special in orasele Benghazi, Ejdabiyah, Kufra, Tazerbu (Tazirbu) si in zonele din jurul acestora. Tribul ia parte la razboiul din Libia de partea opozitiei. La inceputul revoltelor libiene, seful de trib, Shaikh Faraj al Zuway, a amenintat ca va intrerupe exportul de petrol din Libia, daca fortele guvernamentale nu vor renunta la represiunile impotriva protestatarilor, informeaza Reuters. Pana la urma, tribul a renuntat la aceasta masura si s-a alaturat luptelor, pentru a-si apara campurile petroliere.

Triburile Bani Salim (Banu Saleem) - la fel ca si triburile Hilal Bani din Tripolitania, Bani Salim au fost aduse din Arabia in secolul al XI-lea pentru a ajuta la raspandirea islamului in Africa de Nord. In timp ce Bani Salim s-a stabilit in Cirenaica, pentru a consolida fortele din partea de est a Libiei, tribul Hilal Bani si-a continuat calatoria spre Tripolitania.

Tribul Abdiyat (Obeidat) - trib estic alcatuit din aproximativ 15 sub-triburi si situat in jurul orasului Tobruk. Fostul ministru de interne Abdul Fattah Younis, un apropiat al lui Gaddafi care a dezertat, face parte din acest trib.

Tribul Misrata (Mesratha, Musratha) - trib estic, gasit in orase precum Benghazi si Darna (Darneh). Tribul lupta de partea opozitiei libiene. Numele acestui trib este acelasi cu cel al celui de-al treilea cel mai mare oras din Libia, Misrata (Misuratha), in vestul tarii, aflat in prezent sub asediul fortelor pro-Gaddafi.

Tribul Al-Awagir (Al-Waqir) - gasit in regiunea Barqa din Cirenaica, a fost o forta libiana pe vremea Imperiului Otoman si detine o istorie de rezistenta impotriva italienilor. Membrii tribului ocupa pozitii de conducere in regimul lui Gaddafi si sprijina armata loialista.

Alte triburi estice: Tawajeer, Ramla, Kargala - trei dintre triburile proeminente din regiunea Cirenaica; Kawar - un grup de triburi din regiunea Kaouar; Al-Abaydat (Abdiyat) -un grup de 15 triburi gasite in zona Tobruk; Drasa, Masamir (Masameer), Al-Barasa, Awajila (trib care s-a declarat de partea rebelilor libieni), Al-Fawakhir, Al-Obeidi si Farjan - gasit in principal la vest de Ajdabiya (Ejdabiyah), Sirte, si, de asemenea, in vest in continuarea orasului Zliten - trib care sustine opozitia libiana.

Libia de vest:

Tribul Warfallah (Warfalla, Werfella) - este un trib mare situat in Tripolitania, in vestul Libiei. Tribul Warfallah este format din 52 sub-triburi, care descind din triburile Bani Hilal, aduse din Arabia in secolul al XI-lea pentru a-i ajuta pe fatimizi sa raspandeasca religia islamica in Africa de Nord. Se presupune ca tribul are aproximativ un milion de membri, care locuiesc in zona Musratha (Misrata), inclusiv in orasul Bani Walid. Warfallah sprijina inlaturarea de la putere a lui Gaddafi. Televiziunea libiana, citata de Reuters, infirma aceasta ipoteza, sustinand ca liderul tribului Warfalla si-a reiterat sustinerea fata de Gaddafi. Membri ai tribului au detinut, de-a lungul timpului, functii in "comitetele revolutionare" create de Gaddafi.

Tribul Az-Zintan - situat in vecinatatea tribului Warfallah, in special in orasele orasele berbere Jado, Yefren si Kabaw. Tribul lupta de partea opozitiei libiene.

Tribul Al-Majabra (Al-Mujabra) - situat la sud-vest de Tripoli, in apropiere de Muntele de Vest, se intalneste, de asemenea si in zona Jalo din Cirenaica, in estul Libiei. Tribul s-a alaturat opozitiei libiene. Cu toate acestea, membrul cel mai proeminent al acestui trib este conducatorul armatei libiene, General Major Abu-Baker Younis Jaber - unul dintre cei 12 ofiteri ai Comandamentul Consiliului Revolutiei condus de Gaddafi in 1969.

Alte triburi vestice: Awlad Busayf, Maslata (situat in zona Msallata), Masrata (se bucura de o prezenta mare in capitala Tripoli), Al-Rijban (sau Ar-Rujban, situat in zona Muntelui Nafousa), Dababisa, Jarsha.


Triburi pro-Gaddafi: Qadadfah, Al-Awagir, Magariha, Toureg (trib din desertul sudic)


Triburi anti-Gaddafi: Awajila, Farjan, Misrata, Al-Majabra, Warfallah, Zawiyia, Az-Zintan, Abdiyat, Tarhuna


*Cronologie - atentatul de la Lockerbie:

21 decembrie 1988: Zborul Pan Am 103 de la Londra la New York este atacat deasupra Scotiei: 259 de persoane si-au pierdut viata la bord si 11 la sol, in Lockerbie. aprilie 1999: Libia preda doi suspecti in atacul asupra zborului Pan Am 103. Acestia sunt judecati in Olanda, in temeiul dreptului scotian.
ianuarie 2001: Abdel Basset al-Megrahi este gasit vinovat de crima, iar Al-Amin Khalifa Fahima este achitat. Megrahi este condamnat la inchisoare pe viata.
martie 2003: Libia ajunge la un acord politic cu Marea Britanie privind acceptarea responsabilitatii civile pentru atacul asupra aeronavei. Libia este de acord sa plateasca aproximativ 2,7 miliarde de dolari in total.
2004: Reabilitarea lui Gaddafi este completa atunci cand Tony Blair, premierul britanic de la vremea respectiva, il viziteaza la Tripoli.
2009: Megrahi este eliberat dintr-o inchisoare scotiana pe motiv ca a fost diagnosticat cu cancer la prostata in faza terminala. Este primit ca un erou la Tripoli si este inca in viata. Decizia de a-l elibera pe Megrahi determina o ruptura diplomatica majora intre Marea Britanie si Statele Unite.
22 februarie 2011: In timpul protestelor libiene, fostul Ministru al Justitiei, Mustafa Mohamed Al Abud Jeleil, a declarat ca Muammar al-Gaddafi a ordonat personal atentatul.

vineri, 22 aprilie 2011

ALCOOLUL ŞI SCANDALUL

Lucrătorii din cadrul Poliţiei Oraşului Oraviţa, în seara zilei de 21.04.2011, au fost solicitaţi să intervină la un scandal produs pe raza localităţii Nicolinţ.
Poliţiştii deplasaţi la faţa locului, în urma cercetărilor efectuate, au constatat că pe parcursul zilei L.IOAN, de 24 de ani şi S.ZOBAR, de 20 de ani, au consumat băuturi alcoolice la un bar din localitate.
Rămânând fără bani, S.ZOBAR i-a propus lui L.IOAN să-i vândă un telefon mobil. Cei doi nu au căzut de acord asupra preţului, L.IOAN oferindu-i 100 de lei, au plecat la Naidăş pentru a vinde telefonul.
S.ZOBAR a primit în schimbul telefonului lui alte două telefoane mobile de la R.CĂTĂLIN, după care s-au întors la Nicolinţ.
Ajunşi în faţa imobilului familiei L., S.ZOBAR s-a răzgândit şi a declarat că ori îi dă R.CĂTĂLIN 50 de euro, ori îşi ia telefonul înapoi. L.IOAN a refuzat să mai meargă cu acesta la Naidăş, moment în care între cei doi are loc o altercaţie împingându-se.
S.ZOBAR a lovit-o pe M.GABRIELA iar apoi l-a lovit cu o bucată de lemn pe L.IOAN în zona arcadei, iar la intervenţia unui martor, agresorul părăseşte curtea locuinţei lui L.IOAN.
În prezent poliţiştii efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de lovire sau alte violenţe.




PURTĂTOR DE CUVÂNT
Agent de poliţie
CĂRBUNARU ANCUŢA-RAMONA

Medalii comemorative - Cernobîl 25 de ani

CHIŞINĂU, Aprilie 22, 2011 – „Participant la lichidarea consecinţelor catastrofei de la Cernobîl – 25 ani”. Aceasta este denumirea medaliei care a fost înmînată de ministrul Apărării Vitalie Marinuţa vineri, 22 aprilie, în cadrul ceremoniei de comemorare a victimelor de la Cernobîl, desfăşurată în incinta Casei Centrale a Armatei.

În debutul evenimentului participanţii au ţinut un minut de reculegere, iar ulterior ministrul Apărării a decorat 40 de persoane cu medalii comemorative, care marchează 25 de ani de la producerea accidentului nuclear din Ucraina.

„Comemorarea victimelor avariei de la Cernobîl este un tribut de recunoştinţă faţă de toţi cei care au contribuit la lichidarea consecinţelor în dauna sănătăţii lor”, a declarat ministrul Apărării. „Pentru curajul de care aţi dat dovadă aveţi tot respectul cetăţenilor noştri”, a accentuat Vitalie Marinuţa.

Alte 90 de persoane au fost decorate de ministrul Apărării cu medalii comemorative în cadrul unui eveniment similar desfăşurat joi, 21 aprilie, în incinta Preturii sectorului Rîşcani. Totodată, Mihai Cîrlig, pretorul sectorului Rîşcani, a înmînat participanţilor avariei de la Cernobîl ajutoare financiare în sumă de 500 lei.

La lichidarea consecinţelor catastrofei de la Cernobîl au fost mobilizaţi peste 210 unităţi militare şi un contingent de 340 mii de ofiţeri şi soldaţi din fosta URSS. Din aceştia circa 3500 de oameni au fost din Republica Moldova, din ei 3000 rezervişti, inclusiv 231 ofiţeri mobilizaţi de comisariatele militare, 400 militari din serviciul militar activ, 70 colaboratori ai MAI şi 500 persoane civile.

În prezent, în centrele militare sînt la evidenţă specială 2442 de persoane, dintre care circa 2319 sînt invalizi de boală actinică. Din cei peste 3500 de cetăţeni ai R. Moldova care au luat parte la lucrările de lichidare ale avariei de la Cernobîl, 10 % au decedat, iar 65 % sînt invalizi.

Accidentul nuclear de la Cernobîl a avut loc la 26 aprilie 1986 şi este considerat cea mai gravă catastrofă atomică a secolului XX, deoarece a afectat peste şapte milioane de oameni.




Locotenent – colonel Alexandru JOSAN, Şef Serviciul Relaţii Publice,
Tel: +373 22 252090, +373 079707243

Lucrătorii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Caraş-Severin în slujba cetăţeanului şi de Sărbătorile Pascale

În perioada premergătoare Sfintelor sărbători ale Paştelui Catolic şi Ortodox şi pe timpul acestora, respectiv 23.04 – 25.04.2011, întrucât vor avea loc slujbe religioase şi manifestări culturale, inclusiv în aer liber, cu participarea unui public numeros şi un aflux important de persoane spre localităţile şi zonele turistice şi de agreement, poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Caraş-Severin vor desfăşura activităţi ce vor menţine ordinea şi liniştea publică precum şi desfăşurarea acestora fără evenimente negative.

În acest sens, în noaptea de 23/24.04.2011 un număr de 343 de poliţişti (96 în mediul rural şi 247 în mediul urban) din toate structurile inspectoratului vor asigura buna desfăşurarea a slujbelor religioase desfăşurate la lăcaşurile de cult de pe raza întregului judeţ şi vor adopta cele mai eficiente măsuri, în vederea preîntâmpinării producerii oricăror evenimente negative.

În perioada menţionată, oamenii legii vor acţiona pentru asigurarea unui climat corespunzător de ordine şi siguranţă publică, apărarea patrimoniului public şi privat în localităţile urbane şi rurale, în special în locurile de pelerinaj, staţiuni turistice şi zone de agrement, fiind pregătiţi să intervină aproximativ 700 de poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Caraş-Severin.
O atenţie deosebită se va acorda staţiunilor turistice Muntele Semenic, Muntele Mic, staţiunii Băile Herculane şi alte zone unde se preconizează un aflux numeros de persoane.

151 de poliţişti rutieri vor lua măsuri pentru realizarea unei prezenţe active pe căile de acces ce converg spre lăcaşele de cult, staţiunile turistice, principalele drumuri naţionale, în punctele cu risc ridicat de accidente şi la orele cu trafic intens, în vederea fluidizării circulaţiei şi prevenirii evenimentelor rutiere.

Serviciul de Investigare a Fraudelor împreună cu reprezentanţi din cadrul altor autorităţi ale statului va acţiona pentru verificarea legalităţii activităţilor comerciale din pieţe şi târguri agroalimentare, în scopul prevenirii şi combaterii faptelor de natură penală şi contravenţională specifice acestei perioade, prin efectuarea de verificări la agenţii economici ce au fost identificaţi că desfăşoară activităţi de prelucrare, depozitare, transport, comercializare de animale vii, ouă sau alimente de origine animală, sub aspectul respectării normelor sanitar veterinare şi înregistrării în evidenţele financiar-contabile a cantităţilor de mărfuri aprovizionate sau vândute. Totodată se va urmări identificarea locurilor unde sunt sacrificate în mod ilegal animale şi persoane care se fac vinovate de nerespectarea reglementărilor legale în acest sens.

Conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Caraş-Severin urează tuturor cetăţenilor un Paşte Fericit alături de cei dragi!




PURTĂTOR DE CUVÂNT
Agent de poliţie
CĂRBUNARU ANCUŢA-RAMONA

BULETIN DE PRESĂ


 DOUĂ FURTURI ACELAŞI REZULTAT : DOSARUL PENAL
 În cursul zilei de 21.04.2011, Poliţia Municipiului Caransebeş a fost sesizată, prin apelul unic de urgenţă 112, în jurul orelor 12.00, de către B.MARIA cu privire la faptul că în timp ce se afla în Piaţa Agroalimentară, o persoană necunoscută i-a sustras din poşetă portofelul în care avea suma de 300 lei şi documentele de identitate.
În urma cercetărilor efectuate de către poliţişti a fost identificat şi reţinut suspectul, acesta fiind C.RUDOLF, de 24 de ani.
Bunurile sustrase au fost recuperate şi predate părţii vătămate, iar în cauză s-a întocmit un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat.

 O patrulă mixtă formată dintr-un agent din cadrul Poliţiei Municipiului Reşiţa şi un jandarm, în timp ce desfăşurau activităţi de patrulare pe strada Daliilor din Reşiţa, în seara zilei de 21.04.2011, în jurul orelor 21.00, l-au surprins pe R.JOZSEF, în vârstă de 41 de ani în timp ce sustrăgea mai multe bunuri.
Bărbatul a pătruns în holul unui imobil de unde a încercat să sustragă o pereche de pantaloni şi un pulover lăsate pe un uscător.
Oamenii legii efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt.

 DUPĂ ALCOOLTEST URMEAZĂ DOSARUL PENAL
În cadrul desfăşurării unei activităţi de supraveghere a traficului rutier pe strada 1 Decembrie 1918 din Oraviţa, poliţiştii rutieri au oprit pentru control un autoturism.
În urma verificărilor efectuate s-a constatat că autovehiculul a fost condus de către C.ILIE, în vârstă de 41 de ani.
La testarea cu aparatul alcooltest a conducătorului auto a rezultat o concentraţie de 0,66 mg/l alcool pur în aerul expirat, fiind condus la Spitalul Moldova Nouă unde i s-au recoltat două probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză poliţiştii au întocmit un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană având o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge.
PURTĂTOR DE CUVÂNT
Agent de poliţie
CĂRBUNARU ANCUŢA-RAMONA

ACŢIUNE DE BINEFACERE A JANDARMILOR CĂRĂŞENI

A devenit deja o tradiţie ca în fiecare an, cu ocazia unor sărbători creştine, jandarmii cărăşeni să pună mână de la mână şi să ofere diverse cadouri unor persoane aflate în dificultate.
Cu prilejul “Sfintelor Sărbători de Paşti”, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Caraş-Severin a desfăşurat astăzi, 22 aprilie a.c.în oraşul Bocşa, o activitate de binefacere, în spiritul acestui eveniment, pentru a reda zâmbetul şi o rază de speranţă unei familii nevoiaşe, aflate într-o situaţie precară din punct de vedere financiar.Astfel, jandarmii cărăşeni au contribuit benevol cu sume de bani, pentru a fi donaţi respectivei familii.
“Sfintele Sărbători de Paşti” constituie un prilej de bucurie pentru fiecare dintre noi, iar în aceste momente trebuie să ne gândim cu afecţiune şi înţelegere la cei pentru care destinul a fost crunt, să încercăm să conştientizăm vulnerabilitatea semenilor noştri şi să dovedim spirit de întrajutorare pe fondul principiilor universal umanitare, în temeiul altruismului, încântarea îndeplinirii unor fapte bune şi iubirii „aproapelui de sine”.
Prin acest simplu act de caritate, persoanele afectate pot descoperi, măcar pentru câteva clipe, frumuseţea vieţii, pot realiza că nu sunt lăsate să înfrunte singure necazurile inerente prin care suntem puşi la grea încercare.
Suntem onoraţi de faptul că, an de an, aceste persoane acceptă să împartă cu personalul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Caraş-Severin bucuria sosirii Sfintelor Sărbători şi suntem convinşi că această tradiţie începută cu mult timp în urmă va continua şi în viitor.
Această acţiune desfăşurată astăzi, a fost posibilă prin contribuţia benevolă a personalului inspectoratului.

COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

PAŞTE FERICIT!